Friss kommentek

  • Carscache: Are radar detectors legal in Ohio? for passenger vehicles, but not for commercial vehicles. Understanding the regulations i... (2024.02.07. 07:09) Szerintem ezt beszopták sokan
  • Carscache: Are radar detectors are legal in Ohio? for passenger vehicles, but not for commercial vehicles. Understanding the regulatio... (2024.02.07. 07:09) A Toyota C-HR okos elektronikája
  • Carscache: Mark your calendars and rev up your anticipation! The official release date for the 2024 Hot Rod Power Tour announcement is... (2024.01.02. 10:37) Statisztikailag pont jó
  • Lángoló Nyelesfing: @kolbászoszsömle: Nem a lófaszt nincs te büdös faszszopó (2023.11.08. 23:32) Ködlámpás köcsögök
  • Carscache: For optimal EV battery performance, follow these EV battery charging best practices: use a dedicated charger, avoid frequen... (2023.07.10. 11:58) Kényelmes utcaseprő
  • Carscache: Get ready to experience pure adrenaline with the 2023 Aprilia RS 660 Extrema. Priced competitively, this high-performance m... (2023.07.04. 08:37) Menthetetlen idióták mindenütt
  • Carscache: Discover the perfect balance between affordability and quality with the best budget camera for car photography. Capture dyn... (2023.06.30. 09:54) Válaszol a lapos kerekű hummeres

Olvass Totalcart!

Nincs megjeleníthető elem

Közösködj Facebookon!

Címkék

ablaktörlő (2) adás vétel (1) adó (1) alkohol (9) árvíz (6) autó (1902) autókereskedés (5) autólopás (14) autómosó (1) autópálya (180) autóvadászat (5) backdoor (2) baleset (290) bamako (1) belváros (41) béna (200) benzinkút (38) biztonság (727) biztonsági öv (22) biztosítás (37) bkv (27) blog (39) bringások (1) budapest (634) büntetés (334) busz (19) buszsáv (33) C-HR (1) cserbenhagyás (36) csúszós (22) diplomata (1) dugó (111) elektronika (1) előzés (54) eredetiségvizsgálat (2) erőszak (162) eső (13) fekvőrendőr (2) felni (1) feltörés (3) fényszóró (12) fólia (2) gázolás (8) görkorcsolya (1) gumi (39) gyalogos (115) gyömrő (1) gyorshajtás (206) halálos (1) híd (13) hirdetés (1) hitel (2) (24) hülye (853) index (22) járda (13) jég (22) jogász (29) kanyarodás (17) kátyú (7) kéregetés (4) kerékbilincs (13) kerékpár (100) ködlámpa (10) körforgalom (25) környezetszennyezés (13) környezetvédelem (10) követési távolság (22) közlekedés (1572) közösség (22) közterület felügyelet (57) kresz (720) KRESZ (1) külföld (58) lámpa (70) lehúzás (203) M5 (1) máv (4) mazsola (22) média (10) megkülönböztető jelzés (11) mentő (29) mese (3) metró (2) motor (84) mozgáskorlátozott (46) műszaki hiba (15) műszaki vizsga (3) navigáció (16) női sofőr (113) nyereményjáték (41) okmányiroda (2) oktatás (21) öreg (16) parkolás (360) polgárőr (1) póló (7) pozitív (52) radar (1) rendőr (260) rendszám (25) részeg (24) robogó (16) sorompó (3) sportautó (4) start (2) szabályzat (9) szakértő (10) szélvédőmosás (7) szerviz (19) sztereotípia (275) születésnap (1) tábla (55) találkozó (24) támogatás (8) tanuló (7) taxi (45) teherautó (56) tél (4) telefon (1) tempomat (1) tömegközlekedés (57) totalcar (3) TOYOTA (1) traffipax (36) tudatlanság (1) tükör (21) tűzoltó (8) útfelújítás (46) útlezárás (71) vasút (5) veszélyes (828) video (82) villamos (22) záróvonal (11) zebra (90) Címkefelhő

Feedek

 

Nem hajthat be a kerékpáros az egyirányúba szemből!

2010.04.11. 13:22 :: SilentSound

Van az év elején módosított KRESZ-nek egy olyan része, amit a média is az egyik leglényegesebb elemnek tekintett és a mai napig előkerül, csak épp hibásan, amivel közvetve akár balesetet is előidézhetnek, ugyanis félreinformálják az embereket. A szabálymódosításnak az a fele valahogy megragadt mindenhol, hogy a kerékpárosok év elejétől behajthak szemből is az egyirányú utcákba. Ebben a veszélyes az, hogy a biciklisek túlnyomó része úgy gondolja, hogy ennyi a szabálymódosítás, arra nem is gondolnak, hogy esetleg volna ennek feltétele, mert erről valahogy sehol nem beszél senki.

Az erre vonatkozó rész ezt mondja ki egészen pontosan:

17.§ (3) Ha az „Egyirányú forgalmú út” jelzőtáblák (104. és 105. ábra) alatt elhelyezett kiegészítő táblán (105/a. ábra) autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra jelenik meg:

a) az úttesten kijelölt kerékpársávon, ennek hiányában az úttest jobb széléhez húzódva a kerékpáros,

b) az autóbusz forgalmi sávon a menetrend szerint közlekedő autóbusz,

c) a kerékpáros által is igénybe vehető autóbusz forgalmi sávon - az autóbusz részére kijelölt közlekedési iránnyal megegyezően - a kerékpáros is

a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben közlekedhet.

Kiemeltem a feltételt vastag betűkkel. Tehát ahol nincs a képen látható kiegészítő tábla az egyirányú utat jelző kék tábla alatt (és értelemszerűen az utca túlsó végén a behajtani tilos alatt), akkor a kerékpáros nem hajthat be szemből. Ha netán valakinek nem lenne egyértelmű, a hivatalos magyarázat kicsit más szavakkal is leírja a változtatás lényegét:

A módosítás részletezi azokat az eseteket, amelyekben erre utaló kiegészítő tábla engedélyezheti, hogy az egyirányú forgalmú úton az autóbuszok és kerékpárok a megjelölt iránnyal szemben is közlekedhessenek. A kerékpárosok ezt az úttesten kijelölt kerékpársávon, ennek hiányában az úttest jobb széléhez húzódva, vagy az autóbuszok részére kijelölt irányban az általuk igénybe vehető buszsávban tehetik meg.

Miután év eleje óta kétszer is majdnem kinyírta magát egy-egy biciklis, aki azt gondolta, hogy neki van igaza, lényegesnek tartottam, hogy szülessen erről egy poszt. Blogsámán is ezzel a problémával foglalkozik, de láthatóan ő is arról van meggyőződve, hogy a kerékpárral közlekedők bárhol haladhatnak egyirányú utcában forgalommal szemben.

Az utóbbi idők KRESZ kérdései és legutóbbi változása engem is arra sarkallt, hogy felvessek egy témát. Előre leszögezem, hosszú évek óta nem közlekedek kerékpárral, de tinédzsr koromban szinte csak ezzel közlekedtem, amint az idő lehetőv tette. Az utóbbi időben vagy autózom, vagy BKV-zom.

Azonban minden esetben igyekszem a közlekedők tömegét megfigyelni, és mérhetetlen ellenszenvet tud bennem kiváltani, ahogy a kerékpáros közlekedők nagy többsége magasról tesz a KRESZ rájuk is vonatkozó előírásaira (pl.: piros lámpán áthajtás tipikus eset), vagy éppen a szerzett jogok sokszor életveszélyes kierőszakolása (Nem tudom másnak betudni azt, amikor egy kerékpárúton holttérből nagy sebességgel hajt be egy kerékpáros a kanyarodó autó elé.

Elsőbbsége van, ezt senki nem vitatja, de önveszélyes, amit csinál.). Ehhez a viselkedéshez a KRESZ módosítással egy újabb adut kapnak a kezükbe a kerékpárosok, nem tudom, hogy ez bárkinek szöget ütött-e a fejébe. Gondolom kitaláltátok: az egyirányú forgalmú útra szemközti irányból történő behajtásra gondolok.

Szerintem ez már önmagában is oltári balesteveszélyes (különösen a gyalogosok részére, akik megszokásból esetleg csak az egyik irányba néznek a lelépés előtt), de én az utca végi, pontosabban utca eleji elsőbbségadási kötelezettségre gondolok.

Tegyük fel ugyanis, hogy az útról, amin haladok, jobbra nyílik egy egyirányú utca, melyről jöhet kerékpáros. Mi történik ilyenkor? Korábban miután meggyőződtem, hogy egyirányú az utca tőlem távolodó irányba, viszonylagos biztonságba érezhettem magam, mert onnan néhány extrém esetet leszámítva jármű közeledésére nem kellett számítanom.

Most viszont bármikor előrobbanhat egy kerékpáros, aki velem szemben (tekintve, hogy jobbról érkező jármű) elsőbbséget élvez. Még extrémebb a helyzet, ha én ráadásul főútvonalon megyek. Elvileg ilyenkor még ennyire sem kellene számítani elém kihajtó járműre, de mivel a kerékpárosnak nincsen elsőbbségadás táblája (hiszen miért raknának ki egy egyirányú utcába a forgalom irányával ellentétesen egy táblát), simán hiheti, hogy jobbkéz szabály alapján elsőbbsége van.

Ez akár még lámpás kereszteződés esetében is előfordulhat. Szóval szerintem ez a szabályozás ebben a formában abszurd, vagy a közút kezelőjének figyelni kell arra is, hogy ilyen esetben az egyirányú utca forgalommal ellentétes irányába is helyezzen el megfelelő elsőbbséget szabályozó eszközöket. Ti mit gondoltok?

És itt van Király lényegretörőbb, tömörebb levele, amivel ugyanerre a problémára mutat rá:

Kérdezem: Én egy városi útvonalon haladok személygépkocsival, ami egyébként a keresztező útvonal esetén jobbkezes.

Jobbról van egy betorkolló utca, mely egyirányú, felőlem behajtható.
Az új KRESZ szerint szemből bahajthat a kerékpáros, kiérkezik az általam használt útvonalra kinek mi a teendője?????????

Nekem jobbkézszabályt kell alkalmazni? DE miért, egyébként más nem jöhet.

Kíváncsi lennék mit tud a kerékpáros, pláne ha megállás nélkül kihajt, mert azt hiszi, hogy neki előnye van, mert neki jobbról nem jön semmi. Én pedig lehet, hogy elütöm, pláne ha més részeg is!!!

Ki csinálta ezt a barom szabályt a kerékpáerosoknak? Kíváncsi vagyok a vélemenyetekre.

És még bemásolhatnék egy pár levelet, ami év eleje óta érkezett a témában, mert volt egy pár. A közös bennük pedig az, hogy mindenki készpénznek veszi, hogy szabályos az, ha a biciklis behajt a behajtani tilosba. Autós oldalról ez még nem is feltétlenül gáz, mert legalább midnen kereszteződést óvatosabban közelítenek meg, ellenben a kétkerekűeknek hamis magabiztosságot ad. Mit gondoltok, mit lehetne tenni azért, hogy képbe kerüljön ezzel mindenki és ne haljanak meg balesetben többen is azért, mert a média nemtörődömségéből eredő félinformációkkal félrevezeti a közlekedőket?

331 komment

Címkék: biztonság közlekedés autó baleset kerékpár veszélyes kresz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RaveAcE 2010.04.11. 13:31:22

Nemcsak ez veszélyes, hanem pl. az is, hogy megszűnt a jobbra tartási kötelezettségük. Mehet az út közepén is. Mi van akkor, amikor az út szélén haladó kerékpárost előzöm, ő meg közben bejön a sáv közepére?
Másik kérdés: lámpánál indulok jobbra kanyarodva. Közben figyelni kell azt is, hogy nem előz-e jobbról a bringás. Merthogy megteheti és még elsőbbsége is van.

Lacaca 2010.04.11. 13:34:58

Az a legszebb, hogy a sok szenzációhajhász médiakurva mindenhonnan azt harsogja, hogy a kerékpáros bemehet az egyirányú utcába szemből. Azt meg se említik, hogy van némi feltétele a dolognak. Ha a barom összekarcolja a motorháztetőt, még magyarázkodhatok is, mert ugye ő behajthat...

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.04.11. 13:36:13

Valamelyik nap a Király utcában merészeltem rászólni egy kerékpárosra, hogy szembe forgalommal közlekedik. Ezer százalékos lelki nyugalommal vágta rá, hogy már lehet! Még akkor sem bizonytalanodott el, amikor közöltem vele, hogy csak akkor lehetne, ha kifejezetten erre utaló jelzést tettek volna a behajtani tilos alá. Na erről kellene leszoknia a kerékpáros társadalom ezen részlegének, s ha ez megvan utána harsogják, hogy mi a szívfájdalmuk.

enba 2010.04.11. 13:44:04

@RaveAcE: jobbratartási kötelezettség továbbra is van, a _szorosan_ jobbra tartás szűnt meg. ami, tekintve, hogy az út szélén vannak a kanálisfedelek és társaik, ill. ott szokták az ember arcába nyitni az ajtót, talán nem baj.

eppittvagyok 2010.04.11. 13:44:07

Azt hozzátenném, hogy a kerékpárosok (remélem) nagyobb része tisztában van ezzel, őrültek pedig köztük is vannak, ahogy az autósok között is.

doxi2 (törölt) 2010.04.11. 13:47:01

engem ez arra a viccre emlékeztet, miszerint " a legújabb nyugdíjastörvény szerint januártól a nyugdíjasok átmehetnek a piroson"

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.11. 13:48:52

"Ki csinálta ezt a barom szabályt a kerékpáerosoknak? Kíváncsi vagyok a vélemenyetekre."

Az én véleményem az, hogy el kell majd számoltatni mindenkit, minisztériumi szinten is, aki jóváhagyta ezeket az újításokat. Azt hittem eddig, hogy az alapelv az, hogy a KRESZ mindenkire, tehát MINDENKIRE egyformán érvényes. Itt tudatos diszkrimináció esete áll fenn a bringások javára, ami jogállamban nem történhetett volna meg. De milyen alapon is biztosít a kormányzat előjogokat egy bizonyos, önmagukat és másokat veszélyeztető rétegnek?

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.04.11. 13:50:00

@SilentSound: Köszi, hogy elővetted a témát, tényleg így van, tényleg ez maradt meg a bringások fejében, hogy lehet. Tisztázni kell ezt, mielőtt valakit emiatt ér baleset.

doxi2 (törölt) 2010.04.11. 13:50:29

ja, és a biciklisták nagy része nem csak olvasási , hanem kresz analfabéta. ezeket meg rászabadították a teljesen elcseszett budapesti közlekedésre, mert az annyira európai, meg liberális, és így már pont olyanok vagyunk mint skandinávia.

Lacaca 2010.04.11. 13:51:13

@Orbán Diktor: A megkülönböztető jelzés is diszkriminatív, mert nekem nem lehet.

_ng_ 2010.04.11. 13:51:34

@RaveAcE: A jobbra tartási kötelezettség nem szűnt meg:
„(1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetõleg – ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetõvé teszik – a lakott területen kívüli úton, a fõútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.”

A jobbra kanyarodásodkor sincs elsőbbsége:
„(12) Ha a jármûveknek útkeresztezõdésben, útszûkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, – elõre sorolás céljából – kétkerekû motorkerékpárral, illetve kétkerekû segédmotoros kerékpárral az álló jármûvek mellett, vagy azok között, kétkerekû kerékpárral az úttest szélén, az álló jármûvek mellett jobbról szabad elõrehaladni, ha
a) az elõrehaladáshoz elegendõ hely áll rendelkezésre, és
b) az irányváltoztatási szándékot jelzõ jármûveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.”

Reggie 2010.04.11. 13:51:39

En ugy tudom, hogy az egyiranyu utca mindket vegen jelzik, hogy ott a forgalommal szemben kozlekedhet a kerekparos. Tehat ha latod a behajtani tilos tablat, es alatta a kiegeszito tablat, hogy kiveve kerekparral, akkor jobbra is figyelsz es elsobbseget adsz. Ennyire egyszeru.

Jeff 2010.04.11. 13:52:11

@doxi2: csak a poént hagytad le.
a legújabb nyugdíjastörvény szerint januártól a nyugdíjasok átmehetnek a piroson, de februártól kötelező lesz nekik.

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.11. 13:52:28

@enba: "ami, tekintve, hogy az út szélén vannak a kanálisfedelek és társaik, ill. ott szokták az ember arcába nyitni az ajtót, talán nem baj."

Valóban nem baj, sőt vicces látvány. Bringázz a bicikliúton vagy a járdán, a puhatestűeket könnyebben ki lehet kerülni. Mehetsz gyalog is. Ha nem tetszik, vegyél magadnak autót és akkor a civilizáció magasabb fokára jutsz.

Don Blasius 2010.04.11. 13:53:47

Bécsben láttam, hogy van ez normálisan. Mindenütt kitáblázva, felfestve. Ha kereszteződéshez érsz, akkor még a kereszteződés előtt van kiegészítő tábla, hogy kétirányú bicikliforgalom lehet keresztben. Csak nálunk spórolnak a festéken, meg a táblán és így az emberéleten is.

doxi2 (törölt) 2010.04.11. 13:55:21

@Jeff: OK, csak olyan epilepsziás rohamot kapok, ha a budapesti biciklistákról olvasok, hogy mindent elfelejtek. jártam pár helyen már ahol biciklis kultúra van.csakhogy ott másféle kultúra is járul hozzá. itthon meg semmiféle sincs.

Reggie 2010.04.11. 13:55:41

@Don Blasius: Azert mar nalunk is egyre tobb helyen kint van ilyen jellegu jelzes.

najmanna 2010.04.11. 13:56:08

és az autósoknak is szabad? mert az ablakom alatt az utcát egyirányúsították, azóta az autók nagy sebességgel, RÜKVERCBEN mennek be...

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.11. 13:56:51

@Lacaca: "A megkülönböztető jelzés is diszkriminatív, mert nekem nem lehet."

Értelmezési problémáid vannak. Amiről te beszélsz, az más tészta. Rendőrnek még elmehetsz, akkor teljesülhet az álmod.

teddybear01 2010.04.11. 13:57:00

Nemrég mentem a belső sávban jó tempóban az Andrássy úton a Madách tér felé. Már az Operához értem. Egyszerre csak, a piroson keresztül és a forgalommal szemben féltucat Hajtáspajtás meg kivágódott a Dalszínház utcából, és az Andrássyn szétszéledt. Velem szemben a sávomban ketten is jöttek.
Hirtelen azt sem tudtam mi van?
Fékeztem persze, de azért rám hozták a próbaszívrohamot. Szerencsére nem lett baj, de ez nem ezeken a barmokon múlott.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.04.11. 13:58:52

@Sam. Joe: Igazából én azt sem nagyon értem, hogy miért kezdte el nyomni a média, hogy ezt lehet, mikor a kiegészítő táblás verzió korábban is adott volt, csak jobban részletezték az adott pontot.

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.11. 13:59:10

@Reggie: "ehat ha latod a behajtani tilos tablat, es alatta a kiegeszito tablat, hogy kiveve kerekparral, akkor jobbra is figyelsz es elsobbseget adsz. Ennyire egyszeru."

Sokkal egyszerűbb, ha a bringás nem hajt be szemből az egyirányú utcába. Nemde?

Rocko- 2010.04.11. 14:00:31

naja, médiákok szarul adták át.
de kit érdekel? nyertek pár kerékpáros szavazót maguknak, az le van szarva ha ennek pár szellembringa az ára.

Lacaca 2010.04.11. 14:01:54

@Orbán Diktor: Tökéletesen értem, hogy miről írsz. A KRESZ megengedi a kerékpárosnak, hogy ha tábla engedi, behajthasson az egyirányú utcába szemből, ráadásul még kerékpárutat is építenek nekik. Ezzel szemben autóval közlekedhetsz 1 számjegyű főútvonalon, de kerékpárral nem. Ez nem diszkriminatív?

norbi2k 2010.04.11. 14:03:20

@RaveAcE: Dániában ez így van, ott a jobbra kanyarodó autos megvárja amíg a bringások elhúznak... igaz ott fényévekkel előrébb jár a bringás és az autós kultura is...

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.04.11. 14:03:58

@SilentSound:

A változtatások jó részét nem is lehetne változtatásnak nevezni. Másik blogon egyik kommentelő részletesen kigyűjtötte mi a változás és mi volt az akkori hatályban lévő szabályozás. Ez az egyirányú forgalmú úton szembe kerékpározást engedélyező kiegészítő tábla is létezett, csak ritka volt, mint a fehér holló.

Don Blasius 2010.04.11. 14:04:50

@Orbán Diktor:
Főleg, hogy minősített eseteket (belvárosi forgalomszabályozás) leszámítva a következő utca úgyis a kívánt irányba lesz egyirányú. Kellett ezt erőltetni...

Reggie 2010.04.11. 14:14:09

@Orbán Diktor: A legegyszerubb ha betiltjak a kozlekedest, nemde?:)

supermatic 2010.04.11. 14:15:08

@Orbán Diktor: te egy valódi barom lehetsz. három kommentből három hülyeség.
első számú: a kresz úgy van kitalálva, hogy EGYFORMÁN vonatkozzon mindenkire. gratulálok. ha valaha vettél a kezedbe kresz könyvet, feltűnhetett, hogy JÁRMŰKATEGÓRIÁK vannak. a kerékpár, szgk, smkp, kézikocsi, nyerges vontató stb. NEM ugyanaz a kategória. van, ahova az egyik behajthat, a másik nem. az egyik lassabban mehet csak ugyanott, mint a másik. valószínűleg azért, mert 50 kg és 20.000 kg közötti menetkész tömegről és 25km/h és 250km/h közötti végsebességről beszélünk. ezért kénytelen vagy előnyöket adni az egyiknek, és korlátozni a másikat. különben a kisebb szívni fog. viszont nem egy kerékpár áll szemben egy autóval, hanem egy ember egy másik emberrel. akinek ugyanolyan joga van használni az utat, mint a másiknak, függetlenül attól, hogy benzint vagy kenyeret használ az előrejutáshoz. ez az az egyenlőség, amire gondoltál.
amit meg a civilizáltság fokáról írtál.. hát az maga a buta fasiszta hozzáállás. mégis mitől lesz több az aki autóban ül? csak egyetlen érvet hozz azon kívül, hogy benzint vásárol (és eteti az osztrák autópályaépítő cégeket)!

Vegaaa 2010.04.11. 14:18:57

@Orbán Diktor: "Értelmezési problémáid vannak. Amiről te beszélsz, az más tészta. Rendőrnek még elmehetsz, akkor teljesülhet az álmod."

te is felülhetsz a kerékpárra, és akkor teljesülhet az álmod.

sobrijoska10 2010.04.11. 14:19:11

Ezt a sok szabályt elnézve inkább csak 1-et alkalmaznék a gyakorlatban: ne menj neki senkinek :)

Alikam 2010.04.11. 14:19:19

@supermatic: egyszerűen azért, mert a mai, az ember által kialakított ipari társadalomban az autók kulcsfontosságú szerepet játszanak.

Én inkább díjaznám a környezetbarát, kis méretű autókat, de ez a bringázás komolyan nem vehető. Hobbiknak jó, de azon kívűl csak ott tud érvényesülni ahol az adott város vagy ország erre rendezkedett be de már 50 évvel ezelőtt...

Én azt nem bírom, amikor a bringások mindenféle baromságot kitalálnak, hogy ők nem szennyezik a környeztet meg stb.

Lófaszt, csóróságból bringáznak oszt jó napot...

killermoney 2010.04.11. 14:21:19

@Orbán Diktor: Ez nem tudom mitől lenne diszkrimináció? Egyszerűen előnyt biztosítanak annak aki környezet barátabb közlekedési módot választ. Bárki mehet biciklivel szal nem látom a diszkriminációt...

supermatic 2010.04.11. 14:21:45

@Orbán Diktor: nem egyszerűbb, ha nem hajt be az egyirányú utcába. mert be FOG hajtani, mert nem fog három tömböt kerülni pl. a belvárosban, ahol mindent úgy variáltak, hogy csak célforgalomban legyen érdemes közlekedni (nagyon helyesen, bár a pesti alsó rakpart használhatatlanná tételével, amiről majd átszoknak páran a kettes villamosra, kerékpárra). és mivel be fog hajtani, ezért talán érdemesebb megvédeni a haláltól, pláne egy olyan utcában, ami bár nem alkalmas kétirányú közlekedésre autóval, de egy kerékpár (harmad sáv) még bőven elfér. lásd nádor utca.
ne csinálj úgy, mintha tökéletesen ostoba lennél, a gondolkodás nem luxus, hanem kiváltság. és manapság kezd divatba jönni.

Sátán meg a Jocó 2010.04.11. 14:22:43

@najmanna: igen. Elvileg halál nyugodtan tolathatsz a Balhától az Astoriáig. :)

killermoney 2010.04.11. 14:25:09

@Alikam: Ez aztán a konstruktív hozzáállás... Valahol lehet ahol már 50 éve erre rendezkedtek be, de itt akkor már el se kezdjük nehogy esetleg a gyerekeinknek véletlenül jó legyen ugye? Mindenki csóróságból bringázik...nyilván

Sátán meg a Jocó 2010.04.11. 14:26:07

@norbi2k: éltél ott, babám? Mert én igen. Az nem kultúra, hanem nem tudnak vezetni, túl óvatosak.

Meg ne gyere nekem Dániával, egész Koppenhága akkora, mint Szeged, maga a szorosabb értelemben vett város lakossága tizede a Bp-inek, és az egész városszeerkezet teljesen más, így marad hely külön sávnak a bringásoknak, stb., stb.

Egyetlen dolog van, ami kultúrális fölény: a dánok kinn merik hagyni a bringájukat estére, mert ott nemhogy nem nyalja a seggét a kormány a Kolompár Godzilláknak, hanem épp ellenkezőleg, vasmarok: mindenki a helyén van kezelve.

avus · http://avus.blog.hu 2010.04.11. 14:27:45

@Alikam:

"Lófaszt, csóróságból bringáznak oszt jó napot..."

Bizony, bizony.

www.origo.hu/utazas/20100329-biciklis-turizmus-kerekpar-bicikliut-szalloda.html

Kis idézet belőle:

"A kerékpáros turisták átlagos napi kiadásai általában 15 százalékkal magasabbak, mint a hagyományos turistáké, és költési hajlandóságuk is jobb."

Sixx! Anyád is nyugger? 2010.04.11. 14:28:07

@RaveAcE: nem a jobbratartási kötelezettség szűnt meg, csak az, hogy szorosan az út jobb széléhez lapulva kell tekerni! Ez viszont jogos, mert eddig, ha nagyobb forgalomban bicikliztem, az volt a tapsztalat, hogy a t. autósok egy része (kb. 10%) kicentizte a bicikliseket. Ami van akit zavar, van akit nem, de ha rossz pillanaban jön és szabályosan biciklizek, akkor jobbra már nincs hova "menekülni". Most lehet úgy közlekedni, hogy nagyobb helyet hagyok a köztem és a padka közt, így ha túl közel jön az autós még van hová félre"ugranom".

kutas józsi 2010.04.11. 14:28:27

itt ahol lakom tele van egyirányúval. majd hülye leszek kerülni...

supermatic 2010.04.11. 14:29:21

@Alikam: az az ország lehet, hogy 50 éve erre rendezkedett be, de hogy 30 éve ugyanez a hiszti ment ott is, az tuti. szép lassan itt is változni fog minden, felnő egy új generáció, akik kerékpároztak fiatal korukban, aztán egy következő, akik le se szállnak róla 60 éves korukig.
biztosíthatlak róla, hogy nem csak hobbinak jó. nekem van autóm, motorom és bringám is, mindegyiket arra használom amire való. a kerékpár összehasonlíthatatlan bármivel, ha a belvárosban mozogsz. rengeteg időt nyersz vele, és nem baszod el a pénzed parkolásra. ha neked megéri a szabadidődet dugóban tölteni és korrupt féreg milliárdosok zsebét tömni a parkolódíjjal, akkor hajrá! megint csak azt tudom mondani, nem szégyen használni az agyad sem, ahelyett, hogy a saját megkövült nézeteiddel harsognád tele a világot. esetleg PRÓBÁLD KI és mondj véleményt.

Vegaaa 2010.04.11. 14:29:29

@SilentSound: "Igazából én azt sem nagyon értem, hogy miért kezdte el nyomni a média, hogy ezt lehet"

ez úgy müködik hogy van egy újságod amit szeretnél ha sokan megvennének, hisz az neked bevétel. a cimlapra hetvenkettes betümérettel odairod hogy Bajor Imre meghalt, részletek az 5. oldalon. a hüjegyerek megveszi és elolvassa hogy Bajor egy új szindarabban szerepel, és egy olyan szereplöt játszik akit a darab végén leszúrnak. csodálatos, nem?

avus · http://avus.blog.hu 2010.04.11. 14:30:34

@Sátán meg a Jocó: Az 1,3 milliós Stockholm is akkora mint Szeged?

min 2010.04.11. 14:33:27

Na kezdődik.
idióta, közlekedésre alkalmatlan autósok siránkozásiat olvashatjuk eme rendkívüli poszton.

avus · http://avus.blog.hu 2010.04.11. 14:33:51

@Sátán meg a Jocó: Hoopá, csak egy kis keresgélés a Wikipédián:

en.wikipedia.org/wiki/Copenhagen

Koppenhága területe 455 km2, Budapesté 525. Ehhez képest te leírod, hogy akkora, mint Szeged. Gratulálok.

supermatic 2010.04.11. 14:34:32

ja kihagytam a lényeget. egyáltalán nem nevezném magam csórónak. épp ezért drága az időm. az ér rá a dugóban kotlani szerintem, aki az autójában érzi jól magát. se a munka nem felel meg, haza is szar menni, legalább a kocsiban meleg van, biztonság, lehet dudálni meg anyázkodni és úgy általában legalább nem mindig ugyanaz történik. tökjó kis virtuális valóság. én is rácsúsztam mikor megvettem az első autóm, meg kell tanulni megszabadulni az érzéstől, érdekesebb dolgokat találni.

misitcom 2010.04.11. 14:35:02

Ezt a posztot kilehetett volna bővíteni egy felméréssel is.Szúrópróba szerűen 100-100 autós és biciklist megállítani és megkérni,hogy töltsön ki egy tesztlapot.

Attól félek,hogy a biciklisek többsége még nem is hallott arról mi is az a KRESZ.Közbe olyan jogokkal ruházzuk fel őket amivel saját magát hozza életveszélyes helyzetekbe.

Scribent 2010.04.11. 14:35:18

@min: Na kezdődik.
idióta, közlekedésre alkalmatlan kerósok siránkozásiat olvashatjuk eme rendkívüli poszton.

PitBuli 2010.04.11. 14:36:38

Amióta erről a szabályról elkezdett beszélni a közlekedési társadalom, azóta hetente legalább kétszer összefutok egy egyirányúban teljes öntudattal szemben tekerő bringással. Konkrétan szerintem öngyilkosjelöltek, csak az a baj, hogy meg vannak arról győződve, hogy ők baromi szabályosak.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.04.11. 14:36:46

@min:

Arányában van annyi alkalmatlan közlekedő a kerékpárosok között is... Szerintem felesleges az alkalmasság kérdéskörét egy csoportra ráhúzni. :)

min 2010.04.11. 14:38:37

@Mityu: Ez a téma már nagyon uncsi. A normálisabbja nem vitatja, hogy van idióta bringás és ugyanúgy idióta autós. Na az ilyen posztot nem a normálisabbja kreálja.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.04.11. 14:39:09

@min: Szerintem az, hogy nem akarok biciklist gyilkolni az ő hülyesége miatt sem, se nem siránkozás, se nem azt mutatja, hogy közlekedésre alkalmatlan vagyok. Ha ennyit sikerült leszűrnöd belőle, akkor gratulálok.

min 2010.04.11. 14:42:55

Állandóan felhozzátok ezt a biciglis témát. Van ilyen szabály és ha a tábla engedi bemehet a bringás. Ennyi. Aki ezt nem tudja kezelni vagy nem tud együtt közlekedni a kerékpárosokkal (és itt most nem a szabálytalankodókra gondolok mert az ugyanúgy van autós oldalon is bőven) az tépje szét a jogsiját.
Miért olyan nehéz ezekkel a szabályokkal közlekedni?

min 2010.04.11. 14:43:35

@SilentSound: Baszki nyisd ki a szemed és akkor nem gyilkolsz biciglist

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.04.11. 14:44:01

@min:

Én is unom hidd el, hogy átlagban minden második-harmadik közlekedőt el kéne tiltani a közterület használatától. S tökmindegy, hogy kerékpáros, gyalogos, kerékpáros vagy autós. Jó régóta írogatom, hogy ideje lenne megtanulni közlekedni mindenkinek(!). S nem kérem leosztani semmilyen szempontból. A poszt pedig nem siránkozás, hanem egy jelenség írásba foglalása, ami szerintem sokakat érint.

Scribent 2010.04.11. 14:44:06

@supermatic: Ha sokan szabálytalankodnak, akkor az a megoldás, hogy szabályossá tesszük?
Tehát, ha valaki már többször lopott, akkor őt már nem szabad megbüntetni, mert úgyis újból lopni fog, részére legálissá kell tenni ezt a cselekedetet.

madmanic78 2010.04.11. 14:44:31

Nem látjátok át a döntéshozó ördögi tervét..

Rühelli a bicikliseket, és azért engedi be őket az egyirányúba, hulljon a férgese!

Na de térdre a Rékát, ha már tényleg van olyan elmebeteg biciklis aki behajt az egyirányúba, csak mert neki LEHET, és nincs kint neki a kiegészítő tábla, esélyes, hogy visszaváltok kettőt hármat, csak hogy biztosan értse, hibázott...

És ha neadj' isten még hepciáskodik, vagy cébézik a többi kreténnek vagy a törött küllője ami a tüdejéből áll ki megkarcolja a kocsimat, még meg is csapom..

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.04.11. 14:45:24

@min:

Szerintem olvasd el alaposabban a leírtakat. Érted baszki? :)

supermatic 2010.04.11. 14:47:59

ha nem akarod megölni, de bizonytalan vagy, lassíts. nézz balra is a kereszteződésben. számíts rá a városban. kerüld ki rendesen. vagy menj mögötte az ő tempójában. a belvárosban úgysem érdemes sietni 1-2 perc előnyért.
szerintem simán le lehet nyelni ezt a békát. persze lehet, hogy azért vagyok ennyire megengedő, mert bringáról ültem kocsiba. de az tény, hogy arányaiban sokkal több felelőtlen, alkalmatlan falábú fakezű úrvezetőt látok, mint kerékpárost. a bringán a saját életed múlik a rutinon és figyelmen. a kocsiban nem érzed ezt a fajta veszélyt. kicsit összecsukod, nem történt semmi, majd összerakják.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.04.11. 14:48:02

@min: Csak ezért nem gyilkoltam még eddig biciKlist, sokszor múlt ezen az egyen. Több reakciót ne várj a kommentjeidre itt tőlem, mert nincs kedvem parttalan vitába belemenni veled.

Sixx! Anyád is nyugger? 2010.04.11. 14:48:26

Jelezném, a média arról is mélyen kussolt, hogy a busz sávot is csak akkor szabad használni, ha ezt tábla jelzi, egyébként nem.

Vegaaa 2010.04.11. 14:50:05

@Scribent: "Ha sokan szabálytalankodnak, akkor az a megoldás, hogy szabályossá tesszük?"

a dolog azért ennél árnyaltabb. például rengetegen gyorshajtanak autóval, pár évvel ezelött mégis megemelték a sebességhatárokat olyan utakon ahol nem veszélyes gyorsan hajtani. most is csak olyan utcákban lehet szembekerekezni, ahol az nem veszélyes. remélem érted a párhuzamot.

cso zsi 2010.04.11. 14:50:07

Rosszul értelmezitek a problémát.
(most elnézést kérek a normális, szabalykövető kerékpárosoktól)
Azért találták ki, hogy a biGlisek (a mindent leszaró biciklisek) elfogyjanak az útjainkról. Ez nekünk autósoknak lesz jó. Meg a normális bringásoknak is.

szaGértő 2010.04.11. 14:50:42

@min: Bringásból sokkal több idióta van. A múltkor számoltam, mert egyirányú utcában lakom. Nem engedi meg tábla, hogy visszafelé bejöjjenek a bringások.

Egy autóra kb. 300 bringás jut, aki visszafelé jön be. Az az egy autó meg mindig ugyanaz, ha végigállnék itt fél napot (amire se kedvem, se időm), akkor kb. 2:5000 lenne az arány.

cso zsi 2010.04.11. 14:50:45

@madmanic78: ezek szerint nem vagyok egyedül a meglátásommal.... :)))

Vegaaa 2010.04.11. 14:54:27

@szaGértő: "Bringásból sokkal több idióta van"
attól függ hogy melyik oldalról nézzük. én például sokkal több szabálytalanul parkoló és gyorshajtó autót látok mint biciklist, ebböl kiindulva mégsem mondanám hogy az autósok idiótábbak. az autó és a bicikli között rengeteg különbség van, így a velük elkövetett szabálytalanságok is mások.

Take-it-Easy 2010.04.11. 14:55:07

@min: de, pontosan a normálisabbja, aki elgondolkozik és értelmezi a közlekedési szabályokat. Sok autós ÉS biciklis ezt nem teszi meg (sőt, sok biciklis annak sincs tudatában, hogy járművön ül), na látod, ők a nem normálisak...
Egyébként meg mindenkinek egyéni joga biciklizni és autózni a maga megfontolásai alapján, csak tegyük ezt egymásra és a szabályokra odafigyelve.

cso zsi 2010.04.11. 14:56:06

@min: Aradi - Eötvös sarok. Jobra kanyarodnék, mert arra egyirányú.
Ki jöhet ki abból az utcából velem szemben?
A sárga villogós LASSú utcaseprőkocsi, vagy a gyors, de roppant hangosan szirénázó, és kék/piros fényt alkalmazó nénós autó.
Ha helyette egy lopakodó üzemmódú, mp3-tól süket bicajos jön (halk, és gyors), nekem semmi, a kocsimnak valamennyi baja esik. Neki???

Scribent 2010.04.11. 14:59:06

@Vegaaa: Természetesen értem! Nekem az a gondom, hogy mindenkinek csak az jut el az agyáig ami az ő jogait, lehetőségeit bővíti (jelen esetben, hogy behajthat szemben az egyirányú utcába a forgalommal szembe) de, hogy mikor, azt már nagy ívben lesajnálja.
Olyan ez, mint a te példádnál maradva általánosítanék, ha ott lehet gyorsabban menni akkor mindenhol lehet.

hipokrita 2010.04.11. 14:59:40

Tegnapelőtt meg akartam előzni egy biciklist, de a végén majdnem elütöttem, mert nem volt hajlandó jobbra tartani, és ide-oda pilinckázott.
Ez jó?

supermatic 2010.04.11. 15:00:00

@Scribent: nagyon sajnálom, hogy nem látod a különbséget a kettő között.
a szabad lopás, rablás a biztonságot, jogbiztonságot, társadalmi rendet veszélyezteti. és mint ilyet, szigorúan büntetni kell.
az egyirányú utcában ellenkező irányba közlekedni kerékpárral... a saját testi épségét veszélyezteti. meg a szembe jövő autós lelki nyugalmát felkavarhatja.
finnországban ha építenek egy lakótelepet, nem betonozzák le az épületek előtti füves részen az utakat, várnak fél évet, hogy kikopjon a fű ott, ahol a legtöbben járnak.
valahogy így működik a képviseleti demokráciának nevezett dolog is. valaki kitapossa a füvet, és figyelnek rá, ha többen mellé állnak, akkor lesz, aki az ügyet képviselje a törvényhozásban, és végül a többség akaratával összevetve meghozzák róla a döntést.
gyanítom amúgy, hogy eu-s jogharmonizáció történik, nem itt szarták a spanyolviaszt a forgalommal szembe kerékpározás (feltételekhez kötött) engedélyezéséről.

cso zsi 2010.04.11. 15:01:01

@Vegaaa: Csak arányokban kéne nézni. A 3000000 autósból az 1/3-a problémás, a 100-200000 bringásból meg 80%.

Vegaaa 2010.04.11. 15:02:46

@Scribent: "Olyan ez, mint a te példádnál maradva általánosítanék, ha ott lehet gyorsabban menni akkor mindenhol lehet."

nagyon jól montad, mert ez tényleg olyan, hisz meg is teszik.

bovaryné 2010.04.11. 15:04:06

Azok az autósok, akik azon vannak kiakadva, hogy a biciklisek behajthatnak az egyirányú utcába, feltették már maguknak azt a kérdést, hogy vajon tőlünk kultúráltabb országokban, hogy működhet ez a szabály több évtizede?

avus · http://avus.blog.hu 2010.04.11. 15:04:19

@cso zsi: Ezek az adatok honnan vannak?

thinker_ 2010.04.11. 15:08:35

sajnos hozzá kell szokni, hogy a bringások azt csinálnak amit akarnak. senki nem ellenőrzi őket. bárki bicajra pattanhat a legminimálisabb kresz tudás nélkül is.

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.11. 15:08:56

@Lacaca: "autóval közlekedhetsz 1 számjegyű főútvonalon, de kerékpárral nem. Ez nem diszkriminatív?"

Nem. Az utak nem kerékpárosoknak készültek, hanem elsősorban az autóknak, nagyobb járműveknek. Egyszer megmérhetnéd az utak szélességét, akkor rá is jönnél a lényegre. Más tészta, hogy később a bringások megpróbáltak bepofátlankodni a nem neki épített sávokra.

Vegaaa 2010.04.11. 15:12:00

@cso zsi: érdekes hogy azt irtad hogy problémás, és nem azt hogy kreszt megszegö. azért érdekes, mert sok olyan szituáció van, amikor a kerékpáros betartja a kreszt, de közben problémás. például nem a járdán teker, nem mellette a buszsávban, hanem szabályosan a belsö sávban pont elötted és nem tudsz elözni.
egyébként a 80% szerintem túlzás, de tényleg sokan szabálytalanok. én ezt annak tudom be, hogy a kerékpáros infrastruktúrák száma, jellege, állapota nem megfelelő, ezért alapból úgy nevelkednek hogy mennek amerre látnak. az autós is erre neveli:
mindegy merre csak takarodjál elölem. sokszor a kresz sem támpont nekik a buszsávos történet alapján. ezért próbálom itt most árnyalni a képet, mert az egész helyzet problémás és szeretném az autósok türelmét kivívni, mert bár nehéz de jó uton haladunk.

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.11. 15:12:17

@bovaryné: Leszarom a többi országot, aki akar, menjen oda bringázni. Itt inkább vonatkozzon mindenkire a KRESZ. Elegem van az ügyeskedőkből.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.04.11. 15:13:22

@bovaryné:

Fel. Képanyag kell róla? Svájcban még vizsgára is kötelezettek a kerékpárral közlekedők. :)

@Orbán Diktor:

Rossz megközelítés.

Helyesen: Az utak járműveknek (is) készültek. Különböző szabályok figyelembe vételével igénybe vehető bármilyen járművel. Mondom szabályok figyelembe vételével. A kerékpár IS jármű! :)

Scribent 2010.04.11. 15:13:41

@supermatic: Az a baj, hogy sajnos te azt nem látod be, hogy az egyirányú utcában ellenkező irányba szabálytalanul közlekedő kerékpáros nem csak „a saját testi épségét veszélyezteti. meg a szembe jövő autós lelki nyugalmát felkavarhatja.”, hanem komoly károkat is okozhat az autós járművében is és a lelkivilágában is. Egyébként miért jó az a kerékpárosoknak, hogy az jó esetben csak az autós lelki nyugalmát kavarja fel? Élvezitek, ha a másikat szívatjátok? Ülhet abban az autóban utasként gyermek is, akinek egy kellemetlen affér hosszú időre okozhat problémát. A szabálytalanul közlekedő kerékpáros egyébként a biztonságot veszélyezteti, tehát szigorúan büntetni kell!

Scribent 2010.04.11. 15:15:48

@Vegaaa: Akkor a legjobb megoldás, hogy KRESZ szinten lehetővé kell tenni a gyorshajtást!

Don Quixote de la Ferko 2010.04.11. 15:15:49

A vesére várók csókoltatják az összes bringást.

Szerencse, hogy a donor értelmi képessége nem megy a vesével.

htgkw 2010.04.11. 15:18:34

Kedves RaveAcE!

Sajnos ez is egyik olyan vélemény, amely a nem pontos hírek miatt terjed el. A kerékpáros NEM mehet az út közepén. Természetesen a jobbratartási kötelkezettsége nem szűnt meg. A régi KRESZ szövegéből a "szoros jobbratartási kötelezettség" -ből a "szoros" szó lett kivéve. Ennek indoka, hogy a életveszélyes csatornafedelek ne legyenek útban. (Van egy pár.) Az utak szélének minősége szintén hagy kivetnivalót maga után.

Üdv
HTG

Reggie 2010.04.11. 15:19:11

@Scribent: a szabalytalanul a forgalommal szemben kerekparozot, nyugodt szivvel be lehet daralni. aki nem akarja az eleg ha raijeszt. aztan majd rajon, hogy kenyelmesebb/biztonsagosabb egy utcaval odebb szabalyosan menni.

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.11. 15:19:12

@supermatic: "mivel be fog hajtani, ezért talán érdemesebb megvédeni a haláltól"

Én védjem meg a bringást a haláltól? Miért, neki mi a feladata? Sokáig erőltetted az agysejthiányos burádat?

Unter Bahn (törölt) 2010.04.11. 15:19:28

@cso zsi: "Ha helyette egy lopakodó üzemmódú, mp3-tól süket bicajos jön (halk, és gyors), nekem semmi, a kocsimnak valamennyi baja esik. Neki???"

Ha már ebben a relációban említetted a kerékpárosokat, megpendíteném, hogy ha a Te hibádból baja esik a kerékpár-vezetőnek, a biztosításod alapján az orvosi költségeit és az anyagi kárt is kifizetik neki, az utolsó intim-piercing-ig. Ellenben ha egy ittas biciklis hullámzik eléd és miatta károd keletkezik - kezdve a kocsi megkarcolódásától a totálkárig, pl. mert elkapod a kormányt és alá mégy a szembejövő busznak - szvsz 99 %-ban magad állod a károdat...

Én pl. azért (is) kötöttem családi biztosítást, mert a biztosító átvállalja a felelősséget pl. azért is, ha a kutya véletlenül(!) kiszabadul és kárt okoz.

A közlekedés egyik meghatározó rétegének miért nem kell semmiféle biztosítással rendelkeznie (évente kb. 2000 Ft)???

"Jogom van ehhez"... "jogom van ahhoz"... és a felelősségtudat???

Georgigi 2010.04.11. 15:22:24

@luciferko:
A patológián több sofőr várakozik, hogy új életet adhasson, és általában autóbalasetekben résztvevőknek. :)

gramercy 2010.04.11. 15:22:27

sose ertettem amikor felnott ferfiak maskaraba oltoznek, a fejukbe huznak egy feldinnyet es utana felulnek egy gyermekjatekra

es halalosan komolynak gondoljak magukat, karjelzes meg minden

Don Quixote de la Ferko 2010.04.11. 15:23:50

@Georgigi:

Akkor gond egy szál se.

Tekerjen a pedáldroid ész nélkül.

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.11. 15:25:04

@supermatic: "te egy valódi barom lehetsz"

Köszi. Ugye, te meg egy bringás vagy? Gratulálok, de azért van aki tovább tanul.

Novi bácsi 2010.04.11. 15:25:34

Sziasztok!

Lehet, hogy már valaki felvetette, de ha nem, akkor feltenném én a legevidensebb kérdést, ami egyébként megoldása lehetne a fent említett problémakörnek (is): ha nekem, mint gépjárművezetőnek, vagy egy motorosnak, robogósnak, akik részt veszünk a közúti forgalomban, KÖTELEZŐEN kell rendelkeznünk JOGOSÍTVÁNNYAL, akkor az úgyanitt közlekedő kerékpárosnak miért nem?!

KERÉKPÁROSJOGOSÍTVÁNYT!!!

Kresz oktatás, vizsga, közúti ellenőrzés, stb.

Hol itt az esélyegyenlőség és az azonos jogok és kötelezettségek?! Komolyan az ombudsmanhoz fordulok, mert kezd a helyzet tarthatatlanná válni.

És én is járok kerékpárral munkába, csak a többi kis gyíkkal ellentétben, én autóvezető aggyal közlekedek olyankor - és igen, van jogosítványom, és ergo ismerem a KRESZ-t.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.04.11. 15:25:40

Bringás szemmel: az egyirányú utcák közül azok vonzóak szemből, ahol folyamatosan van menekülő útvonal a járdára, és kevés a keresztutca, ahonnan az autós az egyirányúság miatt úgy kanyarodik, hogy nem kell felénk néznie. Az ilyen utcán végiggurulunk, ha bárki jön szembe, felmegyünk a járdára, és senkinek semmi baja nem történik.

Rendszeres útvonalaim között van egyirányúban szembe haladás, és mindig van elég parkoló autó, amik közé besorolok, amikor épp jön szembe valaki. Az esetek felében egy kocsi sem jön, mivel alacsony forgalmú kis keresztutcáról van szó. Persze ezt is ésszel kell csinálni, de bringásként az ember simán hozzá kell szokjon, hogy minden autós helyett gondolkodik, mert sosem tudhatja, hogy ki látja és ki nem..

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.04.11. 15:26:27

@gramercy: anno a dobozban brummogás nagy játék volt :D

avus · http://avus.blog.hu 2010.04.11. 15:27:32

@Georgigi: Ezt én sem értem, mintha naponta hallanánk a híreket az elgázolt városi biciklisekről :). Én rájuk hagyom, örüljenek a semminek.

Don Quixote de la Ferko 2010.04.11. 15:30:31

@Novi bácsi:

Mecerás lenne Józsi nénit rávenni a bringavizsgára.
És felesleges is.
Nem velük van a gond, hanem a fentebb említett egyedi esetekkel, akik értelem nélkül hiszik azt, hogy nekik mindent szabad.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.04.11. 15:30:49

@Novi bácsi: ezzel egyébként eléggé egyetértenék, ha nem lennék abban teljesen biztos, hogy az ilyen jogsi kiadását is szivatási és pénzkeresési lehetőségként hasznosítaná a felügyelet.

Don Quixote de la Ferko 2010.04.11. 15:34:24

@flugi_:

Ez korrekt. Nem veled van a gond, te abba a csoportba tartozol, ami az autósoknál a normális 95%.
A baj az, hogy a bringásoknál ez 5%.

Vegaaa 2010.04.11. 15:35:18

@Novi bácsi: az emberek alapvetöen nem azért szabálytalankodnak, mert nem tudják a kreszt, hanem mert elönyhöz szeretnének jutni. a gyalogos sem azért megy át a piroson, mert nem tudja hogy az tilos. a kerékpáros jogsi nem sokat változtatna a helyzeten, ellenben marha drága lenne megvalósítani, többek között a TE adódból is.

Georgigi 2010.04.11. 15:39:31

Ha jól olvastam az elején, akkor a szabályról volt szó, nem az idiótákról.
Mindenki közlekedik, hogy eljusson innen-oda.
Szídhatjuk a pilótákat is, hogy miért kell a fellegekben járniuk. :)

Georgigi 2010.04.11. 15:43:32

@Novi bácsi:
A gyerekekkel mi a helyzet?

gramercy 2010.04.11. 15:43:40

@flugi_: jo, jo, igaz :)

vegulis minden valamire valo ferfi akart mozdonyvezeto lenni

Vegaaa 2010.04.11. 15:44:29

@luciferko: "Ez korrekt. Nem veled van a gond, te abba a csoportba tartozol, ami az autósoknál a normális 95%.
A baj az, hogy a bringásoknál ez 5%."

egyébként majd akkor leszek kiváncsi ezekre a százalékokra, amikor a kerékpáros infrastruktúrák száma annyi lesz, mint azt a kerékpárosok száma indokolja. mert ez az arány jelenleg konvergál a lófaszhoz, tehát nem csoda az a sok hülye odakinn.

jaafar 2010.04.11. 15:48:38

Nekem is van bringám. Nem csóróságból, mint ahogy fent említette az egyik kommentelő. Főleg, hogy 1,5 millióból lett megépítve. De az csak hobby. Feltekerek vele a Hármashatárhegyre és ott bringázunk. Ott nem kell szívnom a szmogot. De az, hogy én a városban tekerjek, eszembe sem jut. Főleg, hogy elég hülyén néz ki a bicajos szerkóban az ember egy tárgyaláson vagy egy étteremben. :-) Utcai ruhában meg nem tekerünk, mert ugye izzad az ember közben.
Tehát foglamam sincs, hogy ki az a barom, aki városi közlekedésre bringát használ. Mennyire igánytelen, amikor izzadtan, csapzottan odaér valahova ügyet intézni. Vagy ezek az emberek váltóruhával mennek dolgozni, és előtte a mnkahelyen zuhanyoznak is? Nem hinném.
Én maradok az autónál, a bicajos meg figyeljen magára. És ne akarjon már az autókkal versenyezni meg cikázni közöttük. Ahoz motort kell venni.

Vegaaa 2010.04.11. 15:49:16

@Georgigi: "@Novi bácsi:
A gyerekekkel mi a helyzet? "

és az egységes európai szabályokkal, amelyek alapvetöen tiltják a kerékpáros jogositványt?
mer igy vicces lenne hogy bevezetjük, aztán eljön egy svájci család balatonkerülö kerékpáros túrára és megbassza öket a rendör mer nincs jogsijuk.
ez olyan hülyemagyar lenne, nem?:)

cso zsi 2010.04.11. 15:49:31

@avus: Hasraütöttem.
Ja nem, naponta látom.

Novi bácsi 2010.04.11. 15:53:10

A jogosítványszerzési kötelezettség egy SZŰRŐ - így van ez az autósoknál és motorosoknál is. Pont leszarom, hogy hol oktatják a KRESZ-t. Miért ne lehetne ez valamilyen formában a középiskolai tananyag része - VIZSGÁVAL együtt, ahol erről valamit kapnának is a kedves kerékpározó fiatalok - ami egyébként jó ugródeszka lenne a "komolyabb" jogsikhoz. Talán összességében is javulna a közlekedési kultúra. A bringások egy része amúgy - csak úgy mint én -, rendelkezik jogosítvánnyal. Nem velük van gond.

...::: Flúgos Kamionos :::... 2010.04.11. 15:54:25

Szerintem be kéne tiltani a biciklizést...

:)

Vegaaa 2010.04.11. 15:54:57

@jaafar: az hogy te sportolsz a kerékpároddal és közben leizzadsz az egy dolog. az hogy én nem sportolok a kerékpárommal és 15-20km/h között haladok vele, miközben nem izzadok le, az meg egy másik dolog.

gulasZuppe 2010.04.11. 15:57:42

/OFF/
A behajtani tilos táblákat feloldották, már nem léteznek. Amióta minden haramadik utcában utburkolati munkákat, csatornázást, vezeték javítást végeznek, néhány környék közlekedési szabályai jelentősen megváltozak.
(Ez azt jelenti, hogy egy tucat utca egyirányu lett, vagy éppen teljesen le van zárva a forgalom elol!, a mellete lévő utcákba meg tilos behajtani!!!-ez itt apoen-, ezért a szabályok megváltozak: a behajtani tilosba nem szabad bemenni, de mivel km-es kerülőkre kérnyerítik az embert ezért mindeki aki ismeri az új "szabályt" az lendületből fordul a tilosba (amugy nincs belőle gebasz mert elférnek, es működik a dolog...a gebasz az, hogy a felujitask miatt egyes kornyékek telejsen járhatatlanok lennek, én már a buszpályaudvarokon is megyek kocsival, mert ami pl az arpadhid pesti hitfőjét övező utcákban meg tereken zajlik az valami katasztrófa, egyes helyekre sehogy nem lehet eljutni legeljebb aki ott lakik es tudja hogy melyik a helyes szökőút - vagyis hogy melyik tilosba kell bemenni hogy célba érjünk...nem vicces siaralmas, és nem az hogy behajtanak, hanem hogy telejsen el vannak lehetetlenitve egyes kornyékek, akkora kerülőket kell menni, hogy az röhej - nem beszelve a margit hid lezarasról, mert akkor a kutya nem kolbászolna annyit az arpadhid körül!
/ON/
A kerekparosnak van biztositasa?
Ha a topicban irt esetben összecsokolunk egy bicajost aki ugyan tuleli de befejeli az ablakot es egyket elemet is fenyezni kell akkor mi van? Hajrá casco? Vagy fizet?

cso zsi 2010.04.11. 15:59:32

@flugi_: A minap láttam egy hasonlót a wesselényi utcában. A Klauzálból (vagy inkább az Akácfából?) leborított jobbra, majd, mivel a 74-es villanyvasaló viszomylag közeli, és nagy sebességű pozíciója más belátásra bíra, bevágódott a parkoló autók küzé.
Arra az 50-60 centire, ami a kocsik között volt. Szerinted milyen üzenetet hagyott a két autó tulajdonosának, akinek a lökhárítófényezését módosította a pedálokkal?

ds3 2010.04.11. 16:00:26

Én is egyirányú utcában lakom, és minden héten találkozom legalább egy autóssal, aki menetiránnyal szemben jön, persze minél gyorsabban, hogy kiérjen mielőtt szembejön valaki. Hasonló biciklisre nem emlékszem az elmúlt évből. Persze itt elég széles a járda.

Azt a mentalitást meg el kéne felejteni, hogy "nekem autóm van, húzzon a faszba a sok csóró, akinek még erre sem fussa". Nekem is van autóm, de hétköznap csúcsidőben hülye lennék a belvárosban használni.

Az autósok 95% normális? Nekem 5%-nál többnek tünik az a réteg, aki:
- nem áll meg zebránál
- soha nem indexel
- 60-nal száguldozik 30-as övezetben
... (sorolhatnám tovább)
5%-nál még azok is többen vannak, akik egyértelműen vezetni sem tudnak, de azért rendületlenül próbálkoznak.

Novi bácsi 2010.04.11. 16:00:44

@Vegaaa: hát te meg miről beszélsz? Mi az hogy "az egységes európai szabályokkal, amelyek alapvetően tiltják a kerékpáros jogosítványt"?! WTF? Ez milyen kerékpáros urban legend már? Még egyszer kihangsúlyoznám: KÖZÚTI KÖZLEKEDÉS.

Milyen jogon veszel részt benne, ha nem vagy rá felkészítve? Milyen jogon NEM KÖTELEZŐ neked az, ami nekem, mint autósnak, motorosnak igen, csak mert Te egy rohadt kerékpáron ülsz?! Mi a különbség? Miért menjek én börtönbe, mikor halálra gázollak, csak mert Te tudatlanul, arrogánsan és pofátlanul - mindenfajta "előképzettség" nélkül cikázol ott, ahol csak olyanok lehetnek egyébként, akik vizsgát tettek a SZABÁLYOKBÓL?!

Miért kivétel mindez alól a kerékpáros? Tényleg nem érzitek, hogy ez sérti az alkotmányos jogokat és nélkülöz minden logikát?

avus · http://avus.blog.hu 2010.04.11. 16:01:41

@jaafar: Másfél milliós bringát hajtasz, és még megizzadsz egy kis városi tekeréstől? Barom.

Bocs, nem személyeskedésből, csak ugye ha te barmozhatsz. Az én bringám csak fele a másfélnek, de már tartok ott, hogy egysebivel felmenni a Rózsadomb Centerhez sem izzaszt meg.

Vegaaa 2010.04.11. 16:02:07

@gulasZuppe: ha nincs olyan biztositása a kerékpárosnak, amely ilyen esetekre is vonatkozik, akkor be kell perelni.
szóval szerintem is kellene a keróra biztositás.

halar 2010.04.11. 16:06:50

ha elfér mért ne hajthatna be? ezcsak engedélyezéstől függ. amugy meg széles e világon bevált, nem hüjeség, stb.

ja, és ha egy egyirányúba behajthat szemből a bringás, az már kétirányú, csak az autósnak lesz egyirányú:)

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.04.11. 16:11:25

@aronman: Na, ez jó, ilyesmiből kellene sok, hogy ne legyenek félretájékoztatva az emberek mindenféle hülyeséggel.

Vegaaa 2010.04.11. 16:16:16

@Novi bácsi: 1968-as bécsi egyezménynek hivják és nem kerékpáros urban legend.
bővebbben:
www.unece.org/trans/conventn/crt1968e.pdf

egyébként meg én sem értem, hogy te miröl beszélsz. van jogsim és mégis szabálytalankodom néha, amivel szerintem nem vagyok egyedül. a kutya egészen máshol van elásva, amit feljebb már leirtam.
kicsit próbálj meg gyakorlatiasabb lenni és akkor rájöhetsz hogy a kerékpáros jogositvánnyal járó pénz-, munka-, idöbefektetés sokkal több, mint amennyi szabályos kerékpáros lenne tőle.

Georgigi 2010.04.11. 16:22:06

@Vegaaa:
Azért nem kellene elfelejteni, hogy a kerékpár nem „gépjármű”
Akkor, ha nekik is kellene jogsi, mit kellene kitalálni a gyalogosoknak?
És hány éves kortól? :)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.04.11. 16:22:35

@cso zsi: "Itt jártam" ?

Csak tippelek, igazából nem tudom miért tőlem kérdezed.

Georgigi 2010.04.11. 16:23:06

Jogsit a babakocsit tolóknak!

Vegaaa 2010.04.11. 16:25:32

@Georgigi: ne tölem kérdezd, a kollega agyal ilyesmin.

Georgigi 2010.04.11. 16:27:48

Csak időrenbe teszem. :)

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.04.11. 16:29:09

@Georgigi:

Azért azt se kéne elfelejteni attól, hogy a kerékpár nem "gépjármű" a gyalogos az gyalogos, ugyan úgy vonatkoznak rájuk is a közlekedés szabályai.

"A közlekedésben résztvevőkre vonatkozó általános rendelkezések

3. § (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles

a) a közúti forgalomra, valamint a közútnak és környezetének a védelmére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket megtartani;"

O'Neil 2010.04.11. 16:30:47

szarok minden szabályra,sohasem zavart az egyirányú utca,a kerékpáros mindent megtehet

bovaryné 2010.04.11. 16:32:42

@Mityu: A kerékpár IS jármű! :)
Tipikus kétszínű autós duma!Ha meg a bicikli előtte teker, jön a kirohanás: Ez mit keres az úton, ez nem jármű, játsszon a játszótéren, de ne is, inkább a Holdon!

cso zsi 2010.04.11. 16:34:38

@flugi_: Te példálóztál, és én is. Erősen hasonló helyzettel. Napközben a Wesselényi is kisforgalmú utca, a troli épp azért tud rajta gyorsabban haladni a szokásosnál.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.04.11. 16:35:44

@bovaryné:

Egy kicsit mellélőttél ezzel. Tipikus buta hozzáállás. Soha semmilyen körülmények között nem mondtam, nem írtam ilyet, hogy ha előttem teker... Ugyanolyan joga van az úttesten közlekedni, mint nekem. Ha egyéb rendelkezésből más nem következik. Kicsit lassítsunk és gondolkodjunk mivel vagdalkozunk jó? :)

sofalwy 2010.04.11. 16:38:28

Nagy hibája a bicikliseket preferáló KRESZ-módosításnak az, hogy azonos térben közlekedő járműveket jelentősen megkülönböztet. Nagyon fontos védeni a védtelenebb járművel közlekedőket, de azt hiszem, az alkotók átestek a ló túloldalára, hiszen tapasztalatom szerint a kerékpárosok zöme úgy gondolja, hogy az ő épségére csak nekünk kell figyelnünk. A sávtartás lazításából eredően például igen kockázatos helyzetek alakulnak ki, amikor a kedvezményezett biciklis "átlót megy" akár két-három sávot is váltva, és ami a legrosszabb, nem figyelve arra, hogy manőverének feltételi adottak-e. Az ilyen helyzetek miatt, ha kerékpáros(ok) is közlekedik(nek) mellettünk, igazán úgy lehet biztonságosan menni, ha az autós átveszi a kerekes sebességét. Hát ettől kezdve azért túlzás az elvárás, viszont a gyorsabb jármű elé bármikor bevághat egy "védett". Hasonló helyzetek adódhatnak a motorosok társaságában is, akik viszont sokkal gyorsabbak legtöbbször, mint egy autós. Olykor minden határt átlépve gyorsabbak, szembe sávban jönnek, szűk autók közti csatornában előznek, stb... Ennek a KRESZ módosításnak így nem látom értelmét. Az autóstól gyakran kevés a jóindulat.

Sátán meg a Jocó 2010.04.11. 16:40:36

@avus: tudod mi a különbség a belváros, város és közigazgatási határ között? Nem? Gratulálok.

:)

Javaslok egy tanulmányutat oda, szeretettel. Bejárhatod az egészet azzal a marha hosszú metróval, de gyalog is :)

bovaryné 2010.04.11. 16:45:02

@Mityu:
Konkrétan nem rád értettem, de úgy veszem észre, hogy nagyjából ez az autósok hozzáállása. Fizessen adót, mert ő is jármű, viszont, ne tartson fel, ha sietek, hiszen nem is jármű, csak egy bringa stb.....
Csupa - csupa ellentmondás a kedves autósok részéről.

bovaryné 2010.04.11. 16:46:44

@...::: Flúgos Kamionos :::...:
Kamionosként a közlekedésről osztani az észt? Na neee!

georg 48 2010.04.11. 16:51:02

Most nem mindegy? Eddig is oda, onnan, arra, addig hajtottak be, ahova akartak!
Látott már valaki rendőrt, aki éppen megbüntet egy bringást? Mert én nem!
Egyébként is! Nekik a legnagyobb bünti, ha halálra gázolják őket, vagy legalább örök életre nyomorékok lesznek.
Úgy legyen, amen!

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.04.11. 16:52:42

@bovaryné:

Szerintem ülj le, fújd ki magad. Kérsz valamit inni? :)

Kamionosunk meg lehet, hogy néha szokott írni használható gondolatokat is. Ne húzzuk rá azt a bizonyos inget, ha nem rá való! :))

babsz 2010.04.11. 17:00:29

Érdekes, hogy itt nyugaton a városi kerékpáros közlekedés nem dzsungelharc, ahol az autós a kerékpárosnak be akarja bizonyítani (és vice versa), hogy ő előbbre való, meg neki nehezebb az élete, és hogy azért is én megyek el előbb, és nem te. a kerékpáros olyan állatfaj, mint a gyalogos, hogy elsősorban elengedni kell, nem dudálni meg leszorítani, mivel kisebb, meg bénább, meg védtelenebb, és lehet, hogy nincs jogsija se.

Az például teljesen adekvát, hogy a zebrát szabálytalanul kerékpáron megközelítő bringásnak megáll a kocsisor mindkét oldalt, hiszen az itteni autósok szintén szoktak biciklizni, és ők is tudják, milyen értelmetlen leszállni egy zebra erejéig. Mindkét fél tudja, hogy szabálytalanság, de nem csinálnak belőle ügyet. Eccerű. Ehhez hozzátartozik, hogy a bringás SEM ötvennel közelíti meg azt a zebrát, hanem afféle na-vajon-megállnak-e-sebességgel ( persze meg).
Van még egy olyan felhangja is a dolognak, hogy a kerékpárost kissé amolyan debil közlekedési résztvevőnek tekintik, akire külön kell ügyelni. De ez valamiért nem okoz problémát. Én még dudaszót itt bringás-gyalogos miatt nem hallottam. Szóval lehet ezt normálisan is...

avus · http://avus.blog.hu 2010.04.11. 17:02:01

@Sátán meg a Jocó: És az mit számít? Koppenhágában megáll a kerékpáros forgalom az "urban" és a "metro" között? A biciklizés csak a belső, Szegednyi területre korlátozódik?

Georgigi 2010.04.11. 17:05:02

@Mityu:
A szabályokat emberek hozzák, és emberek hágják meg.
Miről is beszélünk?

Interlock (törölt) 2010.04.11. 17:06:16

@georg 48: Én már láttam bírságolt bicajost, valószínűleg mások is. Az, hogy több okból is nehezebb megfogni őket, nem jelenti azt, hogy nem is foglalkoznak velük a rendőrök; inkább azt mondanám, a gépjárművek adnak annyi melót a kékeknek, hogy nem tudnak minden egyébre odafigyelni.
Ez az egyirányúba behajtósdi szerintem nevetséges szabályozás, eddig is megtették, ezután is meg fogják, ha azt kényelmesebbnek vélik. Elég lett volna azt rögzíteni, hogy pl. szembe jövő jármű esetén kötelesek lehúzódni, szükség szerint megállni, hogy a jármű mozgása akadálytalan legyen, és veszélyhelyzet ne alakulhasson ki. Ha elég széles az egyirányú, még erre sem volna szükség, a nagyforgalmú helyeket pedig az értelmesebbje amúgy is kerüli.
Az út vagy utca végén viszont lassítás, ha kell, felkészülni az elsőbbségadásra, vagy meg nem adásra. Ehhez (a felfogáshoz) viszont valamit tényleg oktatni kéne már a bringásoknak is, a mindennapos tornaóra helyett inkább ilyeneket kellene az isokali anyagba építeni, és pár éven belül magától rendeződhetne sok probléma.

cso zsi 2010.04.11. 17:08:58

@bovaryné: A nevem alapján kitalálhatnál rám is valamit, igaz, én 7,5 fölöttivel nem járok. Igaz, nem is volt rá szükség az elmúlt 30 év városi furikázásaiban. Nagyon rövid ideig embert is szállítottam, de már elmúlt.

Aladár69 2010.04.11. 17:09:00

Azt hiszem, nem ártana senkinek sem egy kicsit elmélyednie a KRESZ rejtelmeibe. Ez vonatkozik kisiskolástól kezdve a buszvezetőig bezárólag mindenkire. Kibaszottul elborul az agyam, amikor a Nagykörúton a járdán száguldoznak el mellettem a kerékpárosok és a robogósok! Nincs egy köcsög rendőr a környéken, aki ilyen esetekben intézkedne (btw: hiába a KRESZ módosítás, ha a rendőrség nincs felkészülve a betartatására). A kerékpárkölcsönzősök mondják már el a gyökér turistának, hogy miként használhatja a kétkerekűjét. A kisiskolásnak magyarázzák már el, hogy nem csak a zöld jelzés számít, ha szirénázva jöne egy autó, akkor ne lépjen le a járdáról. Ugyanezt a tanárnéni fejébe is bele kellene verni. A faszkalap rendőrnek mondják már meg, hogy indokolatlanul nem használhatja a megkülönböztető jelzést. (pénteki konkrét eset: rendőr az Andrássy útról akar bekanyarodni kis ívben a Nagymező utcába, ahol a gyalogátkelő helyen a zöld jelzést kihasználva egy kisiskolás csoport sétál át szépen libasorban. Rendőr megunja (!!!) a várakozást, bekapcsolja a villogót. Erre föl a tanárnénia még járdán lévő mintegy 10 kisdiáknak nem azt mondja, hogy álljatok meg, hanem azt, hogy siessetek, és ezzel a diákok lelépnek a járdáról és sétálnak tovább... Miután mindenki átért, rendőr is bekanyarodik, majd kb. 30 méter után kikapcsolja a villogót. Seggfej.)

Mellesleg a VI. kerületi rendőrkapitányság autói rendszeresen használják indokolatlanul a megkülönböztető jelzést, amikor az Andrássyról balra nagyívben akarnak bekanyarodni a kapitányság felé. Basszák meg.

De ugyanígy idegesít a buszos is, aki 70 km/h-val száguld át a piros jelzésen az Andrássyn, és az a köcsög kerékpáros is, amelyik az Andrássyn a kerékpársáv és a szervízút ellenére a főúton teker szép komótosan.

Georgigi 2010.04.11. 17:12:06

@Interlock:
Az oktatással, csak az a baj, hogy, ha nem tartatják be a szabályokat, akkor semmit nem ér. 28 éve hivatásos jogsival vezetek,és bringázom is. A tapasztalatom alapján mondhatom,hogy sok idióta kap jogsit, és sok barom kerékpáros hiszi azt, hogy halhatatlan. Igen, az ember a legnagyobb állat.

ex-dr. vuk 2010.04.11. 17:12:46

Kedves posztiro. Egyiranyu utca + jobbkezes.
Te honnan tudod, hogy a keresztezo utca egyiranyu? Mert emlekszel ra? Emlekezetbol vezetsz? Nagy hiba, ami azonnal elo is jott.
Jobbkezes keresztezodes, tehat nincs mas dolgod, mint a jobbrol jovonek elsobbseget adni, legyen az biciklista vagy (22-06 ora kozott) sarga villogos kukasauto. Teljesen mindegy melyik utca merre egyiranyu.

ex-dr. vuk 2010.04.11. 17:15:58

"(hiszen miért raknának ki egy egyirányú utcába a forgalom irányával ellentétesen egy táblát)"

Ha "kiveve kerekpar" akkor az utca maris nem (egeszen) egyiranyu, es igenis kiteszik a macisajtot, ha oda az kell.

cso zsi 2010.04.11. 17:19:03

@georg 48: Tudok Bp-n olyan utcát, ahová az autósok szándékosan hajtanak be a tiltás ellenére. Rizikóznak.
Némelyiknek bejön, némelyikkel szembe jön a szabályos, némelyiket meg várja a rendőr a kanyar után.
Anno, boldogult Szikra nyomda is kisajátít(hat)ott egy utcaszakaszt, így azt kerülni kellett, akinek a túloldalt volt dolga. Bennfentes, vagy az oda is járó karbantartó büntetlenül áthajtahatott, amíg a túloldali kaput nem zárták be végleg.
Most hogy is lehet a Kozma utcából a Tündérfürtbe eljutni? Anno a Bogáncsvirág volt a megoldás.
maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&q=ak%C3%A1cfa&sll=47.485099,19.181002&sspn=0.004945,0.009645&ie=UTF8&split=1&rq=1&ev=zo&radius=0.23&hq=ak%C3%A1cfa&hnear=&ll=47.485033,19.181271&spn=0.004952,0.009645&t=h&z=17
Véletlenül szintén egy terjeszkedő nyomda, erős hátszéllel.... ( a többi az pol. nem folytatom)

Qju 2010.04.11. 17:20:54

Behajthat! De ha akarja akkor tolhatja is a bicajt szembe a forgalommal.

ginkgo 2010.04.11. 17:27:36

Azért itt a vége felé big riszpekt sofalwy és pafff kollégáknak, akik a szokásos fröcsögésen túl vmi előremutatót írtak.

A probléma ott gyökeredzik, hogy az autósok nagy része elfelejti az autójában ülve, hogy amikor kiszáll ő is gyalogossá válik. Persze mindent meg is tesz annak érdekében, hogy minél kevesebbet kelljen gyalog menni. Aztán a probléma másik része, hogy az autós azt hiszi, hogy a drága pénzen vásárolt járműve + a méregdrága benzin (és parkolási díj) garantálja neki, hogy mindenkinél gyorsabban közlekedjen, pedig sajnos nagyot téved, a városi közlekedésben a kocsi messze nem a leghatékonyabb eszköz.

A kerékpárosok között sajnos tényleg rengeteg a majom, de azért ez nem azt jelenti, hogy el kell őket gázolni. A nagypofájúaktól kérdezném, hogy miután halálra gázolt egy kerékpárost, felmentették, a kerékpáros családján leverte a kárát elégedetten fog-e hátradőlni eme lelket gyönyörködtető és hosszadalmas procedúra után vagy esetleg legközelebb mégis inkább felemeli a lábát a gázról?

Nyugaton egyébként egy dologra jöttek rá: a (közúti) baleseteket minden áron el kell kerülni. Ennek köszönhető, hogy a gyalogost, bringást egymást elengedik, nem anyáznak és láss csodát néhány másodpercnél többet nem vesztenek az életükből.

Európa messzebb van mint valaha.

Georgigi 2010.04.11. 17:31:13

@ginkgo:
Vagy mi vagyunk távol.

supermatic 2010.04.11. 17:31:18

@jaafar: én nem hiszem h lenne bringád, mert nem írnál ekkora sületlenségeket.
1. nem csak bringás szerkóban lehet biciklizni. sokan utcai ruhában, sőt akár megjelenős szerkóban, öltönyben tekernek. úgy csinálsz, mintha nem ebben a városban élnél, mintha nem látnád, hányan ülnek bringára nap mint nap. nyilván kiközösítik őket a munkahelyükön nap mint nap, a maradék pedig közfürdőben, uszodában vagy konditeremben dolgozik, ahol még köszönés előtt zuhanyozhat.
2. nem kell állandóan versenytempót menni, erre valók a városi kerékpárok. 20-25kmh-nál, 25 fok alatt nem izzadsz meg, ha nem tolod neki. és még mindig kétszer gyorsabban ott vagy bárhol. mondjuk a kocsimban sincs klíma, nem is hiányzik. persze lehet h ez hajlam kérdése.

Csorfab 2010.04.11. 17:36:02

"Elsőbbsége van, ezt senki nem vitatja, de önveszélyes, amit csinál."

Kedves posztoló, a járműve sebességét úgy kell megválasztania, hogy elsőbbségadási kötelezettségének minden körülmények között eleget tudjon tenni.

FalóNyúl 2010.04.11. 17:38:36

Ha a drótszamaras nem érzi hogy ő a puhatestű, aki a rövidebbet húzhatja, akkor csak vitézkedjen (szegjen meg minden létező szabályt!). Én tiszteletben tartom őket, amíg szabályosan közlekednek (HAHA), de a zebrán nem tudok/akarok elsőbbséget adni az átsuhanó idiótának. Gyalogosnak mindig (ha időben meglátom...).

Interlock (törölt) 2010.04.11. 17:40:33

@Georgigi: Szerintem meg az oktatással az a baj, hogy el sem kezdik. Hogyan várjuk el a szabályos, netán kölcsönösen odafigyelő magatartást az úton bárkitől, ha egyrészt nem is kapott semmiféle KRESZ-oktatást (magától meg nem néz utána), másrészt gyorstalpalók sz@rják kifelé a járművezetőket, egyre nullább oktatói gárda mellett? A gyerekeknek tulajdonképpen mindegy volna, miért lehetnek büszkék magukra: az idétlen cikázásért, vagy a normális közlekedésért. Ha iskolában foglalkoznának a kérdéssel, olyanok nőhetnének fel, akiknek van valami elképzelésük az egészről, gondolkodásuk alapjai közé tartozna, hogy ha lehet rendesen csinálni, akkor kell is.
Többen említették a nyugati országok közlekedését. Sokat jártam Németországban autóval, ott ugye alapszint a tolerancia, de mesélték, hogy óvodás kortól kezdve van némi ránevelés, illetve a szüleik példája nagyon erős.
Nálunk is el kellene kezdeni valahol.

Georgigi 2010.04.11. 17:40:46

@jaafar:
New Yorkban sok irodai dolgozó is tornacipőben érkezik a melóhelyére.
Nem írom le, hogy miért. :)

algi 2010.04.11. 17:41:54

Hadd jegyezzem meg halkan, hogy a tévében eddig számtalanszor panaszkodtak az autósok, hogy az új KRESZ szerint behajthatnak szembe a bringások. (Miközben nem is, csak megint lehet ekézni a gyengébbet.)

FalóNyúl 2010.04.11. 17:43:01

@Georgigi: Mer' bicikli helyett fut :))

Georgigi 2010.04.11. 17:46:34

@Interlock:
Elkezdeni? Csak sajna ki?
Amikor látom reggel, hogy a sün is átmegy a "nagyon teli" piroson, mert azt hiszi, hogy nem látja senki?

Georgigi 2010.04.11. 17:47:23

@FalóNyúl:
Igen, mert ott több a gyalogos.

Interlock (törölt) 2010.04.11. 17:56:56

@Georgigi: Ha meg látják, kivágja a villogót, szirénát :-( Igen, ilyen is van.
Ezzel együtt is csak azt tudom mondani, hogy a szülők, illetve az oktatás felelőssége az, hogy olyan generációk nőhessenek fel, melynek tagjai megfelelnek annak a szerepnek, amit utána betöltenek.
Oké, tudom, ez a mai világban egyre kevésbé működik. A gyerekeimmel azért megpróbálom...

Georgigi 2010.04.11. 18:01:17

@Interlock:
Kihagytad, hogy aki nem tud bicajozni, az ne is próbálkozzon a jogsival.:)
A gyerekeimmel meg is tettem.

Georgigi 2010.04.11. 18:09:44

SilentSound: miért moderáltál az előb?
Mert a gyerekeim tudnak bicajozni, és jogsijuk is van? És felhívtam a figyelmüket, hogy milyen tírpák egy nép vagyunk? Ezért vigyázzanak jobban?

Interlock (törölt) 2010.04.11. 18:12:01

@Georgigi: Ez a kitétel eddig eszembe sem jutott, viszont egyből diszkriminatívnak bélyegeznék, ha be lenne vezetve :-D

Marcellusca 2010.04.11. 18:13:24

Nemtom vót-e mán? (Nem óvastam el a kommenteket.)

Mi van abban az esetben, ha én a kocsimmal megyek az egyirányú utcában és onnan balra kívánok haladni?
A KRESZ szerint az úttest BAL széléhez kell húzódnom ebben az esetben.
Oda húzódtam.
És jön egy bringás - nekem balról - és be kíván hajtani jobbra, ahova én már behúzódtam.

Matrica lesz? :)

Georgigi 2010.04.11. 18:15:41

@Interlock:
Az, hogy tudjon bicajozni jogsiszerzés elött?
Tudja meg, hogy milyen amikor elhúznak mellette?
Azért a véleményem az, hogy a legprimitívebb gyalogosokból lesznek a legköcsögebb "vezetők". :)

Asakura Hao 2010.04.11. 18:17:20

Bringás vagyok, de sosem mennék be az egyirányú utcába a szabálytalanabb oldaláról. Amúgy szerintem mindhárom részen ugyanakkora a felelőtlenek/ész nélküliek/szabálytalanok aránya (gyalog, bringa, autó), csak az autósok csúnyább baleseteket tudnak összehozni. Emiatt rajtuk van a nagyobb felelősség és ezért is ez a csoport (emiatt jogosan) a leghisztisebb.

Georgigi 2010.04.11. 18:19:26

@Marcellusca - Éjjen a kampánycsend!:
Tisztázatlan forgalmi helyzet. :)
Van ablakmosód? (a vér miatt) Vicc volt. :)

Interlock (törölt) 2010.04.11. 18:19:33

@Marcellusca - Éjjen a kampánycsend!: Ilyen kereszteződésnél aligha teszik ki a bicajosokat beengedő táblát, szerintem. Ha mégis behajtana, vagy elsőbbséget adsz (mint balra kanyarodó), vagy halkan szitkozódva elengeded, vagy reccs lesz a vége.
Bicajjal mondjuk eszembe nem jutna egy ilyen egyirányúba szemből behajtani (igazából a többibe sem...).

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.04.11. 18:22:12

@Georgigi: Nem moderáltalak én, csak szokott a blogmotor vicceskedni úgy, hogy megvárja a következő kommentet is és azzal együtt rakja ki. Vagy nem. :)

Georgigi 2010.04.11. 18:23:38

@SilentSound:
Akkor bocs. A motor monygyon le. :)

Interlock (törölt) 2010.04.11. 18:24:58

@Georgigi: "Azért a véleményem az, hogy a legprimitívebb gyalogosokból lesznek a legköcsögebb vezetők"

Ebben lehet valami, a "na, most majd megmutatom" elv alapján...

cso zsi 2010.04.11. 18:25:25

@algi: hibás észrevétel. A poszt témája is az, hogy tapasztalni lehet azt, hogy több kerekező azt hiszi, hogy megengedték, ezért valóban behajt bárhová, ami behajtani tilos.
Akkor is, ha nincs engedélyező (és a túloldalon az autósokat figyelmeztető) tábla.
Nem ekézés, vasalás a vége.

jaafar 2010.04.11. 18:26:09

@Georgigi: Azt ismerem, éltem ott, nekem nagyon tetszik. Azért megy sportcipőben a Chanel kosztümös igazgató hölgy is, mert lesétál 2 háztömböt, ami nem 200m. És mindezt tűsarkúban abszolválni nem lehet olyan kényelmes.
Az irodaházba belépve meg szépen felhúzza a tűsarkút.

Akárki akármit mond, megizzadsz bojacozás közben. És ez nem edzettség kérdése. Pusztán biológia.

enba 2010.04.11. 18:26:34

@Orbán Diktor: nagyon szívesen tekerek a járdán, de akkor te is gyere oda kocsival légyszi :)

Georgigi 2010.04.11. 18:28:10

@jaafar:
A szappan meg a víz csodákra képes.

Fashionistas 2010.04.11. 18:28:11

@Reggie: Ezt majd akkor is mond kérlek amikor a te gyereked fog a bringán ülni ....

cso zsi 2010.04.11. 18:30:45

@Interlock: Mennyire diszkriminatív Londonban taxisofőrnek lenni? (vagy legalábbis anno úgy volt)
Tudomásom szerint a képzés része volt a gyalogos, majd kerékpáros területismeret, mintha postás lennél.

Egyébként van igazsága a kollégának. Magam is bicajjal kezdtem, amit az akkori pesti forgalomban még meg lehetett tenni, bár a néhai 55-ös busz a Róbert Károlyon megmutatta, mit tud a menetszél egy 40-nel haladó jármű esetében.

babsz 2010.04.11. 18:30:46

@Interlock: Ez így igaz, én Németországban voltam egy évet kisiskolás, és volt külön kreszóra. Heti kétszer. Mivel mi szegény magyar gyerekek voltunk :D, nem volt biciklink, hát adott az iskola. Szépen ki kellett menni libasorban a tanárbácsival először a faluba, de utána már a közeli városba is, ahol megtanítottak mindenfélére, a kanyarodás egy kézzel való jelzésétől az összes tábláig, forgalmi szituáióig. Nem ártott meg, az biztos.

babsz 2010.04.11. 18:37:46

Németországban voltam kisiskolás (általános harmadik), és de bizony hogy van kreszóra, méghozzá heti kétszer fel a biciklire, ki libasorban a tanárbácsi után a faluba - később a városba is -, és bizony egykézzel irányjelzés megtanulása, táblák megtanulása, forgalmi szituációk elemzése.
Hozzáteszem, nekem csóri magyar gyereknek az iskola adta a bicajt, mivel nem volt. Szóval Interlocknak igaza van, ez bizony hivatalos tananyag "odaát". Nem ártott meg, az biztos.

babsz 2010.04.11. 18:38:26

na pf mennyire tudtam, hogy most bezzeg elmegy az előző is. mindegy, a lényeg ott van.
kétszer is:p

Interlock (törölt) 2010.04.11. 18:39:32

@cso zsi: Tudom én, hogy nem diszkriminatív, és teljesen jogosnak is tartanám, csak hát ez itt nem London, nagyon nem az. Bár lenne olyan közlekedési (és egyéb) kultúra nálunk... Itt máshogy értelmeznek sok-sok fogalmat.

@pafff: Múltkor írtam egy másik posztnál, hogy iskolásokat láttam "gyalogórán", a zebrán történő átkelést gyakorolták. El kellene valahogy terjedni ennek a dolognak, nem hiszem el, hogy a "nagyok" értelmetlennek látnák, illetve azt sem, hogy ne férne be a tanórák közé.

jaafar 2010.04.11. 18:43:35

@Georgigi: Ismerem a jelenetet, éltem ott. Szerintem nagyon ésszerű. De azért húznak sportcipőt a Chanel kosztümhöz is, mert ha lesétálnak 2 háztömböt, az nem 200m, mint itt nálunk. Az irodaház aljában meg felhúzza a tűsarkút.

Pont ezt mondom. Szappan, víz. Szerinted minden bringás amikor beér dolgozni rohan zuhanyozni?

cso zsi 2010.04.11. 18:46:40

@Interlock: Az a kérdés, hogy hová lett a tananyagból?
Nekünk anno vagy környezetismeret, vagy osztályfőnöki óra részeként rémlik, és évente jött rendőrbácsi is, aki mutogatta a Kresz táblákat egy földrajz térképhez hasonló plakáton.
Apámnak volt egy műbőr kötéses Kresz-könyve, akkora volt, mint egy notesz. Később az általános noteszekbe is bekerültek a közúti jelzések, abból vagdaltam ki táblákat a terepasztalomra.
A nagy gyermekeimet azt hiszem, kellően megtanítottam az úton való átkelésre, de volt biciklijük, és ahogy engem sem, úgy őket sem lehetett mindenhová követni, ahová a haveri kör gurult. Mindketten vezetnek.
A legkisebb most lesz 6 éves. Ha nem "vizsgéztatják" - produkáltatják, akkor elmondja, hogy melyik tábla mit enged, mit tilt.

Interlock (törölt) 2010.04.11. 18:53:34

@cso zsi: Nekem nem volt ilyen, igaz, kis falunkban rendőr sem volt, meg csak 25 éve jártam általánosba, szóba sem került a közlekedés. Apámnál sem rémlik ilyen könyv, pedig ő szorgalmasan gyűjtött mindent, amiben betű van.
Fiam per pillanat babakocsiból tanulja a dolgokat, de ha rajtam múlik, ugyanabba az irányba halad majd, mint a tiéd :-)

Georgigi 2010.04.11. 18:54:03

@jaafar:
Szerinted minden autós fürdik meló elött:)

Georgigi 2010.04.11. 18:56:31

Maradjunk az elején :)
"Nem hajthat be a kerékpáros az egyirányúba szemből!"

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.11. 19:05:09

@enba: "nagyon szívesen tekerek a járdán, de akkor te is gyere oda kocsival légyszi :)"

Hogy mit csináljak? Nem ettem meszet...
:-)

jaafar 2010.04.11. 19:13:34

@Georgigi: A kuplungolásban nem lehet azért úgy megizzadni. :-)

Szerintem lehessen kis autóval akkor a biciklisávon is menni. Pl. Smart. Elfér simán a kocsisor mellett. A városligeti hídnál pl. telejsen kultúráltan. Majd megnézzük, hogy akkor mit szóltnak a bringások.

ukunoka 2010.04.11. 19:20:35

@jaafar: ... semmit, lerúgjuk a tükrét aszt majd rájön, hogy rossz helyen megy :D

cso zsi 2010.04.11. 19:22:42

@Georgigi: Bizonyos nyugati kultúrnépeknél meglepett, hogy csak heti egyszer fürdenek, a többi napon nedves ruhával törlik magukat, amennyiben nem koszolják magukat össze. Nem véletlen a sok dezodor, és a "24 órás hatás".
Bár nem én vagyok a havashenrik, de úgy tűnik, ebben is kivétel lehetek. eggel, és este is fürdök, nyáron (munkahelytől függően) napközben is.

Marcellusca 2010.04.11. 19:26:26

@Georgigi: No problem. :)))

@Interlock: Bocs, de abból indultunk ki, hogy nem informálták a bringásokat, hogy csak táblával jelzett egyirányúba hajthatnak be.
Azaz jön, mint, ha tök szabályos lenne.
(Nem mintha a többség nem sz@rna a szabályokra.)

ryuk (törölt) 2010.04.11. 19:27:55

nem itt lenne itt semmi baj, ha a kedves közlekedők ELFOGADNÁK, hogy az utat rajtuk kívüle más is használja. a kresz ad egy jó támpontot a közlekedés résztvevőinek, hogy bizonyos helyzetekben mi a teendő, de ennél többre nem alkalmas, főleg, hogy mind a gyalogosok, mind az autósok és természetesen a kerékpárosok is percenként megszegik, hiszen megszegik, tehát erre szentírásként hivatkozni felesleges, nevetséges.

jaafar 2010.04.11. 19:27:56

@inDIEkiller!: Látod, pont az ilyen hozzáállás miatt utálják az autósok a bringásokat. Milyen alapon rongálod más ember tulajdonát? Utána meg melepődsz, ha kivasal, vagy picit felborít a kocsival. Akkor persze azonnal hívod a 112-t.

Én még bringást nem láttam keménykedni fekete terepjáróval szemben. Ott érdekes módon fel tudja mérni a következményeket.

Vegaaa 2010.04.11. 19:28:41

@jaafar: picasaweb.google.hu/imre.csullog/MagyarAmszterdamKerekparralKozlekedvenANapfenyVarosaban#5432880554191168658

szegeden az egyik egyetemi épület elött. én még nem vettem észre hogy az egyetemisták büdösebbek lennének mint az átlag, de te biztosan jobban tudod. egyébként ajánlom a galéria többi képét is megtekintésre, mert abból kiderül hogy nem csak az egyetemisták bicikliznek errefele. csak aztán nehogy azt hidd hogy a szegediek büdösek:)

jaafar 2010.04.11. 19:36:44

@Vegaaa: "én még nem vettem észre hogy az egyetemisták büdösebbek lennének mint az átlag"
Ez a baj. Hogy sajnos az átlag is büdös. :-))
Jók a képek, látom vidéken a helyzet változatlan. Ott mindig is sokkal többen tekertek, mint Bp.-en. Ha esetleg nem tudnám, hogy éppen elhagytam-e a Budapest táblát, a sok bringás egyből eszembe juttatja. :-))

De a képeken látszik, hogy kijelölt bicikli úton tekernek és nem forgalommal szemben. És itt inkább ez a gond.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.04.11. 19:41:42

Helikopteremmel repülhetek-e egyirányú utca felett forgalommal szembe?

Macaroon · http://habcsokespuszedli.blogspot.com/ 2010.04.11. 20:02:52

Tetszenek a kommentek. Tökéletesen mutatja, hogy van idióta kerékpáros (másfél millás bringa, hogy néha menjen egy kört a hhh-n, itt konkrétan hangosan felröhögtem) és van agyhalott autós, aki más országba kívánja a két kerékkel közlekedőket, csak azért, mert őt körülveszi a kaszni és felsőbbrendűnek érzi magát miatta. Van száz ember, abból ugyanannyi az idióta barom arrogáns bunkó, függetlenül attól, hogy mivel közlekedik. Ezért értelmetlenek ezek a viták.

ági anyu 2010.04.11. 20:08:22

@Alikam: Hát, ez hülyeség. Nekünk van autónk, nem is rossz - jogsi is - a férjem mégis heti háromszor (márciustól októberig) bringával megy dolgozni (nyakkendős). Az ok pedig az, hogy napi 10 óra munka plusz 3 gyerek mellett így tud mozogni a leginkább (30 km). Ha egy kicsit többen amputálnák le az autót magukról, ha nem feltétlenül szükséges azzal menni, lehet, hogy jobb lenne az egészségi állapota az ország lakosságának

ági anyu 2010.04.11. 20:09:57

@Alikam: Hát, ez hülyeség. Nekünk van autónk, nem is rossz - jogsi is - a férjem mégis heti háromszor (márciustól októberig) bringával megy dolgozni (nyakkendős). Az ok pedig az, hogy napi 10 óra munka plusz 3 gyerek mellett így tud mozogni a leginkább (30 km). Ha egy kicsit többen amputálnák le az autót magukról, ha nem feltétlenül szükséges azzal menni, lehet, hogy jobb lenne az egészségi állapota az ország lakosságának

Macaroon · http://habcsokespuszedli.blogspot.com/ 2010.04.11. 20:10:48

@Vegaaa: megnéztem a képeket, nagyon szuper, irigykedtem a büdös Budapestről...

Macaroon · http://habcsokespuszedli.blogspot.com/ 2010.04.11. 20:15:50

@ági anyu: a sok zsírkígyó ossza az észt az autóból:o), hagyd rájuk, ő döglik bele a tespedésbe, anyázik a volánnál, stresszel a melóban is, aztán hazamegy és lekaszabolja a családját. Én minden reggel énekelve érkezem...9-re túl vagyok a kávén, egy órányi kutyasétáltatáson és fél óra tekerésen. Jobb mint a Xanax:o)...

cso zsi 2010.04.11. 20:19:00

@Macaroon: Ha végetértek a feltúrások, akkor talán van miért. Egyébként a terelések (nem metró épül), és a nemzetközi átmenő forgalom miatt hamar más véleményt alkotnál.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.11. 20:29:15

Az egyirányú utcának melyik a jobb oldala?
Melyik oldalon kell benne mennie a biciglisnek?

Kihúzódok az út bal oldalára (mint azt a KRESZ megköveteli), a biciglis meg szembekanyarodik velem.
Mindketten szabályosak vagyunk, ő meg ott van a szélvédőn.
Ilyenkor ki a hülye?

cso zsi 2010.04.11. 20:36:07

@Macaroon: Így is hozzáállhatsz, de nem csak az az életforma létezik.
9 után is vannak autósok a város útjain, nem is kevesen. Nagy részük nem tespedés okán ül ott, henem kiszolgálja, szervizeli az irodaházi popsinövesztőket. Még az én munkakörömben is előfordul, hogy elég egy csavarhúzó, vagy egy adag szoftver valami kisméretű hordozón, és megoldást nyújtok. De többségében nem így van. A belvárosi ügyfeleinket már lemondjuk, vagy el sem vállaljuk. Szerszámosládával, létrával 5-6 kilométer informatikai kábellal nem lehet odabiciklizni. Behajtási engedélyt szerezni magán-, vagy vállalkozói autóra minden helyre, nem buli.
Ugyanakkor hibaelhárítás okán Pestet, és Budát is érinteni kell, logikus útvonaltervezés kizárt, hisz oda kell menni, ahol sürgősebb, és nem oda, ami épp útba esik. Rengeteg hasonló kisvállalkozás van, mindenféle szakiparral. Akit ismerek ételfutárokat (az egyik a közelben lakik, a másik a szomszéd irodaházba hord kaját), azok magánautóval járnak. Mágneses felirat, esetleg tetőlámpa, hogy épp melyik cégnek dolgoznak. Az irodaházba három cég szállít.

911 Turbo 2010.04.11. 21:29:03

Kövér gáz és rock&roll . Mi a picsát keresnek ezek az aszfalton a XXI.sz-ban .

ági anyu 2010.04.11. 21:33:18

@cso zsi: Senki nem vája tőled, hogy kerékpáron szállíts ... de azt ugye belátod, hogy Neked is könnyebb dolgod lenne, ha azoknak akiknek nem muszáj kisebb része járna a városban autóval.

Funkerman 2010.04.11. 21:39:52

@kolbászoszsömle:
1. bicikli(s)
2. ha a te szemszögedbôl nézzük, akkor a bal oldalán az útnak kell mennie a bringásnak
3. én még pl soha sem kötöttem ki senki szélvédôjén, pedig már jó néhányszor behajtottam egyirányú utcába, forgalommal szemben -rökk szilárd-józsef u. nem gyengén szûk-
annyi a titok nyitja, hogy oda kell figyelni a bringásnak, az autósnak pedig nem 30-cal kell kanyarodni
4. egyébiránt szerintem nem húzódik senki sehová az egyirányú utcában, hanem megy a közepén, mert azért egyirányú, mivel szûk. ergo jobban teszed ha a közepén mész, mert egyszer majd jól rádnyitnak egy ajtót. és a végén kiderült nem a megengedett max 30 km/órás sebességgel haladtál, ahogy az a kreszben elô vagyon irva.

Funkerman 2010.04.11. 21:42:23

Ja! Ha valaki látott már a fent említett kiegészítô táblát Budapesten, szóljon már legyen szíves. thx

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.11. 21:59:12

@Funkerman: A kreszben az van, hogy az út jobb oldalán kell haladni.
Az egyirányú utcának VAN jobb oldala.

Az egyirányú utcában is VAN jobbra tartás, VISZONT a KRESZ előírja, hogy ha balra kanyarodsz, akkor azt az út BAL széléről KELL megtenned.
Ezt nem írja felül az, hogy a biciglis jöhet szembe.

Tehát jön az autós, kihúzódik bal oldalra, mert kanyarodni akar, aztán jön a biciglis vele szemben, kinek kell kire várnia?

És honnan szeded azt, hogy az egyirányú utcában 30-cal szabad csak menni?

cso zsi 2010.04.11. 22:37:10

@ági anyu: Napközben nincs dugó a városban. Csak olyan pontokon van némi fennakadás, ahol a dugógeneráló jelzőlámpák tördelik a forgalomritmusát.

cso zsi 2010.04.11. 22:44:32

@Funkerman: Mennyit kívánsz?
III. Mozaik utca - Leányfalu saroktól, majd a Sujtás utcánál is ahol ugyanez a bringaút visszatér.
Van pl. a Wekerle környékén a Zalaegerszeg utcánál.
www.norc.hu/pano/bZWKLs3t/

Devil 2010.04.11. 23:01:22

Eddigi csucs: egyiranyu utcaban, buszsavban, forgalommal szemben tekero bicajos. Sot tobbet mondok: 1 utcaval arrebb volt bicikliut is de o csak nem ott tekert.
Tenyleg nem artana vegigolvasni a kreszt mielott bicajra ul valaki.

patkányarcúáginéni 2010.04.11. 23:31:19

az is hülye, aki budapesten autóba ül...de már nem sokáig. röpke száz éven belül (ez nem túl hosszú idő, csak az emberi élet kurta) megszűnik a talált energiaforrás és nem lesz helyette más megoldás, ami lehetővé teszi a nem közérdekű fuvarokat (ahhoz túl drága).
nyugodtan visszatérhetnek a lovak is akár, meg persze a bicikli is nyerő...
okos ember nem várja meg, míg a körülmények kényszerítik valamire...a többiek meg...

glinolid 2010.04.11. 23:38:05

@Devil: Én pedig, körforgalomba belépve találkoztam egy balra kanyarodó dömperrel. Nem volt kedve körbe menni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.12. 00:16:14

@darthmouse: egyszer ez a téveszméd az életedbe fog kerülni...

Perillustris 2010.04.12. 00:17:55

"mérhetetlen ellenszenvet tud bennem kiváltani, ahogy a kerékpáros közlekedők nagy többsége magasról tesz a KRESZ rájuk is vonatkozó előírásaira (pl.: piros lámpán áthajtás tipikus eset), vagy éppen a szerzett jogok sokszor életveszélyes kierőszakolása (Nem tudom másnak betudni azt, amikor egy kerékpárúton holttérből nagy sebességgel hajt be egy kerékpáros a kanyarodó autó elé."

Semmi új. Fennakadás a piroson átkerekező biciklis pofátlanságán, közben mély kuss, hogy ezt mindegyik közelekedő - igen, az autósok is - megteszi.

Szerzett jogok? Nehogy már áthárítsd az út tervezőjének és az autó sofőrjének a felelősségét arra, aki - feltételezzük - a szabályok szerint közlekedik. Nehogy már a holttér jolly joker legyen, s felmentést adjon a körültekintő(sic!) vezetés alól!

Amúgy - nem meglepő módon - a fenti szabály civilizáltabb országokban nem jelent gondot.

Perillustris 2010.04.12. 00:25:32

@Mityu: Remélem a gyorshatókra, valamint a járdára parkolókra is rászólsz nap mint nap.

"Na erről kellene leszoknia a kerékpáros társadalom ezen részlegének, s ha ez megvan utána harsogják, hogy mi a szívfájdalmuk."

Mert? A Megyeri-híd vagy az autópályák építésével megvárták, hogy legyen közlekedési kultúránk? Ez is egy szokásos blődség, ami minden hasonló témájú poszt alatt megjelenik.

kilobike 2010.04.12. 00:25:37

Én ekkora faszság posztot még nem olvastam ezen a blogon, pedig hetente előfordul egy-kettő.Mi a jó kurva anyjáért gondolja mindenki, hogy a kerékpáros vagy hülye, vagy részeg?

Perillustris 2010.04.12. 00:31:12

@Orbán Diktor: "De milyen alapon is biztosít a kormányzat előjogokat egy bizonyos, önmagukat és másokat veszélyeztető rétegnek?"

LOL

Perillustris 2010.04.12. 00:39:31

@Lacaca: "Ezzel szemben autóval közlekedhetsz 1 számjegyű főútvonalon, de kerékpárral nem."

Pl. ilyen szabály sincs. Egyes főútvonal-részeken tilos bringázni, de nem azért mert "egyszámjegyű".

Reggie 2010.04.12. 00:42:13

@kilobike: mert egyszerre a ketto mar nem olyan ritka. (valojaban azert mert a nem hulye es nem reszeg kerekparos nem tunik fel egy autos szamara)

Perillustris 2010.04.12. 00:48:41

@szaGértő: Autósból sokkal több idióta van. A múltkor számoltam, mert az utcára néz az ablakom. Nem engedi meg tábla, hogy gyorsabban menjenek az autósok.

Egy biciklisre kb. 300 autós jut, aki gyorshajtást követ el. Az az egy bicajos meg mindig ugyanaz, ha végigállnék itt fél napot (amire se kedvem, se időm), akkor kb. 2:5000 lenne az arány.

Perillustris 2010.04.12. 00:51:08

@cso zsi: Ennyire nem szoktál elszállni a számokkal. Mi történt?

Perillustris 2010.04.12. 00:52:57

@Orbán Diktor: "Az utak nem kerékpárosoknak készültek, hanem elsősorban az autóknak"

Tényleg? Gondolom ez már többszáz-többezer éve így van.

Perillustris 2010.04.12. 00:56:53

@Novi bácsi: "és igen, van jogosítványom, és ergo ismerem a KRESZ"

Tehát jól tudod, mit nem tartasz be éppen? Mert kb. ennyit számít.

Ergo.

Perillustris 2010.04.12. 01:00:33

@jaafar: "foglamam sincs, hogy ki az a barom"

Remélem, a kérdés költői volt. Mert a válasz talán megsértene.

Perillustris 2010.04.12. 01:02:47

@Novi bácsi: "Tényleg nem érzitek, hogy ez sérti az alkotmányos jogokat és nélkülöz minden logikát?"

Szerintem te nem igazán értesz a joghoz, ami persze nem baj, csak szállj le a magas lóról. Persze akváriumod sem volt, ez is lejön a kommentedből.

blogsámán 2010.04.12. 05:47:26

@Orbán Diktor: Ha jobbra behajtani tilos táblát látsz, akkor kiegészítő tábla nélkül is elsőbbséget kellett adnod eddig is.

blogsámán 2010.04.12. 06:11:43

@vuk_: Igen, igazad van, jöhet jármű, ezért is írtam a "néhány extrém eset" kifejezést, mint pl. a te általad is jelzett kukásautó, vagy éppen a megkülönböztető jelzéseket használó járművek. Az a vád meg, hogy megszokásból vezet valaki, nem feltételnül igaz. Ugyanis egy tipikus egyirányú utcás, jobbkezes környezetben elég jó támpontot ad a kereszteződés megközelítésének módjában a kereszteződés előtt lévő kötelező haladási irány tábla.

blogsámán 2010.04.12. 06:13:50

@vuk_: ha így van, akkor máris nyugodtabb vagyok, csak én erről nem vagyok meggyőződve. Pont ezért született a post.

blogsámán 2010.04.12. 06:19:36

@Csorfab: Baromi okos vagy, csak éppen nem egy olyan hely van, ahol jobbra kis íves kanyarodásnál, kerékpárútat keresztezve csak az utolsó pár méteren észleled, ha jön kerékpáros, a tükörben is holttérben van, és én ilyen helyeken kérek a kerékpárosoktól nagyobb empátiát, mert ha 20-30 km/h-val közelít meg egy ilyen kereszteződést, akkor a legjobb szándék ellenére is veszélyes helyzetek adódhatnak.

blogsámán 2010.04.12. 06:29:41

@Perillustris: Akármilyen hihetetlen, de nem szoktam piros lámpán áthajtani.

ági anyu 2010.04.12. 07:27:23

@blogsámán: Ez nagyon dícséretes, de ezt messze nem mondhatja el magáról mindenki. Vagy két hete a Campona végállomásnál láthatósági mellényben, a középen elhelyezett járdaszigetről fényképezte a rendőr a piroson átmenőket. Minden második lámpánál volt ilyen ...

ági anyu 2010.04.12. 07:42:26

@jaafar: " Vagy ezek az emberek váltóruhával mennek dolgozni, és előtte a mnkahelyen zuhanyoznak is? Nem hinném."
Pedig de ... Van egy barátunk, aki a Helikopter lakóparkból jár be majdnem mindennap bringával a belvárosba. Az egyik legnagyobb bank egyik üzletágának a vezetője. Beér, letusol(van minden alkalmazott számára szabadon használható tusoló), felveszi a szép ruháját ...

Karcsika_Szemüveges 2010.04.12. 08:16:38

@Georgigi: Igen, az ember a legnagyobb állat.

Te SEGFEJ, ne baszogasd az állatokat -- de hirtelen!!!

cso zsi 2010.04.12. 08:19:02

@ági anyu: Kegyed már csak tudja. Nekem ez 30 évnyi budapesti vezetési tapasztalat.
Ha az irodisták (vez.ig-től a kézbesítőig) bezúztak a munkahelyükre, akkortól járható a város. Délután 4 körül újra kezdődik, és 6 - fél 7 felé csillapodik. Hullámszerűen terjed kifelé, de az eloszlás miatt nem annyira feltűnő, mint a befelé közlekedés.

cso zsi 2010.04.12. 08:22:08

@Perillustris: Visszamehetünk a Római Birodalomig. Azokat az utakat részben a lovaknak, nagyobb részt a valamilyen állati erővel vont kocsiknak építették.
Úton, gépi meghajtással közlekedő jármű 50-80 év előnnyel rendelkezik, mint a kerékpár.

Kazimír 2010.04.12. 08:45:52

Kisvárosban élek, de itt is bőven akadnak egyirányú szembe-kamikázék (általában bicajos, de volt már kisáruszállító is nem egyszer!). Ez kerékpárosként is elborzaszt, sőt már többször majdnem ütköztem is velük, ahogy nagy sebességgel szemből kihajtottak az egyirányúból én pedig kanyarodtam volna be, hát még autósként. Ilyenkor csúnyákat gondolok róluk.. pedig a szüleik igazán nem bántottak..

Sixx! Anyád is nyugger? 2010.04.12. 09:02:50

@cso zsi: "Úton, gépi meghajtással" - azért a lovaskocsit nem sorolnám ide. :DD

czejp (törölt) 2010.04.12. 09:03:30

A behajtani tilos tábla alatt is van kiegészitő tábla, vagy a biciklis csak a kihajtáskor tudja meg, hogy behajthatott-e?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.12. 09:07:40

@Sixx! Anyád is nyugger?: A gép és a ló között az a különbség, hogy ha a ló lesz működésképtelen, azt meg lehet enni.

ex-dr. vuk 2010.04.12. 09:15:19

@blogsámán: kotelezo haladasi irany nem jelent semmit. Attol, hogy pl. egyenesen + jobbra mehetsz egyaltalan nem jelenti azt, hogy jobbrol nem johetnek. Siman megszunhet az egyiranyusag barmelyik szakaszon (Szegeden sok ilyen van, hogy egy utca egyik szakasza egyiranyu masik meg nem). Ezt a keresztutcabol sosem fogod tudni megallapitani.
Azt, hogy johet-e szembe keros pedig az egyiranyu (kekalaponfehernyil) elejen tudhatod, mivel ott is ott van a kivetelt jelzo tablacska.
Szoval szerintem eleg rendesen le van ez tablazva, es egyaltalan nem ertem, hogy mire fel az aggodas (kiveve akik megszokasbol vezetnek, de azok nem mervadok).

ex-dr. vuk 2010.04.12. 09:17:58

@blogsámán: Illetve meg tudhatod allapitani a keresztutcabol, ha latod az egyiranyu tablat: de akkor egybol latod rajta a kivetel tablat is, szoval egybol tudhatod, hogy szamithatsz kerekparosra. De ha mar annyira lelassitottal, hogy mindezeket meg tudod allapitani mar reg nem gond elsobbseget adni sem. Szoval csak a megszokasbol vezetok suhannak at egy ilyen keresztezodesen, akik "tudjak", hogy a jobbra eso utca egyiranyu...- de ok hulyek.

teabore 2010.04.12. 09:20:44

Annyira életszerű, hogy a közútfenntartótól meg az önkormányzatoktól kimennek és felülvizsgálják az egyirányú utcákat, hová lehetne kitenni a kiegészítő táblákat!....
Csinálhatnánk fordítva is: mindenhol legyen megengedve, hogy a kerékpárosok behajtsanak, csak a külön táblával megjelölt utakra nem. Na, hány kiegészítő tábla lenne?

Másrészt: mert csak a kerékpárosok mennek szembe az egyirányúban, naná! Persze, megint azt látom, hogy Budapest hogy el van maradva a kerékpáros közlekedés terén a vidéki átlaghoz képest...

Poptaritop 2010.04.12. 09:30:39

@czejp: Van.

Őszintén szólva én eddig csak olyat láttam, ahol behajtani tilos alatt volt a kiegészítő tábla. Az autós meg nem tudta mi van mert semmi nem tájékoztatta.

ex-dr. vuk 2010.04.12. 09:53:55

@drRoot: Szegeden csak olyan van ahol mindket oldal ki van tablazva...

Vegaaa 2010.04.12. 09:53:57

@kolbászoszsömle: "Tehát jön az autós, kihúzódik bal oldalra, mert kanyarodni akar, aztán jön a biciglis vele szemben, kinek kell kire várnia?"

neked is azt kell hogy mondjam, hogy legyél kicsit gyakorlatiasabb. az átlag autós gondolom nem 2 centire húzódik oda a padkához és ha a biciklissel annyira egyszerre érnek oda a keresztezödéshez, akkor a biciklis majd megoldja az autó és a padka közötti helyen. ebben az autós is segithet egy icipici kormánymozdulattal, ha már látja a kerékpárost. tapasztalataim szerint az autósok többsége szük utcában nem szokott szivbajos lenni és minimális oldaltávval megelözi a kerékpárost. ha ez megy, akkor menjen az egyirányúban is. önérzetet persze sérthet a dolog, de ez már egyéni szociális probléma.

Vegaaa 2010.04.12. 09:55:36

@vuk_: "Szegeden csak olyan van ahol mindket oldal ki van tablazva..."

még olyan is van, ahol már 1 éve kinnt virit a "forgalmi rend megváltozott" tábla.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.12. 10:04:34

@Vegaaa: Nem a gyakorlatias megoldás érdekel, hanem a SZABÁLY!

Tudod, az a dolog érdekel, hogy KINEK VAN ELSŐBBSÉGE!

Én nem jókedvemből húzódok le balra, a biciglis nem jókedvéből teker velem szemben.
Az egyikünk azt teszi, amihez JOGA van, a másikunk meg azt, amit ELŐÍR neki a KRESZ.

lr 2010.04.12. 10:11:45

Na mizu, kellett 1 kommentgenerátor poszt így választások idején? :P

Amúgy a témafelvetés nagyon jó, már mikor elkezdte az agyas média ebben a formában tolni a módosítás után, akkor lehetett sejteni, h vicces lesz.
Azt hiszem, halálos baleset is volt ebből azóta.

A posztban felvetett kérdésre válaszolva: szerintem hülyeség ellen nincs orvosság.
Első körben el lehetett volna olvasni a jogszabályi szöveget, hisz akinek jogosítványa van, az nem csak a szerzésekor érvényes Kresz ismeretére kötelezett. (Persze-persze, a kerékpárosok többségének nincs, és akkor a befőttekről, a bútorról és a nagymamáról nem is beszéltünk.)

Arra az esetre, ha mégsem lenne (bár közlekedőként hasznos így is ismerni legalább ami rá vonatkozik), vagy ezt mondjuk túl nyakatekertnek érezné a honpolgár (bár sztem. ekkor már eleve veszett fejsze nyele - lévén, hogy a Kresznél közérthetőbb és logikusabb magyar jogszabály nemigen létezik), a Magyar Kerékpárosklub csinált egy összefoglalót a bringásokat érintő változásokról.

Ha ez sem lenne jó, akkor tényleg a média marad, és talán az a szokatlan jelenség tehetett be, hogy az internetes portálokon is szinte mindenütt hibásan, vagy hibás hangsúllyal röppent fel a hír.

Valszeg semmi olyat nem írtam, ami nem hangzott el korábban, de most 258 kommentet nem tudok elolvasni, uakkor. talán statisztikailag hasznos, ha szerepel itt még egy autóval és bringával is járó (a szabályosságnál első sorban inkább a biztonságosságot szem előtt tartó, de a posztban vázoltakat épp ezért veszélyesnek érző) véleménye.

ex-dr. vuk 2010.04.12. 10:12:09

@kolbászoszsömle: Ha az autos latja, hogy az utca elejen az egyiranyu tabla alatt ott virit a kiegeszito kivetel tabla, akkor csak annyira huzodik balra, hogy meg egy bringas elferjen szembe. Ennyi. Bonyolult?

ex-dr. vuk 2010.04.12. 10:13:01

@kolbászoszsömle: Lasd elozo. Nem huzodsz ki balra teljesen, es nincs ertelme elsobbsegrol beszelni (ez nem utszukulet).

blogsámán 2010.04.12. 10:21:11

@vuk_: Igazad van, hogy nem 100%-os biztonságú, de ahol csak egy nyomtávnyi utca van keresztben és a köt. haladási irány tábla engedi a jobbra fordulást is, azért ott nagy valószínűséggel nincs szemből autó forgalom, de abban igazad van, hogy lassítva kell közelíteni, és az egyirányú kiegészítője megadja a megoldást. Ugyanakkor még mindig gondot jelent az, ha én történetesen főúton megyek. Ilyenkor vagy kell kitenni az egyirányú utcába elsőbbségadás táblát a nem szokványos irányból is, vagy ilyen helyen nem lehet ilyen engedményt tenni a kerékpárosoknak. Én viszont attól tartok, hogy erre nem biztos, hogy figyelnek a közútkezelők. Ha tévedek, akkor minden rendben. Egyébként te vagy az egyetlen, aki az eredeti problémafelvetésemre érdemben reagált, ugyanis nem az autós-kerékpáros ellentétek szítása volt a célom, de úgy látom a legtöbben csak erre helyezték a hangsúlyt.

blogsámán 2010.04.12. 10:24:17

@czejp: Jogos a kérdés. Elvileg itt az V. ker. új fő utcája most rendelkezik a szükséges paraméterekkel, és én úgy láttam, hogy a felhajtáskor a becsatlakozó út végén van egy tábla pl. az elsőbbségadás alatt, ami felhívja erre a figyelmet. Szerintem a behajtani tilos alá KRESZ szerint nem lehet ilyen kieg. táblát elhelyezni, vagy tévedek? MIndegy, majd megnézem a gyakorlatban.

GG81 2010.04.12. 10:24:29

ha elfér hajtson be és ha van táblája és nekem is volt táblám (az egyirányú be) alatt kiegészítő, hogy jöhetnek... igaza van minden bringás védőnek és minden általánosítás ellenzőnek, ha ez európa lenne, akkor sima egyirányúbe nem hajtana be szemből bringás, csak ahol tábla engedi és figyelmeztet mindenki mást! jah, hogy ez a balkán és a szuicid bringás csak a KRESZ mondat első felét memorizálta, bahajthat, de a de részt, a kiegészítő táblást már átugrotta.

megelőzni a sort jobbról. naná. bringázunk is mostanság és előztük jobbról, addig az autóig, amelyik nem indexelt jobbra. megötte táboroztunk le. elindul a sor és még a mellettünk levő is el akart volna kanyarodni. jah, hogy az index használata spórolásból csak a kanyar előtt 2cm-en használatos!!! INDEXelni kedves autósok!

autósként pedig mindig nagy oldaltávot tartok a bringások mellett, mert tudom milyen genyák a csatornafedelek, amiket egyébként kocsival is kerül az ember.
viszont nincs kegyelem, olyan egyirányúba behajtóval szemben, ahol nincs engedélyezve, a zebrán nem biciklizünk elsőbbségünk tudatában, jutalom minimum duda! bringásként nekem sem esik ezeket a kötelezettségeket betartanom, mert tudom autósként mit várnék el, mire számítanék...

ex-dr. vuk 2010.04.12. 10:25:41

@blogsámán:
Ha beengedik a kerekparost szembe, es annak a vegen "fout" (nem jobbkezes) van, akkor ki KELL tenni szembe a macisajtot. Ez nem kerdes. Ha nem teszik ki az pont olyan, mintha egy sima uton "elfelejtenek" kitenni.
Ez az egyiranyu utca dolog olyan, hogy amennyiben van kivetel (a szokasos kukasauton kivul), akkor az mar NEM egyiranyu (teljesen), tehat aszerint kell eljarni. Ha ezt elmulasztjak az egbekialto infrastrukturalis hiba, es celszeru bejelenteni a megfelelo helyen (polg.mesteri hivatal? kozlekedesi hatosag? tudja a franc)

A jobbkezesekkel nincs gond, szerintem. Csk a megszokasbol vezetok csinalnak gondot ebbol.

ex-dr. vuk 2010.04.12. 10:27:06

@blogsámán: termeszetesen a behajtani tilos es az egyiranyu tabla ala is lehet, sot KELL kiegeszito tabla. Kulonben honnan tudja a bringas, hogy bemehet-e?.. Ezek egyutt jarnak. Szegeden ez siman megvan.. Sok elbaszott tablazas van itt, de erre legalabb ugyeltek.

ági anyu 2010.04.12. 10:33:24

@cso zsi: Bizony tudom ... mert én meg üzletkötőként jártam a várost 10 éven keresztül :)

Perillustris 2010.04.12. 10:42:47

@GG81: "ha ez európa lenne, akkor sima egyirányúbe nem hajtana be szemből bringás, csak ahol tábla engedi és figyelmeztet mindenki más"

De, behajt ott is. Persze ez nem mentség senkinek.

Másrészt - mivel az egyirányúsítás alapvetően az autóforgalom miatt történik - nyugatabbra sokkal elterjedtebb az ilyen utca. Sőt, van ahol akkor raknak ki táblát, ha kivételesen nem lehet behajtani "szemből" (keskeny utca pl.).

GG81 2010.04.12. 10:52:06

@Perillustris: nah, a féknélküli bringás. hogy magyarázzunk egy betükkel és ábrákkal teli könyvet, aki még az alapvető és KÖTELEZŐ biciklis felszereléseket sem szereli fel a közúton használt járművére, bocsánat roncsvasdarabjára. féket a bringádra, utána okoskodhatsz a jogaidról. előbb a kötelezettségek!

Riska 2010.04.12. 11:20:35

Múltkor megyek a Ménesin (egyirányú, parkoló autók, pont elférek). Nézem, szembe csaj teker velem az út _közepén_. Mondom b.szodanyád, nekem kellett volna félreállnom két parkoló autó közé h elengedjem nagykegyesen -gondolta ő- és bejött velem szemben a parkoló autók miatt leszűkült részre, ahol k.vára nem fért el mellettem. Mivel csaj volt, nem kezdtem el neki a kresz rejtelmeiről magyarázni, de már majdnem ráordítottam amikor nagykegyesen felmászott az -amúgy üres- járdára.

GG81 2010.04.12. 11:45:28

@Riska: gúd jáb! ;-)

ő eztet meg nagy durcával egészen máshogy meséli egy bringás blogon, ahol a sok elvakult és vetemült havesen bólogat neki. a kresz vajon mi?

Mighty 2010.04.12. 14:15:42

Valaki meg tudja mondani, hogy hány ilyen egyirányú utca/út van ma Budapesten/Magyarországon, ahol behajthatnak kerékpárosok/buszok?

Van egy olyan sejtésem, hogy 1, esetleg 2 kezemen meg lehet számolni.

No, akkor ennek fényében rinyáljatok, amiatt, hogy milyen nagy kiváltság ez a bringásoknak...

Az, hogy páran (autósok, kerékpárosok, motorosok egyaránt) a médiából tanulják a KRESZ-t sajnálatos dolog :(

jaafar 2010.04.12. 14:39:15

@ági anyu: Ez így lenne normális. Ha ilyen feltételekkel meg tudja oldani, igaza van. Legalább nem költ kondibérletre. De sajnos nincs minden munkahelyen zuhanyzó. Pl. a sárga-fekete osztrák bank egyik irodaházában sincs zuhanyzó, pedig nem 100 ember dolgozik ott.

igazi hős 2010.04.12. 15:03:23

@Mighty: Inkább az a probléma, hogy napokig rosszul mondták a KRESZ változásokat, ahogy ezt a változást is csak félig ("behajthatnak a kerékpárosok") és csak napok múlva szólt valaki, hogy "hülyék vagytok, a mondat végét is mondjátok be". A Világok harca óta látjuk, hogy a tömeg hisz a médiának, ismerni kéne a felelősséget.
Ha azt mondták volna be, hogy "eltörlik az általános sebességkorlátozást" és nem teszik hozzá "a vasúti átjárókban", akkor a sok Schumacher 120-szal ment volna a falu főutcáján. Persze ilyenkor egyformán hülye aki leadta a hírt és aki kontroll nélkül elhitte.

GG81 2010.04.12. 15:36:27

@Perillustris: ez egy autós blog, nem hangoztatnám ennyire, hogy nemhogy a KRESZ-t veszik egyesek rugalmasan, hanem az alapvető közlekedésbiztonsági előírásokat is.
Vidd műszakiztatni a tragacsod, ennyi.

igazi hős 2010.04.12. 16:26:50

@GG81: Nem gondolod, hogy az itt megszólaló bringások sokkal inkább képesek a járművüket megfelelő állapotban tartani, mint a jelenlévő autósok? Autóban is kicserélem az izzót, de a bringán egyszerűbb, viszont fékbetétet csak a bringán cserélek, az autót szerelőhöz viszem. Ráadásul amíg nem síkit a vason, addig nem is érzem, hogy kopott a betét, a bringáé meg a szemem előtt van.
A vidéki Józsi bácsik többsége persze csak akkor foglalkozik a bringájával, amikor valami épp szétesik, de még mindig kevésbé károsak és veszélyesek mint a levelezőn vizsgázott roncsok.

ex-dr. vuk 2010.04.12. 16:47:43

@Mighty: Csak Szegeden legalabb 30 ilyen utcaszakasz van. Es varhato ujabb ennyi a kozeljovoben.
Hosszu tavon a belvarosban varhatoan nem marad olyan egyiranyu, amin ne lenne kivetel kerekparosnak.

fidoone 2010.04.12. 17:41:55

Előző héten találkoztam egy "kedves" kerékpárossal aki szembe jött velem a Hungária körúton a szélső sáv közepén. A legszebb az volt, hogy mikor lefékeztem a baromfi belülről került ki. Szóval ezek után minden jármű számítson a szemből érkező bringásra: villamos, repülő..... bárhonnan jöhetnek. Mert nekik jogaik vannak!

ági anyu 2010.04.12. 17:50:32

@jaafar: Ez egyébként elég szomorú, bár valószínű, hogy ugyanezen bank ausztriai központjában van zuhany - mert létezik az igény. Nálunk azért ezzel is van baj.
Férjeméknél volt helye a zuhanyzónak, de nem volt bekötve. Egészen addig, míg többen nem gényelték. És nem csak a kerékpározás miatt

jaafar 2010.04.12. 17:59:24

@ági anyu: Hát igen. Elég kellemetlen amikor nyáron munka után az agyonizzadt ingben felszállnak a BKV-ra. :-) Én ezért nem vagyok hajlandó BKV-val utazni. Még dereng sulis koromból, hogy reggel is és télen is milyen kipárolgású emberek képesek felszállni. És nem a hajléktalanokra gondolok. ;-) Azok nem bringáznak.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.12. 18:01:04

@igazi hős: Azért nem érzed, mert a fékhatás, amíg meg nem szólal a tücsök a fékbetétben (sőt utána sem) nem változik. Amíg van a fékbetét vasán a kopórészből, az fékez. A kopást pedig automatikusan utánállítja egy "automatika".

A tücsök meg azért van benne, hogy ciripeljen, hogy mindjárt elkopik a betét és vidd el kicserélni.
Mire a vas a vason fog, az elég hosszú idő és roppant hangos dolog.

Kb egy éve nem hallottam így közlekedő autót.
EZT a részét rendben tarták az autónak.
Ami hibádzak az a lengéscsillapítás, szilentek.

De az meg nem gáz, akármit is mesélnek róla. Max nem száguldozik a pógi.

pengusz 2010.04.12. 19:12:39

Amikor bejött ez az új dolog, kerékpárosként én is azon gondolkodtam, hogy amikor behajtanék fordítva egy egyirányú utcába, akkor ott a behajtani tilos tábla. Akkor hogyan hajthatnék be, hiszen nincsen ott, hogy "Kivéve kerékpár"?
Persze ehhez ismerni kell a KRESZ-t, és nem a liberális médiából tájékozódni a vázlatos szabályokról :)

RaveAcE 2010.04.12. 21:43:45

@Lacaca: Megszokta, hogy nem ad elsőbbséget...

Vegaaa 2010.04.12. 21:50:29

@blogsámán: "Ugyanakkor még mindig gondot jelent az, ha én történetesen főúton megyek. Ilyenkor vagy kell kitenni az egyirányú utcába elsőbbségadás táblát a nem szokványos irányból is, vagy ilyen helyen nem lehet ilyen engedményt tenni a kerékpárosoknak."

remélem értem hogy mit mondasz, ugyhogy hozok is gyorsan egy szegedi példát:) van itten egy rövid utca, amely az autóknak egyirányú, a kerékpároknak pedig kétirányú. van mellette egy másik utca, amely nem derékszögben, hanem kb 45 fokos szögben keresztezi ezt a kis utcát. viszonylag nagy rajta az autós forgalom és a sarki ház is faszán takar mindent. szerencsére a tervezök nem voltak barmok, ezért úgy oldották meg a dolgot, ahogy te leirtad. kitették az elsöbbségadás kötelezöt a nem szokványos irányból is:
www.mediafire.com/imageview.php?quickkey=jizzjunkzmm&thumb=6

Vegaaa 2010.04.12. 21:58:48

egy másik szegedi példa, bár ezen kevésbé látszik, de hidd el úgy van az:
www.mediafire.com/imageview.php?quickkey=muwhljywm2y&thumb=6

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.04.12. 22:06:44

@cso zsi: kisforgalmú utca, ahol troli jár.. Persze.

A kisforgalmú utca az, aminek fogalmad sincs a nevéről, mert nem szoktál arra járni.

Chtka 2010.04.12. 22:19:34

Olyan érdekes olvasni a sok szabályos autóst, akik elmondják az összes biciklist analfabéta baromnak. A kerékpáros oldalakon a kreszváltozás kihírdetése óta sokan és sokszor elmondták az új szabályokat, fújt is rájuk sok biciklivel közlekedő :-)
(Mármint, hogy nem változott semmi, de azt aztán jól az orrunk alá dörgölik.)

Naponta látok autósokat, akik busznak képzelik magukat a Lónyai utca-Mátyás utca sarkán (mindkét irányból behajtani tilos, kivéve BKV) vagy a Vágány utca-Dózsa György út felöli végében (buszsáv).
Rendszeresen kerülök problémás helyzetbe, mert autóstársaim nem indexelnek és nem is néznek körbe. (Lengetem a karom, mint egy idióta, mire kedvesen elhúz mellettem 5 centire, hogy bevághasson az orrom elé. Én meg nem győzök kapkodni a fék után az indexre kitett kezemmel.)

Szóval, a közlekedési kultúrát lehet egyedül a bicikliseken számon kérni, csak nem érdemes, hiszen együtt vagyunk az utakon.

igazi hős 2010.04.12. 23:11:06

@kolbászoszsömle: Tudom, hogy nem változik a fékhatás, nem is ezért írtam, hanem (eszerint nem elég jó) példának arra (GG81 műszaki vizsgás mondatára, különösen a "tragacs"-ra reagálva), hogy bár az autót is karbantartatom (hisz a családom is benne ül rendszeresen), de a bringán mind az ellenőrzést, mind a karbantartást meg tudom tenni magam.

Perillustris 2010.04.12. 23:57:27

@GG81: "nemhogy a KRESZ-t veszik egyesek rugalmasan, hanem az alapvető közlekedésbiztonsági előírásokat is"

Gondolom már nem csak a bicajosokról beszélünk.

"Vidd műszakiztatni a tragacsod, ennyi."

Úgy, ahogy sok tisztelt gépjármű-tulajdonos? Aki csak szól a havernak, és el sem kell vinnie a kocsit? Vagy a műhely jolly joker kocsiját kötik a padra?

Kezeltesd a komplexusod, a bringám jobb műszaki állapotú, mint sokezer gépkocsi az utakon.

Perillustris 2010.04.13. 00:00:56

@Riska: "két parkoló autó közé"

No lám, csak-csak kiderül, hogy az egyirányúsításra miért került sor: 6-8 méter széles útból 6-8 kell az autóknak. El kell tüntetni mindenhonnan a parkoló autókat az egyik oldalról, máris lesz széles úttest, szembe normális szélességű kerékpársávval.

Perillustris 2010.04.13. 00:06:06

@RaveAcE: Nyilván ott voltál, ha ilyen okos vagy.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.04.13. 00:23:10

@Georgigi: "A szabályokat emberek hozzák, és emberek hágják meg."

Nem-nem! Az emberek az asszonyokat hágják meg. Amire te gondolsz, az az áthágás.

cso zsi 2010.04.13. 00:52:10

@droid_: De arra előbb-utóbb ráhágnak. :)))

cso zsi 2010.04.13. 01:13:30

@Perillustris: "El kell tüntetni mindenhonnan a parkoló autókat az egyik oldalról..."
A környékünkön parkolóórásítás, ÉS "egyik oldali autóaeltüntetés" van folyamatban "megállni tilos" táblák kihelyezésével.
A terület főként lakóházakból áll, de egy-egy irodaház odapottyant 100-200 méternyire, a főútvonalra. A központi okmányiroda előtt természetesen meghagyták a kétoldali parkolási lehetőséget, gyaníthatóan a várható bevétel miatt.
A mellette lévő keresztutcában félkerekes járdán parkolás lett kialakítva pár éve, táblával megerősítve.
www.norc.hu/pano/0ZVh60No/
A táblaerdő kihelyezésekor ez eltűnt, (kukával együtt). Ott nincs "megállni tilos", csak bírságszedés. A helyi lakosokat vegzálják. Vajon, akik eddig ott álltak, ahová a "megállni tilos" táblák kerültek, hol parkolnak ezután? Az önkormányzat kiaosztotta a lakossági matricákat, a parkolóhelyeket elvette. 50-100 éves épületek nagyobbrészt, és van egy új építésű, garázsos ház is. A sarki számtechnagyker, és az NHH saját parkolót biztosít a vendégek számára is. A szemközti lakó egyik helyre sem mehet be. Ahol elfért 30 autó (és ez miatt, lakossági kérésre egyirányúsítottak két utcácskát), most 8 autó állhat az 50 évvel ezelőtt kialakított parkolóöbölben, az út további részén tiltva van.
Biztos ugyanazok a lakók kérték, ugye?

Perillustris 2010.04.13. 01:46:43

@cso zsi: Szerencsés környék. Én már annak is örülnék, ha nem kéne lemenni az úttestre babakocsival a járdán parkoló tahók miatt.

GG81 2010.04.13. 08:01:49

@Perillustris: csak épp közforgalomban nem vehetnél részt vele. egy versenyautó is kifogástalan állapotú, trádá!

komplexus, az inkább neked van, hogy bizonyítani próbálod mindig ennek az ellentét és nem veszel tudomást arról, hogy úgy pofázol bele mindenbe, hogy a legalapvetőbb szabályokra sz@rsz. tökéletes magyar mentalitás vagy és még te ítélkezel a műszakin ügyeskedők felett... ez olyan gerenda/szálka eset! és nem utolsó sorban a rendőr a rendszámot elkobozza, lekapar matrica, de a tragacsod bezúzza helyben vagy mit csinál? semmit, mert egy szenny szabálytalan azonosíthatatlan szemét!

GG81 2010.04.13. 08:06:15

@igazi hős: de, ha alapból leszereli róla a féket? nem gondolod, hogy te sem azzal kezded az új autó vásárlást, hogy kikötöd a fékköröket, mert majd elég lesz a motorfék és kézifék kombó!

igazi hős 2010.04.13. 08:16:05

@GG81: Szerintem emlékszem a sztorira (fixire nem kell fék), de Peri nem az a fixis, akire gondolsz. Ha mégis rosszul emlékszem, linkeld be az eredeti témát.

Perillustris 2010.04.13. 08:23:57

@GG81: "a tragacsod bezúzza helyben vagy mit csinál? semmit, mert egy szenny szabálytalan azonosíthatatlan szemét!"

Á, tényleg nem komplexus... Egy hozzászólásba minimum háromszor írd le, hogy "tragacs", hátha úgy könnyebb az élet. Még akkor is, ha ez biciklire nem is használatos szó. LOL

"a legalapvetőbb szabályokra sz@rsz"

A távolbalátó képességedet szerintem érdemes kamatoztatni, ha a székedből ülve hasonló megállapításokat tudsz tenni.

"a rendőr a rendszámot elkobozza"

Miért kobozná el, ha van érvényes műszaki? Meg amúgy sincs lényegi közúti ellenőrzés.

De persze minek magyarázom.

Perillustris 2010.04.13. 08:28:47

@igazi hős: Az nem érdekes. Nem is igazán értettem, de ráhagytam, biztos jobban tudja mivel és hogyan közlekedem.

GG81 2010.04.13. 09:09:22

@igazi hős: kb. arról van szó és az egész lényege, hogy olyan (ne) ossza az észt, akinek még műszakilag alkalmatlan (verseny) járművel akar és vesz részt a közúti forgalomban.
kerégyagyas sztori volt, ami szintén blog.hu-s, így a nick, ha nem nagyon hasonló, akkor egyről beszélünk.

én is bringázok és tam is sokat, de meg tudtam különböztetni egy oválpályára használandó versenygépet egy utcai verziótól. mi, miért olyan kialakítású, mi milyen funciót lát el, tisztelni a szabályokat és az élet gyakorlatát.

reakciót mást nem is vártam, de itt aztán még aktuálisabb felhívni az autóstársak figyelmét, hogy lehetnek bármennyire roncs autók az utakon, valamennyi üzemi fékük akkor is van, és akkor még ott van a fémdoboz is körülöttük, meg a motorfék, míg egy ilyen elvakult szuicid hajlamú puhatestű kavirnyászik köztük, olyan eszközzel, amivel a megálláshoz szükséges cél tartozékot teljes mértékben leszerelték, élő szövet a belső fémvázon, amit egy profinak hitt egyenetlen erejű "motorfék" fog csupán a pedál állásától függően. de legalább egy ilyen matricává alakítása után nyugodtan lehet szemlélődni a műszaki ellenőrzések során.

GG81 2010.04.13. 09:10:38

@Perillustris: visszaszerelted a fékeket?

Riska 2010.04.13. 10:40:09

@Perillustris: Nem igazán értem, hogy jönnek ide a parkoló autók, felfestett parkolóhelyek vannak kialakítva az utca meg egyirányú, ez igaz, de mi köze van ennek ahhoz hogy a biciklis szabálytalanul jött velem szemben, állóra kellett miatta fékeznem, majd pofákat vágva mászott fel a járdára? o.O

Macaroon · http://habcsokespuszedli.blogspot.com/ 2010.04.13. 11:06:18

@cso zsi: nos sejtheted, hogy nem azokra céloztam akik munka okán ülnek autóban...

Macaroon · http://habcsokespuszedli.blogspot.com/ 2010.04.13. 11:10:46

@GG81: szerinted százalékosan többen szarnak kerékpáron a KRESZ-re mint akik autóban ülnek?

(amúgy egy dolgot nem értek: a hülye bringás túl sok embert nem veszélyeztet, - lelkileg igen, azt természetesen megértem - ha ki akarja nyírni magát mit aggódtok helyette is?)

Perillustris 2010.04.13. 12:38:12

@GG81: Nem szereltem vissza, mert le sem szedtem. Ez nem jött be, újat dobhatsz! :P

Perillustris 2010.04.13. 12:44:19

@Riska: Ez egy elvi kérdés. Azért egyirányú, hogy mindkét oldalon lehessen parkolni, miközben marad hely haladni is. Ezzel kiszorítva a biciklit, ami így veszít a hatékonyságából. Ezért találták ki azt, hogy a "másik" irányba kialakítják a kerékpáros nyomvonalat. Nyilván ott, ahol elfér mindenki.

Perillustris 2010.04.13. 12:45:47

@GG81: "lehetnek bármennyire roncs autók az utakon, valamennyi üzemi fékük akkor is van"

Sokat ér, ha a kocsi egy méterrel a gyalogos után áll meg.

Riska 2010.04.13. 15:52:48

@Perillustris: igen, de az említett szakaszon nem volt ilyesmi kialakítva, így a biciklis szabálytalanul hajtott az úton, miközben úgy gondolta, hogy a KRESZ-t betartva közlekedik.. Aztán felkenődik valaki motorháztetejére, mert nem számít rá az egyirányú utcából senki.

Perillustris 2010.04.13. 16:37:23

@Riska: Nyilván sokan tévedésben élnek, de a legtöbben tudják, hogy szabálytalanul hajtanak be az egyirányú utcába szemből. Éppen ezért sokkal jobban figyel és vigyáz.

cso zsi 2010.04.13. 21:42:58

@Perillustris: Egyesek szerint ez közúti közlekedésre alkalmas jármű.
img5.indafoto.hu/10/9/19729_1fa94bd27600d8fc326e8c9cc285847e/7464761_2681953cd33d0308834ea4ac7588e29f_xl.jpg

Pedig csak a "mi a különbség a két kép között" egyik fele, vagy a "mi a különbség a kerékpár, és a gumicsíkon guruló fémhulladék között" rejjtvény feladványa.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.04.13. 22:18:18

@cso zsi: feladom. Mi a probléma a bringával a képen? Még fék is van rajta. A hozzászólás olvasásakor valami hardcore fixit hittem a link mögött.

Perillustris 2010.04.13. 22:52:32

@cso zsi: Ne fárasszál már! Ennek ugyanúgy megvan a párja a "túloldalon is": szabálytalanul átalakított, sufnituningolt roncsok képében. És akkor a magukról túl sokat képzelő sztrítrészerekről nem is beszéltünk.

igazi hős 2010.04.13. 23:26:59

@cso zsi: Mi a bajod ezzel? Ez enyém is kb. ilyen csak váltós, ezért van rajta hátsó fék is. (Nincs rajta lámpa, de az lehet a tulaj táskájában, én is ott hordom.) Ha a fixit a kisebb fékhatás miatt nem fogadod el teljes értékű féknek, akkor ugye szerinted az ezerkettesen (gyk. 2101) egyáltalán nincs fék, hiszen az is echte izomerőből fékez és nem 100 kilót hanem 1000-et.

cso zsi 2010.04.13. 23:30:35

@flugi_: "Mi a probléma a bringával a képen?"
Látsz a képen bringát? :)))

@Perillustris: Van bizony.
2in1, bár lehet, hogy több az egyben:
img7.indafoto.hu/10/9/19729_1fa94bd27600d8fc326e8c9cc285847e/7466055_561aaf0b8a90464eeb281393b533cc42_xl.jpg
Valami ledes futófény, vagy piros/kék villogó van az első szélvédőre feltappancsolva.
Pici rendszám, mert az az elsődleges, amit a kaszni átkalapálása után megigényelnek.
A fóliába nem lehet belekötni, de a füstgomoly az elgondolkodtató.

cso zsi 2010.04.13. 23:42:12

@igazi hős: A 74 utániakban (21011) már volt fékrásegítő, az ezeröcsi gyártásakor ebbe is beletették. Vagy tévedek.
"Izomerősből" csak a 100-as Skoda volt alattam.

igazi hős 2010.04.14. 00:22:10

@cso zsi: Eszerint apósomé 74 előtti volt, de abban tiporni kellett rendesen. Bevallom azt hittem a fékszervó az ezerötös "extrája" volt.

Riska 2010.04.14. 15:57:06

@Perillustris: ok, akkor két külön dologról beszélünk :D Igazad van, de az én általam vázolt helyzetben pont hogy nem erről volt szó :)

GG81 2010.04.17. 08:24:19

látom azért még ment a rugózás ezen a fék dolgon. ;-)
még, hogy mi a probléma egy 1 fékes fixivel, a KRESZ meg a oválversenypálya. egy izomtaposós fékű autó is kétkörön fékez legalább.

ff48bp 2010.05.26. 15:08:34

Talán csak magamnak írom, de azért jólesik leírni: mostanában halálfélelmem van zöldben elindulni a bicajommal, mert szinte biztos, hogy keresztben egy biciklis elém fog jönni a pirosból. Szerintem elég lehetetlen állapot. Miért nem büntetnek már a rendőrök minden piroson áthajtó biciklist, ahol csak lehet? Valahol véget kellene vetni ennek az áldatlan állapotnak, mondom én, a biciklis.

Perillustris 2010.05.26. 15:45:41

@ff48bp: Nem vonom kétségbe soraidat, de tapasztalataim alapján ennyire nem durva a helyzet.

Van sok köcsög bringás, elém rögtön kettő kis gyíkarc kanyarodott ki egyik nap egy mellékutcából, leszarva a macisajtot, de a fenti leírás kicsit túlzó.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2010.05.26. 18:12:29

@ff48bp: Hát bakker, ha most itt lennél, megcsókolnálak! Mé nem te vagy a biciklis szövetség elnöke??? :-)))

Perillustris 2010.05.26. 20:33:31

@Aabroncs: Ez már csak ilyen. Az EMPAMO sem szólalt még fel soha a járdára parkoló prosztók ellen. :P

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.05.26. 21:08:35

@Perillustris: Az empamo egy rakás szerencsétlen idióta gyülekezete. Nálam kb. a 2. körlevelükkel elásták magukat. És azóta még párszor...












 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
süti beállítások módosítása