Friss kommentek

  • Carscache: Are radar detectors legal in Ohio? for passenger vehicles, but not for commercial vehicles. Understanding the regulations i... (2024.02.07. 07:09) Szerintem ezt beszopták sokan
  • Carscache: Are radar detectors are legal in Ohio? for passenger vehicles, but not for commercial vehicles. Understanding the regulatio... (2024.02.07. 07:09) A Toyota C-HR okos elektronikája
  • Carscache: Mark your calendars and rev up your anticipation! The official release date for the 2024 Hot Rod Power Tour announcement is... (2024.01.02. 10:37) Statisztikailag pont jó
  • Lángoló Nyelesfing: @kolbászoszsömle: Nem a lófaszt nincs te büdös faszszopó (2023.11.08. 23:32) Ködlámpás köcsögök
  • Carscache: For optimal EV battery performance, follow these EV battery charging best practices: use a dedicated charger, avoid frequen... (2023.07.10. 11:58) Kényelmes utcaseprő
  • Carscache: Get ready to experience pure adrenaline with the 2023 Aprilia RS 660 Extrema. Priced competitively, this high-performance m... (2023.07.04. 08:37) Menthetetlen idióták mindenütt
  • Carscache: Discover the perfect balance between affordability and quality with the best budget camera for car photography. Capture dyn... (2023.06.30. 09:54) Válaszol a lapos kerekű hummeres

Olvass Totalcart!

Nincs megjeleníthető elem

Közösködj Facebookon!

Címkék

ablaktörlő (2) adás vétel (1) adó (1) alkohol (9) árvíz (6) autó (1902) autókereskedés (5) autólopás (14) autómosó (1) autópálya (180) autóvadászat (5) backdoor (2) baleset (290) bamako (1) belváros (41) béna (200) benzinkút (38) biztonság (727) biztonsági öv (22) biztosítás (37) bkv (27) blog (39) bringások (1) budapest (634) büntetés (334) busz (19) buszsáv (33) C-HR (1) cserbenhagyás (36) csúszós (22) diplomata (1) dugó (111) elektronika (1) előzés (54) eredetiségvizsgálat (2) erőszak (162) eső (13) fekvőrendőr (2) felni (1) feltörés (3) fényszóró (12) fólia (2) gázolás (8) görkorcsolya (1) gumi (39) gyalogos (115) gyömrő (1) gyorshajtás (206) halálos (1) híd (13) hirdetés (1) hitel (2) (24) hülye (853) index (22) járda (13) jég (22) jogász (29) kanyarodás (17) kátyú (7) kéregetés (4) kerékbilincs (13) kerékpár (100) ködlámpa (10) körforgalom (25) környezetszennyezés (13) környezetvédelem (10) követési távolság (22) közlekedés (1572) közösség (22) közterület felügyelet (57) kresz (720) KRESZ (1) külföld (58) lámpa (70) lehúzás (203) M5 (1) máv (4) mazsola (22) média (10) megkülönböztető jelzés (11) mentő (29) mese (3) metró (2) motor (84) mozgáskorlátozott (46) műszaki hiba (15) műszaki vizsga (3) navigáció (16) női sofőr (113) nyereményjáték (41) okmányiroda (2) oktatás (21) öreg (16) parkolás (360) polgárőr (1) póló (7) pozitív (52) radar (1) rendőr (260) rendszám (25) részeg (24) robogó (16) sorompó (3) sportautó (4) start (2) szabályzat (9) szakértő (10) szélvédőmosás (7) szerviz (19) sztereotípia (275) születésnap (1) tábla (55) találkozó (24) támogatás (8) tanuló (7) taxi (45) teherautó (56) tél (4) telefon (1) tempomat (1) tömegközlekedés (57) totalcar (3) TOYOTA (1) traffipax (36) tudatlanság (1) tükör (21) tűzoltó (8) útfelújítás (46) útlezárás (71) vasút (5) veszélyes (828) video (82) villamos (22) záróvonal (11) zebra (90) Címkefelhő

Feedek

 

Sikeres volt a pünkösdi autóvadászat

2010.05.25. 12:52 :: SilentSound

Legnagyobb bánatomra az őszi után most nem tudtam ismét részt venni a hosszú hétvégén rendezett autóvadászaton, de nem kellett sokáig keresgélni olyan lelkes blogolvasót, aki magára vállalta helyettem, hogy részt vesz ebben a jó kis kalandban és be is számol róla. Don Blasius nagy lelkesedéssel és fényképezőgéppel felszerelkezve vágott bele vasárnap és dokumentálta nektek a történéseket.

A Zsaru-Carnak és Vezda Lacinak köszönhetően az autózz! blog ismét meghívást kapott a Generali Autóvadász Kupára, így egy teljes napom adódott a gépjármű-felderítő rendőrök, vám- és pénzügyőrök és civil autóvadászok munkájának megfigyelésére.

A program már a korábbi vadászatokhoz hasonlóan indult reggelivel és eligazítással a Rómaipartról. Én egy kisbuszban kaptam helyet, ami szintén fel volt szerelve rendszám-felismerő berendezéssel, hogy lássuk, hogyan is működik a gyakorlatban. A cél az volt, hogy mindig oda vigyenek minket, ahol valami fontosabb, érdekesebb esemény van. Volt egy pár mindenesetre. :)

Amíg még nem alakult ki, hova is indulunk a mikrobusszal, addig Vezda Laci elvitt engem a Bécsi úton dolgozó váci rendőrökhöz, beülhettem az ő autójukba. Ők aztán megmutatták a rendszert élesben! :) A rendszámfelismerő össze van kötve a központi adatbázissal, ami egyből jelzi, ha valami nem stimmel az autóval.

Nemcsak a körözött, lopott kocsikat jelzi, hanem a forgalomból kivont vagy lejárt műszakijú járműveket is, vagy azt ha a tulajdonost körözik. A Bécsi úton a nagy forgalomban egyből pittyegett a rendszer, mivel forgalomból kivont járművet jelzett: egy Toyota furgont és egy BMW-t. Előbbit egy éve, utóbbit 4 éve vonták már ki a forgalomból végrehajtási eljárás illetve biztosítás nem fizetése miatt. Műszaki viszont volt rajtuk, ami érdekes. A két vezető útvonalengedéllyel mehetett csak tovább, mivel a forgalmi engedélyt a rendőrök elvették.

Ezután jött az első nagyobb fogás, amikor egy rendszám és alvázszám alapján körözött Fordot jelzett a gép. Utol is értük az autót, benne 5 utassal és egy kisgyermekkel ölben (persze így gyermekülés hova is fért volna?). Megindult annak a kiderítése, miért körözik a gépkocsit. Az már biztos volt, hogy a sofőr tovább nem vezethet, mert nincs jogosítványa. De már 15 éve eltiltották!

Érkezett még két rendőrautó erősítésként, szerencsére veszélyes szituáció nem alakult ki. Jött a válasz közben a központból, a Fordot egy 40 autós csalás és visszaélés-sorozat miatt körözik Körmendről. A sofőrt tudomásom szerint előállították (ezt már nem vártuk meg), a járművet elszállították a Rendőrség telephelyére.

Ezalatt a XIII. kerületben találtak egy autót, ami szintén ebben a 40 autós ügyben érintett. A mikrobusz is ideért közben, így átszálltam hozzájuk. A Bécsi útról a Lurdy-ház mélygarázsába mentünk, mivel egy lopásgyanús autót találtak. Az autó átvizsgálásakor kiderült, hogy nem egyértelmű, hogy ez a lopott autó, mert a körözés kiadása során írtak el alvázszámot.

Ez után kanyarodtunk a XIII. kerületbe, még mindig ott volt a már említett autó. Egy Yaris, ami elöl elég csúnyán volt törve, a bal tükre lógott, hátsó ablaktörlője sem volt. Ezzel így közlekedtek, tehát elég feltűnő jelenség volt, a vadászok autójában meg felcsendült az Örömóda, ahogy megálltak a pirosnál mögötte.

A Toyotában ülő srácok teljesen együttműködők voltak, nem menekültek el, megvárták a rendőröket is (simán elmehettek volna). Ők azt állították, vették az autót, lehet, hogy átverték őket, de az is, lehet, hogy tudtak a csalásokról és ennek tudatában jutottak hozzá. Mindenesetre csak gyalogosan távozhattak, a kocsit lefoglalták.

Innen Újpest következett. Egy bordó Honda Accordot találtak a vadászok, aminek egy ép eleme nem volt, de fel volt törve a vezetőoldali zár, ki is volt nyitva, a gyújtáskapcsoló is sérült volt, rádió kitépve. A tulajdonosát viszont körözték, ő nem jelentette, hogy ellopták volna az autóját, érthető módon. :)

Az autó körbejárása közben előkerültek gyanúsnak látszó emberek. kérdésre azt állították, hogy a kocsi itt áll már hetek-hónapok óta, de nem tudják, kié. Pedig az autóból jövő olajfolyások frissnek látszottak, a féktárcsa is fényes volt. Egy srác négyszer hozta le egy óra alatt a kutyáját és nagyon figyelt minket, majd más lakók is érdeklődtek.

Erre a vadászok elmondták, hogy jó lenne tudni, kié az autó, mert itt áll felnyitva és hogy ne legyen baj, állagmegóvás érdekében a rendőrség elszállíthatja. Hacsak nincs itt a tulaj! Kijött egy férfi, aki mondta, hogy az öccséé a Honda, de ő nincs otthon. Vagy csak letagadta, elég gyanús volt. Az autóvadászok feladatköre arra már nem terjedt ki, hogy a tulaj után tovább nyomozzanak.

A Ferencvárosba mentünk ismét, mivel Sánta László információt kapott hamis nigériai rendszámú autókról. Az Ipar utcában kettő kocsi is állt, ami gyanús volt. Két különböző típusú lagosi rendszám volt, de mindkettő hamis. Fémlapra ragasztottak betű és szám matricákat. A rendszámokat pedig előszeretettel csereberélik az autók között.

Az egyik itt is egy bordó Accord volt (úgy látszik, ezekre rájárt a rúd:) ), a másik egy Nissan. A Honda szélvédőjébe holland rendszám gravírozva. Közben a helyszínre érkezett két vámos és még két rendőr is. Mind a két gépkocsi nyitva volt, tehát akár állagmegóvás érdekében is elszállíthatóak. Felnyitották őket az alvázszám azonosítása céljából.

A Honda bizony szerepelt a magyar rendszám adatbázisban is! A Nissan nem, de a vezetőülés alatt előkerült egy - a nyilvántartás szerint - Ford Transit rendszáma, a csomagtartóból meg szintén egy adag rendszám mind párban.

A kocsiban még ezen kívül voltak feltehetően hamis papírok: nigériai jogosítvány és forgalmi engedély.

Az egyedi azonosító megváltoztatása mint bűncselekmény, megállt itt alaposan. De hát ki tudja, milyen más bűncselekmények elkövetésére használhatták még fel ezeket a kocsikat. És bizony ezeken az autókon sem kötelező biztosítás nincsen, sem műszaki és már ránézésre is életveszélyes állapotban voltak! Mielőtt még bárki gondolná, hogy milyen felesleges macera afrikai rendszámú autókkal foglalkozni. :)

Azóta elő is került a tulaj, akinek már lejárt a tartózkodási engedélye, így idegenrendészeti őrizetbe került, valószínűleg kitoloncolják.

Közben a rádión értesültünk arról, hogy Kőbányán találtak egy autót, aminek a tulajdonosát sikkasztás miatt körözték, illetve találtak egy lopott Fiatot is. A Bécsi úton még egy fogás volt, egy motoros, aki eladta a régi motorját rendszám nélkül, majd a megtartott rendszámot felrakta az újabb motorjára. Hát nem lebukott? :)

Még néhány gyanús autót vizsgáltunk meg Kispesten és a Keletinél, de itt végül az eredeti feltevésekkel ellentétben nem találtunk semmit (egy susnyásban parkoló BMW rendszámára először Hondát dobott ki korábban a gép, de újbóli ellenőrzéskor stimmelt), majd vége lett aznapra az akciónak, elindultunk vissza.

Eredmények már csak késő estére lettek a fogási naplók összesítése után, így az információkat a "Hol a kocsid?" honlapjáról tudom közölni, ezek szerint pünkösd vasárnap 53 000 autót ellenőriztek. 5 db lopott, 9 bűncselekmény miatt körözött járművet találtak, 2 db autón volt hamis rendszám, 8 db fantomautó volt, amire hamis külföldi rendszám volt felszerelve. 12 db autót kerestek hitelsértés miatt. Forgalomból kivont autót 58 darabot találtak, ami ennek ellenére mégis közlekedett. Elfogtak 4 autótolvajt és 3 más bűncselekmény miatt körözött bűnözőt.

Ezúton is gratulálok a vadászoknak és köszönöm a részvételi lehetőséget a Zsaru-Car csapatának!

És a végére még azért idemásolom a hivatalos közleményt a vadászok teljes hétvégi (tehát nem csak a fent említett vasárnapi) teljesítményéről:

Annak ellenére, hogy a Pünkösdi hétvégén Budapest területén megtartott vadászatról már előre beszámolt több információs csatorna, mégis 10 lopás miatt körözött gépjárművet sikerült felfedniük a Rendőrség és a Zsaru-CAR autóvadász csapatok szakembereinek. Bár a múlt évi pünkösdi rekordot (18 megtalált lopott kocsi) nem sikerült felülmúlni, a megtalált autók összesített értéke több tízmillió forintra rúg. 10 bűncselekmény miatt körözött kocsi is fenn akadt az ellenőrzési hálón, ebből 2 kocsi egy 40 autót tartalmazó csalás sorozat részét képezte.

A BRFK és a PMRFK a hétvégi vadászatra külön motoros és gépkocsizó járőr egységeket biztosított az autóvadászok számára. Az eseményre autóvadászként érkeztek a Váci-a Dunaújvárosi- a Kecskeméti Rendőrkapitányság és a Gödi Rendőrőrs hivatásos állományú tagjai, civil kollégáikkal együtt.

A Zsaru-CAR rendszernek köszönhetően természetesen nem csak a lopott gépjárműveket sikerült kiszűrni a parkoló vagy közlekedő gépjárművek sorából, de sikerült még 14 olyan „fantom” autót is találni, melyeken vagy fiktív külföldi rendszám volt, vagy olyan Európai Unión kívüli állam rendszámával ellátott autóról volt szó, mely már nem közlekedhetett volna az EU útjain, mert a kocsi bent tartózkodása átlépte a megszabott időkeretet és a járművet nem helyezték itthon vagy az EU másik országban forgalomba.

A gépjárművek jellemzően az Egyesült Államok, Kanada, Lictenstein és Svájc rendszámaival voltak ellátva és tulajdonosaik állandó magyar lakcímmel rendelkeztek. Utóbbi járműveket a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai lefoglalták. 9 olyan gépjármű is előkerült melyeknek egyedi azonosító jelét hamisították meg, például eltávolították az alvázszámot, vagy egy másik jármű rendszámát tették az eredeti helyére.

A kamerás rendszerek a közlekedő gépjárművek közül 91 forgalomból kivont ezért illegálisan közlekedő és 47 lejárt műszaki vizsgával rendelkező gépjárművet szűrtek ki, melyek sofőrjeivel és üzemeltetőivel szemben a rendőrség munkatársai a megtették a szükséges intézkedéseket. Az ellenőrzött gépjárművek sofőrjei közül ráadásul 15 személy a vezetéstől is el volt tiltva, 7 személy pedig rendőrségi körözés alatt állt.

[Frissítve: 2010. május 26., 9:42]

A kommenteket olvasva Vezda Laci reagált egy levélben, több leírt kérdésre válaszolva, íme:

A hozzászólásokat olvasva, gondoltam leírok egy-két dolgot, mert nem teljesen tiszta egyeseknél a kép. Pénteken a rádióban én nyilatkoztam (Klub rádió) és valóban felhívtam a figyelmet arra, hogy rengeteg olyan külföldi rendszámú autó mászkál kicsiny hazánk útjain, melyeknek vagy lejárt az összes irata, vagy egyáltalán semmilyen okirattal nem rendelkezik az autó tulajdonosa.

Sok olyan eset is van mikor egy kocsin nem is a kocsira való külföldi rendszám van. Az EU-n kívüli rendszámokkal való visszaélés pedig külön kategória. Ezekben az esetekben gyakran a rendőr kollégák a vámosoknak adják át az intézkedést, így több eljárást is kell indítani a tulajdonos ellen. Az utóbbi egy hónapban több tucat olyan kocsit akadt fenn az ellenőrzési hálón, amelyeket a fináncok lefoglaltak.

Gyakori az olyan eset például, hogy amerikai rendszámú, az Egyesült Államokból, vagy Kanadából behozott kocsival közlekedik évekig valaki az EU közútjain, holott ezt csak fél évig tehetné meg. A fél éven kívül természetesen még jópár szabály és előírás van, amit a lefoglalt kocsik tulajdonosi nem tartottak be, de ha ezeket részletezném, külön blogot kellene indítani.

Az autóvadász kifejezés nem egyenlő a polgárőr kifejezéssel. Az autóvadászok között vannak rendőrök, vám- és pénzügyőrök, polgárőrök és civilek is. Éppen ezért az autóvadászok nem az Országos Polgárőr Szövetség Gépjármű Felderítő Tagozatának (ismertebben Matrix Police) tagjai, akiknek munkáját egyébként szintén olyan fontosnak tartom mint a miénket, csak mi más szisztéma szerint tarjuk az autóvadászatokat.

Az az autóvadász, aki ellenőrzés alá von egy kocsit és annak a sofőrét, mindig hivatásos állományú személy. Gyakran egyenruhás személy, de van olyan eset is, hogy civil ruhás, de hivatásos állományú személy ellenőriz, miután igazolta magát. Egy olyan eset volt a vadászat alatt, amikor egy polgárőr autóvadász egy csalás miatt körözött kocsit követett, és egy piros lámpánál a körözött autó mögé állt, majd közölte annak a sofőrével a tényállást.

A sofőr meglepő módon nagyon készséges és együttműködő volt, így a rendőrök kiérkezéséig a helyszínen maradt. Mint kiderült csak kölcsön kapta a kocsit, ezért nem volt miért izgulnia. A kocsit a rendőrség lefoglalta. A polgárőr autóvadász egyébként a parkoló autókat ellenőrizte, csak elhaladt a kamera előtt a körözött kocsi, ezért követte azt. Miután gratuláltam az autóvadásznak, felhívtam a figyelmét arra, hogy az autós akár el is menekülhetett volna, vagy megtámadhatta volna.

A feladatokat is úgy osztjuk be autóvadászatok alkalmával, hogy ahol csak civilek ülnek a kocsiban, csak a parkoló járműveket ellenőrizzék, a problémák elkerülése miatt.

Autóvadászatokat átlagban havonta tartunk az ország minden területén.

Tevékenységünkről nagyon sok mindent meg lehet tudni a www.autovadasz.eu weboldalon. A „bemutatkozás” és az „autóvadászatok” menüpontot különösen ajánlom mindenki figyelmébe. Nagyon köszönöm az értékes hozzászólásaitokat és szeretném, ha minél többen propagálnátok ezt a weboldalt ismerőseitek körében.

Köszönöm az olvasók figyelmét és köszönöm, hogy Don Balsius eljött a vadászatra.

Vezda László autóvadász

79 komment

Címkék: budapest biztonság rendszám autó rendőr autólopás autóvadászat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcellusca 2010.05.25. 12:58:44

Hüjjje a posztoló! :DDDD

Na, mos'má' el is óvasom. :D

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.05.25. 13:11:43

Zuglóban, a hungária-thököly-róna-mogyóródi négyszögben is körbe lehetne nézni, tucatjával állnak a rendszám nélküli, meg lejárt műszakis kocsik az utcákon. van, ami már évek óta...

Take-it-Easy 2010.05.25. 13:27:46

Áhhh, lemaradtam, de azért: csatlakozom @Marcellusca: -hoz... :DDDD

potha 2010.05.25. 13:29:49

Nem akarok szemétkedni, de az elkapott fordosoknak olyan fura színe van :D

Marcellusca 2010.05.25. 13:30:33

Gratula a csapatoknak!

Minden nap kellene ilyen, nem csak kampány jelleggel!
De így sem rossz. :)

Meg az is kellene, hogy menet közben kiszedjék a súlyos szabálytalanságot elkövetőket.

Don nem írta, hogy melyik csapatban volt, de külön gratula a 3. helyezetteknek! :D

Gringо · http://www.youtube.com/watch?v=5Bz8GyTrUxw 2010.05.25. 13:36:54

@Marcellusca: Hát ez az!

Ha minden nap legalább ilyen aktivitással tudnák csinálni, azzal igencsak megnehezítenék az autótolvajok dolgát, sőt, megkockáztatom, egyenesen ellehetetlenítenék őket.

A rendőrségnek kellene ilyen rendszer minden egyes járőrautójába és használniuk is kellene folyamatosan!

Gringо · http://www.youtube.com/watch?v=5Bz8GyTrUxw 2010.05.25. 13:39:06

@Gringо: ...illetve természetesen nem csak az autótolvajok, hanem a papírokkal, biztosítással, műszakival ügyeskedők is izzadnának rendesen :)

Alex3000 2010.05.25. 13:43:50

@potha: dehogy, csak úgy verődött vissza a fény...

Marcellusca 2010.05.25. 13:55:25

@Gringо: Nem tudom, hogy milyen aktivitással folyik ez nap, mint nap, de gondolom csinálják.
Csak nincs ekkora sajtó visszhanja.

Marcellusca 2010.05.25. 13:56:45

@SilentSound: OK, főnök.
Felőlem törölheted is azt a kommentet.
Nehogy más vérszemet kapjon! :D

Tron65 2010.05.25. 14:09:21

Szépvolt fiúk! Hajrá tovább!!!

Ilyenkor és amikor fura gépeket látok az útszélén mindig felmerül bennem a kérdés:
Van-e valami cím / internetes oldal, ahol jeleni lehetne a gyanús gépeket?
Pl. a Kálvária tér mellett majd 1 évig ácsorgott egy BNW. Ebből majd félévet betört ablakkal. Bár ez idő alatt végig vigyázott rá egy Volvó. Már egyik sincs ott, de hogy kik gyűjtötték be, nemtudom.

ex-dr. vuk 2010.05.25. 14:10:35

Miert nem lehet ezt mondjuk FOLYAMATOSAN?
Rendorbacsik akik csak furikazgatnak mondjuk ezt csinalnak egesz nap. Nem lehet?
Na jo, utopia.

ne most 2010.05.25. 14:20:39

Tegnap baleset volt az M7 75.km-énél. 11Km-es kocsisor. Rendőr sehol. Illetve láttam egy autót 90.km körül talán mértek. Terelés sehol, old meg magad.
Egyetlen pozitív a szabadbattyáni polgárőrség kikapcsolta a lámpát a városban, igy nem kellett órákat várni a zöldre.

Mighty 2010.05.25. 14:24:16

Miből is tartana felszerelni az összes járőr autót kamerával, laptoppal, mobil nettel, hogy ne csak az évi 1-2 akciózás keretében kerüljenek elő lopott, körözött, forgalomból kivont és fantom autók?

Fikk a Nick 2010.05.25. 14:27:50

Minden tiszteletem ezeké az emberekl, de.
Silent, Te biztosan tudod a választ: az azutóvadászok milyen jogkörrel rendelkeznek?
Mert hallottam pénteken egyet közülük a rádióban, és hát kinyílt a bicska a zsebembwen, ahogy előadta, hogy minden külföldi rendszámost majd jól megállítanak, meg a papírjaikat is elkérik, meg minden. Hát h atőlem kérné egy nemrendőr, akkor jót nevetnék.
Ezért érdekel, hogy akkor Ők most hatósági személyek?

Fikk a Nick 2010.05.25. 14:28:54

@drmotto: A helyesítási hibákért meg elnézést lérek...

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.05.25. 14:33:42

@drmotto: Olyan jogköre van, hogy rendőrt hívhat. Azt nem tudom, hogy hivatalosan megállíthatja-e, igazoltatni meg végképp nem hiszem, hogy van joga bárkit is. Az ilyen autóvadászatokon is úgy szokott működni a rendszer mozgó autók figyelésénél, hogy a civil autóban ülnek a nemrendőr autóvadászok, ha találat van, akkor rádión jelzik a párszáz méterrel arrébb várakozó rendőröknek, akik megállítják. Ha kering a forgalomban a vadász autó, akkor nem hiszem, hogy bármit is tehet hivatalosan, de olyat szoktak, hogy pl. piros lámpánál beállnak a körözött autó elé meg mögé, hogy ne tudjon elmenni. Hogy ez mennyire oké jogilag, azt nem tudom.

Kicsi79 2010.05.25. 14:33:44

Tudom, hogy OFF, de ez azért erősen arcpirító:

www.storyonline.hu/hirek/meddig_tarthat_stohl_nyomozas/24562/

Magyarul megint bebizonyosodik, hogy ha van pénzed, és elég ismert vagy, ebben az országban bármit megtehetsz. És a rohadékja megint meg fogja úszni egy ejnye-bejnyével! Csak arra lennék kíváncsi, mi történt volna, ha az eljáró bíró családja ül az általa rommá tört másik kocsiban? Akkor is zsebre tenné a kenőpénzt? A szemtanúk véleménye miért nem számít? Mennyibe került/kerülhet ez Stohlnak (mármint zsebbe)?

Kicsi79 2010.05.25. 14:35:24

@SilentSound: Bocs az OFF-ért... Csak föl vagyok háborodva.

Fikk a Nick 2010.05.25. 14:36:43

@SilentSound:
Köszi. Valami ilyesmire gondoltam én is, ezért is nem értettem az arcoskodó nyilatkozatot.

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.05.25. 14:37:17

@Kicsi79: "Akkor is zsebre tenné a kenőpénzt?"
simán. esetleg többet kérne.

mennyibe került?
sajnos sokkal kevesebbe, mint gondolnád.

bagóért meg lehet venni bárkit ebben az országban.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.05.25. 14:40:18

@Kicsi79: @xaba99: Mivel tényleg nagyon off a téma, kéretik max. a többek közt erre rendszeresített topicban tárgyalni, itt:
autozz.blog.hu/2010/05/13/koktelbar_off_topic

@drmotto: Sok ám köztük a rendőr is, nem lehet, hogy közülük nyilatkozott valaki? Megvan a cikk / interjú valahol?

Fikk a Nick 2010.05.25. 14:44:20

@SilentSound:

Rádióban hallottuk az asszonnyal péntek délután/kora este. De hogy melyiken, lövésem sincs sajnos, mert 2 percenként kapcsolgatunk általában.
Ha rendőr volt a nyilatkozó, az meg szerintem még rosszabb, mert hivatalos személy fenyegetőzik.
Tisztelem amit csinálnak, és szükség is van rájuk (sajnos...), de a nyilatkozat (ok) alapján kissé olyanok lettek, mint a polgárőrök. Hatóságnak képzelik magukat....

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.05.25. 14:49:37

@drmotto: Polgárőrök is sokan vannak köztük. :) Egyébként tény, hogy van az a kategória, aki szeret rendőrködni, de valamiért nem lehet rendőr. Ilyen például a biztonsági őrök egy jó része (tisztelet a kivételnek) és biztosan akad ilyen ember az autóvadászok közt is. De ha jól csinálja amit csinál, felőlem legyen nagy szája. Pláne, hogy ezt rendszerint szabadidőben, saját költségre teszik, ami becsülendő.

Marcellusca 2010.05.25. 14:51:17

@SilentSound: Ne OFFoltasd mán szét a Koktélbárt, ha lehet! :DDDD

schdl (törölt) 2010.05.25. 14:52:18

Nekem a lakótelepeken ácsorgó 10-15 millás kocsik is gyanúsak, szerintem ott dugdossák őket...

Fikk a Nick 2010.05.25. 14:55:26

@SilentSound:

Mondom, ezzel semmi bajom, sőt, maxi respect jár érte.
Csak ha van a 100-ból 2 hülye, akkor azok alapján ítélik meg a többit is. Lásd még rendőrök...

Leadfoot 2010.05.25. 14:56:55

Atyaég, micsoda kupleráj van ebben az országban...

cork77 2010.05.25. 15:01:56

Sűrűbben kellenének ilyen akciók. A posztoló meg hüje, mert a Marcellucsa azt írta!:-)

Alex3000 2010.05.25. 15:20:48

@ne most: csak halkan jegyzem meg, hogy a balesetkor a kijelzőn a "biztonsági öv használata kötelező!" felirat volt. Ennyit a gyors tájékoztatásról.

mate6 2010.05.25. 15:36:26

@schdl:
Pedig vannak ilyen autók a lakótelepeken, a miénkrol konkrétan lopják oket, úgyhogy rossz a feltételezés.
Egyébként pedig minden rendorautóba ilyen cuccc kéne. Nem tudom, ezek a gépek hogyan vannak programozva, de biztos megoldható lenne egy olyan funkció, ami archiválja az gyanus eseményeket..Ezt úgy értem, hogy raktározná a napi szinten kifogott verdákat. Ezzel kikuszobolheto lenne a zsebre dolgozás is. Márpedig ha egy laptopon keresztul mukodik, akkor ez nem tul bonyolult.

schdl (törölt) 2010.05.25. 15:49:26

@mate6: Én is lakótelepen lakom, de kicsit túlzásnak érzem a zsírúj VW Scirocco-t a parkolóban :D

"streetfighter" 2010.05.25. 16:06:14

@schdl:

Sok hülye inkább kocsira költ, mert azzal lehet villogni és elvan egy panelben.
Nekem is van ilyen ismerősöm.

mate6 2010.05.25. 16:20:47

@schdl:
Hát én is, dehát a panel jó kis szociomátrix, van ott minden, bunozotol professzorig..
Mondjuk még a 14 éves Carinámat féltettem, mikor a mellette álló Passat kerekei eltuntek reggelre..

John?:_Doe 2010.05.25. 16:22:43

Én nagyon nem örülök annak amit ezek az emberek tesznek.

A gárdisták is szabad idejükben, saját pénzükből mentek másokat megvédeni, így nekem ez rossz duma. Ha valaki nem jó rendőrnek, akkor az ne végezzen rendőri munkát. Főleg ne olyat, hogy "piros lámpánál beállnak a körözött autó elé meg mögé, hogy ne tudjon elmenni".
Én ezt például civil autóktól, támadásnak venném és tutira megpróbálnék szabadulni.

A cél, nem mentesíti az eszközt.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.05.25. 16:25:13

@John?:_Doe: Azért ne mosd már össze őket a gárdistákkal, kurvára nem ugyanaz a két dolog.

John?:_Doe 2010.05.25. 16:34:31

@SilentSound: Miért is más?
Felhatalmazás nélkül erőlködik mindkettő. Sőt, a gárdisták tudatosan óvakodtak a törvényszegéstől.
Nyugodj meg, ha gárdistát vagy szimpatizánst kérdeznél, mindkettő társadalmilag hasznosnak tartaná a gárda tevékenységét.

Nem azzal van bajom, hogy ezek az emberek rendőrösdit játszanak, egészen addig amíg törvényes keretek között teszik ezt. Kövessék, értesítsék a rendőrséget vagy a bankot, de ne fogjanak közre és akadályozzanak mondjuk tartozást felhalmozó embereket, mint a Pokol Angyalai motoros banda.

A legszomorúbb, hogy én ezért a munkáért a rődnerségnek adó formájában jó sok pénzt fizetek, ezért elvárnám, hogy a kamerázást, lopott autó keresést ők végezzék napi szinten, nem pár -jó értelemben vett- őrült.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.05.25. 16:43:32

@John?:_Doe: Alapvetően az ideológia miatt más. De ha ennyire nem látod a két társaság közt a különbséget, akkor fölösleges is belemenni az elemezgetésbe.

Abban egyetértünk, hogy amihez nincs joga, azt ne csinálja. Azt egyébként nem tudja az autóvadász, hogy az autót miért körözik, csak azt látja, hogy körözés alatt áll a rendszám, vagy hogy nem stimmel hozzá a típus és a szín.

ne most 2010.05.25. 17:01:32

@John?:_Doe: A "pár őrült" nélkül mire lehetne számítani? Kár, hogy nincs több.
Lásd fönt az M7-es torlódásnál, a polgárőrség volt az egyetlen, ahogy én láttam, aki láthatóan segített.
Van a GPS-hez TMC, ami tájékoztatna a forgalmi helyzetről. Valaki megvette a szolgáltatást, de nem szolgáltat ahogy lehetne, semmi info nem volt rajta erről.
Röviden az ilyen lelkes civilek munkáját én nagyon megbecsülöm, pótólhatatlan.

mr_x 2010.05.25. 17:58:59

@ne most: "Röviden az ilyen lelkes civilek munkáját én nagyon megbecsülöm, pótólhatatlan"
Ez addig rendben amig a torvenyeket betartjak!
Az ele-moge allas az kb az a kategoria, mint ha en szabadidomben bankok biztonsagi rendszeret tornem fel es ha sikerul akkor kozolnem a bankkal hogy mi a bibi.
Szerinted lecsuknanak erte?
Pedig ugyanazt csinalom munkaidoben a bankok megbizasabol penzert, akkor civilken miert nem tehetem?

atila68 (törölt) 2010.05.25. 18:30:35

"Egy bordó Honda Accordot találtak a vadászok, aminek egy ép eleme nem volt, de fel volt törve a vezetőoldali zár, ki is volt nyitva, a gyújtáskapcsoló is sérült volt, rádió kitépve. A tulajdonosát viszont körözték, ő nem jelentette, hogy ellopták volna az autóját, érthető módon."

Aki nem fizeti ki a terítendő anyagot annak szerencséje van ha csak a kocsiját viszik.

ne most 2010.05.25. 18:57:30

@mr_x: Az ellenőrzésnek olyannak kellene lennie, mint itt. Csak azt állitja meg, akit érdemes. Remélem a központi adatbázis helyes és ok nélkül nem rohnanak le gyerekes családokat.

(---Flúgos Buszos---) 2010.05.25. 19:01:48

Most azt hiszitek,hogy csak BP van az országban?

Létezik egy másik világ BP-en kívül is,amiben sokkal több a simlisség.

eml 2010.05.25. 19:21:50

Most voltak eredmények, habár minden eredmény relatív. Megtaláltak x autót y-ból, de nem tudjuk y hányszorosa az x-nek.

Don Blasius 2010.05.25. 19:37:25

@eml:
Az a baj, hogy y folyamatosan nő, és vannak autók, amiket a lopás után rögtön szétszednek. Ezeket jelenleg gyakorlatilag lehetetlen megtalálni. :(

mr_x 2010.05.25. 19:42:26

@ne most: "Az ellenőrzésnek olyannak kellene lennie, mint itt. Csak azt állitja meg, akit érdemes. "
Nem! Ne allitson meg senkit!
Kovesse es hivja a rendoroket.
Esetleg legyen egy rendor is minden autoban, akkor megallithatja, viszont civilkent semmi joga nincs "ele-moge allni es feltartani amig a rendorok kiernek".
Ha engem probal feltartani amikor Magyarorszagon kulfoldi rendszamu autoval kozlekedem, mert "megallitunk minden kulfoldi autot", akkor szemrebbenes nelkul osszetorom az autojat es utana beperelem karteritesert.
Ezt annak ellenere mondom, hogy orulok hogy vannak ilyen emberek, es ha Mo-on elnek en is szivesen reszt vennek benne.

John?:_Doe 2010.05.25. 20:17:23

@ne most: Nézd, ha a rendőrség baszik tenni a dolgát, nem az a megoldás, hogy csináljunk magánrendőrséget, hanem a rendőrséget kell felszerelni a feladat elvégzéséhez szükséges eszközökkel.

Az hogy vannak olyan emberek, akik saját pénzen, szabadidejükben társadalmilag hasznos munkát végeznek,
az jó.

Senki nem állította az ellenkezőjét.

Ha közben ők is törvénytelenek, az rossz.

.

Mondom másképpen: ha valaki őrzi a környéket az autófeltörőktől, az jó.
Ha közben a távcsövével a szomszéd 12 éves Pannikát kukkolja, az rossz.

És az sem menti fel, hogy egyébként saját pénzen vette a távcsövet, szabadidejében társadalmilag hasznos tevékenységet végez.

rushman 2010.05.25. 20:34:06

Szerintem nem a rendőröket (meg a civileket) kellene ezzel fárasztani. A technológia adott, az infrastruktúrát már csak bővíteni kell.

Tessék szépen egyesével minden közlekedési lámpába normális kamerát szerelni. Leolvassa a rendszámokat, koordinátával, időkóddal, lámpa állapotával (szín), elküldi okosan a "központba". Ott pedig már csak azzal kell foglalkozni, hogy kiküldjük a járőrt lopott kocsi esetén, a piroson áthajtóknál megy a csekkes formanyomtatvány a nyomtatóra és a postázóba, a többi rendszámot meg x ideig el lehet tárolni, ha másnap esetleg befutna egy autójától frissen megfosztott tulajdonos.

Minél több a kamera, annál szebben lehet nyomonkövetni, és célbajuttatni a járőrt. Az autópályákon már a kamerák is adottak. Használjuk már őket, könyörgöm!

Nincs rá pénz? Ha én tudok spórolni, más is tud.

Amúgy örülök a civil kezdeményezésnek, csak így tovább. Kár, hogy az én kocsimat még nem sikerült megtalálniuk.

rushman 2010.05.25. 20:42:40

@John?:_Doe: 1. Tudtommal mindegyik autóvadász kocsiban van egy rendőr, vagy valaki aki jogosan járhat el.
2. Ha te civilként TUDOD, hogy egy autó lopott, nem érzel semmi késztetést arra, hogy segíts egy embertársadon, akit éppen megloptak? Tegyük fel, hogy nincs telefon a közelben, rendőrt nem hívhatsz. Szétteszed a kezed, és továbbmész?

Ha a mamitól az utcán látványosan lenyúlják a táskáját, ő kiabál, és a tolvaj feléd fut, gondolom félreállsz, hogy ne akadályozd őt a szabad úthoz való jogának gyakorlásában. Meg különben is a rendőrség dolga.

Tudom, beleszarni sokkal könnyebb.

rushman 2010.05.25. 20:45:02

@John?:_Doe: Amúgy teljesen egytértek veled abban, hogy ez nem a civilek dolga... normális rendőrség kéne normális vezetéssel. Én a rendőrállamnak is nagyon örülnék: Nincs a keze kormányon? Fejlövés. Pont. Majd megtanulják tisztelni a rendőrt.

ne most 2010.05.25. 20:52:10

@John?:_Doe: Nem magánrendőrség, semmivel sincs több joga mint egy másik állampolgárnak. Nincs fegyvere, nem állithat elő. Ennek ellenére néha sokkal hatékonyabb, mint a rendőrség. A legkevésbé sem jellemző, hogy sérülést okoztak volna.
Nem utcai szervezett bűnözői bandáról beszélünk.

ne most 2010.05.25. 20:57:16

@szmeby: "Normális rendőrség normális vezetéssel"
Persze álomország határán. A rendőrség erőszakszervezet. Szükség van rá az állatok ellen.
Lopott gépkocsi utáni kutatás, torlódásban terelés még bőven lehet civil tevékenység.

bikila 2010.05.25. 21:06:21

@xaba99: tényleg van egy pár ilyen autó arrafelé, tanúsíthatom...

[mike] 2010.05.25. 21:20:47

@szmeby: Tessék szépen egyesével minden közlekedési lámpába normális kamerát szerelni.

Gondolkozz már kicsit bogaram. Amit mondasz, az nagyjából egyenértékű azzal, mintha az összes metróvonal összes kocsijából kilépő embertől elkérnének minden papírt. Információt könnyű okádni, kiértékelhetően feldolgozni, már kevésbé. Neked ellopták a kocsidat, nekem a fűnyírómat, a szomszédba bementek, valaki látott egy lopást, közben helyszínelni is kéne, meg esetleg járőrözni... Ember nincs ennyi feladatra, nemhogy autó, meg üzemanyag. Távolról könnyű szakérteni, tudom.

záporjózsi 2010.05.26. 08:38:36

@John?:_Doe: Adott pár állampolgár, akik tudomására jut egy feltételezhető bűncselekmény. Értesítik a rendőrséget és a feltételezett elkövetőt megakadályozzák abban, hogy a helyszínről elmeneküljön, illetve a bizonyítékokat megsemmisítse. Ehhez joguk van. Élnek vele.

@ne most: Akkor legyen kétféle rendőrség. Az egyik a tájékoztatós-terelős-autómegtalálós (nem fegyveres, de önvédelmi eszközökkel és kommunikációval felszerelt), erős utcai jelenléttel, nyelvtudással, sok, életszerű, apró ismerettel (hol van bankomat, lottózó, buszmegálló, óvoda, stb.), természetesen egyes jogkörök (pl. igazoltatás) megtartásával. A másik a nagyonautós-nagyonfegyveres, nyomozós, kommandózós, stb.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.05.26. 09:44:13

Vezda Laci, az autóvadászat egyik szervezője és egyben a mi meghívónk levélben reagált a kommentekre, beszúrtam a poszt végére.

John?:_Doe 2010.05.26. 10:30:05

Vezda úr,

köszi a kiegészítést.
Így, ha törvényesen végzik, sok sikert a hobbijukhoz. :)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.05.26. 13:41:58

Én azt nem értem, hogy ezt a rendszert miért nem lehet rákötni az autópálya kamerákra, buszsáv figyelő kamerákra, összekötni az összes trafipaxxal, etc. És ha már egy métert nem lehet menni lopott kocsival az országban, akkor elmondhatjuk, hogy valóban tettünk valamit az autólopások visszaszorítása ellen.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2010.05.26. 18:20:49

@newtehen: ezt én sem értem...Épp erről dumáltunk tegnap...Akkor nagy trében lennének, akik sumákolnak. Tényleg nem értem..

mr_x 2010.05.26. 19:48:28

@SilentSound: Igy korrekt a vadaszat, bar azert ketsegeim vannak a civil autobol kiszallo magat "rendorigazolvanynak latszo targgyal" igazolo szemely valodisagaval kapcsolatban :-o
Bar lehet hogy csak a paranoia...

mr_x 2010.05.26. 19:52:12

@newtehen: "Én azt nem értem, hogy ezt a rendszert miért nem lehet rákötni az autópálya kamerákra, buszsáv figyelő kamerákra, összekötni az összes trafipaxxal, etc."
Es a kovetkezo lepes meg az lesz, hogy kiszamoljak a ket kamera kozotti atlagsebesseged es ha tobb mint a megengedett akkor automatikusan megy a csekk.
Persze ha meg kevesebb mint a megengededett akkor meg azert megy a csekk mert feltehetoleg szabalytalanul parkoltal :-o
Nem veletlen hogy az angol autoklub nem engedte a rendorsegnek a forgalomfigyelo rendszer adatait felhasznalni (atlagsebesseg alapjan akartak buntetni anelkul hogy sajat rendszert epitenenek ki)

Reggie 2010.05.26. 22:02:26

@mr_x: Pedig ez nem ujdonsag. Volt ahol az autopalya kapuknal, ha gyorsabban mentel a megengedetnel, csengetheted a kapudij melle a birsagot is. Azthiszem talan Velence fele volt ilyen.

eml 2010.05.26. 23:02:06

@Reggie: Tanusítom neked, hogy az olaszok leszarják mennyi idő alatt érsz egyik kaputól a másikig.

Náluk nem volt ilyen rendszer, és nem is lesz.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.05.27. 16:53:28

@mr_x: Azért más kérdés ez alapján bírságolni, vagy lopott autók keresésére használni... Amúgy meg nekem nem fáj, ha megszűnik a gyorshajtás is...
(a tilosban parkolás sántít, megállhattál legálisan is, vagy forgalmi okból)

rushman 2010.05.27. 19:56:57

@[mike]: Köszönöm a becéző szavakat. A metrós hasonlatod ott sántít, hogy te emberekkel képzeled el, én gépekkel.

"Információt könnyű okádni, kiértékelhetően feldolgozni, már kevésbé."
Már bocsánat, de ez szűklátókörűség (ami sajnos túl sok vezető pozícióban lévő emberre jellemző). Arra vannak a szakemberek, hogy megoldják a problémát. Nevetségesen kevés adatból áll egy rögzítés. Egy nap történik ebből talán pár ezermilliárd. Ha megvannak a számok, már tervezhető is a rendszer. A google is biztos varázslatot használ az internet indexeléséhez (és ő nem néhány karaktersort tárol, hanem komplett weboldalakat).

Ami pedig a járőr kiküldését illeti: Bőven elég azokhoz az esetekhez kiküldeni, ami a feldolgozás során kiesik. Ha nincs rá kapacitás, nem végzik el, de megjelenik az igény. Jelezni kell felfelé, hogy munka van, és eredményes. Melyik politikus ne bólintana rá, ha azzal villoghatna, hogy megszűntette az autólopásokat?
Persze tudom, a járőrök is szeretnek inkább tesco parkolókban driftelni (nem egyedi eset), mint dolgozni, de ez ne az én problémám legyen.

Amúgy én is szívesen olvasnám a te építő jellegű javaslatodat a probléma megoldására. Te hogyan képzeled el? Sehogy? Így is könnyű szakérteni.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.29. 10:46:59

Mintha a tafipaxokat lehetne maszekben is üzemeltetni, vagy csak majd lehet
Az autóvadász berendezésekért miért nem nagy a tülekedés?
Nagyobb lenne a jutalék a trafin?

billencses 2010.05.30. 13:56:17

Ja ő buktatott le hogy lejárt a műszakim. Azt volt 30 napom hogy elvigyem. Pedig úgy tudtam (még 2005-ben) hogy mellék úton 90 nap a türelmi idő.

dansun 2010.05.30. 20:50:12

@eml: ...tévedsz! Már van, kérdezz meg nyugodtan pár olaszt!

Sógi 2010.06.02. 16:47:09

"benne 5 utassal és egy kisgyermekkel ölben (persze így gyermekülés hova is fért volna?)"

Tippelhetek?

cso zsi 2010.06.02. 18:47:17

@Sógi: Valószínű, hogy találnál a tippeddel.
Lehet, hogy te a származásra gondoltál, de maradjunk az agyhalottnál.
Például: img3.indafoto.hu/10/9/19729_1fa94bd27600d8fc326e8c9cc285847e/3952971_3ed8c0e9229b3a4b6f0e413ff46e9607_l.jpg Fiatal, jómódúnak tűnő pár. Mindenki kezében van valami. Apukáéban mobiltelefon, anyukáéban mobilgyerek.

107! 2010.06.02. 21:29:12

@cso zsi:

A tiédben meg fényképezőgép! :-)))

Ezt sosem fogom megérteni. Miért nem tartoznak ezek az emberek annyival a kölküknek, hogy beleteszik a gyerekülésbe??? Úgy örülnék, ha ilyen fullos verdám lenne isofixel, meg mindennel, még az asszonyt is ahhoz rögzíteném, ők meg nem csak a szabályokat sz@rják le, de a gyerekük esélyeit is.

TökömTele 2010.06.04. 14:15:50

Tegnap is volt velük egy interjú az egyik rádióban, gratula a munkához, csak így tovább!

Egy kósza gondolat: Nemrég olvastam valahol, hogy Medgyessy Péter nevelt lánya is floridai rendszámú autóval teker.
Kíváncsi vagyok, őt megállítanák-e, ha megállítják felelősségre vonnák-e, autóját lefoglalnák-e - vagy elmormolna két varázsigét és az autóvadászok kénytelenek csalódott arccal futni hagyni... Költői a kérdés persze :)












 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
süti beállítások módosítása