Friss kommentek

  • Carscache: Are radar detectors legal in Ohio? for passenger vehicles, but not for commercial vehicles. Understanding the regulations i... (2024.02.07. 07:09) Szerintem ezt beszopták sokan
  • Carscache: Are radar detectors are legal in Ohio? for passenger vehicles, but not for commercial vehicles. Understanding the regulatio... (2024.02.07. 07:09) A Toyota C-HR okos elektronikája
  • Carscache: Mark your calendars and rev up your anticipation! The official release date for the 2024 Hot Rod Power Tour announcement is... (2024.01.02. 10:37) Statisztikailag pont jó
  • Lángoló Nyelesfing: @kolbászoszsömle: Nem a lófaszt nincs te büdös faszszopó (2023.11.08. 23:32) Ködlámpás köcsögök
  • Carscache: For optimal EV battery performance, follow these EV battery charging best practices: use a dedicated charger, avoid frequen... (2023.07.10. 11:58) Kényelmes utcaseprő
  • Carscache: Get ready to experience pure adrenaline with the 2023 Aprilia RS 660 Extrema. Priced competitively, this high-performance m... (2023.07.04. 08:37) Menthetetlen idióták mindenütt
  • Carscache: Discover the perfect balance between affordability and quality with the best budget camera for car photography. Capture dyn... (2023.06.30. 09:54) Válaszol a lapos kerekű hummeres

Olvass Totalcart!

Nincs megjeleníthető elem

Közösködj Facebookon!

Címkék

ablaktörlő (2) adás vétel (1) adó (1) alkohol (9) árvíz (6) autó (1902) autókereskedés (5) autólopás (14) autómosó (1) autópálya (180) autóvadászat (5) backdoor (2) baleset (290) bamako (1) belváros (41) béna (200) benzinkút (38) biztonság (727) biztonsági öv (22) biztosítás (37) bkv (27) blog (39) bringások (1) budapest (634) büntetés (334) busz (19) buszsáv (33) C-HR (1) cserbenhagyás (36) csúszós (22) diplomata (1) dugó (111) elektronika (1) előzés (54) eredetiségvizsgálat (2) erőszak (162) eső (13) fekvőrendőr (2) felni (1) feltörés (3) fényszóró (12) fólia (2) gázolás (8) görkorcsolya (1) gumi (39) gyalogos (115) gyömrő (1) gyorshajtás (206) halálos (1) híd (13) hirdetés (1) hitel (2) (24) hülye (853) index (22) járda (13) jég (22) jogász (29) kanyarodás (17) kátyú (7) kéregetés (4) kerékbilincs (13) kerékpár (100) ködlámpa (10) körforgalom (25) környezetszennyezés (13) környezetvédelem (10) követési távolság (22) közlekedés (1572) közösség (22) közterület felügyelet (57) KRESZ (1) kresz (720) külföld (58) lámpa (70) lehúzás (203) M5 (1) máv (4) mazsola (22) média (10) megkülönböztető jelzés (11) mentő (29) mese (3) metró (2) motor (84) mozgáskorlátozott (46) műszaki hiba (15) műszaki vizsga (3) navigáció (16) női sofőr (113) nyereményjáték (41) okmányiroda (2) oktatás (21) öreg (16) parkolás (360) polgárőr (1) póló (7) pozitív (52) radar (1) rendőr (260) rendszám (25) részeg (24) robogó (16) sorompó (3) sportautó (4) start (2) szabályzat (9) szakértő (10) szélvédőmosás (7) szerviz (19) sztereotípia (275) születésnap (1) tábla (55) találkozó (24) támogatás (8) tanuló (7) taxi (45) teherautó (56) tél (4) telefon (1) tempomat (1) tömegközlekedés (57) totalcar (3) TOYOTA (1) traffipax (36) tudatlanság (1) tükör (21) tűzoltó (8) útfelújítás (46) útlezárás (71) vasút (5) veszélyes (828) video (82) villamos (22) záróvonal (11) zebra (90) Címkefelhő

Feedek

 

Kinyírt volna, csak mert előzékeny voltam valakivel

2010.04.20. 13:30 :: SilentSound

Az ilyen sztoriknál szeretem azt leginkább, ha a másik fél is jelentkezik és előadja a saját verzióját, most is várom a jobbnál jobb sztorik mellett a lenti képen látható autó vezetőjének a reakcióját emailben! Esetenként ez szánalmas mentegetőzés, máskor pedig egész más megvilágításba is helyezheti a szituációt. Az biztos, hogy János vérnyomása alaposan felment az esettől.

A blog rendszeres olvasója vagyok immáron fél éve. Nemrég történt meg velem az, ami miatt úgy éreztem hogy nekem is írnom kell. Több mint tíz éve vezetek, és ebből majdnem 10 évet egy régi swift volánjánál töltöttem, csak mostanában sikerült beruházni egy újra. Azonban szokásommá vált az hogy az engem útról letolni kívánó, megcentiző, illetve fél méterre követő autósoknak legalább egy fényszóróval, vagy ha épp olyan lelkiállapotban voltam akár dudával is kinyilvánítsam nemtetszésemet.


A történet negatív hőse

Márpedig mivel ugye régi swiftről van szó, erre sokszor volt "szükség", én ugyanis (sajnos) nem az az ember vagyok akik mások parasztságát egyszerűen le tudják pergetni magukról (aki tudja hogy válhatok ilyenné az írja meg). Az autósélet azonban hálisten úgy hozta hogy ebből 10 éven keresztül semmi komolyabb afférom nem származott. Egészen a múltkori esetig, ami 13-án kedden történt meg velem.

Aznap reggel az érdi földhivatalban volt elintéznivalóm, ami után Érd központját az úgynevezett "érdi lejtőn" keresztül hagytam el Budapest felé. Erről az útról tudni kell azt, hogy egy 2 x 2 sávos záróvonallal elválasztott aszfaltcsík.

A Stop-Shop melletti /szemközti körforgalmat elhagyva szokásomhoz híven egy kicsit nagyobb gázfröccsel és pár sebesség szándékos kihagyásával értem el az "utazósebességet" ami ebben az esetben körülbelül 50 km/h sebbességet, vagyis a "megengedettet" jelentett. Belső sávba soroltam, ugyanis egy másik autó előttem úgy 50-60 méterrel a külsőben közlekedett. Ugyanebben a pillanatban észrevettem egy külső sávban vészvillogó álló furgont, körülbelül 100 méterre, így hát úgy döntöttem előzékeny leszek és az előttem lévő autót beengedem a belsőbe. Meg is kezdtem a manővert ami ebben az esetben villogást jelentett, valamint levettem a lábam a gázról.

A szóban forgó, általam beengedni kívánt autó mozgása azonban kicsit félreérthető volt. Egyrészt a két sáv elválasztóvonalához közel, másrészt felemás sebességgel közlekedett. Nem volt egyértelmű hogy megállni akar e avagy csak még nem vette észre egyáltalán. Nem is indexelt. Aki régebb óta vezet pontosan érzi azt hogy mikor van jó esély arra hogy figyelmetlenségből ráhúzzák a kormányt, ez is egy ilyen eset volt. Ilyen esetben általában meg szoktam várni hogy mit tesz a "bizonytalan" autó.

Ezt a helyzetet most is így akartam lejátszani, azonban miközben szép lassacskán utolértem a külső sávban "előttem" haladót, úgy mögém is beérkezett a belsőben egy fekete Chevy Captiva. Körülbelül 1-1,5 méterre közelített meg ami szabálytalan és kellemetlen. Dudálással adta tudtomra nem tetszését. A külső sávban lévő autó még mindig semmivel nem adta jelét szándékának, plusz én is épp a megengedett sebességgel mentem, így hát nem gyorsítottam. Viszont természetesen szokásomhoz híven egy viszont-dudálással én is jeleztem nemtetszésemet.

Röviddel ezt követően úgy döntöttem hogy elmegyek az autó mellett függetlenül attól hogy mit akar. Mivel épp nem jöttek szembe szükség esetén felkészültem arra hogy átmegyek a szembesávba, azonban erre nem került sor. Az autót én és nagy sötét autó is elhagyta a belső sávban. A Captiva sofőrje ezek után esélyt sem hagyva a lehúzódásra a külsőben beelőzött és mellettem befékezve átnézett a kocsimba, én természetesen viszonoztam a "nézést" is, plusz mikor elment mellettem megtoldottam még 1 dudával is.

A kissé türelmetlen barátunkban ekkor pattant el a húr, és egy olyat tett amivel több mint tíz év alatt nem találkoztam. A külső sávból a belsőbe rántotta a kormányt, mindezt megspékelte egy erőteljesebb fékezéssel. Gyakorlatilag a "hátulról érkező a hibás" szabály kihasználásával akart ütközést kicsikarni. A következő pár esemény pillanatok alatt zajott le. Egy kisebb csattanásra emlékszem, plusz arra hogy hirtelen a külső sávba kerültem, ahonnan is ugye addigra a Captiva "átfékezett" a belsőbe.

Olyan már történt velem hogy megvillogtatták előttem a féklámpát de ez a viselkedés addig a percig számomra ismeretlen volt. Olvastam már ugyan a blogon "büntetőfékezésekről" de nem számítottam soha arra hogy ezt ennyire komolyan, szinte "kivégzésszerűen" is végre fogja hajtani valaki, ráadásul éppen velem szemben.

Arra is emlékszem hogy teljesen "súlytalanná" vált a kormány, valószínű nem sok hiányzott ahhoz hogy megcsússzak, bár soha nem vezettem úgy hogy kipróbáljam ez milyen érzés. Az új swiftemen hálisten csak pár apró 1-2 centis karcolás lett a bal első visszapillantón ami nem is látszik, ez volt az a kis csattanás amit hallottam.

A Captivást ezek után követtem a következő töltőállomásig, ami a lejtő alján van. Mikor megálltunk elkezdett velem ordibálni hogy "Majd beengeded ha indexel" vagy valami hasonlót. Én erre a jelen lelkiállapotban semmit nem tudtam felelni, csupát tátott szájjal áltam hogy ez a paraszt az egészből ennyire emlékszik. Ezek után mintha semmi sem történt volna, bement vásárolni a kútnál lévő boltban.

Amíg ő vásárolt addig én elkészítettem ezt a fotót az autóról, plusz megpróbáltam tanúkat találni. Utólag kívülről nézve magamat elég vicces lehettem, bár mentségemre legyen mondva végig remegtem az idegességtől. Talán több haszna lett volna a külső sávban közlekedő, általam beengedni kívánt autót megtalálni tanúnak, de az ott akkor nem jutott időben eszembe, plusz valószínű ha nem történik anyagi kár vagy személyi sérülés a rendőr jó eséllyel úgyis leszart volna. Ha nem így van akkor elnézést kérek tőlük.

Remélem az én példám elrettent minden vezetőt attól, hogy a benne lévő igazságérzetet visszadudálással / rávillogással a közlekedés bunkó / paraszt résztvevői iránt kifejezze, ugyanis egyszer csak összetalálkozik egy ilyennel mint én. És akkor összetörheted az autód / megcsúszhatsz / nekivágódhatsz utána egy gyalogosnak vagy egy harmadik autónak. Pusztán avval hogy visszadudálsz vagy visszaintesz, veszélyeztetsz másokat, utasaidat és magadat is. És az sem utolsó szempont hogy a 3szor leadózott pénzedből összekuporgatott autód is összetörik és jó eséllyel a kresz szerint is te leszel a hibás.

Nem szabad mást tenni mint előzékenyen félrehúzódni, és zokszó nélkül elengedni a bunkókat, ha biztonságban akarsz tudni mindenkit.

423 komment

Címkék: biztonság közlekedés autó hülye erőszak büntetés veszélyes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schdl (törölt) 2010.04.20. 13:52:46

Első! :)
Ma reggel rámdudált, magyarázott és hadonászott egy ürge, mert nem akartam átmenni a piros lámpán...

záporjózsi 2010.04.20. 13:56:07

"Nem szabad mást tenni mint előzékenyen félrehúzódni, és zokszó nélkül elengedni a bunkókat, ha biztonságban akarsz tudni mindenkit."
...és ehhez 10+ év kellett?!

''autónepper.'' 2010.04.20. 14:04:37

végre legalább aki írta ezt a postot legalább már ő nem fog feltartani engem ...:D vettél volna inkább abból a pénzből amit beletettél a buzukidba egy régebbi nagy autót azt semmi bajod nem lenne...

SzLacika 2010.04.20. 14:07:09

Tessék, ez az eredménye a dudálgatásnak illetve egyéb "vélemény-nyilvánításnak".
De örömmel látom, hogy tanultál belőle...

Az utolsó mondat a lényeg. Ez így igaz, a hülyéket legjobb engedni, hadd menjenek. Saját érdekedben.
Nem tudom, hol voltál 10 évig, bár jobb későn, mint soha :)

Ettől függetlenül a leírtak alapján Chevrolet sofőrjének jogsiját hamvasztani kéne.

Tajszon 2010.04.20. 14:09:10

Nekem az jött le a postból, hogy te sem vagy kisebb balfasz, mint ő! :P

RCH 2010.04.20. 14:10:06

Robogoval kozlekedve az ember konnyen megtanulja, hogy a serelmeket, provokaciokat defenziven reagalja le. Mar, ha felti az eletet.

záporjózsi 2010.04.20. 14:10:18

@"autónepper": 50-nel ment. Ott az a max. Minden autóra. Olyan helyzetbe került, hogy nem lehetett tudni, hogy a másik mit fog szerencsétlenkedni. Lehet, hogy szerencsétlenkedett. De tök mindegy, miért, aki ilyenkor dudál, az erősen köcsög. a posztíró meg minek dudál?!

Rahsid 2010.04.20. 14:10:23

"Arra is emlékszem hogy teljesen "súlytalanná" vált a kormány, valószínű nem sok hiányzott ahhoz hogy megcsússzak, bár soha nem vezettem úgy hogy kipróbáljam ez milyen érzés."

Ne haragudj, de a hozzád hasonlók miért nem csinálnak egy mazsola!.blog.hu-t, és oda írogatjátok az ilyen sztorikat?
Azt sem tudjátok hogy hogy kell azt a kurva autót megfogni, de az ilyenek kiáltanak gyilkost azokra , akik ne adj Isten átlépik az 50et egy laza húszassal?!
És tele van a blog az ilyen idiótákkal.

záporjózsi 2010.04.20. 14:11:10

@RCH: Autóval is, ha félti a robogós, a biciklis vagy a motoros életét. Meg a sajátját mondjuk egy négytengelyes sittestől...

hari618 2010.04.20. 14:12:31

Szerintem te is hibás vagy,ha valaki nem indexel,akkor nem kezdek el udvariaskodni vele,mert lehet,hogy az házszámokat nézegeti és ezert bénázik és oda se néz amikor te villogsz neki.

záporjózsi 2010.04.20. 14:12:38

@Rahsid: Mondjuk 10+ év alatt nem tanult meg vezetni. O.K., süssük rá. De ettől még nem úgy kell rá reagálni, hogy ledudálom, meg bevágok, hanem inkább messzebb megyek, hogy ne legyen bajom a hülyeségétől.

záporjózsi 2010.04.20. 14:13:53

@hari618: Az ő tükre is sokat elárul, merre néz mit csinál. De mindegy, az igaz, hogy nem szabad minden helyzetben villantani, hiszen lehet, hogy utána emiatt nem mered majd megelőzni, hiszen mondhatja: Te villantottál, aszitte elengeded.

WSzabi 2010.04.20. 14:15:26

hajjajj, sok a paréjj.. pláne érden!!

krampam 2010.04.20. 14:17:56

kezdek én is rájönni, hogy ezeket a buzikat el kell engedni... ki tudja, mit művelnek. emlékeztek még a trabantosra, nem?

ólmosbot azért az ülés mellett... biztos ami sicher

Tomzone 2010.04.20. 14:20:09

En egyszer meg is vertem egy szuzukist. Hebegett, habogott hogy o pedig szabalyosan kozlekedett... es valoban, teljesen szabalyos volt, en egyszeruen csak nem tartottam szimpatikusnak

NGA 2010.04.20. 14:21:39

@záporjózsi: Én nem szoktam túllépni a megengedett maximális sebességet. DE SENKIT NEM KÉNYSZERÍTEK RÁ, HOGY Ő IS BETARTSA. Ha valaki gyorsabban akar haladni mint én, akkor elősegítem, hogy megelőzhessen, nem pedig feltartom. Azóta meg főleg, mióta városban nagyobb sebességgel megelőzött egy autó, majd mikor utolértem, a kórház bejáratánál állt, és egy gyereket vittek be belőle kézben. Akkor megfogadtam, hogy SOHA nem fogom senkire rákényszeríteni a kreszt, mivel nem tudni miért siet. Én igyekszem betartani. Otthon van a pici fiam, szeretném látni ahogy felnő. És ez motivál vezetés közben, nem pedig az, hogy majd én megmutatom neki, villogok, meg dudálok, mint egy elmebeteg

1kutya 2010.04.20. 14:22:02

minap debrecenben a nagyerdőn egy kis keresztutcán (ahol jobboldalon szinte folytatólagosan parkolnak) húzódtam be két parkoló autó közé, hogy a szembejövőt elengedjem, mire egy nő (természetesen szőke) egy x5-el (halmozottan hátrányos helyzetű?:) simán bejött mellém. így természetesen se mi, se a szembejövő nem tudtunk mozdulni percekig egy tapodtat sem.
mikor a köv. lámpánál megkérdeztem tőle, hogy szerinte mi a jó k. anyukámért húzódtam le, mi volt a válasz:
- Honnan kellett volna azt nekem tudnom?

továbbmentem szó nélkül...

egybitesekkel nem éri meg foglalkozni...

krampam 2010.04.20. 14:22:59

azt nem értem, hogy gondolja valaki, hogy egyáltalán rádudáljon valakire, miközben az a max sebességgel autózik? száguldozzon, ha van rá mód, de hogy másokat ugráltasson, az teljességgel elfogaddhatatlan.

Csibészgyerek 2010.04.20. 14:30:30

@Tomzone: :) Paraszt egy féreg vagy, de bírom a humorod :)

X Factor 2010.04.20. 14:31:19

Sokan írjátok h. mekkora looser a posztóló, ahogy gondoljátok. De ugye azzal ti sem értetek egyet h. utána egy erős fékezéssel átvág elé a chevy-s...

Ilyen esetben a kúton nem tanukat kerestem volna, hanem beleépítettem volna az ürgét az autója karosszériájba h. érezze milyen az, amikor vki az igazát erőszakosan akarja a másik tudtára hozni.

Take-it-Easy 2010.04.20. 14:33:04

Remek. Éljenek a bunkók, mert megint ők győztek, a normális autóvezetők meg inkább maradjanak otthon, mert hogy kééépzelik, hogy betartják a szabályokat?!?
Könyörgöm, ne avassuk már szentté azt, aki satuzással kiprovokál egy balesetet...!

randomuser1 2010.04.20. 14:35:42

Mélyen megrendítő poszt, még jó h nem történt semmi, csak egy koreai meg egy japán/magyar népautós egymásradudált...

eml 2010.04.20. 14:36:19

1. Ha lassú vagy, engedd el a többit, ne oszd az észt!
2. Főleg Swiftből ne oktass!
3. Csak azt engedd be aki indexel!
4. Ne dudálj vissza!

5. Captivából sem oktatunk!
6. Büntetőfékezni csak okosan! Kerüljük a csattot!
7. Büntetőfékezésnél arra is tessék gondolni, hogy ha a büntetett kikerül, és elénk jön, lehet hogy az ő fékjei jobbak!

Ez az egész dolog kb 10-20 mp-ig tartott, te meg egy 10 perces novellát írtál róla.

Escobar888 2010.04.20. 14:36:56

A volán mögött nagyon sok ember változik profi bokszolóvá...

.lll. 2010.04.20. 14:37:35

T Posztoló

A Captivás ritka nagy barom volt,te pedig kezdjed szedni a magne b 6-ot szaporán vagy inkább ne ülj volán mögé.

Spanish VVax 2010.04.20. 14:37:48

Tomzone : Remélem egyszer összefutunk haver...figyeld az eszüst SX4-eseket! A hátsó ülés alatt van egy fém baseball ütő. Pár karc már van rajta. Várlak szeretettel.

2010.04.20. 14:39:05

@pillantás: Velem meg olyan történt, hogy dudáltam valakire (csak megpöccentve), hogy ne engedjen már be mindenkit, mert a főútvonal azért áll több km hosszan, erre a hátul ülő csaj kiugrott az autóból és elkezdett ordibálni, hogy húzzam le az ablakot, és amikor ennek nem tettem eleget, akkor belerugott az autóba. Mondjuk sok esze nem volt a csajnak, mert ha esetleg engedek a csábításnak és lehúzom az ablakot, lehet, hogy a benyúló karját nem úgy húzta volna ki, ahogy betette. (Miért ne lehetnék én is egy őrült bosszúálló?)

Escobar888 2010.04.20. 14:40:00

@eml: Főleg swiftből ne. Reanaultból, Opelből, vagy Seatból bátran?

Mi köze van ennek az egészhez?

Marcellusca 2010.04.20. 14:41:44

Két hülye, egy pár.

eml 2010.04.20. 14:41:47

@Escobar888:
Twingoból, Corsából, Ibizából ott se!

kispista 2010.04.20. 14:42:19

Miért nem verted szét a Captivát vagy a vezetőjét.

A sztoriban egyértelműen a captivás a hibás. Közúti veszélyeztetés (a satufék nem lenne az, de féktávon belül a másik elé bevágni már az.)

LCE-876, hogy a gugli is megtalálja.

.lll. 2010.04.20. 14:43:44

a szájkaratésknak is melegen javaslom a magne b6-ot

hibajavito 2010.04.20. 14:44:38

"Majd beengeded ha indexel"

Ennyi.
Most komolyan, ha valaki halad a külsőben, és nem jelez, azt ne engedd már előre basszameg. Ne te találd már ki, hogy ő mit akar.

De gyűlölöm az ilyeneket, előttem van a fejed, ahogy puffogsz, miközben a captivás leszarta az egészet, mert nem tűnik egy halálközeli élménynek, még akkor sem, ha a mágikus 50-et néha túllépted.

Jim Raynor 2010.04.20. 14:45:41

én csak egyet nem értek.

idejön a sok kispöcsű száguldozó kreszrezisztens lófaszjóska, és

1. ha ők akarnak besorolni a másik sávba, és ezt a másik autós nem teszi lehetővé azonnal -akár úgy is, hogy hirtelen köddé válik - akkor "büdösgyökérköcsögmernemengedbekülönbeniszipzárelvésénamúgyissietek";

2. viszont ha az ember mást beenged maga elé, ezzel 2 mp-nyi lassításra - nem fékezésre - kényszerítve őket, akkor pedig "lassúgyökérköcsögmitudvariaskodolabelsősávbanbazzegmikorazzalfeltartaszmersietek".

lol.

hari618 2010.04.20. 14:45:43

@Easyke: Betartják a szabályokat?Nem vedeneni akarom az ellenfelet,de elöször a poszt irója szabálytalankodott,mivel indokolatlanul (mert ugye az auto nem indexelt)feltartotta a forgalmat azzal, hogy megállt a belső sávban.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.04.20. 14:46:16

@eml: Hogyhogy Swiftből ne oktasson? Barmokat bármiből lehet oktatni. Gondolom, te F-22-essel jársz a gyógyszereidet kivenni.

ember a holdon? 2010.04.20. 14:46:38

Köcsög volt a Captivás, hülye volt a posztoló. Be szoktam engedni én is autósokat, de könyörögni azért nem fogok..

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.04.20. 14:51:31

Ennyire azért nem egyértelmű, hogy ha átrántja a kormányt, és rádsatuzik, akkor is Te vagy a hibás. Találni kell egy tanút, és ez simán közúti veszélyeztetés.

Jim Raynor 2010.04.20. 14:51:39

@hari618:

a megállást hol olvastad?

ati27 2010.04.20. 14:52:34

@eml:
Föleg suzukiból ne oktass.. Vicces vagy.. Mer 7 bömbiből lehet okitani? Mogyoró...

SzLacika 2010.04.20. 14:52:41

@eml: Mi az, hogy "Büntetőfékezni csak okosan"??
Büntetőfékezni SEHOGY! Aki büntetőfékezik, egy retardált szarjankó, nem való az országútra.

lkjpoi 2010.04.20. 14:53:00

Tök igaza van, hogy ha nem akart bejönni eléd, akkor minek pöcsöltél... majd ha már indexel, akkor beengeded.
Amit viszont utána csinált, arra nincs mentség.
Remélem tanultál az esetből, mert hogy ő nem, az biztos!

bikila 2010.04.20. 14:54:28

@eml:
"Büntetőfékezni csak okosan!"

Ezt meg hogy? Büntetőfékezni - okosan??? Egymásnak kicsit ellentmondó fogalmakat raktál egy mondatba.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.04.20. 14:54:52

Még valami legyen világos: ha 50-es a megengedett sebesség, akkor Trabantnak, Aston Martinnak legfeljebb 50-essel szabad mennie. Ilyen egyszerű ez. Aki meg törvényt sérteni akar, oldja meg önerőből, ne várjon együttműködést mástól. Be kell szépen üzemelni rengeteg automata traffipaxot, oszt a 100 ezres bírságot kíméletlenül bevasalni mindekitől. És nem pofázni, hanem kimenni nyugatabbra, és megnézni, hogyan közlekednek az emberek. Pl. Svájcban.

ex-dr. vuk 2010.04.20. 14:55:53

@Rahsid: igazad is van, a buntetofekezos auto teljesen jogosan es esszeruen jart el. Okos vagy. Ulj le, egyes.

Silent Bob 2010.04.20. 14:56:39

Az ilyen "büntetőfékezőkbe" bele kell rongyolni padlógázzal, aztán lehetőleg szarrá is verni. Csak hogy okosodjon.

XDNT 2010.04.20. 14:58:47

Az LCE-876 rendszámú Captivás úrral már én is összefutottam azon a környéken. Mivel csak ritkán járok Érden, a pontos helyszínről, csak hozzávetőlegesen tudok infót adni: ha Bp-ről a régi 7-esen mész Érd felé akkor a lakatlan területen egy éles jobb kanyar előtt megszűnik a 2x2 sáv és átmegy 2x1-be. Az ominózus esetkor egy szép hosszú kocsisorral haladtam Érd felé (70-80-as tempó) a külső sávban, de mivel tudtam hogy meg fog szűnni a sáv, így behúzódtam a belsőbe, a mögöttem jövők hasonlóan. Kivéve a Captivás úriembert aki ezt kihasználva jobbról kezdett előzni elég nagy tempóban. Már jó messziről láttam hogy mire megy ki a játék (ebben a felvert porfelhő is a segítségemre volt, amit egy teherautó előzése közben sikerült neki felverni) így mindenre felkészülve vártam, hogy mellém érkezzem és persze kíváncsi voltam, hogy mit fog tenni (mivel tudtam, hogy én leszek az aki elé vagy mögé be fog sorolni). Az nyert aki arra tippelt, hogy elém, de ehhez az kellett, hogy átmenjek a szembejövő sávba és úgy engedjem magam elé, szerencsére épp nem jött szembe semmi. Próbáltam utolérni, hogy ezt megbeszéljük, de a lóerők hiánya az emelkedőn sajnos nem tette ezt lehetővé (de ő ott is folytatta az előzgetést, busz, beláthatatlan kanyarban). Aztán balra fordult az első kereszteződésben, így hagytam a fenébe, de jól megjegyeztem magamnak. Nem csodálkozom, hogy itt újra találkoztam vele. Szerintem még fogunk párszor. Ez egy vadbarom.

i23kovacs 2010.04.20. 14:59:16

Van valami diszkrét báj abban, amikor az egyik bunkó (dudál, mutogat, nem sorol ki, utólag meg okoskodik) panaszkodik a nála is bunkóbbra (büntetőfékez, közőti veszélyeztet).

Oldjátok meg egymás közt ...

Escobar888 2010.04.20. 14:59:28

@eml: Tehát Kamazból lehet mert az hatalmas és aki hatalmas autóval jár annak joga van oktatni.
Aki viszont csak egy robogóval közlekedik mert felesleges lenne napi használatba egy S500 az kussoljon.

Én ugyan úgy közlekedtem mercivel és swiftel is, hogy csak a két végletet mondjam.
Illetve egyik volánjánál ülve se éreztem többnek vagy kevesebbnek magamat.

Olmütz 2010.04.20. 15:00:02

Egy vélemény a sok közül: A captivás arc agresszív kancsó volt, a posztoló pedig 10 év alatt keveset tanult meg a közlekedésről.

Érdekes volna megtudni, vajon a Suzukikban van-e valami rejtett vezetéstechnika-gátló berendezés, vagy csak a nagy számok törvénye érvényesül? Bármi is legyen, ez tipikus suzukis történet volt. Az egész córesz azért történt meg, mert a posztoló agyatlanul ragaszkodott az 50-es limithez; ha nem vár egy nem indexelő, láthatóan fogalmatlan autóstárs reakciójára, hanem felgyorsít egy félelmetes 55-re és elmegy mellette, mindenki jobban járt volna. Kívülről nem előzékenynek tűntél, hanem határozatlankodó töketlennek, ugyanis a másik autó nem jelezte sávváltási szándékát.
Besorolhattál volna amúgy mögé is, ha már annyira húzódozol a taktikai sebességtúllépéstől. Vagy az már nem tetszett volna, ha téged is feltart valaki? Csak az van rendben, ha te teszed meg másokkal?
További elkerülési lehetőség, hogy nem dudálunk vissza tolakodó, dudáló parasztokra. Hagyd őket menni, ennél jobbat nem lehet tenni. A captivás ősköcsög módra viselkedett. Na és? Attól nem lesz kevésbé köcsög, ha dudálsz, kizárólag magadat bünteted az ő hülyeségéért.
Napi 100 kilométert vezetek, és látom, hogy kis hazánkban a leginkább jellemző mentalitás az ignorálás; senki sem figyel a másikra, saját magán kívül nem foglalkozik semmivel. Ez az oka minden bajnak.

1kutya 2010.04.20. 15:02:32

@bikila: nem teljesen!

én pl. a ködlámpa felvillantásával szoktam "büntetőfékezni".

szokott hatni:DDD

hari618 2010.04.20. 15:02:39

@Jim Raynor: ja tenyleg sehol,csak saját élmény.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.04.20. 15:02:39

Rengeteg flusztrált és elmebeteg ember van az utakon. meg itt a blogon is.
Ugyanúgy kell viselkedni az úton, kocsiban, mint ahogy mondjuk a járdán gyalogosan haladva tennéd.
Ha mondjuk mégy a járdán gyalog, és utolér egy kigyúrt kopasz állat, rád szól:
-Öcsém, ne topogj előttem!
Akkor mit csinálsz? Hirtelen megállsz előtte? Vagy visszaszólsz:
-Ne ugass, ráérsz, én most itt megyek, mert megtehetem?
Ha nem elengeded el, ALAPVETŐEN BUNKÓSÁG FELTARTANI AZT, AKI SIET. Ha ezt teszed, lesüllyedtél az ő szintjére, és ott legyőz a rutinjával. Hogy lever egyet, beszól, félrelök, leszór, bármi mindegy, de a megtorlás borítékolható.

Ugyanez van autóval is. Az, hoyg van körülötted egy fém kaszni NEM MENTESÍT AZ EMBERI VISELKEDÉS ALÓL! Igen, őt sem. De TE nem lehetsz azért paraszt, mert ő is az. Ha meg mégis az leszel, vállald a következményeit.

záporjózsi 2010.04.20. 15:03:25

@NGA: 1.: ne üvölts, azok általában félnek, így rosszat tesz az imidzsednek.
2.: szó nem volt arról hogy a másikkal be kell tartatni a sebhatárt.

@Easyke: Nem szent. Egyik sem. 3 szereplő volt benne. Ebből egyről nem tudunk semmit, a másik jó szándékú, óvatos, de nem elég előrelátó, a harmadik bunkó, nem óvatos, sőt, még rendesen büntetni sem tud.

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: De a sebességhatár senkit nem jogosít fel önkényes rendőrködésre. Én pl. igyekszem precízen betartani, de le is húzódok még a 2x1 sávoson is, ha jön valaki gyorsabban.

Take-it-Easy 2010.04.20. 15:03:50

@XDNT: Érden lakom, csak megnézem már alkalomadtán magamnak ezt a... gerincest(?). Most már kíváncsi vagyok... :)

Jim Raynor 2010.04.20. 15:06:11

@newtehen:

aki siet, az ne mögöttem arcoskodjon, hanem kerüljön ki, oszt húzzon a faszba, ha annyira siet. érdekes módon mindig pont a sietők érnek rá fékezgetni, meg leállni emberkedni.

Take-it-Easy 2010.04.20. 15:07:04

@hari618: na, most nekifutok még egyszer a szövegnek, mert sehogyan sem találom a megállásra vonatkozó szövegrészt... :(

Ferocious 2010.04.20. 15:07:51

Na megint egy szerencsétlenkedő, balfasz szutyukis meg egy ősállat találka...

Nem mentesíti a Captivást a tette alól, de nekem is tele a tököm a sok udvariaskodó, az egész kfőútvonalat megbénító idiótákból. És ezt nap mint nap tapasztalaom...

misinator 2010.04.20. 15:09:10

Nem voltam ott, nem akarok állást foglalni. Viszont vitás szitukban, amikor van lehetőség gesztikulálni - két kézzel, akkor én már nem anyázok, meg beintés: csak agressziót szül. Neeem: finoman tapsolni kell a gyengeelméjűeknek kijáró mosollyal:-DDDDD

Nagyon hatásos, általában sokkot kapnak, amíg értelmezik...

bikila 2010.04.20. 15:12:22

@1kutya: A fartúrók elleni ködlámpa felvillantását nem számoltam a büntetőfékezésbe :) A tényleges fékezésekre gondoltam.

záporjózsi 2010.04.20. 15:12:39

@misinator: Így van, szokatlant kell művelni és nagyon kedvesen. :)

@Ferocious: Nekem meg azoktól, akik nem akarnak besorolni, majd rájönnek, hogy mégis. Igen, az "udvariaskodások" jó része fölösleges lenne, ha kihasználnák a gázelvételt és a forgalomba lendületesen csatlakoznának be. Persze ahol ezt a többi autós bünteti...

APImásik 2010.04.20. 15:12:44

szia blog...

pénteken hazafelé egy baleset tartotta fel a forgalmat úton hazafelé...
szabálytalan előzés volt... egy ember meghalt /vétlen autó utasa/ 3 meg súlyosan megsérült... egyet helikopter vitt el...

pár hónapja ua. úton Pest felé reggel 3 órát állt a forgalom, mert baleset volt... szabálytalan előzés... vétlen sofőr meghalt...

szóval... miért nem lehet egy kicsit ésszel vezetni azt a q.va autót?... biztos néhányan már megvicceltétek egy-két autóstársatokat... és a poént este röhögve meséltétek a cimboráknak... szóval... kicsit több türelem és nyugalom kellene. mindenhol.

@newtehen: kb ennyit lehet tenni.

kellemes napot és balesetmentes közlekedést...:)

eml 2010.04.20. 15:12:55

"Büntetőfékezni csak okosan! Kerüljük a csattot!"

Egy Swift előtt nem jó büntifékezni, mert a szar fékével simán belémjön, nem kell ehhez büntifék, elég egy szitu ahol fékez a sor.

A múltkor egy kétsávos úton egy Golf Köcsög Nagyfelnis Paraszt nem tudta mire való a belső, villantottam, elengedett. Mondom ok, bebambult, van ilyen.
Visszajön mögém és oktató célzattal elkezdett nekem lámpázni és dudálni, igaz mire visszaért a belsőbe addigra lett köztünk 100 méter, tehát nem tarthattam fel.
Nagyon akart bizonyítani és hát keményen jött utánam, de a dombon az én 10 éves dieselem mégis leverte, majd kb 2 km-el odébb egy kfg előtt utolért (kb 4 autót kellett neki ehhez záróvonalon megelőznie. Megint dudál villog.
Odaérek a körforgalomhoz, még mindig a lámpán jár a majom keze, ezért én megálltam a körforgalom bejáratánál, és úgy vártam ki a továbbhaladás lehetőségét. Ő kis híján belém jött, pedig nem hirtelen álltam meg.

Na ezt nevezem okosan történő büntetőfékezésnek!

Az már csak hab a tortán, meg persze mázli, hogy mikor bementem, esélye se volt követni, és lett köztünk 8 autó. Ő próbálta a szerencsétlen barom, hogy ismét bizonyítson, de valahogy hiányzott belőle a Kraft.

Az egyik ilyen záróvonalas bizonyítási kísérlete után felvillant mögötte 3-4 autóval egy piros-kék villogó fény, és ....

Megint az oktató fizette a cecket!

Ferocious 2010.04.20. 15:14:32

@záporjózsi: Most nem a bánázó idiótákról beszéltem, hanem a tényleg feleslegesen hosszú ideig udvariaskodó parasztokról...

Bejgli 2010.04.20. 15:14:55

a posztban emlegetett szituk miatt én már rég nem nevelek senkit. pedig tegnap is volt jelentkező :)Az utolsó mondat az életfilozófiám :D

záporjózsi 2010.04.20. 15:15:29

@eml: Látom, Te is tudsz mozizni hátrafelé. ;))))

Mr. Rocketfinger 2010.04.20. 15:16:47

elképzelhető, hogy ezzel az istenbarmával már én is találkoztam. kb. egy hónapja az A2-ről mentem az M0-ra, az M3 irányába. az A2 végén ért utól kb 1000-rel én már csak motorfékkel gurultam mert előttem voltak. itt már sejtettem, hogy konfliktus lesz a dolog vége. azt hiszem 40-es tábla van a kanyar előtt, itt én olyan 65 km/h gurultam (Punto 1.2), láthatóan már ez is frusztrálta. az még jobban, hogy a kanyarban kezdtem kicsit lemaradni az előttem lévőtől, majd vissza kettő padló. ahogy kiértem az egyenesbe, tükör, index balra és sávváltás. viszont emberünk úgy gondolta, hogy mivel sokkal gyorsabb nálam, index nélkül is befér a külső sávba és majd ott megelőz. a M0 a felhajtó ugyebár nem fogy el, hanem onnan lehet kimenni a régifóti, meg a bevásárlóközpont felé. tehát mivel én már kimentem a külsőbe, látom a tükörből, hogy emberünk Hamilton módra visszarántja az autót a felhajtósávba, majd amikor mellém ér bemutatja a csúnyánnézős technikáját. ettől heves röhögőgörcsöt kaptam, így amikor megelőzött és bejött elém, gondoltam nemzetközi jelzéssel fejezem ki legmélyebb gratulációmat vezetési technikája és szürkeállományának mennyisége irányában. igen ám, de eddigre már ő is mutogatott és serényen figyelte a fenti reakciómat a tükörből. tudván, hogy mi következik, ekkor a fékpedálra tettem a lábam. felbőszülvén nyomott is egy satut, majd visszament a külsőb, ismét mellém. nem tudom mit gondolt, hogy letekerem az ablakot és dumcsizunk 90-nel? nehéz is lett volna sírvaröhögés közben. ezután elhúzott, még láttam, ahogy az M3 felhajtójára fordulva majdnem leszorított egy másik autót...

eml 2010.04.20. 15:16:47

@1kutya: Ködlámpás büntifék: a legjobb!!!!!

eml 2010.04.20. 15:18:43

@záporjózsi: Éjjelente hírlapozok a városban, és fontos tudni ki ill mi van mögöttem. Egyik a pénztárcámat, másik a vagyonbiztonságomat védi.

Amióta ezt csinálom, megtanultam folyamatosan hátrafele is figyelni.

Tornado86 2010.04.20. 15:19:11

A Swiftnek nincs hely lehúzódni. Bezzeg a Captiva-nak. Ezt a szakmát még gyakorolni kéne, kedves János. Javasolom, hogy esetleg próbáld ki a taxizást. Ezzel a hozzáállással sokkal többet szívnál taxisként mint amúgy, szóval ha rám hallgatsz, leteszed a slusszkulcsot vagy magadban tartva a mérgedet, futsz egy kört mikor kiszállsz az autóból.

1kutya 2010.04.20. 15:20:48

@eml: grat!

így szoktam én is a köcsögökkel elbánni:DDD

igaz az 1.3cdti cirkuszoskocsival nem is nagyon tudnék máshogy.

kispista 2010.04.20. 15:21:14

@Tornado86: Vicces hogy pont te beszélsz a vezetésről meg az előzésről. Amikor előzés közben majdnem beleszálltál a másik hátuljába!
Lakott területen belül párhuzamos közlekedés szabályai szerint lehet közlekedni.

öregmogyi 2010.04.20. 15:21:28

@kispista: máris első találatot ad rá a gúgli!

Amúgy ez a Captivás egy jó nagy paraszt. (LCE 876) Elég sok tötymörgő barom van, de ezeket le lehet rendezni egy kis morgással. Nem kell satufékkel nevelni őket, úgyis esélytelen.

A kedves posztíró meg gondolkozzon azon, hogy másokat miért nem kell ledudálni. (nem kell ehhez notórius száguldozónak lenni)

záporjózsi 2010.04.20. 15:22:07

@Ferocious: Értem én, de ha egyszer valaki villantott, az tartsa magát ahhoz. Gondolja meg, mikor villog.

záporjózsi 2010.04.20. 15:23:03

@eml: Hasznos az! Pl. így tudom elengedni a motorosaknak.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.04.20. 15:23:14

"hogy ezt ennyire komolyan, szinte "kivégzésszerűen" is végre fogja hajtani valaki,"
Hát b+ ez azért már a szándékos veszélyeztetés kategóriája!

Mondjuk a BAL első viszapillantón nemtom hogy lehetett volna karcolás az említett manővertől, ha a külsőből jött a Captiva, de gondolom nem hülyeségből ír ilyesmit a postoló sem.

@eml: Ez jóó :D

Ferocious 2010.04.20. 15:23:25

Felesleges itt aggódni a Captivás köcsög miatt: előbb-utóbb úgyis emberére (teherautójára) akad és akkor majd lehervad a mosoly a beképzelt, pökhendi pofájáról (akár örökre is)...

kispista 2010.04.20. 15:24:54

@Jim Raynor: ez nagyjából így is van, sokan elvárják hogy őket bárhol beengedjék, de ők nem képesek 3 másodpercre levenni a gázról a lábukat hogy másikat beengedjék.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.04.20. 15:25:26

Az elmondottak alapján elég nagy szerencséje van a Captivásnak, ez ugyanis bűncselekmény volt.

Hogy a Suzuki megsértette-e vagy nem a KRESZT, az ilyen esetben nem lényeges.

Az igazi Vaszilíj Zajcev 2010.04.20. 15:27:48

Két ekkora parasztot, nem semmi! A posztíró mondja: " viszonoztam a nézést " , hát ez fenomenális. Megérdemeltétek egymást gyökérkém, a fékezgetős barátod ugyanolyan köcsög, mint te vagy.

Take-it-Easy 2010.04.20. 15:34:37

Egyébként meg KBM.
Ja, a helyről meg annyit kell tudni, hogy ott a szélső sávot rendszeresen használják parkolónak az ott lakók/áruszállítók...

akai 2010.04.20. 15:34:45

Büntetőfékezésről csak annyit, hogy nemrég az M1-en büntette valaki az előttem menő A6-ot, majd az beijedve a kis követési távolsága miatt olyan satuféket produkált 130 körül, hogy én is alig kerültem el, hogy vétlenül belerongyoljak...
Akkor /pillanat kettős gyilkosságra készültem vétlenül....

FDToth 2010.04.20. 15:36:04

A bejegyzés írója egy kis birkácska:) akit meg beedgedett az meg egy sokkal nagyobb bégetős.
A Captivás meg hülye, mert elég lett volna, ha csak benéz, nem szabad egy ilyen kis suzukist vészhelyzetbe hozni, hisz vezetni sem nagyon tudnak, nemhogy lereagálni bizonyos helyzeteket.
Tanulság: ha kis autóval vagyunk és átsorolnánk előzés céljából a belsőbe, akkor először is jól tükörbe nézünk, ha látunk egy gyors, nagy autót, akkor ki sem megyünk, hanem megvárjuk, míg elmegy.

sipike.hu 2010.04.20. 15:36:35

Ha "öreg taxistól" elfogadsz tanácsot, akkor javaslom, hogy soha ne dudálj vissza, ne vedd fel a kesztyűt! Mindenkinek lehet "idegbeteg" pillanata, lehet, hogy ez a tapló holnap megáll vészvillogóval, és átsegít egy nem látó nénit a zebrán...
A közlekedés egy tánc. Akkor sikeres, ha nem léptünk egymás lábára, és mehetünk tovább. Úgy kell az autónk volánja mögött ülni, hogy megértsük, olyanok is vettek belépőt a terembe, akiknek -alapjában véve- nem lenne szabad...
Sipos András
Bocsánat, de nekem ez új (blog írása), így remélem teljes azonosságommal nem kockáztatok.
Esetedben a második villantás után "átugrotam" volna a bizonytalan versenyzőt, de nem én voltam ott.

etruszk 2010.04.20. 15:38:36

Érdekes, nekem sokan nem mernek dudálni. Aki mégis mer dudálni, és még mellém is jön, az azonnal összemegy 10 centit az ülésén amikor átnéz.. Ez részben az autó típusától, részben a vezető ábrázatától függ.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.20. 15:38:54

Én sose dudálok vissza annak, aki rámdudál. Csak nem megyek le, ha éppen folyamatos sorban haladok. Vagy szigorúan nézek a tükörbe. Szerintem nyugodtabbnak kell lenni a tomboló köcsögöknél.

Viszont manapság divat lett, hogy 50 kilós kiscsajok mutogatnak át a kocsijukból. Aztán meg telesírják az újságokat, ha pofánvágja őket valaki, mint a Krisztát a Família Kft-ből.

papugaja 2010.04.20. 15:41:40

"Majd beengeded ha indexel" elvvel egyetértőknek:
Kerültetek már olyan helyzetbe, hogy "Tudtam, bazmeg, hogy kijössz elém!"?? Na ugye.
Ha valaki bénázik, bizonytalankodik, azt fokozott óvatossággal közelítsük meg, mert kiszámíthatatlan manővereket tehet. És utólag már nem vigasz, hogy őahibás, mérnem indexelt.
Aki paraszt, az meg paraszt. Majd ló legel a sírján.

goobyhill 2010.04.20. 15:41:43

En ugy latom, hogy a kedves blog iro nagy ivben sz@rt a jobbra tarts szabalyra. Sajat maga irja le: "A Captiva sofőrje ezek után esélyt sem hagyva a lehúzódásra a külsőben beelőzött és mellettem befékezve átnézett a kocsimba" Eleg böven le kellett mar, hogy hagyja az autot ha a captiva meg tudta jobbrol elözni meg meg is allni mellette farkas szemet nezni. Legközelebb ha elöz akkor elözzön es utana terjen le ujra jobbra, ne berelje ki a belsö savot tartosan. En is ledudaltam volna. A Büntetö fekezes tul durva szerintem, de tenyleg rengeteg ilyen bena, hatarozatlan vezetö van az utakon mint hösünk akik azt hiszik attol lesznek hösök mert a komplett forgalmat feltartoztatva udvariaskodnak valakinek akinek baromira nem is lenne ra szüksege.

eml 2010.04.20. 15:43:05

@sipike.hu:
"lehet, hogy ez a tapló holnap megáll vészvillogóval, és átsegít egy nem látó nénit a zebrán..."

Hány éves vagy hogy még hiszel a mesékben?

nickita 2010.04.20. 15:44:42

az utolsó mondatoddal mélyen egyetértek. a bunkók meg le vannak szarva.

2010.04.20. 15:45:09

Ez a hátulról csapódó a hibás egy akkor a baromság amit a Kreszből sürgősen ki kell venni. Pont a cikkben lévő hülyék miatt. Ha szabálytalanul (jobbról előz, féktávolságon belül bevág és vészfékez) közlekedik, nehogymá' én legyek a hibás. Maximum pár motorháztetővel történő lefejeltetés után jobb belátásra bírom.

misinator 2010.04.20. 15:45:10

@papugaja: A kétbalkezesek ellen nem lehet bebiztosítani semmit, mert a kétbalkezesek rendkívül találékonyak...:-)))

etruszk 2010.04.20. 15:46:00

@goobyhill: nem a posztoló volt az idegbeteg, hanem a sevroletes jóember... Persze ha a posztoló aznap nem is megy arra, akkor nem történik meg az esemény. De ebből nem következik, hogy ő tehet mindenről.

akai 2010.04.20. 15:46:56

A baj az, hogy a commenteket olvasva, és közlekedve is csak az jön le, hogy néhány kivételtől eltekintve itthon csak büntető/udvariaskodó és kresz ellen beoltott/mazsola sofőrök vannak....
Felforr az agyam, mikor nem tudok 2 percig sem 130-al haladni az M1-en... A tempomat kapcsolója ettől kopik el...

nonolet (törölt) 2010.04.20. 15:47:32

A FÖLÖSLEGES udvariaskodás elnyerte méltó büntetését...mint már soxor...

A chevy meg:
- büdös paraszt
- nem tud vezetni
(ha még ezt is képes volt elkúrni)

Ferocious 2010.04.20. 15:49:21

@etruszk: Ki vagy te, valami terminátor? Egyszer majd jön egy idegbeteg Trabantos (biztos emlékszel a trabi vs. kamionos esetére) és nagyon szar lesz szembenézni egy .357 Magnummal...

Csak óvatosan...

papugaja 2010.04.20. 15:52:51

@goobyhill:
Oszt mé kellene jobbra tartani, ha a külső sávban akadály van?

egyittlakó (törölt) 2010.04.20. 15:54:00

@Rahsid: "És tele van a blog az ilyen idiótákkal."

Értem, szóval te is azért vagy itt.

Mocskos Kaviár 2010.04.20. 15:54:53

Nos, ez egy tipikus poszt, tipikus válaszokkal. Én már ritkán állok le dudálni az előttem hasonlóan tökörésző kollégákra, és hagyom is elmenni a hátulról jövő idegbetegeket. Ki lehet nőni mindkét magatartást, ami olvasható volt az írásban.

Dr_utcai_arcos 2010.04.20. 15:57:04

@FDToth: igen a Suzukisok nem tudnak vezetni.Rólad eszembe jut az első hangtárcsázos Ericcson reklámja,amelyikben a srác a főnökét egy szóval hívja fel:

Dr_utcai_arcos 2010.04.20. 15:58:09

@etruszk: nekem csak az ábrázatomtól, a Suzukimtól biztos nem :DD.ez nekem pont elég .

egyittlakó (törölt) 2010.04.20. 16:01:01

@PR32: "ez a Captiva kék."

A gazdája meg egy büdös gyökér.

ne most 2010.04.20. 16:01:02

Az a baj, hogy a Suzuki nem megy olyan rosszul a Captiva meg nem megy olyan jól mint elsőre gondolnánk. A Suzukisban ezért feszültség van, mert a nagy és lassú bepofátlankodik elé, elnyomja. Suzukival udavariasnak lenni szereptévesztés, senki sem számol erre, nem tartják normálisnak. A Captiva vezetője lenézi a Suzukist, majd meglepődik, és azt hiszi kóstólgatják, kénytelen keményen odalépni.
Suzuki és 200le-s autó között viszont soha nincs feszültség. Az nagy gép inkább udvarias, majd eltünik a közeléből. Minden a várakozásoknak megfelelően történik.
Általában hasonló feszültséggel terhes a BMW X5 és VW Passat 170 találkozása.

ember a holdon? 2010.04.20. 16:02:13

@XDNT: Ha el tudott menni a kocsisor mellett akkor nektek semmi keresnivalótok nem volt a belső sávban...
Persze a captivás ettől még egy bunkó, de a posztban leírt és nem a te történeted miatt...(te inkább hallgattál volna)

PR32 (törölt) 2010.04.20. 16:04:39

@egyittlakó: azt egy percig sem vitattam. :)

egyittlakó (törölt) 2010.04.20. 16:06:13

@XDNT: "Captivás úrral már én is összefutottam azon a környéken"

Az a tuskó egy úr? Nahát, ki gondolta volna? Azt hittem, hogy egy cserépkancsó.

Rahsid 2010.04.20. 16:08:30

@vuk_: Olyan kis egyszerű vagy. Csak fekete és fehér létezik számodra, vagy mi?
Az hogy megvan a véleményem a Szuszkásról, még nem jelenti azt hogy ezzel elismerem a Captivás viselkedését, sőt. Csak erre nem tértem ki. Te hülye kis fasz. Most csücsülgess.

etruszk 2010.04.20. 16:08:49

@Ferocious: nem vagyok terminátor. 186 cm vagyok,igen rövid hajú, 90 kiló. :)
És az autó amiben ülök, vadabbnak mutat mint amilyen vagyok. Ennek ellenére nem szórakozom a senkivel, se trabantossal, se boyracerrel. Kár a gumiért és a benzinért. Ha nem sietek, akkor mindenki menjen felőlem, ahogy akar és tud. Ha pedig sietek, akkor véletlenül sem próbálom terrorral rávenni a többieket, hogy azt csinálják amit szerintem kellene. Egyszerűen elkerülöm az ilyen szitut, megoldom az ilyeneket átnézés, büntetősatu, meg pofázás nélkül. Bár mondom nem nagyon kell bizonyítani..

etruszk 2010.04.20. 16:09:57

@ne most: Ezek a sevroletes marhák azt hiszik, hogy azért mert olyan logó van az autójukon, mint a Corvette-nek, akkor már nem is a "kici szárga emberkék" Daewooja. Keresi a márka a presztizsét az utakon, éppúgy mint néhány éve a Skoda RS. Néhány ilyen "utcai verseny", és beáll az új sorrend.

ne most 2010.04.20. 16:11:14

@etruszk: Milyen autóval, ez a kérdés, mert senki nem látja kivülről, hány kiló vagy?

Ferocious 2010.04.20. 16:13:05

@etruszk: Megnyugtattál, én is ezt az elvet vallom, agresszió csak a legvégső esetben (és lehetőleg önvédelemből).

FDToth 2010.04.20. 16:13:29

@RAMBO: Bírom az ilyen köcsög dumákat. Sosem értettem, hogy miből állna az, hogy lemész egy pillanatra, elengedet azt a faszt mögötted aki gyorsan akar menni, utána csá. miért kell mindig kakaskodni és szemetebb lenni, mint a másik.

@utcai_arcos: jaj de okos vagy, de a mondtaot be kéne fejezni, mert vannak agyilga zokni kommentelők, akik nem értik. és itt nem magamra gondoltam :)

sunblind 2010.04.20. 16:15:33

... mi orbitális lúzer lehet az, aki egy ilyen hátrányos helyzetű, született szuzukison próbál erőfölényt prezentálni, aki akár dudával is képes kifejezni nemtetszését.

ne most 2010.04.20. 16:15:56

@etruszk: Ráadásuk ez a Captiva új, majd megszokja. Néhány Passat, Mondeo, Focus büntető után már nem próbál az utak királya lenni.

etruszk 2010.04.20. 16:17:37

@ne most: hát igen, ez a kérdés. Legtöbbször mire odafordítom a fejem, már a "fütyörészős" és a "nem én voltam" arckifejezéssel találkozom. :) De ez a poszt nem rólam szól.

etruszk 2010.04.20. 16:18:37

@ne most: így van. Majd beáll az öntudata a normásis szintre. Elfogadja, hogy vannak nála kisebb és nagyobb halak is.

randomuser1 2010.04.20. 16:19:08

amúgy a képen látható kék kaptíva egy másik bunkóé vagy a poszttoló színvak?

egyittlakó (törölt) 2010.04.20. 16:19:33

@Ferocious: "szerencsétlenkedő, balfasz szutyukis"

Ha valaki Suzukit vezet, az már balfasz, IQ-bajnok?
Az nem balfasz, aki egy vagyont költ autóra, hogy a vélt rangját fitogtassa?
Az autó minősége és tulajdonságai nem szállnak át a vezetőjére. Ajánlom neked a következő kísérletet, otthon könnyen elvégezhető (nem tudom, milyen autód van):
tegyél egy lapát szart a vezető ülésre, majd egy óra múlva nézd meg. Ha nincs illata vagy ehető, akkor tévedtem.

Ferocious 2010.04.20. 16:26:13

@egyittlakó: Pofázhatsz nyugodtan, de sajna a nagy számok törvénye alapján akkor is rengeteg szuziban ül bénázó balfasz. A fostos kísérlet tetszik, csak előbb próbáld ki a saját kocsidban és írd meg, hogy mik a tapasztalataid...

TH 2010.04.20. 16:28:00

Három hülye találkozása...egy idióta, aki nem vált sávot, egy sebességhuszár, aki 50-el megy, és 10 év alatt nem próbált még veszélyes helyzeteken úrrá lenni, tehát gyakorlatilag nem tud vezetni, valamint egy idióta seggfej a Chevrolet/Daewoo-ban. Na, most ügyes voltam, mert megmondtam a tutit.

PR32 (törölt) 2010.04.20. 16:28:55

@egyittlakó: persze. aki suzukival jár, sikeres ember nem lehet!
már nem azért, mert viszonylag megbízható, olcsón üzemeltethető kocsik, hanem mert... ööö... csak!

a suzuki utálat fele jön abból, hogy a trabantos/skodás papák fele azzal közlekedik. a másik fele azért van, mert a suzukik általában nem rohadnak le az út szélén. és innentől már szabvány irigység (nem, nem suzukim van!)

Tomi1973Wien 2010.04.20. 16:30:39

a sevis bunko volt, de ertheto, ha elszall az agya a TULZOTT udvarioskodastol.... ha vki INDEXel, es be akar jonni, akkor a lehetosegekhez kepest illik beengedni... de egy benazo miatt lassitani - nem elmenni mellette, az agyament hulyeseg...

Bougheau Tschichka 2010.04.20. 16:31:42

Sok faszkalap van, aki azt hiszi az alvázas terepjárójával büntetlenül neki koccolhat másoknak. Csak mert...

Én betiltatnám az összes szutykot, aminek a hasmagassága 12 cm felett van

Takarodjanak ki a rétre, mezőre, ne a városba pattintsák ki mások szélvédőjét

gyurmaboci 2010.04.20. 16:31:47

Undorító az a sok "annyival megyek amennyi a megengedett,tehát azt csinálok amit akarok,lehúzódni se fogok soha" ember.
Ráadásul aki dudál,villog,ugat az ha odakerül a sor ne kussoljon,legyen akkor is kemény.
Az ilyeneket pofán kell vágni nem befékezni elé,bár az író ebből is tanult,azt írta többet nem dudálgat majd. Így hát van értelme,már megérte vele ezt csinálni!!!
Ja és többnyire amennyi energiát a mutogatásra meg dudálgatásra fektet az ilyen,annál sokkal egyszerübb lenne lehúzódni és nem feltartani azt aki siet.

egyittlakó (törölt) 2010.04.20. 16:33:03

@Ferocious: "előbb próbáld ki"

Minek? Én tisztában vagyok a fogalmakkal, Suzukim van és az autóm egy hasznos eszköz, nem pedig rangjelzés. Neked milyen autód van (vagy szégyelled)?

Ferocious 2010.04.20. 16:38:13

@egyittlakó: Nekem NEM az autó márkájával van bajom, hanem a sok szocialista autóból szuzira ült dilettáns, rutintalan, vaskalapos/szemellenzős baromállattal! Ha te nem ilyen vagy akkor annak még én is nagyon tudok örülni, mert te legalább a kevés kivétel közé tartozol!

Hogy milyen autóm van? Egy Seat Toledo és nincs mit szégyelnem rajta. Még soha nem hagyott ott sehol az út szélén...

Alikam 2010.04.20. 16:39:16

@goobyhill: te nem vagy normális.

"böven le kellett mar, hogy hagyja az autot ha a captiva meg tudta jobbrol elözni meg meg is allni mellette farkas szemet nezni. "

Az tuti, főleg akkor kellett volna jobbra tartani, amikor a Captivás farkaszemet néz vele:DDDD

Egy hülyével kevesebb lenne...

De igazad van, szerintem törjük kerékbe a posztírót:)
Mi az, hogy nem húzódik le azon nyomban a külső sávba, úgy, hogy a hátsó sárhányója súrolja is a kikerülendő autó elejét?

Hova tart ez a világ?:(

dekás dezső 2010.04.20. 16:40:11

swiftből dudát kiszerelni, ütőt beszerelni, önvédelmet megtanulni.
alap

miako74 2010.04.20. 16:40:48

@eml: Szia!
Légyszíves írd meg nekünk, milyen autóból szabad "oktatni"? Béemnyébű, márcídeszbű vagy ódibú? Szerintem ehhez a típusú oktatáshoz a fenti eszközök nullák. Az "oktatáshoz" amire te gondolsz, elsősorban erőre, gyorsaságra és tudásra van szükség. Ezeket nem árulják a bémnyé bótba, ellenben fel lehet vele vértezve egy Trabanttal közlekedő is. Ne nézzük le azokat akik kisfityóval közlekednek. Nekik is joguk van az úton menni, akkor is ha betartják a KRESZ-t. És joga van kiállni a vélt vagy valós igazáért is.

krj 2010.04.20. 16:41:25

részletesebben nem lehetett volna leírni? :-)

két idióta bénázik egymás mellett a két sávban, 50+1 kmh-val...dudálni meg nyomulni ettől még nem kell, de azért ez elég idegesítő lehet.

aki téged letol, annak ködlámpát kell villantani. ha az nincs, akkor se dudálj, mert attól más is megijedhet.

amúgy meg ha az autópályán 129-cel kötelezően a belső sávban haladó népnevelő vagy, akkor hozzá kell szokni ahhoz, hogy letolnak. jobbratarts van ugyanis, akármennyivel is megy a másik, még szabálytalanul is.

krj 2010.04.20. 16:44:13

egyébként rendszámot közölni jogilag oké? csak mert múltkor hajdúpéter parkolása kapcsán is felhívták a kommentelők figyelmét, hogy ahol megjelenik a rendszám, azt a kommentet törlik. szóval csak óvatosan...

egyittlakó (törölt) 2010.04.20. 16:46:15

@PR32: "a suzukik általában nem rohadnak le az út szélén. és innentől már szabvány irigység"

Valóban. Tíz éve járok Suzukival, azóta soha nem kellett szervizbe mennem, csak az időszakos karbantartásokra. A jelenlegi gépem is már elmúlt ötéves, de még egy izzót sem cseréltem rajta eddig (csak az akku adta meg magát a télen). Nem is akarok másik típusra átállni, nem költök kísérletezésre.
:-)

Ferocious 2010.04.20. 16:46:19

@krj: Ki nem szarja le a hajdúpétert? Egy köcsög
és megérdemelte amit kapott a pofájába...

krj 2010.04.20. 16:46:57

@Ferocious: ez oké, csak nehogymá a posztolónak legyen baja a közölt rendszámból.

Ferocious 2010.04.20. 16:48:33

@krj: Aztán milyen baja lenne? Örüljön inkább a tetves Captivás, hogy nem lett feljelentve közúti veszélyeztetésért...

Alikam 2010.04.20. 16:50:35

@krj: a jobbra tarts nem a 180-al közelekedő műmájereknek lett kitalálva, hogy szabadon száguldozhassanak.

És akkor a pofám leszakad, amikor erre hivatkozva minden közlekedőt ki akarnak kényszeríteni a belső sávból meg rámásznak:)

Mert nekik szabad szabálytalankodni, neked viszont nem:)

Te népnevelhetsz úgy, hogy letolsz másokat, ő nem népnevelhet:)

Nem érzitek, hogy ebben semmi logika nincs?:DDD

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.04.20. 16:51:27

@krj: Ez a kérdés már sokszor felmerült itt, a rendszám nem személyes adat önmagában. Hajdú Péter meg külön kategória, minden szarért perel mindenkit.

egyittlakó (törölt) 2010.04.20. 16:51:29

@krj: "egyébként rendszámot közölni jogilag oké?"

Bocsi, de a posztoló egy kék autós felvételt közölt le. Ja, hogy van rajta rendszám is? Magyarországon kötelező.

Ferocious 2010.04.20. 16:54:22

@SilentSound: Remélem egyszer valaki ennek a gennyes Hajdúnak szétveri a fejét egy mozgássérült felfestésen, aztán majd leszokik arról, hogy övé az egész világ...

pesti lokista 2010.04.20. 16:54:35

hülye swift-es vagy. ennyi. nagyon hülye.

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.20. 16:56:39

Látom, hogy többeknek meggyűlt a baja a történet negatív hősével. Ha csak dinamikusan vezetne, és a megszűnő sáv végéig elmenne (míg mások több száz méterrel előtte átsorolnak) az nem lenne baj. Az viszont, hogy veszélyeztet másokat, és agresszív, és taplóállat, az gáz.

De én úriember vagyok, szívesen segítek neki. Holnap 12-14 óráig Érden járok, ha odaadja nekem a jogosítványát, akkor szívesen elviszem az illetékes hatósághoz megsemmisítésre...

etruszk 2010.04.20. 16:57:26

@Ferocious: Szebb lenne, ha valaki leperelné róla a gatyát is, lehetőleg valami lehetetlen módon...

Ferocious 2010.04.20. 16:58:17

@etruszk: Tetszik ez az ötlet is!

ne most 2010.04.20. 16:58:23

@pesti lokista: Megszoktad már a Captivát?

kekegsm 2010.04.20. 16:59:29

1. A posztíró egy esetleges veszélyhelyzetet próbált elkerülni. Én is meg szoktam várni, míg a mazsolák észreveszik, hogy elengedem őket, mert egyébként akkor kezdenek sorolni, amikor mellettük vagyok.

2. Le van szarva, hogy a Chevy (Daewoo) siet, ha egyszer 50kmh a megengedett. Nem lépheti át egy tizeddel sem.

3. Azért mert Suzuki van elötted, azért még ráérsz 2-3 másodpercet, nem? kíváncsi vagyok, hogy egy brutális Kennwort-re is rádudált volna e...

4. Nem büntetőfékezünk! Az a forgalom veszélyeztetése, hirtelen felindulásból elkövetett emberölési kísérlet.

Namármost, nekem is volt hasonló esetem, csak én Mazda3-al voltam, és egy BMW X5 volt a captiva. Sérült a lökhárítóm is a büntetőfékezésnél. Hasonlóan, a következő benzinkuton sikerült elkapnom, ahol még ő kezdett el lökdösődni. Eltörtem az állkapcsát, így már kvittek vagyunk...

gyurmaboci 2010.04.20. 16:59:42

@Alikam:

A jobbra tarts a sebességtől független! Ha 200-al mész akkor is le kell húzodnod jobbra ha lehet,mert vki lehet hogy 300-al jön,és el kell engedned!! Majd a rendőr eldönti hogy gyorsan hajt-e vagy sem,neked EL KELL ENGEDNED!!! És nem ugatni,mutogatni fékezgetni,mint amit a sok gyökér csinál,ha le merri villogni őket vki

egyittlakó (törölt) 2010.04.20. 17:02:11

@pesti lokista: tied a képen látható Daewoo Captiva ?

Alikam 2010.04.20. 17:06:00

@gyurmaboci: azt tudom, nekem mindent szabályosan kell csinálnom, neki semmit sem:)

Tiszta sor:)

Hát mondok neked valamit, ne fogom magamat két 80-al cammogó kamion közé bepréselni csak azért, mert faszfejkém 180-al akar végimenni:)

Ja ez meg a másik:)
Az ilyen gyorshajtókra nem vonatkozik véletlenül a jobbra tarts?

Mert a legtöbbje végig a belső sávban halad:)

egyittlakó (törölt) 2010.04.20. 17:11:43

@gyurmaboci: te sem vagy tisztában dolgokkal, mert hiába siet valaki, ha én be akarok engedni valakit, akkor a mögöttem jövő köteles és kénytelen lassítani (lásd Németországban)...
senki sem siethet annyira, hogy ne legyen 2 felesleges másodperce, ezt csak a magyar,román meg bosnyák bunkók játsszák el...
az ilyen captivás bunkók szokták elütni a gyalogost párhuzamos forgalomban a zebrán (ha érted miről beszélek)...

2010.04.20. 17:16:23

Én nem értem. Tötyögő autót be akarsz engedni mikor nem is indexel? Minek? Húzz el gyorsa mellette. Én a nem egyértelmű helyzeteket igyekszem mindig gyorsan elhagyni, leszarom a közben tízzel túllépen a sebességhatárt. A mai forgalom nem teszi lehetővé a felesleges udvariaskodást. (Hangsúl a felesleges szón.)
Haladni kell.

Ettől még a büntifékeseket a farkuknál kötném a verdájuk után persze...

sosem 2010.04.20. 17:19:41

@etruszk: Jártam már én is úgy néhányszor, hogy tényleg pitiáner affér miatt kiszálltak a fiatalemberek, majd gyorsan visszaültek, pedig az ajtót sem nyitottam ki. )

egyittlakó (törölt) 2010.04.20. 17:21:02

"ha én be akarok engedni valakit, akkor a mögöttem jövő köteles és kénytelen lassítani (lásd Németországban)..."

Elfelejtettem hozzátenni, hogy ha én vagyok ott előbb, a mögöttem jövőnek illene kivárni a sorát vagy keljen fel korábban, és akkor nem kell tövig nyomni a gázt. Különben ez új betegség kis hazánkban, hogy sokan nem hajlandók más előnyét tiszteletben tartani(jó példa erre a motoros és a bringás, amikor előre megy a sorban). Sajnos, a KRESZ még bátorítja is az ilyen magatartást (vagy azok a köcsögök, akik szerkesztik).

egyittlakó (törölt) 2010.04.20. 17:25:05

@zulu: "Én nem értem. Tötyögő autót be akarsz engedni mikor nem is indexel? Minek? Húzz el gyorsa mellette."

Igen, ilyenkor ez a legjobb megoldás.

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.20. 17:26:00

@Mr. Rocketfinger: Gondolkodtam, hogy milyen A2-ről beszélsz, hol jártál Ausztriában az M0-n. Aztán rájöttem, hogy az M2-t hívod így. Bizony akkor is M2, ha nem autópálya, csak autóút.

Az állattal kapcsolatban csak annyit, hogy éppen ma jöttem arra, és a tükörben egy olyan csávó jelent meg, aki kb. 8 sávot váltott volna egyszerre, ha lehetett volna. Mivel jobb a békesség, ezért megvártam, hogy elhúzzon mellettem, és akkor SEM jöttem fel, mert rájöttem, hogy a fót felé megyek. Úgyhogy kényelmesen döcögtem tovább a szélén kb. 90-100-zal. 5 hasonló útirányba menő autóból 4 bemegy 1 (esetleg 2) sávot, hogy utána kirántsa az autót jobbra, és padlófékezzen a lehajtósávban...:)

"streetfighter" 2010.04.20. 17:27:27

A captivás egy segg volt ez tény, de a posztoló tipikusan az a tökölő, szerencsétlen a helyzetet felmérni képtelen sofőr akitől felmegy az emberben a pumpa.
Az ilyen emberek láttán szoktam magamban 10- ig számolni.
Egy két ehhez hasonló szitu után szokott az emberből kitőrni az "állat".

Kukettó (törölt) 2010.04.20. 17:30:50

"valószínű nem sok hiányzott ahhoz hogy megcsússzak, bár soha nem vezettem úgy hogy kipróbáljam ez milyen érzés."

Na itt jöttem rá, hogy ez valami lúzer pecs.

2010.04.20. 17:37:59

@egyittlakó: Bátorkodom gyakorló kerékpárosként megjegyezni, hogy egyes helyeken engednek jobbra kanyarodni sokszor jóval előbb, mint a másik 2 irányba. Nos ilyenkor teljesen logikus, hogy előre gurulok, ha nekem jobbra van dolgom, és nem várom meg, hogy telezöld legyen. Az a baj, hogy ez esetleg neked fáj, aki egyenesen akar menni, vagy esetleg balra. Az 5 mp-es lámpáknál is igyekszem közel kerülni a lámpához, hogy ne kelljen még egy váltást várni, de csak olyankor és olyan módon, hogy ezzel a már ottlévőket ne tartsam fel.

indapass90210 2010.04.20. 17:39:17

A kaptiva egy ronda autó.

pakesz (törölt) 2010.04.20. 17:40:50

1., az sotet kek auto
2., en is szoktam dudalni, fokent velemenynyilvanitasra, de en nem akkor amikor elment mar mellettem es beugatni akarok hanem allandoan olyan helyzetben amikor bele lehet magyarazni hogy veszhelyzet volt/van
amikor azt sugallom a masiknak hogy kapjon magahoz mert kulonben baleset lesz
maskent hasznalni a dudat nem ildomos
jo meg az is lehet hogy kulteruleten kivul elozesre (???)

Petifutar 2010.04.20. 17:44:48

Az egyik legnagyobb baj a büntetős köcsögökkel, hogy a többiek felé helyezik magukat. Ők a sosem hibázó, tökéletes, legjobban vezető sofőrök. Megérte sietni annyira a benzinkúthoz, hogy veszélyeztetek más ember életét? Nem ártana belegondolni néha abba is, hogy mi van akkor, ha a swift nem tud megállni.

pakesz (törölt) 2010.04.20. 17:48:59

@öregmogyi: "Elég sok tötymörgő barom van, de ezeket le lehet rendezni egy kis morgással. Nem kell satufékkel nevelni őket, úgyis esélytelen."

volt egy picit pluszba is ottan

index-cenzura.biz 2010.04.20. 17:50:06

1, ha hülyét észlelsz, kikerülöd, nem mész a közelébe hogy mással legyen meg a balesete.
2, ha a benzinkutnál beér, arra van a kocsiban a hidraulikacső

mi itt a pobléma kérem szépen?

egyittlakó (törölt) 2010.04.20. 17:53:28

@lxrose: "Bátorkodom gyakorló kerékpárosként megjegyezni..."

Jó, megjegyezheted, csak éppen nem érted a mondanivalómat...

jaafar 2010.04.20. 17:57:00

Örlülök, hogy a postíró tanult. Mi van a kocsiján? Máltai vagy vörös kereszt? Jó, hogy nem áll meg a főútvonalon is elengedni a kisutcákból kihajtó autókat. Ha valaki töketlenkedik és nem tudod eldönteni, hogy mit akar, dudálunk, hogy vegyen észre. Ha rávillogot és nem akart besorolni, fel kellett volna ismerni a helyzetet és tovább menni.
Engem is idegesít, amikor előttem tököl valaki és nem tudom, hogy miért megy lassan. Ha parkolni akar, menjen a szélére és indexeljen. Ha a belsőben tötymörög, én is rávillogok vagy dudálok, hogy mi a franc van?

De az ilyen típusú Suzukis a kedvencem. Akit ha megelőzök jobbról, mert nem képes lehúzódni, még ő villog meg dudál. Én csak jókat nevetek rajtuk.

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.20. 17:57:42

@etruszk: EZ AZ, Sevrolet! Már azt hittem, hogy más nem is emlékszik gyerekkorunk kedvenc autójára! Bezzeg a mai Sevrolé autók, bármi lehet a logo alatt. Sevrolé X4, Sevrolé Matiz, Sevrolé Picasso, Sevrolé XJ220...:)

majkanii 2010.04.20. 18:02:03

Ez van ha két (ideges) bolond találkozik.

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2010.04.20. 18:03:49

Páran gondolkodjatok már el egy picit.:

- ha hülye hagyd menni,
- nem kell foglalkozni a bunkókkal
- ne nyilvánítsd ki nemtetszésed
- ne akarj igazságot tenni

ekkora baromságokat hallok minden áldott nap. Az ilyen szerencsétlen hülyék miatt van ennyi vandál barom az utakon és máshol is..ezért vannak kopasz mercisek, léhúzós cigányok, kötekedős punkok és még sorolhatnám.

Ha valakire csúnyán néznek egyből telefossa a nacit.. Vegyük már észre magunkat.

Remélem tipikusan azok az emberek vagytok akiket ha pofán vágnak még le is hajoltok, hogy a seggetek se maradjon száraz!

remélem mindenki megértette amit mondani akartam..

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.20. 18:04:52

@ne most: Én mindhárom fent említett kocsit hajtottam már, és egyszer sem akartam az ilyennekkel versenyezni. Nekem semmit sem kellett bizonyítanom, elég hosszú volt a ... kipufogócsövem anélkül is. :)

Dr_utcai_arcos 2010.04.20. 18:05:33

@Kukettó: Bajnok!Tisztám kíváncsiságból kérdem, te mivel foglakozol,hogy száraz aszfalton is csúsztattad meg már a kocsid? Mert gondolom, havon már a posztoló is csúszott meg, de az nem teljesen ugyanaz.Kíváncsi lennék arra is, hogy a beírók hány százalékának csúszott már meg száraz aszfalton a gumija?

Dr_utcai_arcos 2010.04.20. 18:10:47

Kicsit más.Ma reggel kanyarodunk ki az Ikea mellől a Nagy Lajosra.Gyalogos, bicis zöld. Előttem haladó megáll, én is -gyalogos át az úton, a mögöttem álló már fekszik a dudán. Na,az ilyen hülye kreténnel (tudom,szóismétlés) mit érdemes csinálni?? Igen. Semmit.

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.20. 18:10:56

@egyittlakó: Milyen vélt rangról van szó??? Én a Dél-pesti Regionális Ügyfélsz*pató Hivatal helyettes kézbesítési vezetője vagyok!!! Én elém nem jössz be csak úgy, Te... Te.... ügyfél...
Akkor megyek 40-nel az aotópályán, amikorcsak akarok. Hátramenetben is! Ha nem tetszik besatuzlak, a kérvényedet pedig majd jól elkeverem, és évtizedekig nem fogsz választ kapni a Hivataltól!

Recece!
:)))

"streetfighter" 2010.04.20. 18:17:03

@utcai_arcos:

Szerintem nagyon soknak.
Az már kevesebb akinek direkt, és még élvezi is. ;)

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.20. 18:18:06

@miako74: Kisfityú rulz. Olyan szépen rámvert a múltkor a Kerepesin, hogy sírtam. Pedig nem hajtott, csak jól váltott sávot, meg ismerte a lámpákat. Százszor jobban nyomta, mint egy tötymörgős újódis - ilyet is szült elém a vaxerencse az Arénából kifelé jövet.

Dr_utcai_arcos 2010.04.20. 18:20:53

@"streetfighter": nem azokat kérdem akik 120-nál váltanak 2-be ;)

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.20. 18:32:12

@utcai_arcos: Nekem csúszott már meg... Mindenkinek ajánlom, le kell tesztelni, ha új kocsiba ülsz, hogy mennyit bír a gumi, meg milyen az úttartás. Kezdőknek kihalt körforgalmat ajánlok padlógázzal...:)

Dr_utcai_arcos 2010.04.20. 18:38:02

@tundrazuzmo: :) ebben csak egy kockázat van, ha NEM annyira jó a gumi.megér az egy borulást? nekem nem szaggat az ezer köbcentis állat, de volt már hogy kapaszkodott mellettem az utas.ilyenkor azt érzem, ezt már nem kellett volna, soha nem azt,hogy ó,még belefért volna plusz 10káamhá :S .

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.04.20. 18:40:27

@utcai_arcos: "Kíváncsi lennék arra is, hogy a beírók hány százalékának csúszott már meg száraz aszfalton a gumija?" - Nekem jópárszor. Mondjuk nincs abs, egyszerű autó, mint egy faék. Meg a gumi is olyan volt már - mielőtt cseréltem - hogy 2-3 naponta kellett róla lemetszeni a kilógó acélhuzalt :P

krj 2010.04.20. 18:47:01

@SilentSound: és a többiek: vettem, köszi.

a kék daewoo (merthogy ez nekem sosem lesz chevrolet) csak illusztráció! :-)

krj 2010.04.20. 18:49:34

@SilentSound: és a többiek. oké, vettem, köszi.

a kék daewoo (merthogy ez nekem sohsenem lesz chevrolet) meg illusztráció, tudom...:-)

jaafar 2010.04.20. 18:50:04

@droid_: Na a te jogsidat is elvenném, ha ilyen gumival járkálsz. Akár csak a sarokig is.
Nekem a nyári gumi cserénél szóltak, hogy szálszakadásos a gumim, meg el is van fékezve. Nem rakattam fel, inkább vettem újat. Nem azért, mert téged féltelek, hanem mert saját magam.

A postoló ne tötymörögjön, húzzon lefelé. Vagy ismerje már fel a helyzetet. Idióta.

krj 2010.04.20. 18:51:37

bocs hogy 2x, de vót valami az éterben.

krj 2010.04.20. 18:53:50

bár lehet, hogy ez tényleg chevi? nemtom, megyek inkább el innét borozni. gyalog.

himpellér 2010.04.20. 18:54:05

Sok a tahó a világon, csak az a baj, hogy megszűnik a Maunika sau, oszt nem lehet őket hol mutogatni...

krj 2010.04.20. 18:59:52

@Alikam: a jobbra tarts nem sebességfüggő. és igen, ha ő 129 és féllel ottfelejti magát a belső sávban, míg a külsőben nem megy senki, akkor szabálytalan. ennyi.

a történet szempontjából mondjuk mindegy, mert nem erről szólt a szitu, csak megjegyeztük többen.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.04.20. 19:02:05

Kedves posztíró!
A vészvillogós furgon mögött lassító autó indexelt? Nem. Azért nem, mert el akart engedni Téged és a mögötted jövőt, hogy azután ő is sávot válthasson.
De Te tudtál egy jobbat: lelassítottál, hogy beengedd, holott éppen gyorsítanod illett volna, hogy ő is hazaérjen még ma. Eközben még a mögötted jövő autót is feltartottad önhatalmúan.

Az, hogy utána hogyan tudtak a külső sávban megelőzni, az is érdekes kérdés.

Lehetőleg csak akkor udvariaskodj, ha nem jön mögötted senki. Némely esetben eléggé bunkó viselkedés az, amikor valaki a mögötte jövők nevében is lemond az elsőbbségéről.

Intizar 2010.04.20. 19:03:42

Attól én is melegen eltanácsolnék minden autóst, hogy egymást dudálással nevelgessék. Egy valaki hülyesége vagy tahósága miatt az összes többit is bünteti, aki a közelben van. Még sokkal ocsmányabb dolog ez városi környezetben - a gyalogosok és szerencsétlenségükre a közelben lakók mivel érdemelték ki az autós urak durva agresszióját?
Én úgy tanultam annak idején, hogy a duda balesetek elhárítására való, és nem csapásmérő vagy igazságtevő fegyver.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.04.20. 19:04:45

@krj: "a jobbra tarts nem sebességfüggő. és igen, ha ő 129 és féllel ottfelejti magát a belső sávban, míg a külsőben nem megy senki, akkor szabálytalan. ennyi."

Ha a külső sáv üres, akkor még 250-nel is a külső sávban kötelező haladni.

Intizar 2010.04.20. 19:09:54

Bocs, ez egy "off" hozzászólás volt. Természetesen a posztbeli delikvens legalábbis jogsitól megfosztást érdemelne.

fezoGT 2010.04.20. 19:10:50

alapszabályok, 10 év után is:

- aki nem indexel azt nem engedjük be

- ha a gyalogos úgy áll a zebránál, hogy nem néz körül (ergo sanszos hogy nem akar átmenni) nem engedjük át

- nem a sebességhatárt követjük, hanem a forgalom tempóját

- ha elcsesztünk vmit vagy tököltünk feltesszük a kezünket hogy bocsi, ezek után nincs olyan ember aki bebüntet, vagy kiszed a kocsiból, max. néz egy morcosat, ennyi

Ha a posztíró a fenti 4 szabály mindegyikét betartotta volna, most nem lenne miről beszélni. By the way, 10 éves rutinnal azért illene felismerni mit is akar a többi közlekedő. A büntisatut is el lehet kerülni, ha már számitunk rá mint következmény. De azért jobb megelőzni.

A stift meg igenis korunk Trabantja...

fezoGT 2010.04.20. 19:12:32

@vidifan: na jó, a gyalogososos kicsit más szitu, de hasonlóan feszültségforrás

Morrózió 2010.04.20. 19:17:34

Beleolvastam a bevezetésbe és annyira félelmetes volt a történet, hogy nem mertem végigolvasni.

Yo! Maaan! 2010.04.20. 19:40:08

@eml: "2. Főleg Swiftből ne oktass!"
Aztán meg mi a kóchengeres jó édes ...-ért ne?

egyittlakó (törölt) 2010.04.20. 19:41:04

@Intizar: "én is melegen eltanácsolnék minden autóst, hogy egymást dudálással nevelgessék"

főleg melegen ne tanácsoljon nekem senki...
:-)

eml 2010.04.20. 19:41:06

@miako74:
eml 2010.04.20. 15:12:55

Ezt olvasd el! Nem típus, tudásfüggő az oktatás. Sajnos a Suzisok döntő többsége nem tud.

Yo! Maaan! 2010.04.20. 19:42:29

Engem újabban azért dudálnak le, mert megállok a belsőben gyalogot elengedni, a külsőben meg megy minden tovább úgy, hogy a gyalog áll a sávok között. :))) Hát a zapjuk f..át! Én kivárom.

eml 2010.04.20. 19:43:30

@egyittlakó: "a suzukik általában nem rohadnak le az út szélén. és innentől már szabvány irigység"

kilométer? Az se mindegy.

Én láttam olyan Suzukit, amiben 45000-nél vízpumpacsere.

eml 2010.04.20. 19:45:07

@Alikam: Akárki akármennyivel megy/jön mögötted, ha van hely akkor puculsz a külsőbe.

911 Turbo 2010.04.20. 19:45:31

Tanulság : ne dudálj ha Suzukid van .

eml 2010.04.20. 19:48:25

@kekegsm:
"1. A posztíró egy esetleges veszélyhelyzetet próbált elkerülni. Én is meg szoktam várni, míg a mazsolák észreveszik, hogy elengedem őket, mert egyébként akkor kezdenek sorolni, amikor mellettük vagyok.

2. Le van szarva, hogy a Chevy (Daewoo) siet, ha egyszer 50kmh a megengedett. Nem lépheti át egy tizeddel sem."

1 Mazsola engedi a mazsolát
2 Hiába mutat a TE órád 50-et, attól még az Ő órája is mutathat 50-et, ezért az ilyen sebességhuszári neveldének semmi értelme.

fezoGT 2010.04.20. 19:48:50

@utcai_arcos: azér sima úton, hacsak nem vmi dobozer van alattad, nehéz kiborulni. Kipörögsz, kicsúszol, de a boruláshoz már kell vmi kiszögellés, útpadka vagy egy meredek part

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.04.20. 19:52:51

@jaafar: 4 nyarat kihúzott téligumi létére ;)

eml 2010.04.20. 19:59:04

@bloodmn:
eml 2010.04.20. 15:12:55

Ezt olvasd el! Nem típus, tudásfüggő az oktatás. Sajnos a Suzisok döntő többsége nem tud.

fezoGT 2010.04.20. 20:02:57

@kekegsm:

1. Ha megvárod őket, pont azzal állsz be te is közéjük a sorba. Ott kell hagyni mindet, akár egy erőteljesebb gázadással. Persze, engedjük csak be aztán majd kóvályog a sávjában meg összevissza indexel nemá...

2. Ha te országúton utolérsz egy 80-al haladó buszt/kamiont, nem előzöd meg? Vagy városban ugyanez 40-nél. Mert ha ragaszkodsz a mindenkori sebhatárhoz, soha nem is fogod! Az ilyen esetekből szoktak kialakulni a 8-10 hosszú konvojok, aztán csak jön az idegeskedés (sorban előzünk, 3an egymás mellett stb.) meg a baleset. 4-esen ez megy minden nap.

''autónepper.'' 2010.04.20. 20:03:03

@eml: sok olyan ember van nem csak suzukis közt aki nem tud vezetni :D de még is meg mutatja hogy ő betart mindent ... kiszállsz hozzá akkor magára nyomja központi zárt...:D mert ügye nem tudja ki ül az autóba:)

csz0 (törölt) 2010.04.20. 20:03:29

Miért nem a posztoló dudált a bizonytalankodó másikra s ment el mellette? Aki kéri a pofont, megkapja. Örvendjen, hogy él. A minap Bukarestben agyonvertek egy öreget, mert túl lassan ment át az átjárón...

''autónepper.'' 2010.04.20. 20:06:03

@vidifan: ez így van nem mernek előzni vagy mert nincs rutinja hozzá ... én simán 3-4 autót is lenyomok ha kell ... ÉS akkor is ha gyenge kocsival vagyok...

AzHofi 2010.04.20. 20:07:19

"Kerüld a patvart; de, ha benne vagy,: Végezd, hogy ellened másszor kerüljön." mondta Polonius Laertesnek. Leforditva magyarra: be kellett volna fejezned, ha mar elkezdted, bele kellett volna preselni az aszfalt repedeseibe tahokamat. Legjobb lett volna tudomast sem venni rola amugy.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.04.20. 20:11:52

@"autónepper": sztem te egy kitalált karakter vagy, ilyen sötét ember nincs.

''autónepper.'' 2010.04.20. 20:14:14

@droid_: :) találkozhatunk ha gondolod:)

Phxmike 2010.04.20. 20:14:29

@TH: valami hasonlora gondoltam en is :)
hihi
mennyi bena hulye van az utakon :)

Yo! Maaan! 2010.04.20. 20:18:45

@eml:
eml 2010.04.20. 19:59:04
OK. Jogos.
De hogy jön ehhez a "suzukis"? Egy jól vezető, szemfüles "suzukis" meg helyzetből egy laza gázfröccsel otthagy a vérbe... ez tény, akármilyen jó is a dízeled.
Nem kell megküzdeni az udvariaskodóval, mert igen rosszul sülhet el a végén. Volt, hogy nem figyeltem, előttem, majd előlem lehúzódva mellettem lassítottak, én meg persze toltam neki, aztán majdnem ütköztem is. Előfordul, de parasztkodni egy udvariaskodóval... hát az bunkóság. Meg azt sem értem, hogy ugyan mi a fészkes fenétől lenne nagyobb presztízsértéke egy fo$ dévúakárminek, mint egy suzukinak?! Sose értettem... Volt egy időszak, amikor a kispénzű parasztja a suzukit nem vette meg, mert suzukit azt mégsenem ugye. Aztán mit vett, na mit? DÉVÚMATIZT! :DDDD Szóval az ilyenek miatt tart ott... :DDDD

eml 2010.04.20. 20:26:07

@bloodmn: "Egy jól vezető, szemfüles "suzukis" meg helyzetből egy laza gázfröccsel otthagy a vérbe... ez tény, akármilyen jó is a dízeled."

Azért nem, mert a Suzukit (elsősorban Swift) azok a kispénzű emberek veszik jellemzően, akik nem tudnak x ezer forintokat karbantartásra költeni, keveset járnak autóval. --> Nincs meg a rutinjuk. Mondjuk már volt olyan hogy 160-al mentem a pályán, valami jött, elengedem. Állam leesett: Suzuki Swift.
Utánajártam, a GA alvázszámú állítólag jó. Persze nem a nagy márkákhoz mérve.

fezoGT 2010.04.20. 20:30:23

@"autónepper": 3-4 sztem senkinek se lehet probléma, érezni kell a kocsit, meg visszaváltani időben. De 8-10-többnél azért már elgondolkodik az ember, hogy mibe kezd és mikor, na meg hogy ki fogja beengedni visszasoroláskor mert sajnos ez sem egyértelmű

"kedvenc" szitu: kamion mögül 3-al elindulsz, és azonnal kijön eléd vki, mert fél óra tötyögés után pont akkor jött meg a mehetnékje. És nem látsz tőle semmit, ő megy de nem annyival, de azért pont befér, te meg már nem, viszont ha utánad jönne ki mind2-en meg tudnátok előzni. Bosszantó és balesetveszélyes.

Kezdő korában persze senki sem mer, még ha felügyelet mellett megy akkor sem. Az igazi próba az, amikor egyedül ülsz, és belevágsz. Önbizalom nem árt persze, de az szükséges minden más esetben is amikor vmit először csinál az ember...

kult 2010.04.20. 20:36:56

@droid_: Ne légy meggondolatlan. Aki 3-4 autót is "lenyom", ráadásul gyenge kocsival, az bizonyára egyéb téren is kimagaslóan teljesít.

Yo! Maaan! 2010.04.20. 20:36:58

@eml:
"nem tudnak x ezer forintokat karbantartásra költeni, keveset járnak autóval"

Őőőő, én pl. 280e km-rel adtam le az ezres stiftemet, 9 évesen. Karbantartás? Hahahaha! A szükséges olaj- és szűrőcserén kívül egyszer kellett féktárcsákat, hátsó pofákat és féltengelycsuklókat cserélni, néhányszor első betéteket. Jó, mondjuk egy kis autóról van szó.
Az én esetemben az a stájsz, hogy cégessel is lenyomok egy csomó km-t, van, hogy napi 600-at is akár. Plusz most is suzukim van (ignis), nem is nagyon akarok mást.
Szóval a látszat néha csal.

''autónepper.'' 2010.04.20. 20:39:02

@vidifan: ja ja akkor kezdenek el általában de azért beszoktak engedni kicsit szemtelenül be kell erőszakolni magadat azt kész... másik legjobb amikor elkezdesz előzni és gyorsít addig nem ment de akkor hirtelen meg találta a gázt....:D "                   
"3-4 sztem senkinek se lehet probléma" ez túlzás van akinek még az 1is gond...:D

Boszi73 2010.04.20. 20:40:35

Sok itt is,meg a városban is a nagy arc. Ezeket le kéne lőni...Félretéve a viccet,nem tudom,hogy ezek a bunkók hol vették a jogsit,nem tudják a kreszt,nem tudnak ezek semmit,csak játszák az agyukat.Gusztustalan férgek.Sajnos ezekből egyre több van... De ha kikerülök a forgalomba...

eml 2010.04.20. 20:46:08

@bloodmn: Jellemzően azok veszik. így gondoltam.

fezoGT 2010.04.20. 20:47:53

@eml: nem feltétlenül kell XxY ezer a karbantartásra, csak jól szét kell nézni autó vásárláskor nem pedig az elsőt megvenni. Na meg az új vs. használt, ezt komolyan nem értem: mindenkibe próbálták bekódolni hogy vegyélújat vegyélújat vegyélújat...és persze részletre!

Pedig a jó használtautó:

-tehermentes
-ha vigyáztak rá, sokáig nem fog elromlani
-jól fogyaszt, ugyanakkor megy is
-bizonyos tipusokban olyan extrák, fícsörök találhatók, amik megelőzték a korukat

Mindehhez idő kell néha sok is, de megéri. És a pénztárca is nehezebb marad.

ági anyu 2010.04.20. 20:52:50

@vidifan: Nem beszélve arról, hogy a kezdeti, esetleges hibák már ki vannak javítva ...

''autónepper.'' 2010.04.20. 20:53:47

@vidifan: főleg mióta nehezen kapnak hitelt... van úgy hogy bejön kedden egy kocsi és már szerda délután már nincs is meg... :) mondjuk a nagyobb köbcentis kocsikat kevésbé viszik hiába van jobb állapotban inkább a kicsiket viszik ...

Yo! Maaan! 2010.04.20. 20:55:10

@vidifan: Én használt autót nem szívesen vennék. Tudom, sokan, sőt a többség másképp gondolkodik, de mégis jobban bízom egy újban. Persze én nem eleve eladásra, meg értékcsökkenésre gondolok vásárláskor, hanem tartós használatra. A használatot értsd úgy, ahogy írtam. Tehát ez csak egy tárgy, ami elvisz... igen. Fölösleges beleképzelni bármiféle luxushülyeséget akár egy középkategóriás, vagy felsőkat. alja vasba is.

Peti80 2010.04.20. 20:57:55

Tipikus sztori amikor az 50-hez szegezett mutatójú tötymörgő és az agresszív kivagyokén találkozik. Egyik sem akar engedni a makacsságából, ez a vége. Egyik sem volt kevésbé hülyébb mint a másik, csak az előző később belátta, hogy mégis engednie kellett volna :)

"streetfighter" 2010.04.20. 21:02:17

@vidifan:
"A stift meg igenis korunk Trabantja..."

Te már csak tudod nagyeszü.

Yo! Maaan! 2010.04.20. 21:04:57

@"streetfighter": Ja, hát ez a korszak is elmúlt hálistennek. :)

eml 2010.04.20. 21:10:32

Volt az egyik ker rádiónak egy akciója a Kresz betartására, annyit kellett néznem a mutatót, nehogy 51-el menjek, hogy elfáradt a nyakam, meg a sok műszerfalranézés között nem volt időm a forgalmat figyelni.

"streetfighter" 2010.04.20. 21:11:43

@eml:

Te vagy az akinek fingja nincs a Suzukiról, de véleményed az van. :)

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.04.20. 21:15:01

@vidifan: Ezért kell új autót venni készpénzzel. :)

dr kíváncsivagyok 2010.04.20. 21:19:34

Azért rendesen kiprovokáltad az "affért" !
Tipikus esete a : "Két köcsög összetalálkozik! " történetnek. Hogy melyikőtök a nagyobb, csak a másik fél meghallgatása után deríthető ki !

eml 2010.04.20. 21:23:46

@"streetfighter":
Az utcában ahol lakom 9 Swift van, de 1 is elég lenne nekik olyan keveset használják.

egyittlakó (törölt) 2010.04.20. 21:24:59

@eml: "a Suzukit (elsősorban Swift) azok a kispénzű emberek veszik jellemzően, akik nem tudnak x ezer forintokat karbantartásra költeni"

Tévedsz. Van aki direkt nem akar többet költeni. Vegyek Volkswagen-t? Telne rá, ha nagyon akarnám, de minek? Annyit tud egy Suzuki is, amennyi normál esetben kell egy magamfajta embernek. Rodeózni meg nem akarok. Akkor meg minek költenék többet autóra?

XDNT 2010.04.20. 21:30:22

@ember a holdon?: Ha az ember halad X-el Y-méteren, akkor van az a Z sebesség, amivel mindenképp el tudsz menni mellette nem? Tök jó, hogy ez az a közútra nem való senkiházit véded és engem b@sztatsz, nem is értem igazán, hogy miért, de nem is érdekel, mindig a posztoló a hülye ugye meg az aki neki ad igazat :) Nem is értem minek ez a blog :)

...::: Flúgos Kamionos :::... 2010.04.20. 21:31:11

Bammeg, még van aki a kaptivást védi...

"streetfighter" 2010.04.20. 21:32:01

@eml:

Rendben, de te tudod, hogy régen volt belőle GTI ami a "nagy autókat is körbeautózta. Most is van 125Le sport ami szintén "kemény legény".
Nem szabad általánosítani.
Azokat az autókat lehet a legjobban élvezni amit senki nem tart sokra. ;) A megbízhatóságukhoz pedig nem fér kétség.

Tornado86 2010.04.20. 21:51:36

@kispista:
Tanulj meg magyarul és olvasd el újból a sztorit! Aztan lovagold meg a KRESZ-t, ha nem tetszik az álláspontom, add le a jogsidat!
A párhuzamos közlekedés értelmében pedig igenis kötelezõ lakott területen belül is jobbra tartani, kivéve balra kanyarodáshoz történõ besorolásnál.

eml 2010.04.20. 22:00:44

@egyittlakó:
Egy Suzuki elütött 50-60 sebeséggel egy gyalogost. A Suzuki totálkáros lett! A vezetője kishíján meghalt, 12 napig lebegett a halál szélén! A gyalogos sem ugrándozva ment haza, de az ő 4-5 törése nem volt életveszélyes, 'csak' súlyos.
Ha van több pénzed akkor a biztonság miatt vegyetek komolyabb autót!

Yo! Maaan! 2010.04.20. 22:02:37

@eml: "Jellemzően azok veszik. így gondoltam."

Volt ebben valami, még a régi széria tekintetében. Most azért van már sokkal "szarabb" és olcsóbb.

Rahsid 2010.04.20. 22:04:39

@eml: Na...ezt nem kellett volna. Hegylakó most nekiáll majd bizonygatni, hogy a Suzuki egy igenis biztonságos autó, és egyébként is...a béemvében is megdöglesz.

"streetfighter" 2010.04.20. 22:31:07

@eml:

Szegény autó. :)
A gyalogos valószínűleg embernek öltözött medve volt.

AzHofi 2010.04.20. 22:32:51

@eml: ha te nem érzed a kocsidon +-2 km/h pontossággal a sebességet, akkor vagy tegnap vetted, vagy add el, nem neked való.

flippant 2010.04.20. 22:39:30

Jó lett volna valami részletesebb személyleírást adni a tagról, hogy hogy nézett ki? Kopasz kigyúrt kaffer vastag kocsilánccal és rókafarkas kulcstartóval vagy pedig melegítős vidéki sültparaszt borostás arccal és fenyőfa alakú légfrissítővel.

...::: Flúgos Kamionos :::... 2010.04.20. 22:46:10

@AzHofi: Ez aztán komoly kijelentés volt. Szeretem, mikor valaki olyat állít, amiről csak ő nem gondolja azt, hogy hülyeség.

...::: Flúgos Kamionos :::... 2010.04.20. 22:47:07

@AzHofi: Ez aztán komoly kijelentés volt. Szeretem, mikor valaki olyat állít, amiről csak ő nem gondolja azt, hogy hülyeség.

...::: Flúgos Kamionos :::... 2010.04.20. 22:48:27

@AzHofi: Ez aztán komoly kijelentés volt. Szeretem, mikor valaki olyat állít, amiről csak ő nem gondolja azt, hogy hülyeség.

AzHofi 2010.04.20. 22:48:53

@...::: Flúgos Kamionos :::...: te sem tudod saccra, folyamatos kilométerórabámulás nélkül, hogy mennyivel mész? Pedig egy kamionon ez kiemelten fontos lenne a menetíró (tahó gráf) miatt.

Quasim 2010.04.20. 22:51:02

Sziasztok!

Sok érdekes hozzászólást olvastam. Kedvencem a baseball ütős:) Először is látom elkövettem azt a hibát hogy megemlítettem hogy suzukim van:)

Csak egy-két észrevétel:
A külsőben közlekedő autó nem volt egyértelmű hogy mit fog csinálni, pusztán a mozgásából lehetett látni. Aki ezt nem érti meg, annak kéne elvenni a jogsiját, nem nekem. Érezted már úgy hogy valaki rád fogja húzni a kormányt? Igaz milyen sokszor bejött az érzés? Na ez is ilyen helyzet volt.

Pusztán azért mert tolnak hátulról nem fogok elmenni egy ilyen autó mellett. Viszont valóban az lett volna a legjobb megoldás hogy jobbra húzódok, evvel egyetértek. Mindezt persze dudálás nélkül, de ezt már a postomban is leírtam:)

Mint említettem SOHA nem büntetőfékeztek még előttem. Épp ezért nem is számitottam rá. Ezért sem kéne még elvenni a jogsimat ugye?

És végül is 10 év balesetmentes vezetés után nem hiszem hogy jogsit el kéne venni tőlem, pusztán ezért.

És még azt is tudom hogy túlságosan is előzékeny vagyok, ez nem feltétlenül káros, plusz szerintetek milyen lenne az ha mindenki ugyanúgy vezetne?
Milyen lenne az ha senki nem lenne előzékeny, vagy mindenki?

És egyetértek, az egyik postolóval miszerint ha lesüllyedek a paraszt captivás szintjére, rutinjával felülkerekedik... Never again...

És persze a satuféket semmi nem indokolja továbbra se.

eml 2010.04.20. 22:53:14

@AzHofi:
Te még sosem tartottál be ezek szerint semmit, akkor tudnád miről beszélek.

Sokkal jobb úgy menni, hogy a forgalmat, vagy a tájat nézem az óra helyett.

...::: Flúgos Kamionos :::... 2010.04.20. 22:54:02

@AzHofi: Az újabb kamionok már le vannak korlátozva 90-re, szóval ebben az esetben ez lényegtelen, de amit írsz, az csak egy régi autóban állja meg a helyét, amiben még kiabálni kellett, ha beszélgetni akartál az utasokkal. Egy mai, modern autóban egyáltalán nem érezni ekkora különbséget. Szóval ne haragudj, de hülyeség, amit írsz.

Ja, és az előbbi kommentet csak 1-szer küldtem el, de bónuszként elküldte még egyszer :)

...::: Flúgos Kamionos :::... 2010.04.20. 22:55:36

@Quasim: Szóval te vagy a Köcsögszuzukis? :)))))))))))))))))

AzHofi 2010.04.20. 22:58:16

@...::: Flúgos Kamionos :::...: nekem volvo v40-em van, az nem olyan jaj de régi, és nyári gumival 160-ig lehet nyugodtan beszélgetni is benne, de én érzem a 15-öt is meg a 60-at is meg mindenféle sebességet benne. Anélkül, hogy folyton mást bámulnék az út helyett. Én biztos ilyen zuppermen vagyok.

AzHofi 2010.04.20. 22:59:32

@eml: inkább a forgalmat, mint a tájat lécci, föleg amikor Budaörs környékén jársz :-)

...::: Flúgos Kamionos :::... 2010.04.20. 23:00:26

@AzHofi: Az lehet, hogy érzed a 15-öt is, és a 60-at is, de azt biztos nem veszed észre, hogy 13-mal, vagy 17-tel mész, esetleg 58-cal, vagy 62-vel.

AzHofi 2010.04.20. 23:06:22

@...::: Flúgos Kamionos :::...: a 13 és a 17 nagyon könnyen megkülönböztethető, az 58 a 62-től már nehezebben, de szűklátókörűség volna lehetetlennek tekinteni. Amúgy meg az 50-es korlátozásnál hatvan körül kattan a radar, szóval van tered tévedni is egy kicsit. Sőt, mondok jobbat, amikor tartós 130 után lassítasz be a budaörsin 70-re, és úgy érzed, hogy simán ki is tudnál szállni ezen a nevetséges sebességen, azt is kis gyakorlással meg lehet becsülni, a zavaró körülmények ellenére.

Quasim 2010.04.20. 23:07:50

"Bajnok!Tisztám kíváncsiságból kérdem, te mivel foglakozol,hogy száraz aszfalton is csúsztattad meg már a kocsid? Mert gondolom, havon már a posztoló is csúszott meg, de az nem teljesen ugyanaz.Kíváncsi lennék arra is, hogy a beírók hány százalékának csúszott már meg száraz aszfalton a gumija?"

Szárazon soha. Viszont nedves / hideg aszfalton körforgalomban már igen. Csúszás előtt egy régi swiftben lehet érezni ahogy megszünik az ellentartása kormánynak "elsúlytalanodik".
Szervós autóm kb fél éve van, azt még nem érzem olyan jól mint a régit.

De ebben valóban nincs tapasztalatom, miért is lenne?

thinker_ 2010.04.20. 23:07:51

most fekete vagy kék az autó?

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2010.04.20. 23:08:07

Suzuki aran tessek venni 4-5 eves Audi, Merci, vagy BMW-t, es akkor nem fog merni meg piszmogni sem a köcsögje a FOSroletbol. :-D

...::: Flúgos Kamionos :::... 2010.04.20. 23:10:31

@AzHofi: Ezt nem is vitattam, sőt, azt sem, hogy lehetetlen megkülönböztetni a sebességeket, de egy átlag sofőr valószínűleg erre a legtöbb esetben (kb. 90-százalékban) nem képes.

glad az egyetlen 2010.04.20. 23:18:16

@Quasim:
"...És még azt is tudom hogy túlságosan is előzékeny vagyok, ez nem feltétlenül káros, plusz szerintetek milyen lenne az ha mindenki ugyanúgy vezetne?...."

Hogy milyen?
Kb 5x annyi idő alatt érne el mindenki a céljához, ha pedig rossz a lámpa egy kereszteződésben, akkor beállna a forgalom a sok előzékeny töketlentől.

Nap mint nap látok olyan szitut, hogy minden fél jobban járt volna ha valaki nem kap előzékenységi rohamot hanem megy ahogy kell.

Valaki itt írta és igaza van hogy utálatos ha az én kontómra udvariaskodik valaki.

Ajtony 2010.04.20. 23:20:00

Az egész írásból az utolsó gondolatod ér valamit. Mi a francnak kell dudálni, meg emberkedni?

eml 2010.04.20. 23:21:45

@Quasim:
Üdv.

Akkor mégegyszer:

Ne oktass, főleg Suziból.
eml 2010.04.20. 15:12:55 <-- olvasd el, tanulságos.

Ha a külsőben nem egyértelmű, hogy mit csinál, akkor sem kezdesz villogni neki, amíg nem indexel. El lehet mellette haladni úgy is, hogy közben kezed a dudán és fékkészenlétben vagy. Vagy mész 60-al addig míg le nem hagyod.

Tolásról általánosságban: Egy nagyvárosban nem lehet a szabályok betartásával autózni. Át kell venni a forgalom ritmusát, alkalmazkodni kell a közlekedőkhöz. De ezt sem ész nélkül, pl ha az Árpád hídon mindenki 200-al megy, azt már nem kell vállalni, de 70 helyett 80-90 simán belefér.

Kész csoda hogy nem büntifékeztek még meg, ha mindig oktatsz. Most már volt ilyen élményed is, úgyhogy már számítasz rá.

A tíz év balesetmenteshez gratulálok, de ez a kijelentés önmagában szart sem ér. Én csak 5 év balesetmentessel büszkélkedhetek, mert 5 éve gyök kettővel rükvercben belecsurogtam egy nénibe, aki elég vitatható módon került oda, de a vonóhorog olyan szerencsétlenül kapta el, hogy így is lett 200 ezres kára. Akkor te most jobban vezetsz mint én? Én azóta 600 000 km-t nyomtam balesetmentesen. Te a tíz év alatt mennyit? Ezt mindig gondold hozzá, amikor a balesetmentességgre hivatkozol.

Kell előzékenynek lenni, de nem állandóan. Ha főúton megy előttem valaki, aki mindenkit beenged, akkor az kezd idegesítő lenni, ezért egy-két helyen szoktam emberkéket beengedni, de nem mindenhol és mindenkit.
Egy szent tehenem van, a kisgyerekes/babakocsis gyalogos, és a zebra, de őket és ott se engedem át bármi áron, azaz nem adom meg úgy az elsőbbségüket, hogy magam mögött egy koccot kockáztatok, és akkor sem ha csak én vagyok autó egyedül, mert akkor a gyalog tud várni 2mp-t.

Az ilyen satuzós barmokon ne akadj ki, ilyenek vannak, lesznek.

Javaslom továbbá, minden télen az első hóban menj ki csúszkálni. Tök jó! Egy csomó dolgot megtanulsz közben. (Nálam az első az volt, hogy a feleségemet olyankor otthon hagyom)

A tükrödre hogy került karc? Össze tudtatok érni?

További balesetmentes közlekedést!

igyugyaz 2010.04.20. 23:22:42

Ez azért komoly, hogy szerintetek az nagyjából egy súlycsoport, hogy valaki nem engedi el rögtön a gyorsabban haladót (amúgy eleve a balesetveszély minimalizálása miatt) és az, hogy valaki keresztbe bevág egy autó elé és besatuzik (ezzel szándékosan megpróbálva balesetet okozni). Kívánom, hogy az ilyen egy Hummer elé vágjon be és ott büntizzen, az lehet majd nem áll meg és akkor majd a tolószékkel lehet menőzni.

...::: Flúgos Kamionos :::... 2010.04.20. 23:25:51

@eml: 5 év alatt 600.000 kilométer? Csak nem kamionos vagy? Vagy távolsági taxis? :)

Ajtony 2010.04.20. 23:29:38

Persze nem csak a cikkírónak szólt az antidudálós megjegyzésem: a captivás is beleszaladhat egy állasba, ha rossz alanynak dudál, meg villog.
Beteg ország, beteg lelkei "harcolnak", miközben a közlekedés "A" pontból "B" pontba jutásról kéne szóljon. Lehetőleg baj nélkül.

eml 2010.04.20. 23:34:14

@...::: Flúgos Kamionos :::...:
Nappal futár, éjjel hírlapozom a városban, + agglomerációból járok minden nap. Eddig ez így alapból kb 1500/hét (600-2600) Emelett mindig csavargunk hétvégén, évente 4-5 ször hosszú hétvége olasz (legalább 3000 alkalmanként), német, mikor merre.

A 2600 egy héten az nagyon gyilkos volt, olyat soha többet nem akarok. Igaz, azon a héten bevételeztem a minimálbér majdnem ötszörösét. Napi 40 liter diesel! A kúton már szerintem van hitelem.

Quasim 2010.04.20. 23:36:56

Na pont ez a lényeg, sehova nem jutna el senki. Vagy azért mert porrá törné magát vagy mert mindenki ki akarná engedni a másikat.

Masni 2010.04.20. 23:40:49

@pakesz: :( csak egyszer ülnél úgy biciklin, hogy mögötted valaki dudával "véleménynyilvánít". :(((

Én úgy olvastam, hogy a duda a vész elhárításához szükséges eszköz, és csak ebben az esetben lehet és szabad használni. Nincs benne a kresz-ben, hogy ha nem tetszik az előttem haladó sebessége, vagy ha nem akarom átengedni a gyalogosokat, de az a köcsög előttem mégis megállt, vagy ha valaki (szerintem) lassan kanyarodik előttem, stb. akkor dudálhatok egy jó nagyot, mert tulajdonképpen a város összes lakója az ilyen "véleménynyilvánítók" dudáját akarja hallgatni napestig, a "véleménynyilvánítás" eredményeként sűrűn bekapcsolódó riasztókkal egyetemben.
Hihetetlen, hogy emberek a közlekedést harctérnek élik meg, ahol vagy ők győznek, vagy felrobbannak a méregtől. :((((

Quasim 2010.04.20. 23:42:04

@eml: Ki beszélt arról hogy ki vezet jobban? Annyit mondtam hogy biztos nem vezetek szarul. Nyilván nem én karcoltam meg utána dühömben.

...::: Flúgos Kamionos :::... 2010.04.20. 23:42:33

@eml: Na ja, de 5 év alatt 600 ezer, az évente 120 ezer. Ami hetente kb. 2300 km. Heti 1500-zal számolva az csak 390 000 :)

Nem mintha lényeges dolog lenne, de kötekedős kedvemben vagyok :))

fezoGT 2010.04.20. 23:45:10

@"autónepper": ezt is kevesen látják be (minek az'), pedig a több köbcenti-több ló nem csak a racsingolásná' jön jól, hanem vészhelyzetben is. Egy hirtelen manőverhez azért nem árt ha van tartalék. És erre bármikor szükség lehet...

Na meg előzni is könnyebb velük, ami szintén nem hátrány.

fezoGT 2010.04.20. 23:50:14

@M@tek@: régebbi Mitsu, Toyota is jó (nekem előbbi van, lassan nagykorú lesz de egyáltalán nem érezni rajta), azokat se fogják körbeautózni és a világból kimennek...

eml 2010.04.20. 23:51:34

@Quasim:
Nem akarlak ekézni, olvasd el mégegyszer.

Az hogy tíz éve balesetmentes vagy, önmagában semmit nem jelent.

Hogy jobban megértsd, anyám kocsija 3 éves, van benne 17000 km, ebből 1200-t én raktam bele mikor 3 napra kölcsönkértem, mert szélvédőt cseréltettem. Marad 15800, A hugom tavaly nyáron elment vele Veronába, 2500 km. Marad 13300 km a három évre. Anyám nagyon jól vezet! Megy napi átlag 12 km-t.

Persze ha ilyen a hozzáállásod tudlak ekézni is, ha neked attól jobb.

apukád 2010.04.20. 23:53:15

Baromi nagy tévhit, hogy ha valaki elédvágva büntet és belerohansz, te vagy a hibás.
Az bizony közlekedési bűncselekmény, pontosabban forgalom veszélyeztetése nevű bűncselekmény. Amennyiben csak karosszéria munkával jár, cca fél év jogsibevonás, ha személyi sérüléssel is, a szándékosság okán sit. Tehát annak, aki fékezget - csak a félreértés elkerülése végett.

Sokszor manapság örülök, hogy bazi fekete kocsival járok és 115 kilós kopasz vagyok. Így csak félrekapott pillantások kerekednek a büntető nézésből, mikor a belsőben csak 10-el megyek a megengedettnél gyorsabban, vagy épp megállok a zebránál.
Szórakoztató a sok kis köcsög, akik mellém érve előbb szigorúan, majd röhejesen néznek. :-D
Pl most az M3 kihajtójánál az 50-es táblánál elég tipikus.

...::: Flúgos Kamionos :::... 2010.04.20. 23:56:55

@apukád: Igaz amit írsz, de hogyan lehet bebizonyítani, hogy eléd vágott, és büntetőfékezett? Ő tutira azt mondaná, hogy végig abban a sávban volt, lassított, és a mögötte levő nem tartott rendes köv. távolságot.

eml 2010.04.21. 00:02:37

@...::: Flúgos Kamionos :::...:
B+ előkerestem az előző meg a mostani kocsi adásvételijét a gépen:
2004 jan 122000
2008 okt 488000 Régi záró
2008 okt 95000 Újat vettem
2010 ápr 253000

Igazad van. Már lassan két éve van meg az új. A lónak is négy lába van mégse asztal. :-)

Az elszámolásaim szerint a 2004 jan-2009 dec 611000 :-) Egyébként hat év.

eml 2010.04.21. 00:04:51

@apukád: @...::: Flúgos Kamionos :::...:
Nekem egy rendőr mondta, mindig az számít, amit a helyszinelőnek be tudunk bizonyítani, illetve amire két héten belül találunk tanút.

Quasim 2010.04.21. 00:08:17

Nem ér szart se, napi 20-at vezetek átlagban. De innentől kezdve akkor szerintem megindul a licit hogy ki vezet többet, ezért nem akartam ebbe az utcába belemenni.

...::: Flúgos Kamionos :::... 2010.04.21. 00:08:34

@eml: Hát igen, de szerintem manapság tanút nehezebb szerezni, mint atomfizikusi diplomát.

A kilométer-elszámolást pedig köszönöm, jobban érzem magam :)))

eml 2010.04.21. 00:13:12

@...::: Flúgos Kamionos :::...:
Remélem a nagyfőnököm nem olvassa a blogot!!! :-)

eml 2010.04.21. 00:21:11

@Quasim:
Nem a ki vezet többet licit számít, hanem az, hogy a napi 20 alatt nem tudsz akkora rutint szerezni tíz év alatt, mint más napi 200 alatt, 3 hét alatt.

Mire felveszed a ritmust, addigra már majdnem oda is értél.

apukád 2010.04.21. 00:57:53

@...::: Flúgos Kamionos :::...:
A lehetőségek:
1, Van tanu.
2, Nincs tanu, de lesz. ;-)
A sárga-kéken elismerést meg sem próbálja az ember, az visszavonható.

A bíróságnál van egy sokkal egyszerűbb és gyorsabb, főleg nekem, akinek csak elöl egy fél milla antennaerdőm van, amit senki ki nem fizet:
1, Ott kess kifizeti a felet, a többit úgyis intézi a biztim.
2, Aláírja a kocsija adásvételijét. (hogy ezt milyen körülmények közt, azt a képzelőerődre bízom. :-D )

Mindemellett párszor már volt ilyen szitum, csatt nem lett, mert a fékem pont jó, a legtöbb autót meg körbeautózom, míg felgyorsul. Közben meg elmegy a kedvük a továbbiaktól. :-D
Bünti tehát nem volt éles, parasztság az már párszor igen, akkor "megbeszéltük".

Tudom, hogy ezek nem helyes dolgok, de sajnos ez az ország nem biztosít jogbiztonságot. Vagy önbíráskodsz adott esetben, vagy a rendőr fog szemenröhögni. Itt ma csak a gyorshajtás az üldözendő és pont.

Éltem kicsit túl az Óperencián, ott ilyen fel sem merült soha. Úgy bekaszlizzák a büntetőket, vagy a verekedőket, akár egyszerre, hogy csak füstöl. Ha csak rágyorsítasz valakire, már kiszed a zsaru - és tuti kiszed, mert ha nincs látótávban, ami már önmagában ritka, van kamera és kiszúr a teremőr. Utána meg már csak percek kérdése, hogy megjelenjen a csillagos srác. :-D
Nálunk a kamera csak a telepítők hasznára van és ennyi - embert nem kapnak el ilyen módon itthon.

Integrált Szerverterror 2010.04.21. 03:38:43

Kedves poszter: „tátott szájjal álltam˝

No itt a hiba.

Le kellett volna térdelned.

Swiftly 2010.04.21. 07:11:41

Mindig derülve olvasom a posztokat,csak megjegyzem: jó pár éve rallyzom,gyúrok
és mióta tutyukival járok rendszeresen verem
a bőrnyakúakat.M5-M7 Kecskemét-Nagykanizsa
zöld swift leállósáv és benzinkutak.Érdekes módon még soha senki nem reklamált utólag :)

Hiszem, hogy elöbb-utóbb elfogynak a majmok...

Szűcslaci 2010.04.21. 07:25:40

Szoktam előzékeny lenni. Udvariasan elengedek akármilyen autót. De sosem mások kárára. a " nekem nem sürgős, más se siessen" féle magatartás felbőszít. Ha dinamikusan robogunk, mögöttem van egy, kettő, vagy három autó, akkor nem engedek be magam elé senkit, szívatva ezzel a mögöttem jövőket - 3 másodperc múlva is jó lesz a besorolónak mögénk állni. A posztoló írásából is az jön le nekem, hogy a közlekedők többsége nem tudja a helyzeteket reálisan felmérni és stratégiailag helyes döntést hozni. Mindez azért van, mert az embereket csak vezetni tanítják meg, de közlekedni nem.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.04.21. 07:31:10

"Tudom, hogy ezek nem helyes dolgok, de sajnos ez az ország nem biztosít jogbiztonságot. Vagy önbíráskodsz adott esetben, vagy a rendőr fog szemenröhögni. Itt ma csak a gyorshajtás az üldözendő és pont."

Szerintem csak óvatosan, valóban gyorshajtóból többet fognak mint szándékos veszélyeztetőből vagy önbíráskodóból, viszont akiket megfognak, elég rosszul járnak (volt eset amiből letöltendő lett).

Nem várható, hogy mindenki minden KRESZ szabályt betartson, de a bűncselekmény-szabálysértés határt jobb, ha mindenki érzi, ha másért nem, legalább a saját érdekében. Vonatkozik a fenti Captivásra de mindenkire aki erőlteti, hogy ez vagy bármilyen közlekedési szitu olyan amit másképp nem lehet megoldani csak bűncselekménnyel - nem való jogsi nektek, teljesen komolyan.

ivanolsen 2010.04.21. 07:36:20

Miért irogatnak ide ilyen szerencsétlenek? Inkább tanulnátok meg vezetni vagy mennétek busszal. A vezetés nem játék életelkkel játszotok!!!
(szokásomhoz híven egy kicsit nagyobb gázfröccsel és pár sebesség szándékos kihagyásával értem el az "utazósebességet")
Tovább nem is bírtam olvasni, tanulj meg vezetni aztán ugasd le a többit!
Szerinted minek van a suzukiban 5 sebesség?

soldat 2010.04.21. 07:43:09

"aki tudja hogy válhatok ilyenné az írja meg"

Jó, megírom: úgy válhatsz ilyenné, ha megérted, hogy az ilyen viselkedés mögött a adott emberben összegyűlt feszültség áll, amit ott és akkor rád zúdít. Ha ezt az agressziót te dudálással visszaadod, az egyrészt egy teljesen gyermeteg és infantilis viselkedés (kicsit olyan, mint a homokozóban az "én ütök uoljára" játék), másrészt egészen biztosan nem vezet eredményre (mert mi is lenne a jó eredmény? hogy elnézést kér?), harmadrészt sokat elmond rólad is, ugyanis neked nem feladatod a renitens autóstársak megnevelése. Jelzi emellett azt is, hogy benned alig-alig van kevesebb agresszió, mint a Chevy soförben.
Ha valaki rád dudál, villog mutogat, akkor menj tovább.

papugaja 2010.04.21. 08:11:09

@vidifan:
"ezt is kevesen látják be (minek az'), pedig a több köbcenti-több ló nem csak a racsingolásná' jön jól, hanem vészhelyzetben is. Egy hirtelen manőverhez azért nem árt ha van tartalék. És erre bármikor szükség lehet..."
Ez marhaság, ürügy. Akik erre hivatkoznak, bevállalósabbak is, erős autóval a faruk alatt.
A defenzív vezetés ezerszer többet ér, takarékosabb is. Erős autóval is megy, ki lehet próbálni.

papugaja 2010.04.21. 08:13:47

@Swiftly:
"Hiszem, hogy elöbb-utóbb elfogynak a majmok..."
El.

fezoGT 2010.04.21. 08:41:59

@papugaja: nem 200+ lovas kocsira gondoltam annyi talán felesleges is ezekre az utakra, de azért az nem mindegy hogy mondjuk 1200 kilót 80, vagy pedig 110 ló továbbít. Mindkettővel lehet takarékoskodni is meg a szemét is kinyomni, de balhé esetén az előbbiben ülve csak mozizol, utóbbival azért többet tudsz tenni az ügy érdekében...

Cseszheted a defenzív vezetést, ha más kakis helyzetbe hoz pl. bevág eléd, vagy kiszalad a gyalogos stb.

ostván 2010.04.21. 08:47:22

Mint már többen előttem megírták, nem azért volt veled szemben agresszív a másik autós, mert te előzékeny és segítőkész módon viselkedtél egy harmadik szereplővel kapcsolatosan, hanem a dudálásért, amit a Chevi-s közvetlenül ellene irányuló támadásnak értelmezett (az is volt).
A jövőben elsődlegesen a visszaválaszolást kell elhagyni (külsőség), de ennél fontosabb, hogy próbáld magad arra nevelni, hogy érzelmi hullámzások nélkül éld meg a leírthoz hasonló helyzeteket a kezdettől fogva (tudat átformálása).

koxi 2010.04.21. 08:52:45

Vipera ajtózsebből elővesz, captivás fején elhajlít.

manófalvi_manó 2010.04.21. 08:53:44

"Nem szabad mást tenni mint előzékenyen félrehúzódni, és zokszó nélkül elengedni a bunkókat, ha biztonságban akarsz tudni mindenkit."

Ez a lényeg! Nem kell dudálgatni, nem kell villogni... A bizonytalan autót minél előbb el kellhagyni és nem rákényszeriteni még 3 másik kocsit, hogy kivárja hogy mit tesz... Aki meg siet azt nem kell zsigerből utálni. Ezzel nem azt mondom hogy, bárkinek is joga volna letúrni az útról...félre ne értsd...

anyahajókabinajtóhajtogató 2010.04.21. 08:57:27

Hiába mondom: kockapatrol körbecsövezve aztán mehet a szórakozás...

manófalvi_manó 2010.04.21. 08:58:40

Ja és maradj meg a suzukinál---nem kell neked nagyobb vagy erősebb...

csintapala (törölt) 2010.04.21. 09:19:11

@ostván: "Mint már többen előttem megírták, nem azért volt veled szemben agresszív a másik autós, mert te előzékeny és segítőkész módon viselkedtél egy harmadik szereplővel kapcsolatosan, hanem a dudálásért, amit a Chevi-s közvetlenül ellene irányuló támadásnak értelmezett (az is volt)..."

Teljesen mindegy miért volt agresszív. Nem kell szépíteni. Dudálni sem szép dolog, de az nem balesetveszélyes. A köcsög captivás látta mi a helyzet, látta, hogy a másik miért a belsőben kullog és miért lassít (a fejéhez is vágta a kúton). Ennek ellenére tolta (balesetveszélyes), villogott(pont akkora köcsögség mint a dudálás), majd mikor a másik dudált egyet, akkor bosszúból bevágott és befékezett elé, majdnem balesetet okozott. SZÁNDÉKOSAN. Lényegtelen az előzmény, ilyet épeszű ember nem csinál, csak egy IDIÓTA. Szarházi bűnöző, aki mást szándékosan veszélyeztet.

És a szomorú, hogy még sokan ennek az idiótának adnak igazat, ebből látszik, hogy ők is mind idióták, és sajnos ugyanezek az idióták érvényes jogosítvánnyal közlekednek az utakon.

Rahsid 2010.04.21. 09:19:59

@ostván: Itt vezetésről van szó, nem pedig a harmadik szemed megnyitásával a dimenziók közti térhajlításról. :D

SereG 2010.04.21. 09:25:09

Sajnos én felidegeltem magam, mire a sztori végére jutottam, mind nyelvtanilag, mind tartalmilag. Független attól, hogy szuzukis, vagy nem, meg hogy hány éve vezet (ezt annyiszor olvashattuk, mint ahányszor Morvai egy interjúban elmondja, hogy ő valójában kicsoda), arra jutottam, hogy a posztíró kolegának inkább áramot kellene vezetni, minthogy gépjárművet.

Az oké, hogy megpróbálod kiszámítani, mi lenne a logikus lépése, de a kapott eredményt ne akard már rá erőltetni. Lehet, hogy csak meg akart állni az "elakadt" mögött, tökmindegy, de nem jelzett, mindenki mehet a maga útjára. De nem. Te tipikusan egy bolhafingnyi esetből generálsz egy nagy határ sz@rt. Simán feltartod a mögötted levőt egy általad vélt hülyeség miatt, és még neked áll feljebb? Dudálsz a semmire? Tény, hogy a "büntetőféket" nem kellene (egyáltalán) alkalmazni, mert egy vérgusztustalan dolog, de ettől eltekintve inkább annak örülj, hogy nem lettél megcsapva.

Nekem is tele a tököm az ügyeletes jótékonykodókkal, mert kiszámíthatatlanok és feltartanak. Vagy azért, mert héthatáron túl van még az autó, de ő satufékez, hogy megvárja, vagy mert akkor próbálja, amikor egyébként zöldünk lenne. Majd beengedi bsszameg, ha piros lesz és amúgy is meg kell állni, de ne tartson már fel 20 autót maga mögött... Ugyanez a gyalogokkal, satufék a zebra előtt, mert látja, hogy 2 ember ott van, de azt nem látja, hogy ennek a két embernek esze ágába sincs átmenni, jobban megnézve nem is egészen a zebra előtt állnak. De ő áll, vár, feltart. Vannak napok, amikor kifogok 3 ilyet, és a 20 perces út megháromszorozódik, a fogyasztásról nem is beszélve.

Inkább magaddal kellene foglalkoznod, mert magaddal sem vagy tisztában. Ne akarj "egyszerre" 3 autót vezetni.

Take-it-Easy 2010.04.21. 09:35:53

@SereG: igen, igazad van részint, mert néha felesleges udvariaskodni. De a gyalogos részben azért azt is gondold meg, hogy elég, ha te egyszer nem állsz meg, mert a gyalogos "nem úgy nézett ki", hogy le akar lépni, és mégis megteszi... :((

Petrodon 2010.04.21. 09:46:44

Legalább majd leszoksz a lakott területen belüli dudálgatásról paraszt...

csintapala (törölt) 2010.04.21. 10:04:22

@SereG: Te is csak a post lényege felett siklottál el. Tökmindegy mit csinál, a másik szándékosan majdnem balesetet okozott a vélt sérelme miatt. Ez a lényeg.

Egyébként pont azt teszed te is, amit a postolón számon kérsz: meg akarod mondani, hogy más hogy vezessen, meg mit csináljon, mert te sietsz.

Ha én elengedek valakit, vagy megállok a zebránál, mert úgy látom, hogy ott tétovázik a jóember, akkor neked egy dolgod van: kussban te is megállsz mögöttem és kivárod. És ne akard megmondani, hogy én mikor mit csinálhatok (amíg szabályos vagyok és nem szándékosan, hobbiból tartalak fel). Ha valaki a külsőből be akar jönni egy akadály miatt, akkor ugyanez a helyzet, ha én elöl úgy ítélem meg bármiért is, hogy inkább elveszem a lábam a gázról és beengedem, akkor ez az én dolgom. Neked meg az a dolgod ha mögöttem jössz, hogy biztos követési távot tartva megvárd míg befejeződik ez a "manőver", utána én lehúzódok és mehetsz ahogy akarsz.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.04.21. 10:09:05

@csintapala: Ezaz! Szedjétek szét egymást. Jó példát mutattok a Magyar vezetési morálból. :-D

csintapala (törölt) 2010.04.21. 10:31:01

@newtehen: biztos félreértettél valamit, nem szedek szét senkit, és a vezetési morálommal sincs semmi baj.

Nem oktatok, nem büntetőfékezek, és nem is akarom megmondani, hogy más mit csináljon. Ha előttem lassítanak, akkor nem az a reakcióm, hogy rátapadok és levillogom majd jobbról vörös fejjel megelőzöm. Ha valaki megáll a zebránál előttem, akkor nem kapok rögtön agyvérzést, hogy mekkora köcsög hogy feltart. Zöldnél se dudálok, ha valaki "bealszik" a sárga és zöld között 0,001 másodpercre és nem indul egyből padlóval. És a külsőből is képes vagyok beengedni valakit ha úgy látom, hogy benézett valamit és én egy gázelvétellel tudok segíteni, hogy beférjen. És indokolatlanul nem tartok fel másokat. Aki úgy érzi, hogy egy zebránál megállás vagy más beengedése a belsőbe az direkt vele kibaszás, annak komoly problémái vannak.

És ha egy ilyen sztoriban van egy jobbról előző majd büntetőfékező, majdnem balesetet okozó agresszív büdösparaszt, akkor nem kezdem el azt firtatni, hogy a normálisan közlekedő suzukis volt-e a hibás a történetben. Itt az egyedüli hibás a captivás volt. Mert elég neki egy pár másodperc amíg bármiért is "feltartják" és szakad a cérna annyira, hogy képes lenne ölni is. Aki ezután még azt firtatja, hogy a suzukis mit miért csinált, az hülye. Ennyi erővel meg lehet ideologizálni azt is, hogy egy csúnya nézésért agyon lehet verni valakit, mert ugye nem az agyonverés a lényeg, hanem az, hogy ne merjünk csúnyán nézni.

''autónepper.'' 2010.04.21. 10:40:54

@vidifan: ja... sokan úgy vannak vele hogy meg veszik a gyengébb kocsit és majd a bátorsággal pótolja a le erők hiányát... :D:D:D

''autónepper.'' 2010.04.21. 10:48:33

@Quasim: de mi faszomnak udvariaskodsz? tudod mennyire zavaró ha valaki megy mögötted és te mindenkit be engedsz meg át engedsz? nem gondolkoztál ezen már? meg mi az hogy nem mersz elmenni mellette? akkor ennyi erővel te sosem mész el senki mellet mert rögtön rád húzzák a kormányt? sztem add le jogsid ...:D

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.04.21. 10:54:48

Autónepper, tökmindegy mit csinált előtte a Suzukis. Valaki írta: "Tökmindegy mit csinál, a másik szándékosan majdnem balesetet okozott a vélt sérelme miatt."

A helyzet ennél is rosszabb, a két kocsi összeütközött, ha csak kicsit is, ha lett volna tanú, a Captivást közúti veszélyeztetés (bcs.) miatt marasztalják el. Ha pedig lett volna személyi sérülés is, az valószínűleg letöltendő.

Ilyenkor teljesen lényegtelen, szabályos volt-e a Suzukis (egyébként a leírtak alapján semmi szabálytalant nem követett el).

eml 2010.04.21. 11:00:41

@Pascal: B+ ha én most elindulnék a nulláson, semmi szabálytalant nem követnék el, de tudnék csinálni 5 km-es álló! sort.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.04.21. 11:02:09

És ha valaki ezért megölne, akkor B+ sittre menne :-) maradjunk ebben.

''autónepper.'' 2010.04.21. 11:03:38

@Pascal: persze a captivás is hibás volt de azé valamilyen szinten a suzukis is... sőt suzukis srác nem is nagy tapasztalattal bírhat... "streetfighter" is suzkival járt régebben érdekes neki mért nincsenek ilyen történetei ?

eml 2010.04.21. 11:03:44

@Pascal: Elhalálozásom valószínűsége emelkedne, ha még nekiállnék az észt is osztani. :-)

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.04.21. 11:07:42

Nepper, nem egyforma szinten ez a lényeg... többé kevésbé egyikünk sem tartja be mindig az összes KRESZ szabályt, nehogy már ezt számon kérjük másokon.

Az utakon előfordulnak mazsolák, sőt mindenki így kezdte.

De azt komolyan gondolom, hogy aki nem érzi a szabálysértés és a bűncselekmény közötti határt, annak nem való a jogsi, még akkor sem ha egyébként millió kilométert vezetett.

''autónepper.'' 2010.04.21. 11:11:18

@Pascal: persze aki azt mondja hogy az összes szabályt betartja az vagy nem vezet sosem vagy hazudik ...:D

de érdekes mikor te vagy én kezdtük a vezetést mért nem volt sosem problémánk ??

aki meg mazsola az meg menyen külső sávba vagy tegye ki a kibaszott T-betűt és semmi gond...

eml 2010.04.21. 11:17:24

@Pascal:
Igazad van, de ez megint egy olyan eset, amikor valaki elkövet egy csúnya dolgot, de van egy piszlicsáré előzmény, ami önmagában nem súlyos, de kiváltja a súlyos történést.

Azaz ha a Suzi nem dudál vissza, akkor annyiban maradt volna a dolog, hogy a köcsög fosrolettes dudált és villogott. Remélem.

Távolabbi előzményként megemlíthetjük a túlzott udvariasságot (TÚLZOTT), valamint a forgalom ritmusából való nagyfokú kilógást.

A suzukis belátta itt a blogon, hogy lökött volt.

A fosrolettes embernek 8 helyen törném el a lábát, a másikat 9 helyen, majd megtanítanám az aknamezőn járni.

csintapala (törölt) 2010.04.21. 11:25:42

@"autónepper": "de érdekes mikor te vagy én kezdtük a vezetést mért nem volt sosem problémánk ??"

Inkább az a kérdés, hogy ki mit él meg problémának. Normális embernek az nem probléma, ha valakit beengednek előtte a sorba. Akinek ilyen alacsony az ingerküszöbe, hogy ezen felhúzza magát és ölne érte, azt nem hogy autót vezetni, de még emberek közé sem szabadna engedni.

A mazsola meg már eleve rossz szó. Nem vagyunk egyformák, nem egyformák az autóink, nem egyformák a vezetői szokásaink. A forgalomban meg alkalmazkodni kell egymáshoz. Ebbe benne van az is ,hogy aki nem megy az lehúzódik, de az is benne van, hogy ha már épp előz valaki és utolérjük, akkor nem toljuk, nem villogunk, hanem kivárjuk. És legfőképp nem büntetjük és nem veszélyeztetjük további szabálytalanságokkal. Ennyi, de ez csak oda vissza működik, csak sajnos sokan azt hiszik, hogy az erősebb(autós) kutya baszik, meg előjogaik vannak.

Az egész post nem született volna meg, ha a captivásnak több esze van egy csirkénél. De nincs. És mennyi ilyen van az utakon...

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.04.21. 11:36:16

Valószínűleg abból az - egyébként valahol érthető, de teljesen alaptalan - feltevésből indultok ki, hogy egy ilyen esetben "enyhítő körülmény" lenne a másik bénázása, vélt vagy valós szabálysértése, dudálása.

Itt valószínűleg semmi szabálytalanságot nem követett el a Suziki, de ha mégis így lenne, sem lenne érdekes ha a büntető befékezés szóba kerülne.

Egyébként régebben sokkal kisebb volt a forgalom, kisebb volt az autók közötti különbség (lóerőben, futóműben, stb.) - a letolás, a büntető befékezgetés nem olyan régi divat.

Ha meg kirakja valaki a T-t még a külsőben is letolják.

2010.04.21. 11:41:35

@egyittlakó: Persze, én nem értem, ha ez megnyugtat téged. Ezt írod:

"jó példa erre a motoros és a bringás, amikor előre megy a sorban). Sajnos, a KRESZ még bátorítja is az ilyen magatartást (vagy azok a köcsögök, akik szerkesztik). "

Na most ha te az udvariasságot akartad volna kiemelni, ami a KRESZ-en túl megy, akkor nem a KRESZ-szel jössz és nem köcsögözöd le azokat, akik a döntéseket hozzák. Lehet, hogy bizonyos KRESZ szabályok logikai tévedésen alapulnak, de hogy köcsögségből hozzák meg őket...
Speciel a kerékpáros, motoros előremenős gondolat pont nem logikátlan (pláne a motorosok esetében, akik 2-szer jobban gyorsulnak, mint az átlag autó).

_petya 2010.04.21. 11:47:37

Jól értettem? Suzukis, kettesből ötösbe kapcsolva érte el a legnagyobb megengedett 50-et? Gondolom azt is óvatosan, nehogy "gyorshajtás" legyen belőle. :/ Kalapja van-e?

TökömTele 2010.04.21. 11:51:46

@_petya: Gratulálok, hogy neked ennyi jött le a sztoriból...

2010.04.21. 11:53:27

@_petya: Vannak helyzetek, amikor a gyorsulás fontos, de ha már megvan a sebesség, akkor nem kell pörögjön a motor. Én máig nem értem, hogy az alsóbb sebességtartományokban minek van annyi sebesség, miért ilyen nagy az átfedés, az 5. fokozatnál meg miért ott van vége, nem feljebb.

2010.04.21. 11:55:30

@lxrose: Helyesebben miért ott kezdődik az 5.

_petya 2010.04.21. 12:04:53

@TökömTele: Nem vagyok fogyatékos, világos a sztori, csak nem volt kedvem újra leírni, amit már százszor megtettek előttem.
A kedvedért mégis kifejtem: szerintem a posztoló egy gyáva kis pöcs, aki rendőrt játszik mindenkivel, aki az ötvenet át meri lépni. Viszont meglepődik, ha aztán szájba verik. Persze a Captivás meg jó erőszakos volt. Ez történik, ha két sofőrgéniusz összetalálkozik az aszfalton...

csintapala (törölt) 2010.04.21. 12:05:05

@_petya: rosszul értetted, biztos nem vagy kicsit sem előítéletes.

"szokásomhoz híven egy kicsit nagyobb gázfröccsel és pár sebesség szándékos kihagyásával értem el az "utazósebességet" ami ebben az esetben körülbelül 50 km/h"

Ez nekem az ellenkezőjét jelenti annak, amit te szeretnél beleképzelni. Kettesbe jól kihúzatta, hogy hamar elérje az ~50-et.

De sebaj, a lényeg hogy megvolt a "Kalapos-e" beszólás, mert aki nem padlóval megy egyesbe 50-ig minden indulásnál, az már csak kalapos hétvégi sofőr lehet, és megérdemli a büntit.

_petya 2010.04.21. 12:06:57

@lxrose: Vannak bizonyos sztereotípiáim, azokról, akik így váltanak. De nem írom le, h mit gondolok.

_petya 2010.04.21. 12:07:56

@csintapala: Nem, csak faszság ez a kettőbölötbe.. ennyi.

_petya 2010.04.21. 12:09:14

Sajnos mégis leírtam :D

2010.04.21. 12:16:27

@_petya: Az nem szép, ha valaki a feltünéskeltés miatt bőgeti a motort, de vannak helyzetek, amikor rákényszerülsz, hogy 2-esbe huzasd ki, ameddig fel nem veszed a forgalom ritmusát. (Gondolom, nem kell ecsetelnem, hogy milyen helyzetekre gondolok.)
Mondjuk, hogy faszság lenne...(40-50 között még annyira nem is szól 2-esben és ott már miért ne lehetne 5.-be tenni?)

eml 2010.04.21. 12:20:42

@lxrose: Mert esetleg rángat?
Az enyimet 65 alatt nem jó ötödikbe tenni, ott pörög 1300-1400-t.

_petya 2010.04.21. 12:24:00

@lxrose: Így van, tulajdonképp felesleges is a 3. és 4. fokozat..

nonolet (törölt) 2010.04.21. 12:29:58

@_petya:

...miért is faszság?

A kettes vége esetemben pl. 108-110 km/h
Azaz ~3000-nél van az 50 km/h...

A szuzuka nem tudom mennyit forog kettesben az 50-hez, de szét nem esik tőle az biztos!

A faszság...sokkal inkább végig zongorázni
az 1-2-3-4 játékot miközben már 1500-nál vált módon...és így órák alatt elérni az 50-t....

Különösen egy gyagi dízel Golf-V vagy A! esetén ami még füstöl is, ehhez a csiga tempóhoz :-))

csintapala (törölt) 2010.04.21. 12:32:02

@eml: akkor maradjunk annyiban, hogy a te autóddal ez nem játszható el. Egyébként meg autó, sofőr és helyzet függő, hogy érdemes-e vagy lehet-e egyáltalán 2-3-ból egyből 5-be (vagy 6-ba) kapcsolni. Az enyém nem rángat 50-nél 5-ben, pedig ez sem egy erőgép (1.6) és szintén csak 1500-as a fordulat. Szépen megy, gázadásra még gyorsul is (persze nem úgy, mint mondjuk 3-4-ben, de nyilván ha 5-öst kapcsolok, akkor nem is ez a cél). Családban van autó, ami 50-nél 6-ban is vígan megy, az mondjuk erősebb is kicsit.

ivanolsen 2010.04.21. 12:38:08

Mikor érjük el azt a szintet, hogy vezetői tudás és vezetői tudás között különbséget téve kategorizált jogosítványokat adnak ki és mondjuk megszabják, hogy milyen kategóriával milyen teljesítményű és méretű kocsit lehet vezetni és azt is melyik sávban na és, hogy mennyivel???
Faszom kivan, hogy csak a pénz számít. Aki ki tudja fizetni a jogsit és legalább az egyik szemére lát egy kicsit már vígan furikázhat is. Pedig ez nem játék, életekkel játszanak!
Pe

Rahsid 2010.04.21. 12:44:35

@ivanolsen: Az ilyen minden valóságot nélkülöző, demagóg szövegeket miért nem tartjátok meg magatoknak? :)

eml 2010.04.21. 12:58:38

@Rahsid:
Annyiban igaza van, hogy nulla rutinnal nem engednék senkit egyből 200 LE-s gépbe ülni. Nem elég vezetni tudni (jogsit megvenni), uralni is tudni kell.

2010.04.21. 13:14:28

@eml: Az autója válogatja, hogy milyen fordulat mellett "rángat". Az én öreg 2l-es Lagunám teljesen jól érzi magát 45-nél is 5.-ben, pedig csak 1000 körül van a fordulat. Ezt mindenkinek magának kell tudni, hogy az autója mit szeret/bír. Kivülről ezt nem lehet mindig megmondani, így aztán az sem lehet mondani, hogy faszság. (Illetve lehet, csak hülyeség.)

2010.04.21. 13:18:08

@_petya: Ha nem is mindkettő, de legalább az egyik felesleges, amikor mondjuk pár száz fordulat különbség van ugyanazon sebesség mellett, ellenben egy extra fokozat 120-ra nem lenne hülyeség autópályán, ahol mondjuk pörögne 2000-t a mostani 3500 helyett.

_petya 2010.04.21. 13:18:29

Oké.. Én egyszerűen arra céloztam, hogy aki az egyhármas suzukin spórolási céllal vált kettesből ötösbe - mindezt úgy, hogy kettőben kihúzatja 5ezres fordulatig, az kb ugyanannyit amortizál a kocsin, illetve veszít üzemanyagon, mintha szépen végigváltogatná a fokozatokat..

2010.04.21. 13:23:12

@_petya: Ezzel nem vitatkozom, illetve annyiban, hogy valószínűleg az általad vázolt helyzetet nem annyira szereti az autó, de a fogyasztásnak sem kedvez, szóval az "ugyanannyi" nem állja meg a helyét.
Ettől függetlenül az ember csak akkor váltson végig minden fokozatot, ha ez neki külön örömet okoz!

_petya 2010.04.21. 13:26:24

Nem vitatom, hogy erősebb motornál egymás melletti fokozatok is ugyanúgy elviszik az autót, mert van nyomaték, de azért a kisebb köbcentinél nem ez a jellemző.

ivanolsen 2010.04.21. 13:30:02

@Rahsid: SZerintem ez lenne a normális. Mindenki vezetői tudása alapján kapjon jogsit.
Egyébként elárulom neked, hogy nem minden valóságot nélkülöz amit írtam.
Nem tudom most van-e, de régebben volt olyan , hogy a rokkantak úgy kaptak jogsit (rokkantság mértékéhez igazodva gondolom), hogy max.80nal mehet és azt is a külső sávban.
Nem kéne ezt korlátozni csak a rokkantakra, be kell látni, hogy van különbség az emberek között. Van aki sofőrzseninek született és van aki max. a külső sávban és 80-nal még elautózgat. Ezt miért nem lehet megérteni? Ez nem diszkrimináció. Nekem a PÁV 1 vizsgámmal miért kell elviselnem a belső sávban előttem 50-nel totyogó (70es táblánál) ránézésre is 80 és a halál között járó öregembert aki azt se tudja hol van, úgy vált, hogy 1-üres-kis szünet-2-üres-kis szünet, stb. és gőze sincs arról, hogy mit akar?

...::: Flúgos Kamionos :::... 2010.04.21. 13:34:05

@ivanolsen: Szerintem az lnne a legjobb, hs szigorúbb vizsgák lennének, és tényleg csak az kapna jogsit, aki valóban tud is vezetni. Aki nem képes 80-nál gyorsabban menni, annak valószínűleg a reflexei is olyanok, mint Pistabácsinak 5 feles után, szóval ezek inkább ne vezessenek.

_petya 2010.04.21. 13:44:03

Valóban lehetne szigorúbb a gyakorlati vizsga. Kicsit kevésnek találom ezt az intenzív gyorsítás, megállás vonal előtt, aztán egyívben (vagy Y-ban) fordulás témát, ami kb a tanpályán elvárt követelmény. Mint ahogy azt is gázosnak tartom, hogy valakit átengednek ötödik hatodik vizsgán, mert már annyit szenvedett, oszt hadd menjen, majd megtanulja.

_petya 2010.04.21. 13:47:49

Egyébként kíváncsi lennék posztoló János véleményére, ha az ő autója díszelegne itt a blogban leolvasható rendszámmal, és egy olyan sztorival, amiben szépen lehúzzák...

TökömTele 2010.04.21. 13:48:44

@_petya: Nem csak a gyakorlati vizsga... Sokaknak az elméleti tudása is erősen hiányos, mégis szajkózzák a baromságokat nagy magabiztosan, ez a blog az élő példa rá :)

_petya 2010.04.21. 13:53:11

@TökömTele: igaz, de azt viszonylag egyértelműen lehet mérni. Talán az sem lenne hülyeség, ha 10 évente újra kéne vizsgázni. Persze kicsiny hazánkban ez is azonnal átfordulna lehúzásba, amiből egyesek meggazdagodnának szépen. :S

TökömTele 2010.04.21. 14:06:27

@_petya: Ja. de hiába lehet egyszerűen mérni, amikor olyanoknak van jogsija, akiket a kresz vizsgán se engednék át. Lásd kinek van elsőbbsége, menyik sávban kell/lehet haladni, menyik táblának meddig van hatálya... Csak hogy a legalapabb dolgokat említsem, amik általában előkerülnek itt...

_petya 2010.04.21. 14:07:57

Erre nehéz mit mondani.. Szigorúan kell venni a vizsgafeltételeket.

TökömTele 2010.04.21. 14:38:11

@_petya: Igen, azt kellene, mind elméleti, mind gyakorlati szinten. Nemrég egy másik blogon azt írta egy ifjonc tanuló vagy frissjogsis, úgy tette le a vizsgát, hogy ki sem nyitotta a kresz tankönyvet, csak betanulta a teszteket. Na ez például nagyon gáz. Ez is mutatja, mennyire rossz a rendszer, hiszen a kreszben (kresz tankönyben) egy csomó lényeges dolog van, ami nem feltétlenül jön elő a teszteken. Gondolok itt az ok-okozati összefüggésekre, a szabályok magyarázatára stb. Részletesebb és szigorúbb elméleti vizsga kell, gyakorlatban is szigorítás és kevesebb korrupció. Persze ez szép álom...

Az újravizsgázás nem lenne hülyeség pl 10 évente még ki is lehetne bírni, az idő alatt elég sokat változhat a kresz. De ha ezt nem is, legalább annyit tehetnének, hogy bizonyos súlyosságú kihágás után jogsielvétel, újravizsga stb. A jelenlegi rendszerben kb csak a piásan vezetőket kötelezik erre.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.04.21. 14:47:52

"Nekem a PÁV 1 vizsgámmal miért kell elviselnem a belső sávban előttem 50-nel totyogó (70es táblánál) ránézésre is 80 és a halál között járó öregembert aki azt se tudja hol van, úgy vált, hogy 1-üres-kis szünet-2-üres-kis szünet, stb. és gőze sincs arról, hogy mit akar?"

Valószínűleg azért, mert az út épp annyira az övé is mint a tiéd. Persze valszeg. szabályt sért, amikor belsőben 50-el ment 70-es táblánál, de csak az reklamáljon aki nem sért soha semmilyen szabályt.

A tötymörgés bosszantó, de az egyértelmű helyzetek viszonylag ritkák (amikor a tötymörgő szabálysértő), rutinos söfőr meg nem erőlködik sokat hanem leküzdi az akadályt :-)

A büntetgetés a kevés önbizalommal, kevés rutinnal, épp ezért túlzott agresszivitással vezetőkre igaz.

Eszembe jut az a motoros "kolléga" akit az M1/M7 közös szakaszán láttam, 120-nál "feltartották" ezután 80-al bünti fékezgetett. Itt a blogon is volt. Nem hiszem, hogy ekkora idiótából több is lenne. Ez is autós korában tanulhatta ezt a príma szokást.

TökömTele 2010.04.21. 15:03:15

@eml: A "ki mennyit vezet" dologgal kapcsolatban...
Teljesen jogos az, amit írsz, nem mindegy, hogy tíz év alatt 10.000 km-t vezet valaki vagy 500.000-et.
Persze a többszázezer kilóméter már önmagában mond valamit, azért annyival kiegészíteném, hogy még a km sem minden.

Ugyanis autópályázva könnyen össze lehet gyűjteni sok kilómétert, viszont tapasztalatot már kevésbé, hisz azok a legkönnyebben autózható utak.
Az, aki napi 200km-t pályázik melóba oda-vissza, az közel sem bír annyi tapasztalattal, mint aki 2 sávos országúton megy ennyit, városban meg pláne. Itthon ugye a legtöbb autópálya mellett megy rendes főútvonal, általában jóval nagyobb kihívás azokon ugyanazt a távot megtenni, mint pályán.

TökömTele 2010.04.21. 15:05:14

@Pascal: Motorral büntetőfékezni?? Áááááááá!!!!

_petya 2010.04.21. 15:39:16

Egyébként a legrosszabb tulajdonság a közlekedésben a rugalmatlanság. Nehéz azt mondani, hogy a lassú vagy gyors sofőrökkel van gond. De ha valakinek nincs érzéke, hogy a forgalom ritmusát felvegye és ahhoz alkalmazkodva közlekedjen, az rendkívül bosszantó tud lenni bárhol, bármikor.

ági anyu 2010.04.21. 15:41:10

Mondjuk az előzékenység hevében is érdemes körülnézni. Vasárnap az egérúton előztünk egy Thalia-t. Amikor már a mi autónk orra előrébb volt, mint az ő feneke, eszébe jutott, hogy behúzódik, hogy a felhajtósávból könnyebben tudjon egy kolléga besorolni ... persze a dudát igen sérelmezte

ági anyu 2010.04.21. 15:42:54

@_petya: Pontosan ... a veszélyhelyzetek zömét ez okozza.

2010.04.21. 15:45:16

@ági anyu: Ezekre a ritka esetekre találták ki, hogy tükör után oldalra tekintés, amit ezek szerint nem mindenki hallott (eleget).

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.04.21. 15:48:52

Itt van tökömtele, nem én küldtem de láttam majdnem ugyanott... egyébként el sem hinném, hogy ilyen is van:

autozz.blog.hu/2009/04/12/magat_veszelyeztetve_buntetett_a_motoros

meg autó/kamion variációban:
autozz.blog.hu/2010/03/08/ket_harom_pofon_hatasosabb_lett_volna

TökömTele 2010.04.21. 17:01:37

@Pascal: A második sztorit olvastam, az elsőt nem. Hihetetlen, hogy vannak ilyen hülyék. Ez már a viccnek is durva kategória :)

andraszuzu 2010.04.21. 17:57:03

Magyarországon /is/ három dologhoz ért mindenki, az autovezetéshez, a politikához és a focihoz. Ehhez képest mindhárom kulturája a bányászbéka ülepe alatt helyezkedik el.De a mondás szerint: az Isten azért teremtette a sivatagot, hogy az ember tudjon örülni ha egyszer meglátja az oázist.

csintapala (törölt) 2010.04.21. 18:10:44

@ivanolsen: "ekem a PÁV 1 vizsgámmal miért kell elviselnem a belső sávban előttem 50-nel totyogó (70es táblánál) ránézésre is 80 és a halál között járó öregembert aki azt se tudja hol van, úgy vált, hogy 1-üres-kis szünet-2-üres-kis szünet, stb. és gőze sincs arról, hogy mit akar? "

Azért kell elviselned, mert 50-nel poroszkálni 70-es táblánál nem szabálytalan, nem tilos. És pont olyan jogon vesz részt a forgalomban, mint te (most kortól meg a képességeitől függetlenül). A tábla sehol sem a kötelező sebességet jelenti, hanem a megengedett maximumot. Bármi okból választhatok kisebb sebességet.

Egyébként a felvetéssel egyetértek, bizonyos kor felett sokkal komolyabb alkalmassági vizsgálat kéne, nem csak az, hogy bemegyünk a haver háziorvoshoz, aztán: -Hogyvagy? -Jól! Pecsét.

ne most 2010.04.21. 18:11:37

@andraszuzu: Időnként túlcsordul benned az okosság és itt vezeted le?

ne most 2010.04.21. 18:16:25

@csintapala: Azért kapta PAV I-et, mert el tudja viselni. Most kiderül nem tudja. A PAV I sem a régi, sokan átverik.

A PAV I egyébként nem versenyzői engedély, ha tehát csak fiatal jó képességű vezetőkkel akar csak találkozni, akkor inkább gokart versenyt ajánlom.

eml 2010.04.21. 19:32:26

@TökömTele:
Nappal futár, éjjel hírlapozom a városban, + agglomerációból járok minden nap.

J_W 2010.04.21. 21:59:59

Szarjon sünt a posztoló. Tipikus okoskodó tudományos munkatárs, aki arról is ír egy oldalt, hogy kivett egy tojást a hűtőből. Amúgy ha mögötted jön valaki, annak mit jelzel fényszóróval? Egy ostoba kicsinyes fasz vagy, semmi más.

Yo! Maaan! 2010.04.21. 23:06:04

@Masni: "úgy olvastam, hogy a duda a vész elhárításához szükséges eszköz,"

És azt nem olvastad, hogy lakott területen kívül az előzési szándékot is lehet vele jelezni?

Ha tol egy barom, aztán büntiből veszélyeztet, akkor ha rádudálsz az nem véleményezés, hanem figyelmeztető jelzés, hogy húzzonannyába el veszélyeztetgetni.

eml 2010.04.22. 00:33:28

@bloodmn: Szép és igaz. Ez az eset lakott területen belül volt.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.22. 08:13:44

Hátbazeg, te egy szánalmas kis pöcs vagy.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.22. 08:32:05

Jah és menj el pszichológushoz, ha neked mindenképpen dudálni meg villogni kell.

Alex3000 2010.04.22. 10:04:19

Nehéz visszafogni az érzéseket, de valóban le kell szarni az ilyeneket, mert nem érnek annyit, hogy magadnak csinálj kárt.

TökömTele 2010.04.22. 10:12:40

@eml: Igen, már olvastam feljebb. De nem is rád gondoltam, hanem úgy általában - ugyanúgy, mint a "10 éve vezetek" a "napi 200 kilómétert vezetek" se mond el mindent. Mert bár aki Siófokról jár Budaörsre naponta az M7-en vagy tudomisén Kistelekről Gyálra M5-ön kétszer annyit vezet, mint a Vácról Kispestre járó, mégis az utóbbi találkozik több és összetettebb forgalmi szituációkkal. Természetesen a hozzád hasonló, egész nap autóban ülő sofőrökre ez nem vonatkozik, csak a többségben levő "úrvezetőkre".

Quasim 2010.04.22. 10:44:11

A mostani autóm egy új swift. Evvel történt az eset. Mindenféle ordító motorhang, padlógáz, vagy akadozó váltó nélkül egy apró gázfröccsel megvan az 50, pláne ha az érdi lejtőn mész lefelé. 3 helyett 1x kuplungolsz. Kuplungolásnál általában amúgy is nyomsz kis gázt. Szóval szerintem ez így takarékos, és kellőképpen dinamikus. Érdemes az utolsó kuplung felengedés előtt várni kicsit hogy a kettes után lemenjen a fordulatszám, és akkor még szerintem a kuplunggal spórolsz. De alapvetően nem nagyon értek hozzá, csak nekem egyelőre így logikus. Aki tudja hogy ez így nem jó, attól elfogadok tanácsot. Akinek csak nagy az arca mert monitor előtt ül, attól kevésbé:)

Nyilván nem nem kellőképpen pörgős, vagy szar váltójú autóval ez nem pont így néz ki.

egyittlakó (törölt) 2010.04.22. 16:31:37

@lxrose: "Speciel a kerékpáros, motoros előremenős gondolat pont nem logikátlan (pláne a motorosok esetében, akik 2-szer jobban gyorsulnak, mint az átlag autó)."

Látom, te sem érted a lényeget. Tegyük fel, hogy a sorban állás benzinért, vízért, élelmiszerért vagy gyógyszerért alakul ki, például katasztrófa esetén (ne legyen ilyen).
Akkor minden motoros meg bringás előremehet, mert ő gyorsabb meg kis helyen elfér, szerinted? Ügyfélszolgálaton is ki lehet nekik hagyni a sorszám letépését, mert nekik jár ez az előny? Szóval, nem az iszik a forrásnál, aki előbb odaért és sorban áll, hanem a motoros meg a bringás? Szerinted?
Az én véleményem szerint, ha valaki bevág elém, az jogtalanul szerzett előnynek minősül, az én hátrányomra. Erkölcstelen tett, aki elköveti az tuskó, de minimum náci. Tegye csak fel a kezét az, aki örül, ha nem tud sorban állás után hozzájutni valamihez, mondjuk a gyerekének, mert valaki előre ment, a készlet meg közben elfogyott.

2010.04.22. 16:57:01

@egyittlakó: Mi köze ezeknek a közlekedési szabályokhoz? Milyen hátrány ér téged, ha én jobbra fordulok előbb, miközben te egyenesen mész tovább és a lámpa előbb vált csak jobbra, aztán lesz telezöld?
Úgy beszélsz, mint akinek nem jutott Kinder-tojás.

szalontüdő 2010.04.22. 16:59:18

@egyittlakó: "Tegyük fel, hogy a sorban állás benzinért, vízért, élelmiszerért vagy gyógyszerért alakul ki, például katasztrófa esetén (ne legyen ilyen)."
Nagyon nem jó az összehasonlításod. Ott szerintem egy motoros se vágna eléd, nem erről szól ez az egész.
Abba belegondoltál már, ha mi, motorosok is úgy beállnánk a sorba, mint az autósok, lehet a tizedig zöldnél se mennél át?
Jogosulatlan előny? Miért nem ülsz te is motorra?

egyittlakó (törölt) 2010.04.22. 20:44:03

@lxrose: nem magyarázom tovább, mert nem akarod megérteni a lényeget: neked nem lehet több jogod csak azért, mert két keréken szédelegsz

egyittlakó (törölt) 2010.04.22. 20:49:40

@szalontüdő: "Abba belegondoltál már, ha mi, motorosok is úgy beállnánk a sorba, mint az autósok, lehet a tizedig zöldnél se mennél át?"

Mint ahogy te sem az elsőnél mennél át, mert neked motorod van. Látom, kezded érteni.

"Jogosulatlan előny? Miért nem ülsz te is motorra?"

Mert nem ettem meszet. Kitalálták már a négykerekű járműt is, nekem meg az a kényelmes és korszerű. Másrészt meg nem vagyok agyatlan donor.
:-)

szalontüdő 2010.04.22. 21:14:35

@egyittlakó: A szomszédod tehene megdöglött már? :-D

Akkor te csak várjál szépen a sorodra, nekünk már nem muszáj.:-)

Donor meg nem csak motoron lehetsz.:-/

2010.04.23. 12:21:44

@egyittlakó: "neked nem lehet több jogod csak azért, mert két keréken szédelegsz "

Mi a jog szerinted? A KRESZ-t jognak tartod? Ha a "köcsög" jogalkotók ilyen szabályokat hoznak (logikusan), akkor több jogom van rá?
A jog szó milyen egyéb használatának van itt még értelme?
Nem lehet több jogom a kerékpárúton menni, mint neked autóval, mert én 2 keréken megyek, te meg 4-en?
A gyalogosnak nincs több joga a zebrán, mint neked, hiába neki még kereke sincs?
Tényleg ilyen hülye vagy?

TH 2010.04.23. 12:51:37

Én autózom, de soha nem jutott eszembe a motorosok előregurulásán hőbörögni vagy problémázni...
Aki sorban álláshoz hasonlítja, az ugye nem is előz soha, mert akkor jogtalan előnyhöz jutna a másik autóssal szemben?

szalontüdő 2010.04.23. 13:08:26

@TH: Ez szép volt!:-)
Egyre többször tapasztalom, hogy az autósok még segítik is az előrejutásunkat.

TH 2010.04.23. 13:19:54

@szalontüdő: én mindig szoktam...mivel én nem vesztek vele semmit, ha ő előrébb jut, mit zavarjon? ráadásul minél több motoros és biciklis, annál kisebb a dugó...

TH 2010.04.23. 13:20:26

@TH: na jó, van, amikor próbálok segíteni, de egyik motoros jobbról, a másik balról akar kikerülni...olyankor viszont morcos leszek...

"streetfighter" 2010.04.23. 14:15:28

@TH:
"Én autózom, de soha nem jutott eszembe a motorosok előregurulásán hőbörögni vagy problémázni..."

90%-ban engem se érdekel, mert a legtöbb normális, de amelyik utána feltart azt legszívesebben eltipornám.
Csak azért nem teszem mert sérülne az autóm és még le is csuknának érte.

TH 2010.04.23. 14:49:17

@"streetfighter": "de amelyik utána feltart azt legszívesebben eltipornám. "
Kicsit kevesebb indulattal talán neked is kellemesebb lenne a közlekedés pedig...

"streetfighter" 2010.04.23. 15:14:14

@TH:

Valószínüleg, de bizonyos dolgokon nehezebben teszem túl magam.
Ez pont azok közé tartozik.
Ha már előre pofátlankodik akkor húzzon a francba és ne lődörögjön.
Szerencsére eddigi pályafutásom alatt kb. 6-8 ilyen eset volt ami nem sok. :)
Az eltipornám patetikusabb mint a fellökném, nem igaz? ;)

TH 2010.04.23. 16:16:22

@"streetfighter":
Érdemes gyakorolni, h. minél jobban tudd uralni az érzelmeidet. :)))
"Az eltipornám patetikusabb mint a fellökném, nem igaz? ;) "
Lényegesen... :D

"streetfighter" 2010.04.23. 20:42:46

@TH:
"Érdemes gyakorolni, h. minél jobban tudd uralni az érzelmeidet"

Igen Mester. Majd gyakorlom!
Az ERŐ legyen Veled! ;)

TH 2010.04.26. 12:30:51

@"streetfighter": :DDDD
helyes, helyes...:D

Bobby Baccala 2010.04.27. 11:43:10

hogy lehet hátrafelé dudálni..vagy ez csak nekem furi vazz? :)

Gregorily 2010.05.11. 07:24:00

Még csak a kommentek felét olvastam át, máris megvan a keresztmetszetem az ide írókról.

Azoknak a tahó parasztoknak, akik azt tanácsolják, hogy menjen el mellette, ajánlanám, hogy olvassanak egy kis kreszt, és abból majd megvilágosodik a sötét agyuk, hogy lakott területen kívül nem előzünk jobbról...

A zebra előtt "előzékenykedőket" szidalmazó balf@szoknak pedig azt üzenem, hogy nálunk fejlettebb országokban, pl Ausztria, még akkor is megállnak bizony, ha nem mutatja szándékát valaki az átkelésre... És tudjátok, van, hogy a gyalog azért nem mutatja szándékát, mert nem is meri megközelíteni a padkát az olyan barmok miatt, mint amilyenek itt egyesek...Jövök 70-80-al, aztán majd úgysem mer lelépni...

Egy szó mint száz, ha az itt írók, valamint az úton közlekedők 70 % kivenné a s#ggéből a fejét, egy jobb világ lenne...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.05.11. 10:08:02

"hogy lakott területen kívül nem előzünk jobbról..."
De bizony hogy előzünk! Pld. balra kanyarodó és besorolt járművet csak onnan szabad!!!
Súlyos hiba, a vizsgáról egyből ki is vágnak, ha balról akarod előzni!!!!!
Amúgy a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten egy másik sávban való elhaladás az nem előzés. Ha Te szabályosan jobbra tartva haladsz, és elmégy egy másik sávban szabálytalankodó mellett, az nem előzés.

"pl Ausztria, még akkor is megállnak bizony, ha nem mutatja szándékát valaki az átkelésre... "
Ja, és németül is beszélnek, de attól nekünk még nem kell....

Amúgy egyszer majd ha annyi idős leszel, hogy apu kölcsön adja a kocsiját, próbálj meg átengedni egy átkelni akaró gyalogost, főleg időset. Még a végén üvölteni is fog Veled, hogy menj már, ő majd utánad átmegy. Nem olyan egyszerű meccs ám udvariasnak lenni a gyalogosokkal.

Take-it-Easy 2010.05.11. 10:39:29

@newtehen: a balra kanyarodni kívánó, besorolt, ÁLLÓ (bocs, Silent) járművet max. kikerülni tudod, megelőzni nem.

2010.05.11. 12:12:33

@newtehen: "Amúgy egyszer majd ha annyi idős leszel, hogy apu kölcsön adja a kocsiját, próbálj meg átengedni egy átkelni akaró gyalogost, főleg időset. Még a végén üvölteni is fog Veled, hogy menj már, ő majd utánad átmegy. Nem olyan egyszerű meccs ám udvariasnak lenni a gyalogosokkal."

A KRESZ szabályainak betartása nem udvariasság kérdése. A te kötelességed az, hogy lassítasz az átkelő előtt, vagy akár meg is állsz, ha szükséges. Ha az öreg eltökélt és nem akar élni az elsőbbségével, akkor nem fogsz sátrat verni ott, amíg át nem megy, de minden bizonnyal a türelmetlen faszok miatt alakul ki az, hogy inkább nem megy át az elsőbbségi jog ellenére sem, mert ledudálják, leordítják, hogy milyen lassan megy át.

cso zsi 2010.05.11. 12:49:51

@Easyke: Ezt az anyagot vedd át mégegyszer.

34. §(4) Csak jobbról szabad előzni

a) azt a járművet, amely a balra bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelzi és az úttesten a 31. § (1) vagy (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően helyezkedik el;

Take-it-Easy 2010.05.11. 13:23:34

@cso zsi: kösz, megvan. Csak kissé fura... ehh, mindegy.

cso zsi 2010.05.11. 13:49:27

@Easyke: Miért lenne fura? Más a forgalmi okból állás, és más a várakozás (magyarul: parkolás) miatti állás.

Gregorily 2010.05.11. 18:22:39

Bocikám, newtehen...

Konkrét szituációról beszéltem, és nem általánosságról. Jobb, ha áttekinted a kreszt a legelészés helyett, mert azt nem árt, ha tudod, hogy amennyiben - lakott területen kívül(!) a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten, ahol különálló sávok is vannak- te utolérsz egy, a belső sávok egyikén haladót a külsőben, akkor ha van elegendő sáv, akkor kielőzöd balról, ha pedig csak kettő van, akkor sávot váltasz, mögé állsz, és megvárod, míg ő húzódik ki oda, ahol eddig te jöttél, és szépen, BALRÓL megelőzöd...Tudod, más szabálytalankodása ( nem tart jobbra) nem jogosít fel téged a szabályszegésre....

Az, hogy balra kanyarodó járművet jobbról előzünk, úgy éreztem evidens, de lehet, hogy csak azért kötöttél bele ebbe, mert ma túl kék volt a fű...

A párhuzamos közlekedésre alkalmas úton jobbról csak lakott területen belül előzhetsz...
Arról viszont én nem tehetek, - az általad ismertetett "előzési szabály alapján" - hogy egy türelmetlen f@sz vagy, aki előzget jobbról lak.teren kívül...

Ausztriát pedig pozitív és követendő példaként hoztam, de mondhattam volna még más fejlett országot, ahol már volt szerencsém járni, mint pl. Németország, vagy Franciaország.

Rendszeresen átengedem a gyalogosokat, akár úgy is, ha a másik oldalról indult el. Próbálva ellensúlyozni bennük a negatív képet, amit a te fajtád alakít ki bennük...Lehet, hogy neked nehéz "meccs" udvariasnak(nem is tudtam, hogy ez amúgy előzékenység, vagy udvariasság kérdése) lenni a gyalogokkal, nekem viszont nem kerül túl sokba...Ízlések és pofonok...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.05.12. 14:09:29

@Easyke: Előzés

34. §
(4) Csak jobbról szabad előzni

a) azt a járművet, amely a balra bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelzi és az úttesten a 31. § (1) vagy (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően helyezkedik el;

b) azt a villamost, amely az úttest közepén - egyirányú forgalmú úton az úttest bal oldalán - levő pályán közlekedik.

Ezzel vitatkozz.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.05.12. 14:13:50

@Gregorily: Ócska melléduma. Személyeskedés helyett azt meséld el, hogy miért is minősül egy másik sávban való elhaladás előzésnek???? Esetleg idéznél jogszabályt? Köszönöm.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.05.12. 14:18:26

@Gregorily: Logikád alapján ha két balra kanyarodó sáv van, és valaki a külső sávban tököl 10-el, akkor nem mehetek a másik sávban mellette, hanem mögé húzódva be kell villognom őt a belső sávba, hogy jobbról tudjam "előzni"?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.05.12. 14:30:59

Silent!

"negatív képet, amit a te fajtád alakít ki bennük."

Engem ennek a feléért meg szoktál dorgálni... :-D

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.05.12. 14:38:14

OFF
@newtehen: Már a teheneket se lehet diszkriminálni? Hová jut ez a világ? ;))) Egyébként ez leginkább attól függ, hogy mikor mit veszek észre. Egyébként ennyiért még nem szoktam dorgálni szerintem. Max. ha van mögötte egy kis nácizás is például. :)
ON

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.05.12. 14:39:21

@lxrose:
Persze a zebra az annyira természetes, hogy nem is említeném. De:
Itt én nem feltéten arról beszélek, ha gyalogátkelőn kel át az illető. Bár úgy látom, hogy itt, mint opció sem merülhet fel, hogy a gyalogost esetleg máshol is át lehet engedni, mint ahol elsőbbsége van, de én szoktam olyat is. Ezen általam kiragadott eset pld. egy az út közepén, a záróvonalon ácsorgó bácsival történt meg. Gondoltam, ha már a feléig eljutott, átengedem. Nem volt egyszerű, konkrétan kiabált velem az öreg, hogy miért álltam meg őt átengedni. :-D
Mondjuk igen, ritka, hogy valaki egy 350 kilós chopperrel gyalogosokat engedjen át, de én vagyok olyan tehén, hogy megteszem. :-D
Biztos kapok majd a fejemre ezért is, de én nem szívesen centizgetném a szabálytalanul átkelőket, átengedem inkább őket. És nem csak azért, mert engem is megütne a kerekesszatyros néni, hanem mert ilyen a természetem. :-D

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.05.12. 14:41:27

@SilentSound: Jaj, hát a nacizást ki kell ám érdemelni, nem jár az mindenkinek kérem. :-D

2010.05.12. 15:46:33

@newtehen: Értem. Ha ez egy nem forgalmas szakasz, akkor egyéni mérlegelés kérdése, hogy átengeded, vagy nem. Ha forgalmas, akkor veszélyes, így sem az elsőbbségadás, sem az átkelés támogatása nem kívánatos. Örülök, hogy a zebrás kérdésben nincs köztünk véleménykülönbség. Ma mondjuk a 2. autó átengedett a zebrán. Meg is voltam lepődve. Lehet, hogy hallott a csepeli gázolásról, amit ráadásul a rendőrök szeme láttára követett el az illető? Ekkora idiótát! De legalább megkapja büntetését.

chubby1 2011.02.28. 09:46:15

A "hátulról érkező a hibás"-sal kapcsolatban szeretném eloszlatni az esetleges tévhiteket, ha vannak.

Normális körülmények között valóban a hátulról érkező a hibás. Ám, ha valaki előttünk "csak úgy" besatuzik és mi belemegyünk, akkor nem mi vagyunk a hibásak. Elég körültekintőnek kell ehhez, hiszen a KRESZ szerint:
"27.§.
(3) A jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi."

Az erőfitogtatás, fegyelmezés, büntetés, balesetokozás nem tartozik ide.

Felhívnám a figyelmet ugyenennek a paragrafusnak előző bekezdésének kiegészítésére a követési távolsággal kapcsolatban, amely szerintem sajnos mégis visszaélésre, figyelmetlenségre, kibújásra adhat okot. Eszerint:
"Nincs szükség ilyen követési távolság tartására
a) ha
- a vezető előzésre készül fel,
- az úttest menetirány szerinti jobb oldalán két vagy több forgalmi sáv van, vagy
- az úton az előzés tilos,
b) fegyveres erők oszlopban haladó gépjárművei között,
c) egy nyomon haladó jármű (kétkerekű motorkerékpár, segédmotoros kerékpár vagy kerékpár) követése esetén."

1 szó mint 100, vigyázzunk egymásra, és még ha érdekes szabályaink is vannak a közlekedésre, próbáljunk ésszeszűen túlélni MINDENKIT!












 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
süti beállítások módosítása