Friss kommentek

  • Carscache: Are radar detectors legal in Ohio? for passenger vehicles, but not for commercial vehicles. Understanding the regulations i... (2024.02.07. 07:09) Szerintem ezt beszopták sokan
  • Carscache: Are radar detectors are legal in Ohio? for passenger vehicles, but not for commercial vehicles. Understanding the regulatio... (2024.02.07. 07:09) A Toyota C-HR okos elektronikája
  • Carscache: Mark your calendars and rev up your anticipation! The official release date for the 2024 Hot Rod Power Tour announcement is... (2024.01.02. 10:37) Statisztikailag pont jó
  • Lángoló Nyelesfing: @kolbászoszsömle: Nem a lófaszt nincs te büdös faszszopó (2023.11.08. 23:32) Ködlámpás köcsögök
  • Carscache: For optimal EV battery performance, follow these EV battery charging best practices: use a dedicated charger, avoid frequen... (2023.07.10. 11:58) Kényelmes utcaseprő
  • Carscache: Get ready to experience pure adrenaline with the 2023 Aprilia RS 660 Extrema. Priced competitively, this high-performance m... (2023.07.04. 08:37) Menthetetlen idióták mindenütt
  • Carscache: Discover the perfect balance between affordability and quality with the best budget camera for car photography. Capture dyn... (2023.06.30. 09:54) Válaszol a lapos kerekű hummeres

Olvass Totalcart!

Nincs megjeleníthető elem

Közösködj Facebookon!

Címkék

ablaktörlő (2) adás vétel (1) adó (1) alkohol (9) árvíz (6) autó (1902) autókereskedés (5) autólopás (14) autómosó (1) autópálya (180) autóvadászat (5) backdoor (2) baleset (290) bamako (1) belváros (41) béna (200) benzinkút (38) biztonság (727) biztonsági öv (22) biztosítás (37) bkv (27) blog (39) bringások (1) budapest (634) büntetés (334) busz (19) buszsáv (33) C-HR (1) cserbenhagyás (36) csúszós (22) diplomata (1) dugó (111) elektronika (1) előzés (54) eredetiségvizsgálat (2) erőszak (162) eső (13) fekvőrendőr (2) felni (1) feltörés (3) fényszóró (12) fólia (2) gázolás (8) görkorcsolya (1) gumi (39) gyalogos (115) gyömrő (1) gyorshajtás (206) halálos (1) híd (13) hirdetés (1) hitel (2) (24) hülye (853) index (22) járda (13) jég (22) jogász (29) kanyarodás (17) kátyú (7) kéregetés (4) kerékbilincs (13) kerékpár (100) ködlámpa (10) körforgalom (25) környezetszennyezés (13) környezetvédelem (10) követési távolság (22) közlekedés (1572) közösség (22) közterület felügyelet (57) kresz (720) KRESZ (1) külföld (58) lámpa (70) lehúzás (203) M5 (1) máv (4) mazsola (22) média (10) megkülönböztető jelzés (11) mentő (29) mese (3) metró (2) motor (84) mozgáskorlátozott (46) műszaki hiba (15) műszaki vizsga (3) navigáció (16) női sofőr (113) nyereményjáték (41) okmányiroda (2) oktatás (21) öreg (16) parkolás (360) polgárőr (1) póló (7) pozitív (52) radar (1) rendőr (260) rendszám (25) részeg (24) robogó (16) sorompó (3) sportautó (4) start (2) szabályzat (9) szakértő (10) szélvédőmosás (7) szerviz (19) sztereotípia (275) születésnap (1) tábla (55) találkozó (24) támogatás (8) tanuló (7) taxi (45) teherautó (56) tél (4) telefon (1) tempomat (1) tömegközlekedés (57) totalcar (3) TOYOTA (1) traffipax (36) tudatlanság (1) tükör (21) tűzoltó (8) útfelújítás (46) útlezárás (71) vasút (5) veszélyes (828) video (82) villamos (22) záróvonal (11) zebra (90) Címkefelhő

Feedek

 

Egy budapesti kerékpáros vallomása

2011.02.19. 11:42 :: SilentSound

A megszokottnál terjedelmesebb posztot terveztem be mára, mert úgyis szombat van, a többségnek nem kell a munkaidőből lopni rá sok időt. Elég ritkán szoktam már így az elején véleményt alkotni egy-egy beküldött írásról, hogy ne befolyásoljak senkit az álláspontommal, de 27 levele mellett nem tudok elmenni ilyen szempontból sem szó nélkül. Ennyire objektívan és intelligensen összeszedett kerékpáros témájú poszt talán sosem került még ki erre a blogra. És ezzel nem az eddigiek beküldőit cikizem. Persze biztos fog kapni szegény, amiért bevallja, hogy ő sem teljesen szent, de remélem, hogy ezek a vélemények sem tántorítják el attól, hogy máskor is küldjön valamit.

Biciklista vagyok, mindig az is voltam. Amikor kocsiba ülök rosszul vagyok a tököléstől, a dugóktól, a bénázástól. Imádok biciklizni Budapesten, közlekedésre használom, mert gyűlölöm a BKV-t is, országútra és kirándulni nem járok vele, egy igazi városi harcos vagyok. De tudom a helyem. Nekem minden autós partner, mert egyszerűen függök a jóindulatuktól, és ezzel tisztában vagyok.

Persze ott szegem meg a Kreszt, ahol tudom, átmegyek a piroslámpán, ha lehet, de csak azért, mert szerintem még midig így a legjobb, mintha mögöttem egy autós azon szopna, hogy mikor gyorsulok már fel értékelhető sebességre. Őket se akarom akadályozni, és nem is komfortos, ha ott van mögötted egy többtonnás acél cucc.

De a lényeg nem is ez, hanem hogy így már a sokadik évet, telet végignyomva tökéletesen látom, hogy az autósok jó arcok. Oké, persze akkor is elsőbbséget adok, ha nem is járna nekik sokszor, de ezt ugyanúgy visszakapom, mikor beengednek, behúzódnak, lehúzódnak. Megköszönöm, megköszönik, korrekt deal.

Olvasom a sok öntudatos bringást a neten, a sok agresszív autóst, ahol mindenki előadja magát, hogy hogy taposná le a bringásokat, meg azok hogy vernék szarrá az autósokat. Ostobaság. Mi mindannyian csak közlekedni szeretnénk, és nem egymás ellenségei vagyunk.

A mi közös ellenségünk az a városvezetés, ami szopatja az autósokat, és szopatja a bicikliseket azzal, hogy feltúrja az utat, ahol nem történik semmi hónapokig, ahogy belekényszeríti az autóst a dugóba, engem meg abba, hogy életveszélyben közlekedjek nap, mint nap.

Mert ha valaki egy gépjárműben elront valamit, akkor maximum megkarcolódik a fényezés, de én meghalok, megnyomorodok, és persze ugyanígy vissza. Számtalanszor követtem már el óriási faszságokat az utakon, és természetesen ők is, de szerencsére még sose volt semmi egy-két könnyebb baleseten, motorháztetőn átcsúszáson kívül.

Ami a legszebb az egészben, hogy a legkorrektebb arcok azok akik csilliárdokat érő kocsikban ülnek. A nagy audisok, terepjárósok, bálnamercisek, kopasz arcok a bömösben. Szinte mindig megvan részükről az odafigyelés, és rendszeresen kirakják a vészvillogót, megköszönve azt, ha elengedem őket egy kétes szituban, például ha lehúzódok a lehetetlenül szűk egyirányú utcákban két parkoló kocsi közé, hagyva őket, hadd suhanjanak kedvükre. Gyorsabbak, erősebbek, nagyobbak, hát miért ne?

Viszont ugyanúgy beengednek, ha én kerülök trébe, ha hopp hirtelen jön egy váratlan sávmegszűnés, nem dudálnak, ha behúzok középre egy kátyú elől, megtartják a korrekt követési távolságot, nem dudálnak le akkor sem, amikor látom, hogy miattam mennek sokkal lassabban, mint lehetne. Egy ember, aki elérte azt, hogy egy jó kocsiba üljön, nemfog nekiállni velem szívózni, mert gondolom tudja, hogy nem jókedvemből szopatom magam, meg őket a szakadó hóban.

Nem nekem akar bizonyítani egy tízmilliós kocsiból mert már bizonyított eleget máshol. És gyakorlatilag ugyanez igaz a taxisokra vagy sofőrökre. Nyilván tudom, hogy nem jókedvéből bassza ki a vészvillogót egy áruszállító furgon a kiskörúton a bicikliúton, hanem azért, mert csak végzi a munkáját. Lelassítok, körbenézek, meg se kell állni, előbb-utóbb úgy is beenged valaki, én meg nem ugatok nekik, hiszen tudom, hogy az egész szituáció abszurd.

A gond nem is velük van, hanem azokkal az öreg tatákkal és hétvégi sofőrökkel, akik azt hiszik, hogy az út csakis az övék. Akik ahogy beülnek a szuzuba vagy a daewooba, fejükbe húzzák a kalapot és meg vannak győződve róla, hogy ők az utak királyai. Kétezer kiló vas mögül. Akik lehúzott ablaknál kurvaanyáznak, de csak merednek előre, ha utolérem őket a lámpánál és bekopogok, hogy tisztázzuk a helyzetet.

De ennél is nagyobb baj van az öntudatos kerékpárossal. Aki azt hiszi, hogy nyugodtan csoroghat a sáv közepén a körúton zenét hallgatva. Aki integetve anyázik, ha megelőzi őt egy busz, aki csalinkázik bebaszva hazafelé, és aki utána a monitor biztonsága mögül nekiáll szítani a hangulatot. Ezeket legszívesebben leütném.

És ahogy jön a jó idő ezek lesznek többségben, belekavarva az én levesembe, mert miattuk fognak utálni engem is azok az autósok, akiké igazából az út. Persze nem gondolom, hogy vendég vagyok Budapest útjain. Ugyanolyan jogom van közlekedni, mint bárki másnak, csak éppen tisztában kell lenni a korlátaimmal, lehetőségeimmel, és azzal, hogy hogy viselkedhetek egy tizenöt kilós kerékpárral ott, ahol mások tonnákkal szálnak be a buliba.

A legjobb az egészben, hogy szerintem az összes "téli biciklista" hasonlóan gondolkodik. Volt már olyan, hogy láttam egy lerobbant autót az út közepén, amit a vezetője akart egyedül letolni a szakadó hóban persze nulla eredménnyel. Arra kerekeztem, egy pillanat alatt ledobtam a kerót a járdára, berohantam segíteni, de akkor már ott volt egy ugyanilyen bringás arc, és két perc múlva még kettő, miközben az autósok mögötte ültek és vártak.

Valószínűleg nekem se lett volna kedvem kiszállni a melegből, felvenni a kabátot stb. de mi megoldottuk pik-pak. Feltoltuk a járdára, és mire kiszállt volna az arc, hogy megköszönje, már ott se volt senki. Dráma volt? Igen. Mennyiből állt megoldani? Semmiből. És ez a lényeg.

Társak vagyunk az utakon, és úgy is kell viselkednünk. Nem egymással harcolva, hanem egymást tisztelve.

379 komment

Címkék: budapest biztonság közlekedés autó sztereotípia kerékpár pozitív

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tier 2011.02.19. 12:05:11

Valóban korrekt poszt, de a probléma pl ez:

"Persze ott szegem meg a Kreszt, ahol tudom, átmegyek a piroslámpán, ha lehet, de csak azért, mert szerintem még midig így a legjobb, mintha mögöttem egy autós azon szopna, hogy mikor gyorsulok már fel értékelhető sebességre."

Az indoklás nevetséges : )

"Nem nekem akar bizonyítani egy tízmilliós kocsiból mert már bizonyított eleget máshol.
"

:D Bizonyára

"Ugyanolyan jogom van közlekedni, mint bárki másnak, "

Egyetértek, viszont mintha az kimaradt volna, hogy mindemellett kötelességed lenne betartani a KRESZ-t is.

schdl (törölt) 2011.02.19. 12:12:47

300 komment simán meglesz :D

impala 2011.02.19. 12:16:16

"átmegyek a piroslámpán, ha lehet"

gondolom úgy érti, hogy nincs keresztező forgalom.
hát csak menjen, ha vigyáz a gyalogokra :)

S***ci 2011.02.19. 12:21:35

Azért a "jó arc drágaautós" nekem meseszagú, de jó neked, hogy ilyen tapasztalataid vannak. A többivel egyetértek járműtől függetlenül!

Hurri Kán 2011.02.19. 12:30:30

"könnyebb baleseten, motorháztetőn átcsúszáson kívül."
Hát nem tudom, ha nekem csak úgy átcsúszkálna a motorháztetőmön mert elnézett egy saját maga által bravúrosnak tartott manővert és összekaristolja, valószínűleg utána sokáig nem lenne alkalma megint biciklire ülni...

mildi 2011.02.19. 12:38:13

jó arcú drága autós, vszeg azért jó arcú, mert drága az autója, értsd: csak egy motorháztető újrafényezése belefájhat egy kisebb tragacs árába, magyarán félti a kocsit! :D
át a piroson, azt én spec nem, mert itt vidéken nem jellemző, de a stoptáblát lazán(=forgalomtól függően) kezelem, minden járművel.
[jha, és mint dévús, kérném, h ne általánosíts, igenis nagyon figyelek a bringásra (meg a gyalogosra). bár 10-ből 5x gyalog, 4x biciklivel és csak 1x megyek a dévúval :)]

''autónepper.'' 2011.02.19. 12:49:35

@gyvy: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD láttom ragad rád a nepper kor:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

xerxesz 2011.02.19. 12:49:48

Engem az lep meg, hogy mennyi troll van. Alig néhány hozzászólás, de máris van, aki anyázik, és nem a lényeget veszi le. Siralmas!

"Társak vagyunk az utakon, és úgy is kell viselkednünk. Nem egymással harcolva, hanem egymást tisztelve."

Korrekt! Köszi!

Hurri Kán 2011.02.19. 12:52:23

@''autónepper.'':
Lehet... Meg kurvára utálnék egy ilyen faszjankó miatt évekig tárgyalásra járni, függetlenül attól hogy nem én voltam a hunyó...

[mike] 2011.02.19. 12:54:07

Ez valami irónia akar lenni? Szerintem egy nagyon ráérő újságíró kamuzta ide ezt a másfél oldalt..... Szakadó hóban négy bringás autót tol!? Na nehogy már...:DD:
Max. a futárok járnak ilyenkor, de azok nem fognak megállni kocsit tologatni, mikor teljesítménybéresek. A többit meg ne kelljen már idézgetnem.

''autónepper.'' 2011.02.19. 12:54:11

@gyvy: :DDDDD megoldás ott helybe lelőni és nincs probléma neked:DDDDd

egyébként tuti hogy suzukija van a posztot megíró egyének és elképzelte milyen lehet menő biciGlistának lenni!

sharvere 2011.02.19. 12:58:00

Amikor elkezdtem bringázni a városba én is pozitívan csalódtam az autósokban, miután itt a neten probáltam lelkileg felkészülni a dologra, itt valahogy több a kemény arc.De nem baj.

qwertzu 2011.02.19. 13:00:56

Amúgy a tapasztalatom szerint tényleg sokkal jobb, ha átmennek a piroson.

Vidéki tapasztalat:
A pirosnál áll 2 biciklis előttem. Konkrétan leszálltak a bicikliről.
Piros-sárga, zöld. ... Észreveszik. Rárakják az egyik lábukat a pedálra, a másikkal ugyanazon oldalon meglökik a kerékpárt. Még egyszer. Felülnek a kerékpárra, lassan, de gurulnak előre. Na mondom most elmegyek mellettük, ahogy a pestiek mellett szoktam. Erre tekernek egyet a biciklin, hát a sáv közepéig kacskaringóznak be. Jó, akkor megvárom míg szabad lesz a belső sáv, már értem, hogy mért én voltam az egyetlen a külsőben.

GG81 2011.02.19. 13:01:03

@Tier: ezt a pirosonátmenést és gagyi kifogásokat továbbra sem tudom én sem megérteni. fail.

amúgy vannak benne jó meglátások. ;-)

GG81 2011.02.19. 13:07:02

@qwertzu: hát nem.
vidéken az öreg nénik szinte teljesen leszállnak a brinyóról, azok elindulása télleg veszélyes, de most a városi harcosokról beszélünk, akinek illene nem kacsázniuk. érdekes én el tudok úgy indulni egyenesen, monnyuk van vagy 25 év bringás tapasztalatom, ebből 16 demszkygrádban.

Hurri Kán 2011.02.19. 13:09:22

@qwertzu:
Vidéki kerékpárosok esetén ne felejtsük el továbbá a maligánnak az mozgáskultúrára és reakcióidőre gyakorolt jótékony hatásait sem :)

ex-dr. vuk 2011.02.19. 13:41:55

@Tier:
az indoklas valoban nevetseges, de a szigoru kreszbetartasra majd akkor is gondolj, amikor epp atcsusszansz a narancssargan.
Az bringas nyilvanvaloan nem azert megy at a piroson, hogy ne tartsa fel a kesobb zoldnel elindulo autost, hanem mert igy nem kell varnia, es megteheti (nagyon sok helyen nem zavar vele senkit, pl T elagazasnal egyenesen).
Nekem az nem vilagos, hogy amig nem eleg kerul a bringas a piroson atmenve, ugyan miert is zavar, hogy atmegy? Marpedig eleg ritkan kerul eled, mert o sem hulye es tudja, hogy az eletevel jatszik, ha nem figyel.

Tier 2011.02.19. 13:54:59

@vuk_: A narancson nem átcsusszanni kell, hanem átmenni amennyiben nem tudsz biztonságosan megállni, mert nem vészfékezhetsz csak azért, mert narancs, hanem át KELL menned, mert egy esetleges satufékkel a mögötted haladókat is veszélyeztetnéd.

Miért zavar, hogy átmegy?
Azért mert van egy ilyen érdekes dolog, hogy keresztirányú forgalom, és ha kivégzik szerencsétlent, az ugye neki elég rossz, valamint az autósnak szintén rossz, aki bár vétlen volt mégis kivégzett egy embert, ugrott a jogsija, megy a kaptárba.

Hát ezért.

Nem lenne itt semmi probléma, de a bicajosok nem a sárgán szoktak áthaladni, hanem a piroson, annak bármelyik periódusában.

Nap mint nap látom itt előttünk is, hogy megy át a full piroson a kerékpáros felhasználó, és esze ágában sincs balra fordítani a kis buksiját. Balról pedig autók érkeznek: duda+satufék+anyázás.

A félreértések elkerülése végett:
Engem egyáltalán nem zavarna, ha a szabályokat betartva közlekednének a bicajosok. Nyilván jobb lenne, ha lenne több kerékpárút, de nincs.
Ahol van (Andrássy vagy pl Keresztúri út) ott meg nem használják, mert minek.

Kb ez a mostani mentalitás. Vagy még az lehet, hogy én találkozom csak pont ilyen renitens bicajosokkal, valójában pedig teljesen más a helyzet.

Mertcsak 2011.02.19. 14:05:24

"Társak vagyunk az utakon, és úgy is kell viselkednünk. Nem egymással harcolva, hanem egymást tisztelve."

Ez itt a lényeg kérem tisztelettel...

...::: Flúgos Kamionos :::... 2011.02.19. 14:09:28

@vuk_: Piroson átmenni, és a sárgán átcsusszanni nem egészen ugyanaz, vágod? :)

2011.02.19. 14:11:35

Általában trollkodni járok ide, de a srácnak annyira igaza van, hogy ezt most kihagyom.

-egy kopasz BMW-s

thinker_ 2011.02.19. 14:35:11

végre valaki aki bevallotta, hogy átmegy a piroson. a baj viszont továbbra is fenn áll, mert azt hiszi, hogy megteheti. NEM, vazze! állj meg annál a qurva pirosnál, és mint autós leszarom, hogy mikor gyorsulsz fel, de ha a kereszteződésbe egy másik irányból érkezem, te meg pont a piroson hajtasz át, akkor ellapítalak és meghalsz. ezt kéne már felfogni a sok drótszamár huszárnak.

thinker_ 2011.02.19. 14:37:46

@vuk_: "Nekem az nem vilagos, hogy amig nem eleg kerul a bringas a piroson atmenve, ugyan miert is zavar, hogy atmegy?"

Mert nem teheti meg. Ilyen egyszerű. Nincs benne a KRESZ-ben, hogy a bringás átmehet a piroson.

D4D 2011.02.19. 14:38:33

Jó írás.

500 komment vasárnap esti híradóig.

A pirosozás indoklása jó, csak az marad ki belőle, hogy keresztben meg én nyomom 50-el, mert nekem zöld van. Lehet már csak a csattanáskor látjuk egymást.

Az én indokaim szerint pirosozni nem jó.

Reggie 2011.02.19. 14:48:42

@D4D: Ezert jo, ha nem draga a kocsi. Atmesz rajta, a mentostol elkered az adatait, hogy azert karteritest is tudjal kerni, aztan mehetsz tovabb.

Húzzunk bele! 2011.02.19. 15:12:38

@Tier: Andrássyn azért nem szoktam használni, ha sietek mert gyorsan használni életveszélyes, megajtóznak! Máshol a szervízút, persze azt se lehetne használni, de még mindig jobb a főútnál.
Keresztúri úton nem hosszú az a kerékpárút, ami valójában járda, csak festettek rá csíkot! És mond, ha Örs felől jövök, és másik oldalt van a kerékpárút, kinek van kedve átmenni?! Nekem nincs és kibaszott veszélyes. Legtöbb helyen nem szoktam átmenni, mert veszélyesebb keresztezni a főutat és a kerékpárúton tekerni. CSak ezért!

Húzzunk bele! 2011.02.19. 15:16:11

@gyvy: Én is estem már át motorháztetőn, csaptak el egyenesen haladóból jobbrakanyarodva, meg kerékpárúton egy figyelmes csaj belém jött a kereszteződésnél és kitaszított a Mogyoródira, ahol épp jöttek!
Egyszer se lett semmi bajom, kisebb zúzódásoktól leszámítva.

Hurri Kán 2011.02.19. 15:16:47

@Húzzunk bele!:
Attól hogy valahol kátyús és szar az út, még nem érzem magam felhatalmazva hogy a járdán közlekedjek, erről ennyit...

Hurri Kán 2011.02.19. 15:20:52

@Húzzunk bele!:
Igen, csak ez esetben nem Te voltál a hunyó... Jártam már úgy , igaz, az robogós volt, parádézott az álló kocsisor között, beleakadt a lökhárítómba (fényezett), majd ő és a motorja is a kocsim oldalán, ill. motorháztetején kötött ki...

Most őt meg kellett volna hívnom pezsgőzni, vagy mi?

Húzzunk bele! 2011.02.19. 15:22:46

@gyvy: Nem az utazási komfortról volt szó, hanem a balesetveszélyről. Mert kerékpárúton veszélyesebb ez tény! És sokkal szívesebben megyek kátyús szaron, mint sima kerékpárúton, mert Budapesten jó kerékpárút ritka, mint a fehér holló! Persze tudom ott kéne menni, de nekem jobb és autósoknak is jobb, azóta ritkábban ütnek el, akkor is kerékpárúton!

jaafar 2011.02.19. 15:23:42

Engem nem zavar, ha átmegy a piroson. Én autóval is átmegyek, ha nem jön senki. Körbenézek, gyalogos, autó sehol, akkor simán.
Ki kéne már nőni a kommunista mentalitást. Az USA néhány államában pl. lehet a pirosnál kisívben jobbra kanyarodni. HA nem jön senki.

Húzzunk bele! 2011.02.19. 15:27:14

@gyvy: Motorsávozni én is szoktam eddig 0 tükör 0 meghúzás 0 konfliktus, remélem így is marad, talán azért mert 20 körül szoktam ott menni, vagy mert ha hosszú a dugó "máshol" megyek. (sín, járda, vagy ahol van hely) Viszont az is tény, hogy a motor szélesebb, látom, amikor a motor már nem fér el én még simán elférnék kétszer azon.

Hurri Kán 2011.02.19. 15:29:50

@Húzzunk bele!:
Ez nem utazási komfort, hanem Kresz kérdése, ha van bicikliút köteles vagy használni. Sajnos a nagy átlagban szar közlekedési infrastruktúra a közlekedés valamennyi résztvevőjét sújtja...

Reggie 2011.02.19. 15:34:06

@jaafar: Ja es nehany allamaban az oralis szex buncselekmeny:)

Húzzunk bele! 2011.02.19. 15:35:10

@gyvy: Én csak azon pontját tartom be, ami hasznos! A többi nem is létezik.

Hurri Kán 2011.02.19. 15:39:11

@Húzzunk bele!:
Akkor meg ne csodálkozz azon ha más is így áll hozzá, ha elcsapnak... Mert a másik is betartotta azt a részét, ami NEKI fontos...

Húzzunk bele! 2011.02.19. 15:51:32

@gyvy: Jah, hogy az autósnak az a fontos, hogy elcsapjon?

Reggie 2011.02.19. 15:53:17

@Húzzunk bele!: O csak arra gondolt, hogy mig neked kerekparoskent, a piros lampa nem hasznos, akkor neki autoskent lehet a jobbkezszabaly nem hasznos...

Húzzunk bele! 2011.02.19. 15:59:44

@Reggie: Igen de ebből nem következik az, hogy 30al rongyolok bele egy jobbkezes kereszteződésbe! Vagy 30al csapatom a piros lámpánál.

jaafar 2011.02.19. 16:23:25

@Reggie: Ez hogy jön a témához? Azért szerintem gyorsabb lenne a közlekedés, ha néhány bp.-i kereszteződésben meg lenne engedve a jobbra kanyarodás a piros lámpánál is.
Szerencsére néhol van kiegészítő lámpa. Ami enged jobbra kanyarodni.

Hurri Kán 2011.02.19. 16:27:25

@Húzzunk bele!:
Nem az a fontos. Csak mondjuk elsőbbséget kéne adjon neked, de leszarja mert az a szabály NEKI nem fontos. Ezért úgy gondolja nem kell betartani.

Hurri Kán 2011.02.19. 16:31:18

@jaafar:
Van, és van néhány jobbra kanyarodó sáv is, ahol az esetek nagy részében szabálytalanul parkolnak...

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2011.02.19. 16:32:36

szerintem abszolult korrekt post :) Jo tudni, hogy vannak biciglisek akik igy gondolkodnak :)

*A kreszt azert erdemes betartani :D *

vérengző kismalac 2011.02.19. 16:39:33

Na ez az első olyan bringás itt a blogon, akit csak úgy finoman belöknék az árokba, és nem szívesen hajtanék át a testén.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.02.19. 16:50:39

Jópofa poszt, kicsit színezett. Az sem lepne meg, ha nem is bringázna, aki írta:-) A szándék jó, de a poszt...meseszerű...

D4D 2011.02.19. 17:08:30

@Reggie: És ha meghal és nincs rokona?

Egyszerűbb ha nem megyünk át a piroson.

Hurri Kán 2011.02.19. 17:13:12

@D4D:
Akkor rendeznek neki állami temetést.

Marcellusca 2011.02.19. 18:54:12

Fék. :P
Akarom mondani: fake. :)

killerkaller 2011.02.19. 19:11:39

Mikor értjük meg, hogy mint sok minden, a közlekedés nem a csilivili, meg szar meg mindenféle autókról, motorosokról, kerékpárosokról, gyalogokról, triciklisekről, mopedesekról meg mittudomén miféle mozgást lehetővé tevő vasdarabokról, hanem rólunk emberekről szól. Olyan ez az egész amilyenné mi magunk tesszük.

FDToth 2011.02.19. 19:21:29

Kerékpárosokhoz köthető: egy, két vagy több sávos úton külsőben az út szélén lehúzódva halad a biciklis. ez nagyon rendben van. Mögötte jön a gyorsabb autó és sokszor lelassít a biciklis sebességére, mert nem meri megelőzni. vár és vár, index az nincs, majd mikor úgy érzi, kikerült, index nélkül persze. ezeknek üzenem, hogy index, utána tükörbe nézünk és 1-2 sec alatt megelőzzük a lassabb biciklist.
A szembe jövő vagy a párhuzamosan haladó az indexből látja, hogy előzni akarunk. Ha nem indexelünk, akkor a végtelenségig várhatunk feltartva ezzel a forgalmat.
merci

Reggie 2011.02.19. 19:22:21

@jaafar: Mas kontinens, mas szokasok. Egesz europaban nem lehet pirosnal jobbra kanyarodni.

@Húzzunk bele!: Meg a gyalogosoknak is van lampa, ugyhogy ebbol kovetkezik, hogy a piroson valo athaladas nem sebessegfuggo kerdes.

@D4D: Erre megoldas az olcso kocsi:) De valoban jobb lenne, ha nem mennenek at a piroson. Pl, a Bartok Bela es Orlay keresztezodesben, amikor zold van az Orlay-in erkezoknek, akkor a Bartok Belan halado kerekparosok rendszeresen atmennek a piroson. Raadasul az Orlay-rol teljesen belathatatlan a Bartok Bela, ugyhogy ha akarnam sem tudom kivedeni. Egyet mar majdnem elcsaptam itt...

Alf (törölt) 2011.02.19. 20:33:11

egy ismerősöm erre azt szokta mondani:
"Azér' ne szopjuk le egymás faszát"

2727 2011.02.19. 20:39:09

helo mindenki.

köszi az építő jellegű kommenteket, tudom ám, hogy egy gyökér vagyok sokszor, de örülök, hogy felhívtátok rá a figyelmet.

a járdára kocsi feltolás a szabadság híd budai hídfőjénél volt, ahol mindig sok a bringás, lévén az egyetlen híd nagyjából amin normálisan lehet kerékpárral közlekedni, és egyébkén is bicikliutak találkoznak (+a bartók béla, amin sokan járnak keróval)

de álltam már meg segíteni épp kereket szerelő fickónak is, gondolom ti ugyanúgy megtettétek volna.

pont az ilyen jellegű kommentek miatt is írtam ezt. nem értem ezt a nagy ellenségeskedést, ami a neten megy, meg a folytonos feszítést, illetve értem, dehát ez elég béna lássuk be.

nem vagyok futár, és nem is kedvelem őket igazán az arroganciájuk miatt. egyébként meg nyilván csak akkor megyek át a piroson, ha nem para a dolog egyáltalán, például most a károly körútnál az astoria előtt, ahova érthetetlen okból tettek be egy lámpát. ha ott megállnék, akkor két sor kocsi között kéne végigmennem, felgyorsítanom, ha egyenesen szeretnék továbbmenni, ami egy rémálom.

ismeretlen utakon sose megyek át a piroson, én se vagyok hülye.

elsősorban azért írtam ezt, mert fel szerettem volna hívni a figyelmet arra, hogy van a kerékpárosoknak is egy része (bár nyilvánvalóbban halkabbak vagyunk, mint azok az idióták, akik megállnak a kereszteződésben biciklit emelgetni, mondván mnden út bringaút), amelyik partnerként tekint az autósokra.

én se értem, hogy miért csinálták meg így a kiskörutat, hogy ne lehessen parkolni, nem világos, ohgy miért zárták el előletek a fő utcát, és miért csinálják ezt még számos úttal.

nem állok neki ugatni azoknak, akik ráparkolnak a karinthyn a bicikliútra, mert elférek mellettük, és tudom, hogy nem jókedvükből teszik.

egyre többen bicikliznek a fővárosban, és lehet, hogy ez valakinek nem tetszik, de a hőbörgéssel nem lehet semmit elérni. az a véleményem, hogy mindkét félnek meg kell hozni bizonyos kompromisszumokat, pont úgy, mint az élet más területein. a békés egymás mellett élés pedig sokkal célravezetőbb, mint a gyűlölködés.

egyébként meg bevezetném a bringajogsit, amit vizsga elvégzéséhez kötnék, kötelezővé tenném a bukósisakot és a lámpát, pont azért, hogy ne törjük össze egymást, és ne kelljen senkinek feleslegesen tárgyalásokra járnia, illetve leélnie az életét úgy, hogy megölt valami balfaszt, aki a közlekedés alapvető normáival sem volt tisztában.

béke.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.19. 21:07:34

Na az ilyenek miatt szoktam kikérni magamnak, hogy kerékpáros lennék... Igaz, biciklivel szoktam legtöbbet közlekedni, de akkor is...
Az ilyen inkább kussolna, mintsem reklámozza magát. :-(

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.19. 21:08:35

gyk: addig olvastam, hogy "Persze ott szegem meg a Kreszt, ahol tudom, átmegyek a piroslámpán, ha lehet, "
Ettől kezdve a kedves beküldő elmehet a jókurvaanyjába.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.19. 21:09:50

@xerxesz: a lényeg lejött. Újabb példa rá, hogy nem véletlenül szidják sokan a bicikliseket.

gauche caviar 2011.02.19. 21:17:46

autósok meg biciklisek... azt hittem csak emberek vannak akik közlekednek.

Apa-M-O 2011.02.19. 21:17:58

Tökéletes igazat adok a srácnak. Talán csak annyit, hogy a taxisok többnyire bunkók, de a többi tök igaz. Én is nyomtam hóesésben, rossz időben, és akkor tényleg jobban odafigyelnek az autósok, tisztelnek, én pedig ezt igyekszem meghálálni. Mindig intek nekik, hogy köszi, még akkor is, ha nekem jár az elsőbbség. Köszönöm, hogy nem gázoltál el, béke veled.

gauche caviar 2011.02.19. 21:18:47

autósok meg biciklisek... azt hittem csak emberek vannak akik közlekednek.

@Atomot az indexre!: okos gyerek vagy.

astyi 2011.02.19. 21:22:59

Nagyon jó cikk! Remélem sokan elgondolkodnak és lesz közlekedési kultúránk!

2727 2011.02.19. 21:25:36

@Apa-M-O: igen, valami ilyesmit szerettem volna írni én is.

Yo! Maaan! 2011.02.19. 21:26:51

Na. Hét végére előkerült a közhelyszótár?

2727 2011.02.19. 21:27:26

@gauche caviar: de pont ezért írtam ezeket le, mert én is pont így látom. csak a neten sokszor az jön le, hogy mi halálos ellenségei vagyunk egymásnak, de a való élet mást mutat.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.02.19. 21:33:50

@2727: Nem tudom mire számítottál. Én értem, de ők nem értik. Aki tud közlekedni az olyan mint a víz: megtalálja az útját. Aki nem, azt mindenki és minden zavarja.
És vannak ezek az önkéntes kreszhuszárok, azoktól csak azt kérdezném, biztos hogy az élet MINDEN területén minden szabályt betartanak? Ugye nem. De még ha úgy is lenne, az ilyen önkéntes rendőröket már az óvodások is kinézik maguk közül.

Pa.macska 2011.02.19. 21:34:03

Nem tudom elhinni, hogy van normális bringás bpn. Picit túl szépnek érzem ezt a posztot, hogy ne fogadjam kritikával. Nekem csak negatív tapasztalatom volt bringással. Ha gyalog megyek a belváros apró (és gyakran kutyaszaros, bár ez most nem fontos) utcáin, ott teker. Tötymög előttem, nem tud előzni, de engem sem enged el, pedig én elférnék a totyogó szatyros bácsi mellett. Ha meg egy sovány elnézést-et mondok, már én vagyok a köcsög.
Ugyancsak szűk belvárosi utcán, ahol azért az autóknak sincs túl sok tere, ott teker előttem, és amikor 50 méteren át nem parkol senki, ő továbbr is középen nyomatja. Körúton elüti a visszapillantóm, amikor állok a lámpánál, és elhúz. (Szerencsére nem törött le, és mi tagadás, néha én is odabszom az oszlophoz parkoláskor, szal nem hisztiztem volna, de milyen ez már?)
Hozzátenném, hogy nem 7végi sofőr vagyok, és rendszerint korrekten elengedek bringást, terepjátóst, suzukist, nem arcoskodom.
Nem általánosítok, biztosan vannak jóindulatú bringások is, és örülnék, ha végre nekem is lenne pozitív tapasztalatom!

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.02.19. 21:38:52

Van egy régi mondás és egy régi vicc, melyikkel kezdjem?
Kezdem a viccel.
Egy nap apa beteg lett és helyette anya viszi Pistikét kocsival az oviba.
Hazaérnek délután, apa kérdi, mi volt fiam, hogy utaztatok?
- Képzeld apa, ma egyetlen barom állattal, sötét paraszttal és béna fasszal sem találkoztunk.

Ja és a mondás: Rossz táncost a töke is zavarja.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.19. 21:45:02

@Karmadealer: bunkókám! Ugye az autósoktól elvárod, hogy betartsák a KRESZ-t? Hogy amikor a kis trabiddal zöldet kapsz, akkor a piroson ne menjen át egy kamionos úgy, hogy épp kivasalja a kis négykerekűdet? Vagy amikor gyalogosként átmész a zebrán, akkor ugye te is elvárod az autósoktól, hogy adják meg az elsőbbséget, vagy legalábbis ne gázoljanak el, amikor már a zebra közepén tántorogsz? Akkor hogy is van ezzel az "önkéntesrendőrözéssel"??

halar 2011.02.19. 21:53:53

ez is egy tökéletesen általánosító és önelégült írás:)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.02.19. 22:01:48

@Atomot az indexre!: Lassan a testtel, fékezett habzású kispolgár.
- Belátható kereszteződésben fényes nappal kihalt úton stoptáblánál állóra fékezel-e?
- Gyalogosként se mentél át soha egy piroson?
- Ellenőrzöd a féklámpádat indulás előtt?
Ja, most látom a blogodból hogy hivatásos troll vagy!
Akkor csak rajta, jól nyomod! :-D

Hungryhorse 2011.02.19. 22:03:07

Ilyet még nem olvastam.
Gratulálok a postolónak!

ave 2011.02.19. 22:07:47

hahahaha... Jot rohogtek, ahol jott, hogy milyen korrekt arcok a kopasz bmw-sek.

El ne higgye mar valaki.

is 2011.02.19. 22:09:33

@D4D: implicite mindig benne van, hogy belátható kereszteződésben, körbenézés után megy át bármilyen biciklis piroson.

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2011.02.19. 22:10:06

Csatlakozom a poszthoz, tényleg túlspilázzuk azt az egy-két konfliktust. Mondjuk én kb. ugyanannyit autózom, mint bicajozok, utóbbit külterületeken is művelem. A piroson nyilván sokan átmegyünk gyalog, HA NEM JÖN SEMMI ( de tényleg csak ha nem jön, szóval nem olyan pár méterrel előtte még átérek) , akkor miért olyan fura, hogy bicajjal is átosonunk? Lassan negyven éve tekerek, még soha nem ütöttem el senkit, és engem sem ért semmi baj, pedig elég lendületesen megyek.

2727 2011.02.19. 22:11:51

@aronman: szerintem általánosító az lett volna, ha azt írom, hogy minden bringás jóarc, minden taxis köcsög, minden bkv sofőr tapló, és minden bmw-st főbe kéne lőni.

lehet, hogy önelégült vagyok, de szerintem elég fasza, hogy megtanultam közlekedni kerékpárral ebben az elbaszott városban úgy, hogy nem haltam meg, és normális a viszonyom az autósokkal. egyébként büszke vagyok erre. tényleg.

halar 2011.02.19. 22:13:40

@2727: ne vedd annyira rossz néven, ott van a szmájli direkt.

_phu 2011.02.19. 22:19:54

Látom a sok okosnak egyből lejött a lényeg: a kerékpáros átmegy a piroson.
Ha igaz lenne amit a sok nethuszár ír, hogy a kerékpárosok körülnézés nélkül rendszeresen átmennek minden piroson, akkor tele lenne egész Bp. halott kerékpárosokkal. Biztos csak azért nincs így, mert az összes autós annyira körültekintően és óvatosan vezet. Mondjuk ennek ellentmond a napi tapasztalatom, mi szerint bármely úton ami éppen nincs bedugulva, 1 percen belül láthatok piroson nyolcvannal átszáguldó autókat.
Én kerékpárral normálisan közlekedek, alig van összetűzésem az úton, szinte semmilyen veszélyes helyzetbe nem keveredek, nem veszélyeztetek én sem senkit, és nem is tartom fel a forgalmat indokolatlanul. ÉS ÁTMEGYEK A PIROSON, de csak akkor, ha jól láthatóan se közel se távol nem jön semmi. És csak az jöjjön a kresz mindenhatóságával, aki még soha nem csúszott át sötét narancssárgán, és soha nem ment gyorsabban a megengedettnél, vagyis senki.
A budapestről festett kép egy kicsit idilli, bár sokat javult az utóbbi években. A Karinthy kerékpársávjában nem csak akkor áll meg valaki, ha muszáj neki, hanem akkor is, ha 3 üres hely van 5 méteren belül. Ráadásul a legutóbbi ilyen X3-assal volt, német rendszámmal, mégis magyarul kezdett anyázni.
Tavasztól jönnek a divatbringások, na azokat én sem bírom.
Lett-e olyan hosszú a hozzászólásom, mint a poszt?

wowerman 2011.02.19. 22:20:05

"Biciklista vagyok, mindig az is voltam. Amikor kocsiba ülök rosszul vagyok a tököléstől, a dugóktól, a bénázástól. Imádok biciklizni Budapesten, közlekedésre használom, mert gyűlölöm a BKV-t is,"

Megint egy magyar aki utálja ezt meg gyűlöli azt, gondolom az agyvize is elég hamar felforr, meg a vérnyomásod sem túl jó. Hát ezért tartunk ott ahol. Én nem utálok, nem gyűlölök semmit sem. És hülye kifogásokat sem keresek hogy miért azzal közlekedek amivel.

2727 2011.02.19. 22:21:22

@ave: szia, ezek az én tapasztalataim. de ha te leírod, hogy neked milyen afférjaid voltak, szerintem azt is örömmel fogjuk olvasni!

ex-dr. vuk 2011.02.19. 22:22:10

@Tier: tevedes. a mogotted jovonek kovetesi tavolsagot kell tartania. es az autosok nem sargan szoktak atcsusszanni hanem piroson. de szerintem te is tudod mirol beszelek, kar vedeni.
en nem hiszem, hogy a kerekparos korulnezes nelkul megy at piroson, o sem hulye. es nem hinnem azt sem, hogy minden ilyen alkalommal satufek meg dudalas lenne.. lehet, hogy lattal 1-1 ilyet, de korantsem jellemzo.

@thinker_: az sincs benne, hogy fuvon meg jardan meg szabad allni, es megis...
ok azzal vedekeznek, hogy 'de hat nem zavar senkit!'. akkor most mi van?

tepsiszett 2011.02.19. 22:25:47

megkönnyeztem a tizenmilliós autókban ülők ánuszának nyelvvel való masszírozását a posztban.

de maradjunk annyiban, hogy nincs olyan összefüggés, hogy akinek drága autója van az kulturáltabban/figyelmesebben közlekedik.

nyilván több bunkó suzukissal találkozol, mint bunkó bugatti veyronossal.

Tier 2011.02.19. 22:26:17

@vuk_: Tévedés : )
Követési távolságot kell tartani DE nem satuzhatsz a sárgánál, mert ..leírtam már.

Ritkán szoktam látni piroson áthajtó autósokat, de csak olyat, hogy sárga-piros-2-3mp és átmegy (atomgáz).

Ezzel szemben bicajosokat a piros minden periódusában nap, mint nap, ahogy írtam.
De konszenzus nem lesz, meddő a vitánk.

Engem kurvára zavar ez a piroson átmenés, de ennek ellenére előzékeny vagyok és vigyázok a bicajosokra.

kéne egy nick 2011.02.19. 22:27:42

Na, koma, akkor arról arj még, mi van a járdán biciklizéssel.

Mert ott rohadt sok biciklis fasz száguldozik a gyalogosok közt, pedig ott aztán tényleg semmi keresnivalójuk.
(Azt meg kifejezetten szeretem, amikor még le is akarnak csöngetni. Gyalogost a járdáról. Anyádat!

Mertcsak 2011.02.19. 22:44:22

@Reggie:

Németországban is számtalan helyen van jobbra kanyarodásnál "állandó zöld"!

De továbbra is az utolsó mondat a lényeg:

"Társak vagyunk az utakon, és úgy is kell viselkednünk. Nem egymással harcolva, hanem egymást tisztelve."

Aki ezt nem érti,az azonnal takarodjon az utakról!

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.19. 22:45:38

@Karmadealer: zsenikém! Nincs autóm, kizárólag biciklivel és BKV-n szoktam közlekedni... :DDD
Te... szánalmas kis seggfej, te...
(gyalogosokat nem szoktam basztatni a KRESZ miatt, de a járművel közlekedőktől elvárom, hogy betartsák. És igen, a bicikli is jármű, akár teccik a sok tahónak, akár nem)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.02.19. 22:45:42

@tepsiszett: Nyilván nem lehet 1 / 100-as statisztikai megfelelőséget felállítani, ezek általánosítások, erősen szubjektív tapasztalatok, de akkor már ilyeneket is lehetne mondani:
- Nagy menedzserautók öltönyös faszival - könnyebben nagyvonalúak
- Nagy péniszhosszabbítók kopaszmufurccal A) ha tömeget növel -> naposintól agresszív viszont B) ha be van kokózva, lazán előzékeny
- Női sofőrök köztudottan nem engedik át a zebrán átkelni készülő gyalogot. (részben ugyanazért amiért a kalapos vasárnapi autósok az agresszívebbek) :
Általánosságban akinek nincs kellő rutinja a közlekedésben, vagy bizonytalan az szorong -> aki szorong az agresszív lesz.

A postoló jól mutatott rá arra amit a fenti viccel én is érzékeltetni akartam, hogy elsősorban mindenkin saját magán múlik hogy ugyanazon városi közlekedési rendszert az összes pillanatnyi szereplőjével egy ellenséges dzsungelként éli meg vagy egy objektív környezetnek, amiben neki legjobb tudása szerint mozognia kell, és a zen buddhiták nyugalmával célba érni A-tól B-ig. Ebben áll 27 igazsága.

robian 2011.02.19. 22:45:52

tökéletesen egyetértek. az úton vendég vagyok, köszi hogy életben hagytok

egy téli bringás

www.youtube.com/watch?v=YnyfhTQzoZI

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.19. 22:47:48

@_phu: nézz körül pl. a criticalmass.hu-n (ha még megvan az az oldal)! A biciklisek 80-90%-a egyszerűen leszarja az összes, KRESZ-ben foglalt szabályokat. Sajnos.

babhun 2011.02.19. 22:48:08

"ott szegem meg a Kreszt, ahol tudom"

"Nem nekem akar bizonyítani egy tízmilliós kocsiból mert már bizonyított eleget máshol."

Ez a két mondat élből nulláza a posztot. A közlekedésben minden résztvevőnek elég annyit bizonyítania, hogy ismeri és betartja a kreszt. Ha meg valaki hibázik vagy azt szándékosan megszegi, akkor arra lehetőség szerint vigyáznak a többiek. Én is sokat biciklizek a városban de nem törekszem semmilyen különbékére sem a drága járművek vezetőivel, sem pedig a taxisokkal és más hivatásos sofőrökkel. Különösen nem olyanra, amely helyettesíti a Kreszt.

vangogh? 2011.02.19. 22:57:51

Korrekt, életszagú poszt...Ennyi rosszindulatú, gyökér választ régen láttam, és lehet naiv vagyok nem is számítottam erre....Feltételezem ezeknek a kommenteknek a nagy része azon bringások által íródott akiket a poszt író is hányingerrel küszködve említ...

pfejj

vangogh? 2011.02.19. 23:03:32

Azt még hozzá teszem, hogy autós vagyok, és én is sokat mérgelődöm a szabálytalan bringásokon, mert ha úgy akarják jármű, ha a helyzet azt kívánja nem az...piros lámpa, zebra, járda...Andrássy-n szerviz úton megcsinálta velem a bringás, hogy kb 500m-en keresztül a sáv közepén tolta, néha-néha visszanézett kaján vigyorral a pofáján-mondjuk operánál utolértem és felbasztam a falra- ilyen tapasztalatokkal nekem egy üdítő színfolt egy ilyen írás...

mestska · http://cities.blog.hu 2011.02.19. 23:04:22

vicces ez a bejegyzés. Leírja egy biciklis, hogy vannak jófej autósok, erre az autós közönség felhördül, hogy úristen, ilyen biciklis is van? Van, nem is kevés.

Még viccesebb, hogy ha egy kerékpáros posztra tolnánk ki a poszt inverzét, akkor az lenne ott a vélemény, hogy úristen, jó fej autós is van? Van, nem is kevés.

Amúgy meg a poszt az tele van általánosságokkal (drága autó jó, kicsi autó nem jó; vészvillogós furgon tök természetes (ja, a csúcsforgalomban mi)), ami szerintem a gyakorlatban egyáltalán nem igaz.

És különösen finom az indítás, hogy ott szegi meg a kreszt, ahol tudja. És ez az őszinte kerékpáros? Hát ő lehet, hogy őszinte, de azért elég sokatmondó... Érdekes gondolkodás az, hogy neki joga van megszegni a kreszt, mert ő biciklis....

(én is kerékpározom a városban, én is találkozom jóindulatú és rosszindulatú autóssal is, én is találkozom pöcsfej, a Hungárián szembe kerékpározó, meg a pirosnál megálló biciklissel is. Mégsem érzem a kerékpáron ülve felhatalmazva magam, hogy ott szegjem meg a kreszt, ahol tudom)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.02.19. 23:07:38

@Atomot az indexre!: Téged is vár a vízesések és gátak városa, TROLLhättan... :-)))

ex-dr. vuk 2011.02.19. 23:09:24

@Tier:
pirosra valtaskor meg 1-2 mp-en belul athajto autosokat kb minden lampavaltasnal latok ha nagy a forgalom. sarganal pedig (ha a sebessegkorlatozast betartottad) satuzas nelkul is meg tudsz allni. de fek helyett mindig gazra lepnek. egyszer en kismotorral szepen lassitva megalltam, mire mellettem az akkor mar piros atsuhant az autos, termeszetesen utolertem, raneztem, erre kipattant, hogy 'miota allunk meg a sarganal??' no komment..

pont az a kerdesem, hogy miert zavar, hogy latod a biciklist atmenni olyan szituacioban, amikor senkit nem zavar?
itt Londonban iszonyu sok a lampa, es egy jo resze olyan, hogy kerekparos pl. veszely nelkul at tud menni (pl. mind a 4 gyalogoslampa zold, gyalogos sehol, vagy balra - kisivben - kanyarodok a buszsavra, ugyan keresztben jonnek de a buszsavban senki). megis miert kellene ott allnom csak mert piros? mellesleg itt megszokta ezt mindenki. a statisztika alapjan kerekparos altal piroson atmenes miatti baleset okozasa 4%, nevetsegesen keves. foleg ahhoz kepest, hogy mennyien csinaljak. altalaban a kovetesi tavolsag van 30% folott, az jelentosebb gond.

mestska · http://cities.blog.hu 2011.02.19. 23:10:08

@mestska:

az utolsó bekezdéssel nem mellesleg egyetértek, csak épp az előtte lévő sorok hiteltelenné teszik az egészet.

csaron 2011.02.19. 23:15:24

ez így tökéletes...

Tier 2011.02.19. 23:16:39

@vuk_: Már válaszoltam a kérdésedre fentebb:

Az zavar, hogy 10 másodperce piros -> bicaj jön: 30-cal áthúz, balra nem néz. Balról sajnos autó jön. Itt van előttünk, igen gyakori szituáció, ez zavar.

Egyébkén másik kérdésedre a válaszom: Igen, azért kellene ott állnod, mert piros.
Nem árulok el titkot: oka van, annak, hogy piros. Vagy gyalogos vagy autó, vagy mindkettő keresztezheti az utadat, ezért piros.

De biztos hatékony lenne, ha egy napra kikapcsolnánk a lámpákat Londonban és Budapesten...

mestska · http://cities.blog.hu 2011.02.19. 23:16:53

@2727:

"én se értem, hogy miért csinálták meg így a kiskörutat, hogy ne lehessen parkolni, nem világos, ohgy miért zárták el előletek a fő utcát, és miért csinálják ezt még számos úttal."

pfff...
mert az átmenő forgalomnak talán nem a Kecskeméti utcában van a helye?

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.02.19. 23:18:10

@mestska: még durvább lenne ha ismernéd a véleményemet arról hogy a kresz a bénák menedéke.
Ha az utakon senki se lenne béna, hanem mindenki tudna a többiekre figyelve normálisan közlekedni, semmi szükség nem lenne a kreszre.
Az, hogy van a Kresz, természetesen nem is old meg semmit mert mivel bénák ugyanúgy vannak, balesetek is történnek. Viszont legalább megkönnyíti a bíróságok dolgát hogy ez egyes ügyekben könnyebb legyen kimondani ki volt a hibás (és persze ki a vétlen)
Lássuk be, ez is egy nagy baromság. Ha mindenki olyan kurva okos meg ügyes lett volna, nem lett volna baleset az esetek 80%-ában. De mivel lett, valakinek el kell vinnie a balhét.
Ennyit a kreszről, meg az értelméről.
Én inkább az egyéni felelősségben és körültekintésben hiszek, mert az nem vigasztal ha fejfámon az áll hogy a kresz szerint nekem volt igazam.

vanyinorbi 2011.02.19. 23:24:59

@Tier: Ha sárgán hajtasz át, és éppen látja a rendőr, akkor 50 ezerbe kerül a vészfékezés elkerülése. 2008 óta így van, de itt egy friss cikk róla:

www.pecsistop.hu/articles/article.php?id=826989#null

roadrunner 2011.02.19. 23:26:17

Magyarorszagot kocsogok lakjak.
Csak ennyi megjegyezni valom van.
Sziasztok kocsogok ...

vangogh? 2011.02.19. 23:28:51

@roadrunner: De Te biztosan megbecsült tagja vagy a -f...om tudja hol élsz- társadalomnak, hogy "emigráns"-ként egy tesco-ban éjjeli feltöltő vagy...Mást nem nézek ki belőled ;)

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.19. 23:31:45

@vanyinorbi: ez egy érdekes dolog, mert sárgán úgy is át lehet menni, hogy esélyed sincs a fékezésre... Szóval ez inkább amolyan van sapkája/nincs sapkája dolognak tűnik.

Tier 2011.02.19. 23:33:03

@vanyinorbi: Tudom, de sajnos a KRESZ-ben nem ez van.

Nyilván sokan befizetik szó nélkül az 50ezret, de vannak, akik meg feljelentik a rendőrt. Az idézett cikk is írja, hogy több eset függőben van.

Szerintem egyébként a rendőrök azt vitatják egy ilyen esetben, hogy simán meg tudtál volna még állni veszélyeztetés nélkül.

Nyilván ha valaki 30-cal csorog, senki sincs mögötte, átslisszan a sárgán, ott a rendőr, akkor nehéz indokolni, hogy miért kellett átmenni : )

A kreszben az szerepel, hogy ha meg tudsz állni vészfék / veszélyeztetés nélkül, akkor állj meg. Ha nem, akkor meg nem.

roadrunner 2011.02.19. 23:37:27

@vangogh?
Nem baj ocsem ,en sem nezek ki beloled mast, csak hogy egy panelproli vagy.

Minden bizonnyal csak a hulyek hagyjak el imadot orszagodat.
Nem is tudom ki ki tolti fel a magyar Tesco aruhazakat ,ha minden arufeltotlto eljot otthonrol.

Chubbie 2011.02.19. 23:38:52

Én is sokat bringázok, és szoktam átmenni piroson. De csak ott, ahol nap mint nap járok, ahol nem zavarom a forgalmat, és csak olyan sebességgel, hogy bármikor meg tudjak állni. Ez konkrétan olyan helyen szokott előfordulni, ahol látom, hogy nem jön semmi - balra nézek, jobbra nézek, sokszor, hogy tuti legyen, vagy nem is kereszteződés, hanem zebra, aki megnyomta a gombot az rég átért és a négy zebrához vezető járdán senki sincs olyan tempóban és szándékkal, hogy mielőtt neki pirosra vált akárcsak a közlébe is érjen az átkelőnek.
És pirosnál elémegyek a kocsisornak, mert ott látnak - de csak akkor ha tudom, hogy biztos van időm eléjük érni.
Budapesti mérlegem (5 év): 0 tükör, nulla karcolás másik autón,1 db térddel megsimítás, mert megelőzött, aztán jobbra le, csak ott meg gyalogos miatt meg kellett állnia. És másfél éve egy hangos szó és integetés sem.
Szerintem is korrekt bicajossal az autósok is korrektek

vangogh? 2011.02.19. 23:54:42

@roadrunner: Ha annyira hűde külföldi gyerek vagy, miért magyar blogokon vered magad?

Mit foglalkozol a "kocsogok" napi gondjaival?

Te nagyon egyszerű! Jaaaa, hogy külhonban mindig is egy feketetalpú leszel? Hát kérem ezt be kell nyelni az igéret földjén...Kushadj, mert magadat égeted, az ekezet nelkuli billentyu kiosztasoddal...

Húzzunk bele! 2011.02.20. 00:18:58

@vangogh?: Ha 500métert mésza szervíz úton, akkor menj kia főútra és ott nyomjad, vagy ha a szervíz út szimpatikus akkor vársz, 10-15 mp nema világ vége ráadásul ott nem nagyon lehet előzni, mert nincs hely, hülye voltál, ennyi.

ex-dr. vuk 2011.02.20. 00:22:31

@Tier: mivel lathatoan nem ertetted meg, igy nincs mirol beszelni tovabb.

vangogh? 2011.02.20. 00:23:15

@Húzzunk bele!: Te rettenetesen egyszerű... Látom ötleted nincs miről van szó, és, hogy hol van ez...Szervíz úton az Andrássy-n éppen azért mész, mert nincs lámpa ami megfogjon!

Demagóg vagy! Nem a 10-15 másodperc(ami persze nem annyi) a lényeg, hanem a gyökér hozzáállás!

"ráadásul ott nem nagyon lehet előzni"
Tényleg fingod nincs miről beszélek...Érdekes, más bringások mellett gyönyörűen elférek...
Hülye meg az aki a világra kakilt téged!

ex-dr. vuk 2011.02.20. 00:30:39

@Tier: eleg sulyos tevhit, hogy neked azt kellene figyelni, hogy mogotted jovovel miujsag van... indokolatlanul tilos veszfekezni, ezen kivul te nem szeghetsz meg elsobbsegi viszonyt (sokan mogottuk jovore hivatkoznak zebra elott is). A mogotted jovonek a sajat kovetesi tavolsagaval kell foglalkozni, neked meg a lampaval. Ez az elmelet. Gyakorlat persze mast mutat. :)

Tier 2011.02.20. 00:38:48

@vuk_:
Hát én szoktam használni a visszapillantó tükröt, abban általában a mögöttem jövőt látom :)
A KRESZ szerint átmehetsz a sárgán, ha veszélyes lenne megállni. Itt azért az esetek 99%-ában a mögötted jövőről van szó.

A zebra téma még gázabb, mert megállok az egyik sávban, a másikban meg 60-al elhúznak mellettem. A gyalogost meg azért nem csapják el, mert dudálok neki.

Ezek után ha a következő pirosnál benézek az ablakon (mondjuk egyikünk sem ment át rajta : )a felhasználónak általában fogalma nincs arról, mit csinált...

Szerintem is befejezhetjük egyébként :)

Legjobbakat.

imkindabusy 2011.02.20. 00:52:30

A post jó.
És jegyezzétek már meg végre, hogy a biciglit helyesen úgy írják, hogy: bicikli.

A szerelő 2011.02.20. 01:16:08

respekt
szerintem én már többször is találkoztam ezzel a bringás csókával :)

penelope garcia 2011.02.20. 01:26:03

Ach, szerelmes lettem egy pillanat alatt.

smartdrive 2011.02.20. 01:27:27

ez elviselhetetlenül modoros

Manic Depression 2011.02.20. 01:38:03

Csatlakozom a poszt tolóhoz mint bringás és mint nem vasárnapi autós.
A támogató-ellenző arányokból csodálatosan kivehető azon kevés korrekt közlekedő hozzáállása, akik egyre kevesebben vannak Sajnos. Valamiért azt veszem észre hogy a többség szigorúan és csakis a kresznek élve, annak elveit tantraként ismételgetve közlekedik. Ugye? :)
Nem egy ("városi") bringás - értem ez alatt a tapasztalt és főképp nem bringát emelgető bringásokat - véleménye támasztja alá, hogy a főváros ragyogó és kiváló logikát tükröző közlekedésszervezése miatt nagyobb az esély az életbenmaradásra adott szituációkban ha kresz-t szeg, mégha ezzel a bráner másik végére is kerülhet. Itt megfelelően hangsúlyos az említett "tapasztalt" szó.

És mintha a többségnek elkerülte volna a figyelmét az elv, hogy tudja a helyét a közlekedésben, ha alkalma nyílik segít és nem csak saját szemszög alapján közlekedik.

Nem újkeletű dolog, sokkal inkább kihalóban van.

Nemkülönben kíváncsi vagyok, hogy mire ez a nagy felháborodás, ha itt ennyien betartják a kreszt és minden pontját ismerik? Hol itt a baj? :)
Hja, meg arra is kíváncsi vagyok, ki lesz az első aki jelzi a NKH-nak, hogy vasárnapra példásan megjavult a magyar közlekedési morál :)

roadrunner 2011.02.20. 01:39:52

@vangogh?:

Azert mert te egy kocsog vagy(tudod ,amirol beszeltem) meg nincs megtiltva hogy felmereszkedjek egy magyar nyelvu oldalra.

Egyebkent azert jarok fel hogy rajtatok ,a sok loseren rohogjek, hogy otthon szoptok.
Amit azzal magyaraztok hogy ti a kitartasotok veget maradtok.

Meg veletlenul sem azert ,mert mashol nem tudnad megalni a helyed.

Te ocsem meg nem is voltal meg kuuuufodon.

Ugyhogy fogalmad sincs hogy mashol nem kocsogok.

Szopjal csak Mo-on....az valo neked (-:

Mike007 · http://lookatmylife.blog.hu 2011.02.20. 01:43:22

@Tier: Pont tegnap este sikerült majdnem egy parasztnak két szerencsétlen gyalogost zebrán így elcsapnia... Szitu: Bajcsy, éjjel, 60-70 s tempóval gurulok a nyugati felé, messziről látok két gyalogost finoman részegek lassítok, hadd menjenek erre mögöttem lévő barom kivág zebra előtt nem sokkal én már satuzok, aztán vissza húzta abba sávba ahol előtte is ment és éppen hogy nem ütötte el szerencsétleneket... gondoltam megosztom bennem a szar is megfagyott... amúgy a post jó én mint két oldal képviselője vagyok mivel nincs közel a város ezért csak egész napos programra ülök olykor biciklire, komoly konfliktusom még nem volt, mondjuk én már féltem az életemet annyira, hogy inkább haddmenjenénráérek mentalitással álljak hozzá. Bicikliutas sztorihoz meg annyit, hogy helyenként tényleg életveszély... pl Veres Péter mellett lévő... Maradok tisztelettel

vangogh? 2011.02.20. 01:45:52

@roadrunner: 1. Tanulj meg helyesen írni...
2. Megtiltva ugyan nincs, de mindent elárul rólad...
3. Tanulj meg helyesen írni...
4. Én olyan helyeken jártam, ahova Te csak álmodban jutsz el...
5. Tanulj meg helyesen írni...
6. Ilyen intelligenciával, ami a kommenteidből süt, kizárólag valami tróger targoncás lehetsz valamo York-i Tesco-ban :)
Ja és 7! TANULJ MEG HELYESEN ÍRNI!!!

Fogadd meg csillagom, még akár salátamosóig is viheted ;)

penelope garcia 2011.02.20. 01:56:31

@vangogh?:

A posztolóba.
De ha te is okos vagy és aranyos, akkor van esélyed rá. :)

penelope garcia 2011.02.20. 01:58:48

@vangogh?:

De te nem vagy aranyos. :(
Csúnyabácsi vagy, mert nem beszélsz szépen a gyökérbácsival.

vangogh? 2011.02.20. 01:58:55

@penelope garcia: Okos vagyok, kedves, választékos, intelligens, jóképű, pénzem is van...Bringával mondjuk 14 éves koromban jártam utoljára, de ha kell bepótolom:) Van esélyem? :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.02.20. 02:02:32

@Tier: hat ez nalunk ugy van hogy behajthatsz ha a keresztezodest biztonsagosan el tudod hagyni a piros elott
nem ugy, veletlenul sem, hogy allj meg mindenkeppen ha nem satuzol
uhye nagyon nem mindegy hogy a forgalom ritmusaban 60-al megyek es 10 meterre sargul, mintha 20-al es 10 meterre sargul
utobbi esetben nagy valoszinuseggel nem tudom idoben elhagyni
en ugy vagyok vele ha meg nem latom a pirosat akkor jo vagyok
foleg ugye ha a forgalom halad
/es hat foleg itt ahol a tuloldalon van a lampa/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.02.20. 02:04:50

ja es senki se akarja megmagyarazni hogy pirosnal, bringas, gyalogos, autos atmehet mert.....
nem pirosnal nem mehet at
olyankor meg kell allni es varni a zoldet
ez mondjuk ugy alap
mondhatnam mar bolcsodeben tanitjak
piros= tilos
a tobbi az blabla

roadrunner 2011.02.20. 02:09:18

@vangogh?:

Fejlodunk.
Mar targoncas is lehetek?
Es ugy erzed hogy York a vilagnak egy kulonlegesen rossz resze lenne?

Eljutottal a Balatonig?

Gratulalok.

Miert van az, hogy akinek nincs mar semmi erve,az jon a helyesirassal?
Utaloma nyelvtannacikat is.
Kocsog nyelvtannacik!

Igen ,te most egy nagy erkolcsi gyozelmet arattal felettem,dolj hatra a szekedben.
Azert remelem a kozos koltseget ki tudod fizetni a honap vegen es nem providentes kolcsont hulyeknek kell felvenned a honap vegen.

Tovabbi sok sikert kivanok egymas anyazasahoz ,mint kerekparosok es autosok.

Mint mondtam kocsogok gyulekezete.
Egymast tapossatok el kiseabbrendusegi erzesetekben.

Ennyit tudtok buszke magyarok.
A nagy nemzet (-:

roadrunner 2011.02.20. 02:11:38

@penelope garcia:

Menjetek szobara.
Ugysem all fel neki meg van 3 gyereke.
Csak etetni nem tudja oket.
(-:

roadrunner 2011.02.20. 02:13:41

@penelope garcia:

Ja es anyad a gyoker, felvagos magyar picsa.
Erdekes kuuufodon a negerek meg az arabok faszat szopjatok lelkesen.

vangogh? 2011.02.20. 02:15:35

@roadrunner: Olyan egyszerű vagy mint egy pont...A továbbiakban nem kívánok veled vitázni...

Giba 2011.02.20. 02:27:43

Jó ez a poszt, fejleszti a toleránciámat :)
A kreszt meg be kell tartani, nem véletlenül van. Persze bizonyos szituációkban vannak kivételek....
balesetmentes közlekedést mindenkinek :()

Zsurmi 2011.02.20. 02:30:58

Kissé benyalós, és elég álszent a cikk.

Vicces a saját szabályszegésének megideologizálása. Vicces a szabályok számonkérése. Azaz nem. Csak épp kimarad, hogy kinek vannak extra kötelességei, csak neki szóló tiltások. A szabályok egyformán vonatkoznak, csak épp nem egyformán súlytanak mindenkit.

Szerintem csak azt a szabályt szabad megszegni, ami veszélybe sodor, vagy aránytalanul hátrányos. A kerékpározókra leselkedik ilyen veszély bőven. Pl a buszsáv nagyvonalú kihagyása, a kerékpárutat 100-200 méterenként megszakító kereszteződések.
Vagy épp a túloldalon jelzés, felvezetés nélkül megjelenő, majd ugyanúgy eltűnő kerékpár/gyalog izék. Közel sem egyformán akadálymentes a közlekedés autóval és kerékpárral.

A piros lámpán áthajtás indoklása álszent. A másik és a saját kényelmünkért szabálytalannak lenni, kissé nem ugyan az , mint a veszély elkerüléséért. És igen, a mögöttünk lévő autósnak nem olyan kényelmes, mintha egy motorizált közlekedő lenne előtte. A bringásnak se jó érzés a mögötte lévő lóerő és tömeg.

Az utak pedig sehol nem az autósoké, hanem a közlekedőké. A kisajátítástól sem lesz az. Szinte minden lehetőséget és privilégiumot megkapnak az autósok. Rájuk hangolják a közlekedést, aztán meg néznek hogy mi van ha a más is használja - szabályosan.

Az öntudatosság pedig jó dolog, az nem egyenlő a seggfejséget. Ezt most el kell viselni. Hogy kerékpáron ugyanúgy van seggfej. Hogy szokatlan. Hogy meg kell tanulniuk közlekedni.

Ez a cikk egy öreg bringás nyavajgása, mert felborult a status-quo-ja. Pedig sokat köszönhet a sok "öntudatos" bringásnak, mert az autósok jó része miattuk volt kénytelen a kerékpárosokhoz szokni. Miattuk is figyelnek, mert pár éve ez még nem volt így. Rövid a kolléga memóriája.

Aztán meg könnyű a bevált útvonalon jól közlekedni. Próbálna a kolléga túrázás alatt idegen helyen szabályosan közlekedni bringával. Ott, ahol autóval simán megy. De jön egy random kerékpár(gyalog)út a túloldalon.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2011.02.20. 02:51:23

@Reggie: Elég könnyen megszokható lenne. Amúgy ez az egész európában nem lehet nem teljesen igaz, annak országok ahol lehet, persze külön tábla jelzi, nem úgy mint odaát ahol azt jelzik ha nem lehet. De be lehetne vezetni, mert értelmes dolog.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.02.20. 03:06:50

@Hooshee: egyertelmuen gyorsitja a forgalmat, gyajkorlatilag stoptablanak felel meg
nem jol belathato keresztezodesekben tiltjak, akkor kiirjak
es nem mellesleg tok folosleges igy a jobb nyilas zold

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.02.20. 03:11:26

bar hasznaljak azt is fok helyen, pl. ha a jobbrol jovoknek van balos zoldjuk,, szinten gyorsitando, emrt akkor megallni sem kell

2011.02.20. 03:25:53

Közhelyek halmaza békítő szándékkal, a poszt gyenge de a szándék érdekes.

gpetersz 2011.02.20. 06:13:41

kb. Odáig hittem el, hogy jófej terepjárós, meg audis, meg bömös. Ja. Mi ez Toy Story 4?

gpetersz 2011.02.20. 06:14:51

@Alf: Nem, nem. Ezt a Ponyvaregény című Tarantino filmben mondja Wolf, a problémamegoldó "Azért még ne kezdjük egymás faszát szopni..." jelezve, hogy a probléma még nincs megoldva, csak elkezdték a megoldást.

gpetersz 2011.02.20. 06:28:18

Hoppá... ki lettem moderálva fél perc alatt... izgalmas. Pedig nem k*rvaanyáztam. Csak nem értettem egyet a poszttal.

kilobike 2011.02.20. 07:02:23

Az ugye meg van mindenkinek, hogy közúton n-szer annyi gépjármű van, mint kerékpár, ennek megfelelően n-szer annyi a böszme ember (gépjárművel). Ugyanez az arány figyelhető meg a kerékpárúton, csak ott a kerékpáros böszmék vannak többségben.
Arról nem is beszélve, hogy ahol CSAK kerékpáros közlekedhet, ott válik a helyzet igazán katasztrofálissá. Oda az is kimerészkedik, aki a közúti forgalomba nem. Ezeket hívják zombiknak.

"streetfighter" 2011.02.20. 07:25:32

"Persze ott szegem meg a Kreszt, ahol tudom, átmegyek a piroslámpán, ha lehet"

He-he-he.
Szívinfarktust kap egy jó pár ide irogató balfék erkölcscsősz. :D

The Beast 2011.02.20. 07:31:17

Egyetértek Kilobike-kal.Személygépkocsiból van a legtöbb az utakon,a nagy számok törvénye pedig úgy szól,hogy ha autóból van a legtöbb,akkor a tahólista elejét az autósok alkotják.Tény,hogy hülye bringás is van.A legsúlyosabbak valóban a zombik.Amikor a gyalogos a kerékpárútra téved,hiába szólok rá,hogy a járda a sárga csík másik felén van.Normális körülmények között sehogy sem reagál (ez a zombi)hanem megy tovább.Aztán vannak azok akik még nem jutottak el az agyhalál állapotába,ők általában mondanak valamit (nem feltétlenül anyáznak azonnal) aztán tovább gyalogolnak a kerékpársávon.Legalábbis itt Fehérváron ez így működik.Miért nehéz megkülönböztetni az aszfaltra festett jeleket?Az egyik egy gyalogló ember,a másik egy kerékpár,szerintem rém egyszerű...

Dzsafar 2011.02.20. 07:33:54

Azt hiszem,ezt az írást érdemes úgy olvasni,hogy van egy ember,aki végre felhívja a figyelmet:
Ha látjuk a másik embert,semmivel nem leszünk kevesebb értéküek!!
Sajnálom,hogy egy-két hozzászóló ismét csak az orráig néz,s úgy értelmez,de ettől vagyunk (szégyellnivaló)magyarok.

kilobike 2011.02.20. 07:41:46

Városi közlekedésben (nem Bp.) teszem azt egy 10km-es út alatt kontaktusba kerülő gépjárművek ELHANYAGOLHATÓ százaléka tapló, a többség odafigyel. (Kontaktus alatt értem, hogy elkerül, megelőz, rámnéz, elsőbbséget ad, stb.)
Városi közlekedésben (nem Bp.) egy 10km-es út alatt kontaktusba kerülő kerékpáros JELENTŐS százaléka zombi (részeg, figyelmetlen, kivilágítatlan, KRESZT nem ismeri, stb.)
Ez tapasztalat.

"streetfighter" 2011.02.20. 07:42:58

@Dzsafar:
Mi az, hogy szégyellnivaló magyarok, te büdös paraszt?

Dzsafar 2011.02.20. 07:51:09

"streetfighter"
Látod,ahogy írtam:
a stílusod!
Hiszen tudod,(ha jártál iskolába,és esetleg neveltek is)
A stílus maga az ember!
Szomorú,hogy nem érezted ki,mire gondoltam:
Ha nem segítjük egymást, csak eltiporjuk,az a szégyellni való!!
Ám azt hiszem,Neked ezt megmagyarázni:LEHETETLEN!!!

kilobike 2011.02.20. 07:56:47

@Dzsafar: szerintem meg ne abból az "egypár hozzászóló"-ból vonjál le messzemenő következtetéseket. Azért mert 300 kommentből 5 tapló, még nem minden kommentelő tapló.

_phu 2011.02.20. 08:04:12

Leírom mi a bajom a kresz fetisisztákkal. Tudom, hogy fölösleges, de akkor is.
A kreszt az autósok miatt találták ki, mert száguldozás közben halálra gázolják a többi közlekedőt. Ma már mindent ahhoz alakítanak ki, hogy az autók közlekedésére mi a megfelelő. Sávok elrendezését, lámpák beállítását, mindent. Budapesten különösen, fel sem merül, hogy autón kívül más is van az úton. Sőt, a bicikliutat is az autókra gondolva készítik, nem a biciklistáknak. Ha biciklivel megy az ember az így kialakított úton, néha egész másképp kell közlekednie a biztonsága érdekében, mint ahogy a szabályok kitalálói kizárólag az autókra gondolva megálmodták. És ebbe akár a piroson átmenés is belefér bizonyos szituációkban. Nem részletezem, hogy mikor, úgysem értené aki nem próbálta.
Mit látok a kommentek tanúsága szerint minden szabályt betartó autósoknál, akikre az egészet kitalálták? Városban megy 80-nal, a pirosra váltó lámpánál még gyorsít, zebra előtt nem áll meg, az indexet hírből sem ismeri, este elfelejt lámpát kapcsolni, vagy kiégett lámpával jár, járdán, füvön, kerékpár sávon parkol. Ezek általános gondok, bárki láthat 1 perc alatt tucatnyit. És akkor egy fórumon nem egy, nem kettő azt képes írni, hogy a kerékpárosnak a kreszt azért kell betartani, mert csak! Milyen alapon ír ilyent bárki is? És önmagadra mi érvényes? Azt már észre sem veszed? Vagy már a szabályt sem ismered amit megszegsz?

Julio cesar 2011.02.20. 08:04:23

Sziasztok, itt többen is leszólták a terepjárós bmw-seket. Hát nincs szívetek?!

Egyrészt nézzétek meg, ma Budapesten elsősorban mozgássérült polgártársaink járnak ilyen autókkal, én legalábbis sokszor láttam a mozgássérült igazolványt a szélvédő mögött. Ráadásul a drága technika ellenére szegényeknek nagyon gyakran elromlik az autója. Nem egyszer láttam drága éttermek, exkluzív bevásárlóközpontok stb. előtt, hogy szerencsétlen annak ellenére, hogy gondolom egy életen át rakta össze a pénzt arra a terepjáróra hát nem leromlik neki a járdán??? Ott állhat vészvillógóval befürödve.

Dzsafar 2011.02.20. 08:07:41

Az a nagy baj,hogy az az "egypár kommentelő" is kint van az utcán,ÉS AUTÓBAN!!!!!!
S ha nem lennél ennyire álmos,megérthetted volna,róluk írtam!
Sajnálom,hogy ez nem jött ki elsőre,hidd el!!
Én azért írtam,mert rengeteget autózom,jórészt a városban,budapesten,s ahol lehet,NAGYON KIKERÜLÖM,és SEGÍTEM ŐKET!!!!!
Nekik semmilyen védelmük NINCS az én méretemmel,súlyommal,sebességemmel szemben!!
Nagyon ritka,hogy nem köszönik meg!!!!!!!
A motorosokat szintén,de azt hiszem,aki érti,miről írt a kommentelő,megteszi velük.
Amúgy kellemes hétvégét,s ne húzd fel Magad,szép az élet!

BKV reszelő 2011.02.20. 08:10:39

Suzuki=2000kg?! El sem tudna indulni az 1.1-esnek gúnyolt 800 köbcentis motorjával, a tatával, a mamával terhelve!

kilobike 2011.02.20. 08:14:09

@Dzsafar: illúziókat kergetsz. Hülye ember mindig lesz, a blogon is meg az utcákon is. Ez ellen nem lehet mit tenni. Ettől még nem kell általánosítani, főleg nem "szégyellnivaló"-nak titulálni.
Nem tudom miből gondoltad, hogy felhúzom magam, nincs így. Kellemes hétvégét Nektek is.

Dzsafar 2011.02.20. 08:19:20

@kilobike:
Sajnos,azért kergetek illúziókat,mert megtehetem,hogy évente nyaralásom alatt akár ezer-ezerötszáz kilométert motoron töltök egy másik országban,és hihetetlen,de csak ott ülök fel,itt nem!
Nos,a közlekedési morál:ÉG ÉS FÖLD!!!!!!
S hiába próbálom meghonosítani,egyszerüen kevés vagyok,a többségi közlekedő nem VESZI ŐKT EMBER SZÁMBA!!!!!
SŐT!!!
Néha még engem dudálnak le,hogy minek előzékenykedek velük!!!
Komolyan kérdezem:nem kell ezt szégyellni?????

Jimbo75 2011.02.20. 08:32:42

@roadrunner:

Figyu, húzzál már vissza a yorki hentesboltba, amit valszeg magyarok vezetnek téged, meg kivitt a haver csontozónak, mert azt nem nézem ki belőled, hogy 5 szónál többet tudj angolul, ha meg igen, akkor a következő 5-6 soros hozzászólást angolul prezentáld, köszi.
Nagyon kíváncsi leszek rá.

gorillka 2011.02.20. 08:33:19

a nagy audisig is érdeklődve olvastam, de utána elöntött valami jó érzés...

gyönyörűek a közhelyek, szépek az általánosítások

csak gratulálni tudok

(mielőtt valaki félreértené, irónia!)

"streetfighter" 2011.02.20. 08:34:19

@Dzsafar:

Ilyen nick névvel a magyarokat szídod és a stílusról papolsz. Ne játszd itt magad!
Itt emberekről van szó és nem a MAGYAROKRÓL seggfej!
Mindenhol vannak bunkó, paraszt EMBEREK!
Úgyhogy gondolkodj mielött hülye általánosságokat írsz!

Dzsafar 2011.02.20. 08:44:20

@"streetfighter":
Te is szép "magyar" nevet választottál,de sebaj!
Mint már írtam,a stílus az ember!
A Tiéd........hm.
NEM A MAGYAROKAT SZÍDOM,(csak a bunkókat,az önző barmokat),és tudok különbséget tenni,tapasztalatból.
Sajnálom,hogy Neked ez nem megy!!
Seggfej??
Magadra gondoltál,ugye??

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2011.02.20. 08:50:32

kár, hogy ez egy szűk kisebbség, és nem csak a bicajosok között.
ezt egyébként nem "normális biciklisnek", hanem egyszerűen Embernek hívják.

motorosok dettó.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.20. 08:59:20

@The Beast: no az a baj, hogy ez nem igaz. Ha autóban is annyira bunkó módon viselkednének az ú.n. emberek, ahogy azt biciklin teszik, az ország lakosságának kb. fele kihalna pár év alatt.
Sajnos én is azt tapasztalom, hogy a bicikliző többség szerint a KRESZ csak ajánlás, rájuk nézve nem kötelező...

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.20. 09:00:21

@"streetfighter": ostobácskám, ha nem használnál olyan szavakat, amiknek nem ismered a jelentését... akkor se lennél értelmesebb, csak kevésbé röhejes. :D

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.20. 09:01:30

@Zsurmi: jééé... te még létezel? :-) De rég láttam a nicked...
Igen, ez a förmedvény szerintem is, egy tahó önigazolása akarna lenni.

kilobike 2011.02.20. 09:01:59

@Dzsafar: évi közel 10.000 kilométert töltök nyeregben (jobbára országúton), ebből néhány százat külföldön (azt is országúton). Tapasztalataim szerint elenyésző a különbség kerékpárról nézve.
Nem amiatt jó ott közlekedni, mert ott olyan kis okos minden közlekedő, hanem mert egyáltalán van min közlekedni (ti. kerékpárút), és az olyan minőségű, amit nálunk tervezni sem tudnak, nem hogy kivitelezni.
(A közlekedési morálról egyébként csak annyit, hogy a közelmúltban 8 embert gyilkolt meg Olaszországban egy beszívott, részeg autós, amikor frontálisan legyalulta a szabályosan közlekedő bolyt az útról. Olaszországban! Ahol nemzeti sport a kerékpározás!)

VakondM 2011.02.20. 09:22:37

Van normális közöttük, de ez odakinn is látszik. Csak ahogy írja a jó idő közeledtével egyre kevesebb arányaiban. :-/

Panzer 2011.02.20. 09:24:15

Nagyon korrekt post, koszonet erte!

Udv,
egy meg elegge kezdo autos

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2011.02.20. 09:36:32

Felmerült itt a gyalogos-kerékpáros úton a bicikliút részen gyaloglók problémája. ( vagyis a felfestéssel kettéosztott járda)
Ha gyaloglok néha én is elfelejtem, melyiken megyek, úgyhogy bicajosként az ilyet egyértelműen járdának tekintem, és kedves (-nek gondolt)mosollyal csengetek, ha nem tudok kerülni.

Ha egy szlovén, olasz vagy svájci olvasná ezt a vitát, azt hinné valami más bolygóra tévedt.

"streetfighter" 2011.02.20. 09:45:03

@Dzsafar:

Azért jó lenne, ha úgy is írnád, ahogy érted!
Az írásodból ez jött le.
Nem kell belekeverni a "magyarok" szót.
Ha nem érted, akkor nem fecsérlek rád több időt.

Kalapos Hétvégi Skodás 2011.02.20. 09:51:56

Nekem tetszik a poszt.
Sajnos az a helyzet, hogy mégha az ember logikusan, reálisan, stb, megfogalmazza, hogy mi lenne helyes és még akár működne is, akkor is van egy része a társadalomnak, aki leszarja, nem ért egyet, akár butaságból, akár dacból. Ez bármire igaz. Ha nyitok egy posztot és beleírom, hogy az ég kék, 10 posztolóból , 2 biztos az mondana, hogy ez faszság, nem így van, 1-2 sunázná, 2-3 fikázna, hogy ki a f@szt érdekel. Szóval amíg nem építenek be mindenkinek mesterséges viselkedésszabályozót, addig naponta írhatunk ilyen jó kis posztokat, bár, ha 1 embert is megtérít az írás, akkor volt értelme....

"streetfighter" 2011.02.20. 09:53:18

@Atomot az indexre!:

Te vagy, aki miatt ez terjedt el.
Még ahhoz is hülye vagy, hogy kötözködj. :(

mestska · http://cities.blog.hu 2011.02.20. 09:54:42

@Karmadealer:

nézd, nyilván remekül el tudnánk működni kresz, meg lámpák meg tábla nélkül, pusztán az egymásra figyeléssel, vannak nyugat-európában helyek, ahol minimális mennyiségű tábla van, mégis működik a dolog.
Vannak helyek, ahol tábla meg lámpa ugyan van,de mindenki letojja (Szicilia pl.), itt sokkal magasabb az egymásra figyelési (nem az udvariassági) faktor, hogy ne haljon meg naponta 5000 ember.
Nálunk sokan a szabályokat is letojják, és egymásra sem figyelnek.
A poszt írója amolyan sziciliai jellegű, sok más kerékpároshoz hasonlóan. Jól tudna ez is működni, csak épp rengetegen mások nem ilyenek.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.20. 09:55:25

@"streetfighter": azon túl, hogy egy ostoba, agresszív faszkalap vagy? Tképp semmi.
A magadfajta miatt szoktam letagadni, hogy magyarnak születtem.

bontottcsirke 2011.02.20. 09:56:40

Alapvetően itt az a baj, hogy ebben az országban az autó egy státusszimbólum, amivel ha nem jelensz meg egy üzleti tárgyaláson akkor kinéznek, lenéznek. A legnagyobb baj viszont az, hogy ez nem fog változni, mert amíg politikusaink s8-as audival járnak és tilosban parkolnak ez nem fog megváltozni. Pedig pesten, ha normálisan megcsinálták volna az utakat meg a forgalomirányítást, akkor csak egészen ritka esetekben kéne autó.

Ezt a várost jó 100 évvel ezelőtt nem arra tervezték, hogy terepjáróval mászkáljanak benne az emberek.

ClearWater 2011.02.20. 09:57:42

Szép az üzenet, de a poszt álszent. Azt se értem hogy miért kell különbséget tenni piros lámpán átmenők között. Ezt legjobb tudomásom szerint autóval és kerékpárral is tilos. Azzal se tudok mit kezdeni hogy a kerékpáros csak "ésszel" megy át a piroson.

Az együttműködéssel kapcsolatban egyetértek.

mestska · http://cities.blog.hu 2011.02.20. 09:58:15

@VakondM:

"Csak ahogy írja a jó idő közeledtével egyre kevesebb arányaiban. :-/"

1. nincs városi szintű tájékoztatás, oktatás, akármi a friss kerékpárosok felé, hogy basszus, figyelj oda
2. ha növekedni fog a kerékpárosok száma (ez a trend jelenleg), akkor az egyes pont nélkül nem lehet létezni sokáig. Nem csak autós-kerékpáros, hanem kerékpáros-autós viszonylatban sem.

Nem bánnám egyébként, ha rendszeresebb lenne a büntetés a városban, akár a kerékpárosok kivilágítatlanságát, vagy piroson áthaladását, akár az autósok pirosban áthaladását, vagy mondjuk a villamos elé beparkolását illetően.

ropile 2011.02.20. 10:00:23

@"streetfighter":
bah, legyünk őszinték, a "veszélyes zöld" fogalma az autósoktól ered :)

Captain Crash 2011.02.20. 10:07:30

@Karmadealer: Nem tudhatom, hogy minek köszönheted ezt az egyedi meglátást, miszerint a KRESZ a bénák menedéke, de szerintem ezt jobban át kellene gondolnod.

Nem nehéz rácáfolni erre a meglátásra, hogyha annyit mondok, hogy amikor egy egyenrangú útkereszteződéshez érsz, akkor nem máshonnan, mint a KRESZ-ből tudod, hogy mire számíthatsz elsősorban.

Ha nem volna előírva pár - egyébként alapvető - szabály, s csak az egyéni mérlegelés kérdésére lenne bízva, hogy adott szituációban mit kezdjél, akkor beláthatod, hogy nem lenne egy ilyen helyzetben sem adott, hogy mire számíts.

Nyilván minél több az olyan ember, aki áthágja a KRESZ-t, mert tud olyan indokot, ami szerinte felülírja azt, vagy egyszerűen negligálja, annál több esetben lesz olyan szituáció, amikor nem fogsz tudni adott szituációra felkészülni.
A KRESZ nem véletlen tartalmazza azt, amit, s nem véletlen oktatják. Hogy ki mennyit tanult meg belőle és mennyit alkalmaz, na az már szerintem kultúra kérdése.

D4D 2011.02.20. 10:10:48

@Atomot az indexre!:
"egyébként meg bevezetném a bringajogsit, amit vizsga elvégzéséhez kötnék, kötelezővé tenném a bukósisakot és a lámpát, pont azért, hogy ne törjük össze egymást, és ne kelljen senkinek feleslegesen tárgyalásokra járnia, illetve leélnie az életét úgy, hogy megölt valami balfaszt, aki a közlekedés alapvető normáival sem volt tisztában. "

Pedig érdemes végigolvasni. A kommenteket is. És a mama munkájának a minősítése nélkül is lehet rá reagálni. Persze ha ez neked nem megy, akkor nem bringás vagy, hanem bunkó.

D4D 2011.02.20. 10:17:16

@is:
Azért gondold végig, a kerékpár átmegy a piroson, én 50 helyett 70-el érkezem.

Szabálysértések aránya 1:1, de ha én takarásban vagyok, amíg ő körülnéz, akkor baj van. Vagy ha nem néz körül rendesen.

"streetfighter" 2011.02.20. 10:21:59

@Atomot az indexre!:
Te szerencsétlen.
Belekötsz abba ami jó, utána meg megsértődsz?
Szánalom.
Elírtad:
A magaMfajta miatt szoktam letagadni, hogy magyarnak születtem.
Nem csodálom. Remélem nem szaporodsz. :)

Kalapos Hétvégi Skodás 2011.02.20. 10:25:56

@D4D: A Bringajogsi nem hülyeség, de én általános iskolában tenném kötelező kurzussá, Teljes kresz-óraként az első két évben, hátha hatással lesz a későbbi autós és gyalogos közlekedésre. A lámpa kötelező, a bukót én nem szeretem, de tény, hogy hasznos...

kafferbivalybalamber 2011.02.20. 10:26:02

Kalap le, egy intelligens, normális biciklista.
Kár, hogy a fehér hollóéhoz mérhető a gyakorisága.

D4D 2011.02.20. 10:28:35

@vuk_:

"sarganal pedig (ha a sebessegkorlatozast betartottad) satuzas nelkul is meg tudsz allni."

Ez így ebben a formában nem igaz.
Sok olyan lámpa van, ahol a sárga rövid.

D4D 2011.02.20. 10:35:03

@mestska:
"mert az átmenő forgalomnak talán nem a Kecskeméti utcában van a helye?"

Rendben. Ezért aztán a Kiskörútról is kiszorítjuk az átmenő forgalmat. Hoppá! a Kiskörút elbaszása már a lokális forgalmat is szopatja. Nem baj, megvédtük a várost, csak a megvédett házaktól nem látjuk, hogy a forgalmat csak két utcával arrébbra tereltük, olyan útra ami nem arra lett tervezve.

Mellesleg a Ferencziek terei aluljáró úgy lett tervezve, hogy Üllői-Kecskeméti utca-Erzsébet híd útvonalat szolgálja ki, mert az Astoriánál kivitelezhetetlen a balra kanyarodás.

D4D 2011.02.20. 10:39:42

@vanyinorbi:
Azért azt magyarázza meg valaki, ha sárga lesz a lámpa, aminek nincs előjele, akkor hogy a bús francba állok meg 50-ről, 5 méterre a lámpától? Esetleg vezessük be azt a KRESZ szabályt, hogy a lámpát úgy kell megközelíteni, hogy bármikor, ha sárgára vált, meg tudjunk állni?

Az idézett cikk a baranyai szervek éhségét és tehetetlenségét ecseteli.

Captain Crash 2011.02.20. 10:42:21

@D4D: Nem csak az a probléma, hogy olykor valóban rövid a sárga. Sokszor olyan távolságon belül vált a lámpa sárgára, ahol már vészfékezéssel sem tudnál megállni. A megállást tovább néha nehezíti az is, hogy még a mögötted lévő is - helytelenül - próbál átérni, holott ő még meg tudna állni.

Tehát én is csak azt tudom mondani, hogy az idézett kijelentés nem állja meg a helyét minden esetben. Egyébként én általában betartom a KRESZ-t, különösen a sebességkorlátozást.

D4D 2011.02.20. 10:45:47

@vuk_:
Szép elmélet, de ha a mögötted levő nem tart távot, vagy egy picit elbambul, már szart sem ér. És utána meg kell várni a helyszínelőket, akik hasonló esetben a volt főnökömnek mondták: 'Miért nem ment még át? Most ez jó magának, hogy itt szopunk az esőben?'

D4D 2011.02.20. 10:47:04

@vuk_:

Egyébként fura az álláspontod. Az autós mindenképpen álljon meg, akkor is ha ezért 8g-vel kell lassulnia, de te átmész a piroson.

D4D 2011.02.20. 10:48:59

@Manic Depression:

"Valamiért azt veszem észre hogy a többség szigorúan és csakis a kresznek élve, annak elveit tantraként ismételgetve közlekedik"

Pedig a KRESZ oktazás egyre inkább szart sem ér.

mic@ 2011.02.20. 10:53:50

Megint mi van? Ha őszinte vagy és leírod akkor is szar vagy... a sok begyöpösödött agyú mk. és cm és tc fan szerint, nem mind ilyenek ők sem!!! Szerintem, mint kerékpáros és autós és motoros és nehézgépkezelő....stb,. Teljesen korrekt a cikk. igen-! átmegyek a piroson én is a bringával, ha lehet és belátható! A családomat sem veszélyeztetném avval hogy értelmetlen halálom esetén, szarba maradjanak.... csak figyelni és előzékenynek lenni.. ez a lényeg ha megköszönöd ő is és később meglepődsz jééé elengedett , nem tolt le, nem ütött el stb..... rengeteg példa sorolható fel, barom autós és idióta kerékpáros, gyalogos , ja-! és a sünöket se felejtsük , a taxisok viszont mind e-felett állnak, legalább is 80%-k, azért ők centiznek rendesen , persze mikor mellé csorogsz, nem akkora a szája, ha van kolléga akkor a nyuszi elmélet bukik!!... Bár ki írta ezt a posztot igaza van!!

Captain Crash 2011.02.20. 10:55:29

@vuk_: Történetesen volt már olyan szituációban részem, amikor balról, takarásból a gyalogos lelépett a járdáról egy gyalogosátkelő helynél és hiába jeleztem a szakaszos erős fékezéssel a mögöttem jövőnek, hogy kapjon észbe, mert megállok, csak a Jóisten segített neki, hogy csikorgó kerekekkel megálljon.
Aztán kiszállt és még neki állt feljebb és ordítozott.
Márpedig ha a fene-fenét eszik is, akkor is meg fogok állni, nem kérdés, hogy a gyalogos élete fontosabb, mint az, hogy ő belémjön-e vagy sem.

Ugyanez egy sárgánál már nem ilyen egyértelmű...

Captain Crash 2011.02.20. 11:00:23

@mic@: Vannak a post-nak helyeselhető és helyteleníthető mondatai is. De konkrétan a piroson áthajtás nem a helyeselhető magatartások közé tartozik. Pláne az nem helyes, hogy ott hágja át a KRESZ-t ahol tudja.

A "teljesen korrekt" kifejezés éppen ezért nem helytálló megállapítás. Nem hogy nem árnyalja az abban leírtak helyességét, hanem egyenesen jó színben tünteti fel az egészet, még a piroson áthajtást is.

vanyinorbi 2011.02.20. 11:03:39

@D4D: Ha például kiegészítő zöldön akarsz átmenni, akkor azt eleve úgy kell megközelíteni, hogy meg tudj állni, ha eltűnne. Ilyen felfogással lehetne a "hagyományos" zöld felé is haladni, de ugye ez már nincs benne a kreszben, és el tudjuk képzelni, mennyit lassítana a forgalmon, ha mindenki így csinálná.

Valóban baranyai az idézett cikk, és olyat is találtam, ahol azt írják, hogy Pécsről indult ez az egész őrület, de mivel ott is ugyanaz a kresz van érvényben, és ha a rendőrségnek pénze van belőle, bárhol előfordulhat, hogy erre ráállnak. Például Nyíregyházán:

www.szon.hu/nyiregyhaza/a-hir-igaz-megtalaltuk-a-kamerakat-nyiregyhazan/news-20110209-01332552

Úgyhogy sárgán csak akkor, ha tényleg nem lehet megállni előtte.

Perillustris 2011.02.20. 11:07:32

Vicces, mennyire nem képesek az emberek megemészteni, ha valaki nem olcsó kifogásokat gyárt, hanem végletesen őszinte. "Átmegyek a piroson, mert hamarabb hazaérek, vagy mert így biztonságosabb számomra" helyett az általánosan elfogadott az, hogy "már nem tudtam volna megállni, mert belém jönnek hátulról".

szarajevo 2011.02.20. 11:16:25

Én csak annyit tennék a dologhoz, hogy télen tényleg teljesen normálisak az autósok, nem is kell hozzá hó, egész egyszerűen elég annyi, hogy látja az embert a -5fokban tekerni és elgondolkodik, hogy "hát ha ez itt teker akkor adok neki egy kis tiszteletet" vagy hívjuk inkább odafigyelésnek látja, hogy te nem divatbiciklis vagy. Télen minden más, ilyenkor még mindig fehér hollónak számít a biklis, nyárom meg mindenki biciklizik és nagyon nagy százalékuk tényleg nem is tudja, hogy mit kéne figyelni és hogy kéne viselkedni a forgalomban! Ennek is csak az az oka, hogy soha nem tanult kreszt és, mert sokan már túl "coolbringásnak" érzik magukat ahhoz, hogy elmenjenek ingyenes cm-es városi bringa oktatásra.
És még annyi, hogy legtöbb esetben a biklis nem magának hanem az autósnak köszönheti, hogy még életben van x km-er után, mert nem kényszeríti bele a kocsival egy veszélyes helyzetbe, hanem tötyörög az ember mögöt 30-40km/h-val, persze nagyon sok olyan eset van ahol figyelmetlenül jön ki az autós, de erre meg egy biciklisnek fel kell készülni, tudnia kell, hogy mikor mire kell fokozottan figyelni, én sem vettem figyelembe amíg el nem ütöttek, pedig nekem volt elsőbségem és lámpám is volt, de meg kell tanulni, hogy éjszaka egy jobb kezes utcába simán belemegy egy autós, mert nem lát refi fényt így azt hiszi nem is jön semmi :)

Perillustris 2011.02.20. 11:27:17

@szarajevo: "És még annyi, hogy legtöbb esetben a biklis nem magának hanem az autósnak köszönheti, hogy még életben van x km-er után, mert nem kényszeríti bele a kocsival egy veszélyes helyzetbe, hanem tötyörög az ember mögöt 30-40km/h-val"

Autópályán gondolom köszönje meg az autós a kamionosnak, hogy nem passzírozza fel a szalagkorlátra sávváltás közben.

Arthur Dent 2011.02.20. 11:27:49

Hmmm, nem hiteles.

Én is biciklizek a városban, meg kirándulok, meg versenyzek. Magamban néha az LGT dalát dúdolgatom:

"Ha elhibázom egyszer, egy egész konvoj robog át rajtam. - Én profi vagyok."

Igen, a biciklisnek vigyáznia kell magára. Már kétszer elütöttek és sok időt töltöttem a baleseti sebészeten ebből kifolyólag.

Az autósok meg véletlenül sem jó arcok. Zavarjuk egymást, és a biciklisek is zavarják egymást. Egyszer Münsterben dolgoztam ahol több a bringás mint az autós. A biciklisek mint a csürhe, az autósok persze megtanultak rájuk vigyázni. Kis város, nyugis, és jóval több a bringás baleset mint az autós.

Budapesten fordítva van. Néhány bringás harcos küzd az autós csürhével. Nos láttam már bringás szándékosan leszorító autóst. Láttam magabiztos profi versenybringáson áthajtó kamiont, Vértócsában letakart bringást, meg aszfalton kiloccsant agyvelőt.

Lehet biciklizni a fenti mentalitással is. De van egy érdekes statisztika, hogy a bicikliseket átlag 7000 km-enként elütik. Én inkább az óvatosságot javasolom. Így is a saját statisztikám kb. 50000 km/elütés.

Vigyázzatok.

Captain Crash 2011.02.20. 11:28:51

@szarajevo: Az utolsó mondatod kapcsán jön elő a megfelelő kivilágítás problémája is. Itt egyaránt gondolok a kerékpárokra vonatkozó előírások betartására is és a közvilágítás problémáira is.

roadrunner 2011.02.20. 11:34:19

@D4D:
Szia nepmuveszeti agyagedenyem (-:
Te egy jolnevelt ember vagy ,mert anyukad megtanitott koszonni.
Szoval ,nepmuvelo hoxxaszolasom lenyege az,hogy ne legyetek kocsogok otthon egymassal.

roadrunner 2011.02.20. 11:42:59

@Jimbo75:
Jumbo jumbo.....
Okosdnak hisz3ed magad igaz?
York csak imadott haverod lazalmaiban szerepelt.
Ki tudja miert?

Nem olvastok ti tul sok expressz online hirdetesi ujsagot?

Azt csak a hulyek olvasssak am ,akiknek nincs is semmi vagyuk csak hogy atvagjak oket kedves honfitarsaik.

Es mi volna ha Danul ,vagy Franciaul irnak ide?
Menj jelentsd fel a szomszedodat.
Ne hazudtoljatok meg magatokat.

izidro Nozal (törölt) 2011.02.20. 11:47:13

@Arthur Dent: Szia,

mintha csak én írtam volna a véleményed (hál'Isten a büdöspesti tapasztalatok kivételével)!
Olvastad a fenti Szicíliás hasonlatot? Nos, nekem az a véleményem, hogy hiába vezették be a zebra előtt kötelező megállást, ha mindig jön egy fegyelmezetlen aki miatt nem lehet biztonságban a gyereked, a feleséged előtt a babakocsiban...

Pendemonda 2011.02.20. 11:53:36

Én hétköznapi autós vagyok, terepjárón közlekedem, és néha átülök biciklire (van egy kölcsönző a szomszédban) vagy bkv-ra.
Sztem a normális az, ha az ember betartja a fontos közlekedési szabályokat. Ezalatt nem a KRESZ-t értem, hanem a tradicionális, ami a lovas közlekedés korában még így hangzott:

- vigyázz Magadra meg a lovadra (autódra, biciklidre...)
- másban - emberben, házban, lóban (kocsiban, bicikliben, biciklisben...) kárt ne okozz

Ez bővült ki a modern korral a következővel:
- vigyázz, ha rendőr van

A posztmodernben meg azzal, hogy köszönd meg a jóindulatot (vészvillogó, kézfelemelés)

Ez ugyam csak tapasztali megfigyelés, de merem ajánlani, nekem a hétköznapokban bőven elég!

Egyébként meg minden tiszteletem az utcai bringásoké!

Arthur Dent 2011.02.20. 12:00:07

@izidro Nozal: Igen. És mindegy, hogy gyalog, biciklin, vagy autóban ülsz, hülyék mindig vannak, sőt többségben vannak.

Különben én is átmegyek a piroson, ha úgy biztonságosabb, de erre nem vagyok büszke. Egyszer pont rendőr jött mögöttem dudált is rendesen én meg morogtam magamban, hogy mit dudálsz köcsög, inkább bringázz te is, majd megtudod, hogy milyen egy 3 sávos úton egyszerre indulni gyorsulási versenyt játszó barmokkal. De szerencsére csak feddésben részesültem.

Fejlettebb nyugati demokráciákban úgy állítgatják, a lámpákat, hogy a bringás előbb kap zöldet, na meg van bringaút is, meg közlekedési kultúra is.

pajci 2011.02.20. 12:02:55

@[mike]:

berlini pelda: metron magasvasuton hev-en is lehet kerekpart szallitani. a vonzaskorzetben elok bejonnek bringaval a vonaton stb., es a belvarosban bringaznak.
a diak a manager a nyugdijas.
nem status szimbolum az auto. akkor is megbecsulik a munkahelyen, ha kerekparral jar. az emberek nem vesznek egy, ket, ne addj isten harom kategoriaval dragabb autot mint amit megengedhet maganak. persze jobban keresnek, magasabb az eletszinvonal. attol meg oltonyben kerekparozik a munkahelyere a metrotol. es elfer egymasmellett a kisgyerek a futar, a manager es a nyugdijas is. az autos meg turelmes, nem dudal, nem tol le nem huzza rad.
ez nem intelligencia kerdese, csupan egy alapveto tarsadalmi norma, hogy a kozlekedesben resztvevok, odafigyelnek egymasra.
Es akkor lehet jonni azzal,h berlinben minden ut mellett van bringaut. igen van, de az autos elsobbseget ad a bringasnak ha keresztezi az utjat. nem parkol a bringautra, aruszallitani sem parkol ra, taxival sem parkol ra. KULTURA!!!

CSVB 2011.02.20. 12:03:47

ez egy ilyen jó kis szopjuk le egymás faszát cikk mondanivaló nélkül

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2011.02.20. 12:21:10

@ClearWater:
Amikor biciklivel átmegyek a piros lámpán, azaz elindulok álló helyzetből a zebra mellett átgurulva, voltaképp gyalogosnak tekintem magam. Kis sebesség, kis tömeg, nem veszélyeztetek senkit.
Angliában a gyalogos számára a piros lámpa csak azt jelenti, hogy ha jön egy autó, ne menjen át. Ott áll a rendőr, és símán átmehetsz a piros lámpánál, ha nem jön autó.
Persze ehhez az kell, hogy tényleg üres legyen az út, tehát ne centizgesd ki, hogy még át fogok férni az autó előtt.

Jimbo75 2011.02.20. 12:30:18

@roadrunner:

Sajnos nem tudom értelmezni, amit írsz redrunner, shitrunner,
Össze-vissza beszélsz, ezt már biztos kinn tanultad...

ne most 2011.02.20. 12:34:17

A kerékpárosnak azért kell a kresz, hogy tudja hogyan mozognak az autósok. Ha betartaná a szabályokat, nem élné túl. Az autós csak akkor látja a biciklist, ha az előtte megy.
Az autósnak elviselhetetlen az olyan kerékpáros, aki ott közlekedik, ahol ő több mint 50-el megy.

flea 2011.02.20. 12:38:44

@Tier: @...::: Flúgos Kamionos :::...: csak halkan mondom Vuk helyett is: narancssárgának mifelénk azt hívják, ami az előbb még sárga volt, de most már piros. Az ezen átcsusszanás meg a teli piroson (mifelénk: "sötétzöld") körülnézve áttekerés KRESZ-szempontból tökugyanaz.

enba 2011.02.20. 12:45:21

nagyon fasza a poszt, gyakorlatilag a számból vetted ki vele a szót, bigup!

üdv: a másik téli biciklista

ne most 2011.02.20. 12:55:49

Engem már ütött el autós úgy, hogy 50-el mentem lejtőn lefelé. Megelőzött, majd jobbra lekanyarodott. Két kezem eltört, ő megállt kiszált, látszott részeg, felesége odajött megnézett, majd visszaültek és továbbhajtottak. Később kiderült tanár volt a felesége pedig orvos.

Forrester (törölt) 2011.02.20. 13:27:03

Jo poszt, koszonjuk, bar tobb ilyen realisan gondolkodo kozlekedo lenne, mint a posztolo.

mestska · http://cities.blog.hu 2011.02.20. 13:29:02

@D4D:

"Mellesleg a Ferencziek terei aluljáró úgy lett tervezve"

igen, mert amikor az épült, akkor a Rákóczi utat deklaráltan autós főutcának szerette volna a városvezetés, és "nem volt" probléma számukra, hogy az autóforgalom a Kecskeméti utcán megy. Csak akkor még más volt az autóforgalom.
Nem kell félni, az aluljárót is elbontják/betömik hamarosan.

szarajevo 2011.02.20. 13:30:22

@Perillustris: nem nem erről van szó!, csak ha belegondolsz te is akkor nagyon sok olyan helyzet van, h az autós egy 10cm-es helyet hagyva -közted és az autó között- elmehetne, csak ott mindig megvan a kozkázata valami váratlan dolognak ami miatt simán bekerülhetsz a kocsi alá.

Csigorin 2011.02.20. 13:44:02

Teljesen korrekt poszt. Amugy haromfele bringas van:
1. megy esz nelkul.
2. ismeri a kresz-t, es torekszik a betartasara (noha neha szabadon ertelmezi)
3. "nem is komfortos, ha ott van mögötted egy többtonnás acél cucc" Na o a legfejlettebb evolucios szempontbol, ti. arra is figyel hogy mi van MOGOTTE.

A masodikat toleralom, a harmadikkal viszont semmi bajom az eg vilagon, ok azok akik korrekt kozlekedotarsak.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.20. 13:49:32

@Csigorin: ez azért elég felületes kategorizálás. De sajna a többség az első kategóriába sorolható.
Pl. miért nem képes valaki tolni a biciklit, ha a Margit szigetre készül és fél az autók közt? Miért nem tud átmenni a Városligetbe ahelyett, hogy a Dózsa György út járdáján teker? Miért akar valaki mindenáron a Nagykörúton biciklizni, ha fél az autók közt, mikor ott a rengeteg mellékutca és biciklivel nem nagy időveszteség, ha két utcányit kerülni kell...

A 3. pontodat meg 1xűen nem értem... mi nem komfortos??? :-o

[mike] 2011.02.20. 13:50:20

@pajci: hülyeség! Ugyanolyan birkák ott is az emberek...... meg máshol is.... Sőt! Még inkább, mint itthon. Volt szerencsém járni Európa majd minden országában és szerintem csak kihasználják a lehetőségeiket. (amiből sok van) Hollandiában is volt szerencsém _biciklizni_. Jaja.... :D
Muszáj volt, mert olyan kiváló minőségű, valami térkő félével volt kirakva a bringaút, hogy egyszerűen élmény volt... komolyan :)
Majdnem olyan széles volt a bringasáv (1 irányban), mint az úttesten 1 sáv. Nyugodj meg, itthon is fel lehetne rakni a biciklit a 4-6-osra, ha nem kéne megvárni a harmadikat, mert annyian akarnak rá felszállni. Ez inkább forgalomszervezési kérdés, amiről nem a közlekedők döntenek. Lehet, hogy ott nem ilyen seggfejek ülnek a vezetőségben, mint nálunk....

Csigorin 2011.02.20. 13:54:38

@Atomot az indexre!: a posztbol ideztem, arra utalva hogy a posztolo tisztaban van azzal hogy mogotte mi zajlik, es ez mar tenyleg csak az elenyeszo kisebbsegrol mondhato el.

Amugy persze lehetne meg boviteni, vannak a szelektiv kresz ismerok, akik a jogaikat pontosan tudjak es kikovetelik akar buszokkal kamionokkal szemben is, de persze a rajuk vonatkozo reszeket ignoraljak (nem megyunk a jardan, nem kacsazunk a sav kozepen, nem megyunk a villamossinen stb)

Manic Depression 2011.02.20. 14:01:04

"D4D":
Teljesen igazat adok, egy jó megfigyelés. Amiatt írtam, mivel sokan a kreszre hivatkoznak és hogy mennyire betartják. Ez OK. Másik dolog hogy a kreszt nem most "szerkesztették", igaz legutóbb voltak benne kiigazítások. De nem a mai közlekedési viszonyoknak és bp-i közlekedésszervezésre opcionálva. Ha kresz nem lenne (és gyakorlatilag mindennapjainkban valahogy így közlekedik elég sok ember - mégha nem is vallja be), ugyanígy a közlekedőknek egymással szemben kellene tolerálniuk az úton való közlekedésüket. A poszt ezért korrekt!!

"roadrunner"-rel is egyetértek lényegében :)

"arthur dent" személyében pedig megnyilvánul (a példa okáért) a "tapasztalt kerékpáros" kifejezés. Sok ilyet kellene!

mestska · http://cities.blog.hu 2011.02.20. 14:05:31

@Csigorin:

"arra utalva hogy a posztolo tisztaban van azzal hogy mogotte mi zajlik, es ez mar tenyleg csak az elenyeszo kisebbsegrol mondhato el."

ha elenyésző kisebbségről lenne szó csak, akkor sokkal több lenne a kerékpáros baleset. Szerintem rendesen nem lehet forgalomban biciklizni anélkül, hogy ne tudnád mi zajlik mögötted.

Csigorin 2011.02.20. 14:06:32

@mestska: szerintem sem. Nem is "rendesen" mennek joparan :)

Pál a postoló · http://autostat.hu/magazin 2011.02.20. 14:11:48

Egyáltalán nem meseszerű a poszt. Bringásként én is régóta értetlenül állok azok előtt a vélemények előtt, melyek szerint a budapesti bringázás élet-halál harc. Én nem így érzem és ennek egyszerűen nem lehet más oka csak az, hogy ésszel, odafigyelve, toleránsan kell vezetni/kerékpározni.

Akit lépten-nyomon meg akarnak ölni, amikor teker, az gondolkozzon el azon, hogy mégis mit és hogyan csinál, mennyire figyel oda a többi közlekedőre, pontosabban hogy egyáltalán feltűnik-e neki, hogy más is van az úton. Érdekes módon annak ellenére, hogy a posztolóhoz hasonlóan én is igyekszem szelektálni a hatályos KRESZ szabályok között, nem dudálnak le, nem taposnak el. Vajon miért? És senki se jöjjön nekem azzal, hogy "Szerencséd volt baszod!" mert akkor ez egy 12 éve tartó elképesztő sikertörténet...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.02.20. 14:22:33

Az igaz, hogy a szakadtabb autok tulajdonosao, lelkileg es kulturalisan is szakadtabbak.

Taligamajom 2011.02.20. 14:35:26

Hali

Én is téli-nyári városi harcos vagyok, de vezetek is (gyerek-család).
Teljesen egyetértek a cikkel és magam is ezeket tapasztaltam (kivéve egy kicsit a taxisokat, irtam is róla ide egy postot még régebben).
Csak igy lehet nem csak túl élni, hanem még élvezetesen közlekedni is.
Ez nem a kresz kérdése, hanem egy általános asszertiv hozzáállás. Lehet ugy csinálni hogy mindenkinek jo legyen, bármelyik pozicioban.

Artut Dentnek is igaza van, de mégis a fenti hozzáállásra szavazok, mert ez biztositja legjobban hosszutávon a sikert. Én is ezt találtam ki magamtól. Szerintem nagyon fontos hogy ellenségnek látom a világot ahol élnem kell vagy barátnak... Az egyik agressziót, félelmet hoz, a másik boldogságot.

hanyasvagytedisznó 2011.02.20. 15:03:01

@roadrunner: te arra vered magad,hogy hentesboltban dolgozol?és ez a csúcs?szerinted mo-n senki nem keres annyit?mekkora egy gyökér vagy,fiam..
ja,és ne fáraszd magad a lenéző válaszoddal,hogy milyen sz@rnekem otthon,mert énis külföldön élek,de én büszke vok rá hogy Budapesti vagyok..

roadrunner 2011.02.20. 15:18:42

@hanyasvagytedisznó:
Rofikem,mi mar beszeltunk.
Tudom hogy Skociaban vagy szakacs.

Kerlek ,ne szolj bele hogy ezt a sok egymast anyazo,egymast eltaposo gyokeret farasztom.

Az hogy mi a foglalkozasom nem tudjak.
Csak a lazalmaikban jelenek meg mint egy hentes.
Mert szerintuk az lenezni valo foglalkozas.

Szoval ez is megerositi az elso hozzaszolasomban leirt tenymegallapitast hogy Mo-ot kocsogok lakjak.
Egymast atbaszak ,az uton eltaposak egymast.
Ha "kirakja valaki az indexet " a gazra tapos nem pedig elveszi a labat a fekrol.
Aztan meg azert pofaznak hogy a sokan nem hasznaljak az indexet.
Hat ezert baszatok meg.
A kamionos is azert huzza ra az autotokra a kormany mert egyebkent nem engeditek be.

Kocsog nagy magyarok.
Ja Dugonics Titusz nem magyar volt.
Csak szolok.
Ja,es nem a magyar lanyok a legszebbek.

Perillustris 2011.02.20. 15:32:38

@szarajevo: Már úgy érted, 30-50-nel mehetne el melletted 10 cm-re?

Már utaltam rá máskor, hogy a körültekintően(!) történő piroson való áthajtás megfeleltethető annak, ha az adott kereszteződésben éppen sárgán - vagy még úgy sem - villognak a lámpák. Esetleg nincsenek lámpák, csak tábla szabályozza az elsőbbségi viszonyt. Az elsőbbségre kötelezett jármű vezetőjétől itt teljes lelki nyugalommal feltételezzük (de legalább is bízunk ebben), hogy akkor megy át, ha ezt biztonságosan megteheti. De ugyanerről az emberről már a földbe tipornánk, ha kvázi ugyanezt teszi egy piros lámpánál: körülnéz és átmegy.

GYK(!): a második esetben KÉTSÉGKÍVÜL SZABÁLYTALANUL teszi ezt, okfejtésem NEM kívánja védeni az így tevő járművezetőt, s büntesse is meg a rendőr, ha látja. Jómagam elvétve surranok át piroson, de csak azért, hogy pszichikailag trenírozzam az autósokat: lám, van bringás, aki megáll piroson (kedvencem, amikor egy kanyarodósávban rámdudált az autós, hogy menjek már pirosnál, hogy zöldnél indulhasson rögtön). A menetidőmbe beléfér.

egyittlakó (törölt) 2011.02.20. 15:52:29

szilent:"Ennyire objektívan és intelligensen összeszedett kerékpáros témájú poszt talán sosem került még ki erre a blogra."

Jézusom, ez itten egy bringás blog?

egyittlakó (törölt) 2011.02.20. 15:59:56

poszter:"Biciklista vagyok, mindig az is voltam."

Figyelemre méltó, hogy rögtön az első mondatban rámutattál a problémád lényegére.
Annyival tudlak bátorítani, hogy az élőlények általában fejlődőképesek. Az emberek például tovább tanulnak, nem ragadnak le a civilizáció egyes fokainál (pl. szekerezés, bringázás stb.) A majmok anno lejöttek a fáról és megtanultak járni meg beszélni. Jó, hogy közülük párnak ez nem sikerült, hát ilyen is van...

penelope garcia 2011.02.20. 16:09:36

@roadrunner:

Ezt nevezik úgy, hogy önellentmondás.:)
Tudod, van az a szólás:
ha valami úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az bizony kacsa.

penelope garcia 2011.02.20. 16:11:05

@vangogh?:

Üsse kő.
A bringa nálam nem fétis. :)

GG81 2011.02.20. 16:11:53

@Pál a postoló: együtt kell működni ez nem vitás, merthát én is bőven 10 éve bringázom a városban és nem szokott para lenni. ;-) nem keresem a bajt és látják, hogy nem keresem a bajt, így partnerként kezelnek.

de! és ehhez illik ez a legtökéletesebben: "A mi közös ellenségünk az a városvezetés"
adott egy útszakasz, csepel szigetcsúcs, szabadkikötő út, 70-es gyorsforgalmi, eszetlen száguldozások, sok embert követelő 2x2 sávos út. csepel city-ből észak felé, mondhatni a város felé kihutni másként nem is lehet bringán csak arra, és vissza dettó... jah vagy a HÉV!
ok, rövid leszek. ;-) szóval észak felé lehet az úttesten is menni, de a járda is (gyalogos évente ott alig fordul elő) egész sima, megesik hogy használjuk, mert veszélyesen száguldoznak, hiába a sok traffizás. dél felé meg a járda is annyira sz@r, hogy akkor mindenképp az úttest marad.
nos a bringaút párhuzamosan legjobb indulattal is 15 éve csúszik, és akkor lehet ezért a kihalt szakaszú járdázásért anyázni vagy ami a legjobb, hogy az autós meg az úttesten haladva és karácsonyfaként kivilágítottan is dudál és mutogat a járdára... jó lenne eldönteni ki mit akar, gondol, szeretne... persze a megoldás, a bringaút az nincs.
és kiemelném, elítélem a járdán száguldozós kerülgetős bringázást! mivel itt senki nem jár gyalogos ezért nekem ez bele szokott férni, mint ahogy rohadtul nem hiányzik, hogy bőven az engedélyezett 70kh/h felett haladó autók versenyét akadályozzam az úttesten, imádkozva észrevesznek-e, ki tudnak-e kerülni.
lehet ítélkezni, de tipikus példája, hogy se az úttest használata nem tetszik mindenkinek, de abba is belekötnek, ha a kihalt járdán halad ott a bringás... miközben az önkormányzat röhög ezen és baxik bringautat építeni arra a kb. 2 km-re, feloldva a veszélyhelyzetet.

Wendriner Tódor Emánuel 2011.02.20. 16:19:47

a posztoló jó arc, köszöni egy autós apuka Pestről, aki sem a hülye bringásokat, sem a hülye autósokat nem szereti.
de kérdeznék valamit, nem provokáció, csak kíváncsiság: az Andrássyn, ahol viszonylag korrekt bicikiút van, miért megy szerintem sok bringás mégis a külső sávban, ha esetleg nincs egy városnéző busz, mégis kerülgetni kelljen? ennek van vmi racionális magyarázata?

dante01 2011.02.20. 16:21:26

Sajnos ellent kell hogy mondjak... a bmw-s, mercis, audis es egyeb felsokategorias autok tulajdonosai a legnagyobb bunkok a kozlekedesben. Akar a kerekparosokkal valo viszonyt akar a tobbi autossal valo viszonyt, akar a gyalogosokkal valo viszonyt vizsgaljuk. Azert mert nekik van egy tizmillios autojuk nekik mindent szabad, meg az ovek az ut egyedul es mindenki takarodjon le rola....

GG81 2011.02.20. 16:32:23

@Wendriner Tódor Emánuel: pont 1-gyel fentebb írtam, hogy én ezért egy bizonyos szakaszon még inkább a csúnya járdázást is bevállalom, de nem hiányzik, hogy egy faxkalap elnézze, hogy az úttesten tekerek... ott pedig ráadásul bringagyalog is van... vagy épp kisforgalmú szervízút... tajgetosz positive!? vagy csak öntudatos szuperbringás, hős sötétzöld-e nem tudom. ;-)

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.20. 16:37:29

@Wendriner Tódor Emánuel: attól függ, melyik szakaszon. A Hősök tere-Oktogon között nem kötelező a "kerékpárút" használata, mivel az ott bringa+gyalog út. Az Oktogontól a Bajcsy felé vezető részen pedig arra szokás hivatkozni, hogy a kerékpárút be van szórítva a járda és a parkoló autók közé és tartanak tőle, hogy valamelyik parkoló autóból rájuk nyitják az ajtót. (mondjuk ettől én is szoktam tartani, épp ezért, általában elég lassan megyek és próbálom lesni az autókat, hogy melyikből várható ilyen orvtámadás. De eddig inkább a járdáról figyelmetlenül lelépő, autójukhoz igyekvő gyalogosokkal voltak gondjaim)

vanyinorbi 2011.02.20. 16:41:02

@Wendriner Tódor Emánuel:

Bajcsy és Oktogon között:

A sáv a parkoló autók jobb oldalán van. Sokan azt állítják, hogy ez azért veszélyes, mert az anyósülésről a biciklire nyitják az ajtót. Másrészről a parkoló autók miatt a biciklis takarásban van, így ha még elsőbbsége is lenne a sávját keresztező kanyarodó autóssal szemben, az nehezen fogja észrevenni.

Oktogon és Kodály körönd között:

Figyelmetlen gyalogosokat kell kerülgetni a gyalog és kerékpárúton.

Részemről mégis inkább azért tekertem inkább a szélső sávban a kötelező hely helyett, mert sokkal gyorsabb, mint minden kereszteződésben pirosat kapni (autósoknak zöldhullám, és a jobbra kanyarodónak úgy marad elsőbbsége a vele párhuzamosan tekerőkkel szemben, hogy a biciklis mindenütt pirosat kap).

Nem tettem ezt sokáig. Túlságosan stresszes volt. Inkább öt-tíz perccel korábban elindulok, ha arra kell mennem, a pirosakat kivárom, ahol nem látnak ott lassítok, de legalább nem dudálnak, ordítanak vagy szorítanak le.

GG81 2011.02.20. 16:44:07

@mestska: speciel hüjeség lenne betömni... lehetne gyalog-bringás átjáró, ha már autó oda nem nagyon jut el a változtatások óta... szóval lehetne egy lankás aluljáró és akkor nem kéne a tervezett zebra a Ferenczieknél az útra!

Szelid sunmalac 2011.02.20. 16:52:55

Koszonom, hogy talalkozhattam egy ertelmes bringas posztjaval. Szeretnek kerni egy kis segitseget a kommentelotarsaktol: Meg tudna adni valaki a hatalyos KRESZ rendeletet, hogy szabad-e hidon (konkretan a Petofi hidon a ket sav kozott!) kerekparozni?
Koszonom!

záporjózsi 2011.02.20. 17:05:24

@GG81: Az a zebra nem oszt, nem szoroz. 2 aluljáróval arrébb, a Váci utcánál már tényleg hülyeség a zebra.

Trackback 2011.02.20. 17:13:54

A levél elejéről hiányoltam a "ha kitörlöd nincs szíved" és a "küldd tovább legalább ezer biciklisnek és autósnak" dramaturgiai elemet.

A stílus a szokásos érzelgős körlevelekre jellemző, gyóntatós-spektrumbölcs mix.

Az ötös skálán erős hármas.

vanyinorbi 2011.02.20. 17:18:14

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Tudtommal sehol nem szabad sávok között kerékpározni. Így a Petőfi híd sávjai között sem.

Az 54. paragrafus írja, hogy hol lehet/kell kerékpározni:

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM

Szelid sunmalac 2011.02.20. 17:20:28

@vanyinorbi: Koszonom! A heten megprobaltam felhivni erre egy kozlekedotarsam figyelmet, amire meglehetosen pikirten reagalt, miszerint akkor o hol a faszba menjen? Az kevesbe zavarta, hogy egyik oldalon sem tudtak toluk rendesen kozlekedni, illetve on- es kozveszelyes volt.

infrablu 2011.02.20. 17:34:33

@A Galaxis Elnöke: Hát igen, az egymással való kibaszás dramaturgiailag valóban értékelhetőbb dolgozatokat eredményezne.

nyekk 2011.02.20. 17:37:16

@vanyinorbi:
Az a bicikliút ott a első Andrássy úton életveszélyes. Reggelenként az Andrássyról kell bekanyarodnom zárt teherautóval jobbra a Káldy Gyula utcába. A valgamban az 5-ös busz, meg az autófalka, mikor lekanyarodom, az ott álló nagyobb autók miatt csak az utolsó pillanatban bukkan ki mögülük (ezerrel)a biciklis. Választhatok: vagy fékezek, és átgázol rajtam a busz, meg az egyenesen haladó forgalom, vagy nem, és akkor letrolom a biciklist. Ilyenkor (meg nagyon sokszor máskor is) emlegetem annak az idióta aktakukacnak a jó édesanyját, aki ezt így kialakíttatta.

Csak mellesleg: Nem a Szilvásy volt titokminiszter biciklizik ott a képen ?

D4D 2011.02.20. 17:41:44

@mestska:

Nem félek.

Csak majd a tömés alternatíváit is szeretném látni. Ja azok nincsenek. bocs.

vanyinorbi 2011.02.20. 17:45:29

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
A Petőfin egyébként magam is át szoktam tekerni naponta kétszer, de még soha nem láttam olyan vakmerő biciklist, aki a két sáv között merne menni ott. Ha még látszólag be is lenne állva az autós forgalom, akkor sincs értelme ilyen akciónak. A külső sáv jobb szélén simán ki lehet várni. Az említett közlekedőtársad meg valószínűleg, úgy áll hozzá, hogy nekik mindent ki kell használni, ahol a bicikli elfér. Neki mutogathatsz KRESZ rendeleteket, amennyi akarsz :(

magyar ember teli szájjal 2011.02.20. 17:59:05

Annyira jó arc vagy hogy a könnyem kicsordul!

"nem jókedvemből szopatom magam, meg őket a szakadó hóban" ... hanem miért is?

A hozzád felvilágosultságban nem fogható bringás kis kollégáidnak ezúton adatnám hírül hogy a hatos úttól kb. harminc méterre van bicikliút gyakorlatilag az M0 hídjától. Igénybe lehetne venni. Persze akkor nem élhetnétek a jogotokkal hogy "nem jókedvetekben szopassátok a népet."

szegedbicaj 2011.02.20. 18:32:46

Nincs autós, és nincs biciklis. Az a poén a dologban, hogy ennyi az egész.

CSI

Bagamoyo 2011.02.20. 18:41:49

Bringázom és vezetek is Budapesten. A trollokkal meg kell küzdeni minden körülmények között. Bringával neccesebb, nem azért mert többet látok úgy, egyszerűen csak veszélyesebb műfaj..

ex-dr. vuk 2011.02.20. 22:22:45

@D4D: ahol a sarga rovid ott a sebessegkorlatozas is kisebb. mindegy. nem mintha sargara barki fekezni akarna, inkabb gazba tapos, ugy pedig nehez megallni :)

en csak azt mondom, hogy csomo olyan szitu van, ahol a lampanak felesleges a bringara is vonatkoznia, mert siman elfer (T elagazas kalapjanal balrol jonnek, vagy jobbra kanyarodik kerekparsavra, csak gyalogatkelos lampa van es a gyalog aki megnyomta a gombot mar nincs ott, stb). Londonban bringazom, itt iszonyat sok a (bringasra nezve) felesleges lampa - igy aztan nem is tartjak be, viszont itt senkit nem zavar, nincs hoborges. ennyi a kulonbseg.
En azt sem ertem, hogy teged miert zavar, ha amugy nem eled megy ki, csak latod?

ex-dr. vuk 2011.02.20. 22:46:44

@magyar ember teli szájjal:
nem jokedvebol. kozlekedik. el akar jutni a celjahoz, ahogyan te is.

amikor allsz a dugoban, te jokedvedbol szopatod a mogotted levoket?

D4D 2011.02.20. 23:22:47

@vuk_:
"ahol a sarga rovid ott a sebessegkorlatozas is kisebb. "
- Ez így ebben a formában nem igaz.

"En azt sem ertem, hogy teged miert zavar, ha amugy nem eled megy ki, csak latod?"
- Mert minden egyes alkalommal, amikor egy ilyet látok, egyel közelebb kerülök ahhoz, hogy közelről lássam. Géptetőmnyi távolságból.

ex-dr. vuk 2011.02.20. 23:33:12

@D4D: akkor ezt annak veszem, hogy legkozelebb szandekosan el akarod utni, csak ugy oktatasi cellal. ugyes. remeljuk meguszod keresztrefeszitessel

D4D 2011.02.21. 00:47:09

@vuk_:
Nagy számok törvényéről hallottál? Ha igen a kommentedet annak veszem, hogy az avatarod okosabb nálad.

LászlóJános 2011.02.21. 07:36:29

Bocs, a kommenteket már nem tudom elolvasni, ha véletlenül valakit ismétlek (remélem), az csak jó.
Nem ismerem fel (talán nem is ismerem) a szerzőt, bocs, de nekem egyáltalán nem tetszik a hozzáállása: attól még, hogy bevallja, szabálytalankodik, még nem tudom elfogadni, hogy viszont kategorizál, mint megszokott itt felénk: van kopasz nagy autós, aki segít és megért, van öreg hétvégi tata, aki meg nem, van közellenség (önkormányzat), van ilyen meg olyan bringás és autós, stb. Akkor leszünk valóban társak az úton, ha éppen ebből kiszálunk, és végre nem rakjuk helyes kis skatulyákba az embereket már jó előre a járműve, kora, közlekedési szokásai, stb. szerint

flea 2011.02.21. 10:33:09

@D4D: "minden egyes alkalommal, amikor egy ilyet látok, egyel közelebb kerülök ahhoz, hogy közelről lássam. Géptetőmnyi távolságból"

Aha, meg a lottón is azokat a számokat húzzák ki leginkább, ami a legrégebben volt, mi?

Szerintem te olvasgasd még a nagy számok törvényét...

(Mi a fene, már másodszor pofázok bele Vuk dolgába.)

mohopasi 2011.02.21. 12:01:56

"Mi mindannyian csak közlekedni szeretnénk, és nem egymás ellenségei vagyunk." - Meglepően normális hozzáállás. Tanítani kellene.

Agyalap 2011.02.21. 14:37:18

Gratulálok, ez az igen ritka értelmes posztok egyike. Miért nem tud elterjedni ez a hozzáállás?

D4D 2011.02.21. 19:28:46

@flea: @vuk_:

Akkor csúnyán mondom: A Kiskakas is addig mondogatta a tyukoknak, hogy mind megba..lak benneteket, míg tényleg mind megvolt neki.

Minden egyes piroson suhanó manőverrel nő az esélye, hogy egyet elütök. Nem szándékosan. Ha szándékosan akarnám elütni a bringásokat, akkor a mai 3-ból 3 meg is lett volna.

Nem kell félremagyarázni. A szűzlány is addig járt a kútra, míg már másnap az asszony ment.

terror 2011.02.21. 19:56:26

@GG81: "merthát én is bőven 10 éve bringázom a városban és nem szokott para lenni. ;-) nem keresem a bajt és látják, hogy nem keresem a bajt, így partnerként kezelnek."

Bocs, de ez boki a szemem. Kicsit odebb meg 25 ev rutinod volt (autozz.blog.hu/2011/02/19/egy_budapesti_kerekparos_vallomasa/fullcommentlist/1#c12629492), abbol csak 16 Demszkygradban, es mar 4-5 eves korodban gyujteni kezdted a forgalmi kilometereket (kerekagy.blog.hu/2010/08/27/sok_bringas_a_jardan_vendegeskedik/fullcommentlist/1#c12650122).

Mindketto jocskan odebb van a bo 10 evtol. Most akkor mi az igazsag? Kicsit belezavarodtal mar a sok nagyotmondasba :/

Amugy, es ezt most tok komolyan kerdem: milyen alapon varod el barkitol, aki bringan ul, hogy 100% szabalykoveto legyen, miutan te magad ilyen elkepeszto rutinnal a jardan tekersz?

(Allitolag csak 1 szakaszon, dehat ugye a sok bloff meg a latottak miatt felmerulnek ketsegek...)

Milyen alapon jossz azzal, hogy bringas ontudatos kocsogok ezek az emberek?

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.21. 20:10:04

@errorka: no ez egy tipikusan, kákán is csomót kereső hozzászólás...
És ne csinálj úgy, mint aki pont azt a "járdát" nem ismeri.
(aki nem ismerős a kikötői út környékén: gyalogosból jó, ha évente egy előfordul azon a járdán, mivel gyakorlatilag sehová sem vezet)

Xezs 2011.02.21. 20:22:53

De még nagyobb baj van az öntudatos kerékpárossal. Aki azt hiszi, hogy nyugodtan
ott szegheti meg a Kreszt, ahol tudja, átmegy a piroslámpán, ha lehet, de csak azért, mert szerinte még midig így a legjobb, mintha mögötte egy autós azon szopna, hogy mikor gyorsul már fel értékelhető sebességre.

Lapozzunk szerintem.

Xezs 2011.02.21. 20:32:35

@FDToth: Javíts ki ha tévedek, de én úgy tudom, hogy ha azonos forgalmi sávban elhaladsz autóval egy bringás mellett, ott nem kell indexelned.

Ha nincs igazam, akkor légyszi egy KRESZ idézetet dobj ide és legfeljebb elismerem, hogy tévedtem.

Xezs 2011.02.21. 20:39:27

@The Beast: Azt fel nem bírom fogni, hogy miért grasszálnak az emberek a bicikliúton gyalogosan. Sajnos a közvetlen családomban is rengetegszer fordul elő, hogy rá kell szóljak az illetőre, hogy mi most gyalogosok vagyunk, ezért nem ott a helyünk, hanem a járdán. És hiába szólok rá, legközelebb megint ösztönösen oda fog menni, a bicikliútra.

Ez miért van? Nem agyhalottról beszélek, nem is iskolázatlan. De ez olyan mint ahogy a légy repül a szarra, a gyalogos is "repül" a bicikliútra.

terror 2011.02.21. 20:59:43

@Atomot az indexre!: Nem kakan kereses, hanem behanyok ettol, hogy jatsza a szentfazekat, meg folyton belekot mindenbe es mindenkibe, ahol epp kedve tartja.

Itt nem azzal van a gond, hogy jardazik az adott szakaszon.

(Nem mellesleg mikor "engem csapdazott be", es jatszotta a Rambot, akkor nem ezen a szakaszon jardazott a felesegevel, hanem a Lagymanyosinal a villamosmegalloban, amire az volt a mentsege, hogy a Nagymamajaval ugyan ne kelljen mar a Szabadkikoto mellett jardazni).

A gond azzal van, hogy ahol jar, ossze-vissza keresztbevetiti a blog.hu oldalakat, es osztja a nepet meg az "igazsagot".

Egyebkent pedig o volt az, aki hosszu honapokon keresztul - es azota is folyamatosan - kocsogozi meg bringas ontudatozza a hozza hasonlo embereket, es aki szerint nincs kettos merce, ami szabalytalan, az szabalytalan, tokmindegy, hogy mennyire durva.

(Ez utobbit persze mar modositotta, miota kiderult, hogy o is szabalytalan, es azota ahol o szabalyt szeg, ott mashol is szeghet, de ahol o nem, ott mas se.)

Engem meg erdekel, hogy mi ennek az ertelme, de majd o elmeseli. Szerinted mi ertelme ezeknek a hozzaszolasoknak? Segit-e barmin is egyaltalan?

Amugy - ha mar ugyis offolok - te nem unod, hogy minden topicnal allandoan ugyanazok a temak mennek? Ado, piroslampa, ontudat, gyorshajtas, szabalytalansagok mindket oldalon, es egyeb okos vitak. Koszonhetoen tobbek kozott az ilyen eszosztoknak, meg a meg nala is durvabb, csak kotekedni idejaroknak.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.21. 21:06:02

@errorka: azt a 10 évre értettem.

És de, kurvára unom, de az igazi az lenne, ha nem kéne róluk beszélni.
Sajnos még most, hogy tavaszig leszálltam a bringáról és alig mozdulok ki a lakásból, még most is rengeteg ilyet látok... Ami azért elkeserítő.

terror 2011.02.21. 21:09:22

@Xezs: Oktato ember szerint minden mozgast jelezni kell, akkor is, ha savon belul teszed. Hogyhogynem, pont GG81 adott hangot annak korabban, hogy o ezt maskepp tudja, dehat hallottunk mar olyanrol (itt a blogon is, nem is egyszer), hogy jogositvannyal rendelkezok nem tudtak megallapodasra jutni, mi a szabalyos.

Egyebkent nem sok olyan sav van, ahol "megfelelo oldaltav" betartasa mellett savon belul tudsz indexelni.

Ha veletlen megis szabalyos ez (mert olyan is volt mar, hogy oktatok tevedtek), es kellokeppen szeles a sav, akkor sem art jelezni a mogotted jovoknek, hogy keszuljenek fel a kormany tekeresere.

terror 2011.02.21. 21:18:03

@Atomot az indexre!: En meg lakotelepen lakok, kinezek az ablakon, es egesz nap szabalytalanul parkolnak. Itt lakok, munkaba jarok, taxisok, futarok. Meg egyiranyu utcazgatnak is, bar azt ritkabban.

Akkor most minden topichoz, amiben szerepel az auto szo, irjam oda, hogy az ontudatos autos majmok miket muvelnek? (Csak mert ez tortenik, es most felreertes ne essek, ezt nem csak a GG81 csinalja.)

A fentieket gratisz fuszerezzem masok hozzaszolasanak megmasitasaval, mondatreszletek kiragadasaval es egymashoz illesztesevel (termeszetesen kulon blog, kulon hozzaszolas, kulon mondatreszek :)), es utana ezekkel tamadjam azokat, akik megszolaltak? (Ez mar eleg GG81-es :P)

Olyan ugyse lesz, hogy nem kell semmirol se beszelni, mert mindig van mirol. De ezt lehetne ertelmesen, konstruktivan. De nem ez tortenik.

Igazabol a blogok gazdait sem ertem, hogy miert hagyjak, meg hogy oket hogy nem zavarja ez...

D4D 2011.02.21. 23:49:27

@errorka:

"Oktato ember szerint minden mozgast jelezni kell, akkor is, ha savon belul teszed."
- Mikor kell irányjelzést adni?
Elindulás
Megállás
Főútvonalra felhajtás
Főútvonal elhagyása
Terelővonal átlépése esetén

"Egyebkent nem sok olyan sav van, ahol "megfelelo oldaltav" betartasa mellett savon belul tudsz indexelni.""
- Indexelni az udvaromon is tudok. Sávon belül is bármikor. Mire gondolsz?

terror 2011.02.22. 07:40:47

@D4D: Minden iranyvaltoztataskor jelezni kell. Ebben benne van pl. a nem terelovonal atlepos elozes is. (A kepzeletbeli felezovonalat ugyanis biztosan atleped.)

Indexeles helyett termeszetesen elozest akartam irni, pardon.

záporjózsi 2011.02.22. 09:33:12

@errorka: Minek a képzeletbeli felezővonalát?

záporjózsi 2011.02.22. 11:04:10

@errorka: Remélem láttál már olyan úttestet, amely nem szimmetrikusan volt irányonként felosztva.

flea 2011.02.22. 11:18:43

@D4D: így igen, de az előbb nem ezt mondtad. Na szerintem túltárgyaltuk.

terror 2011.02.22. 11:35:12

@záporjózsi: Gondolom pl. az 1x2 savos megoldasra gondolsz. Tudsz mutatni ilyen helyet, ahol nincs terelovonal?

Ha nem jol gondolom, akkor irj erthetobben legyszi.

DesmoMaffia 2011.02.22. 11:37:05

@Xezs: Szerintem a baj a választás lehetőségében rejlik.A gyalogos RÁMEHET a kerékpárútra,ha éppen ehhez van kedve,néhány hőzöngő,vagy éppen tapintatosan szóló tekerő ehhez kevés,szigorúbb módszer pedig nincs,vagy nem működik.A magyar mindig egy "csakazértis" nép volt,ettől pedig egy nagyon vékony vonal választja el az ostobaságot.Egy megoldást látok:el kell távolítani az utakról az összes burkolati jelet,jelzőtáblát,jelzőlámpát,minden egyéb,a közlekedést szabályozni,segíteni hivatott dolgot,aztán menjetek.A kényszer még mindig az egyik legnagyobb úr,magyarul ha nincs választásod,akkor nem fogsz válogatni.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.22. 11:54:00

@DesmoMaffia:
"gyalogos RÁMEHET a kerékpárútra,ha éppen ehhez van kedve"
Úgy érted, KRESZ szerint? Mert egyébként az M7-esen is sétálhat bárki, ha úgy tartja úri kedve...

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.22. 11:55:10

@DesmoMaffia:
gyk: lakott területen kívül, ha nincs járda, akkor szabad a kerékpárúton is kóvályogni a gyalogosoknak. Egyébként, ismereteim szerint nem.

Perillustris 2011.02.22. 11:57:44

@DesmoMaffia: A Monderman-elvet egy az egyben adaptálni merész húzás lenne itthon, de egyes városrészeken mindenképpen üdvözítő volna a javasoltak bevezetése.

záporjózsi 2011.02.22. 13:57:38

@errorka: Nem, a 2×1 sávra. Az 1×2 sáv ugyanis egyirányú, ott kicsit más a helyzet. Kerepesi út? elég széles az 1-1 sáv, hogy azon belül egy szgk-t megelőzzek, a sávomban maradjak és a felezővonalat se lépjem át. Ettől még indexelni kell.
Vannak le nem választott buszmegállók is, ahol bizony 5,5 m is lehet a "sáv".
Máshol (szintén pl. a Kerepesin) úgy is működhet, hogy a 3 sávból 2 erre, 1 arra.

@Perillustris: Szerintem itthon is sok helyen be lehetne vezetni. Bár ha azt veszem, épp itt jeleztem, hogy a kertvárosi lakóterületeken a járdákra kevés szükség van, erre kiderült, hogy az nagyon fontos, akkor lehet, hogy igazad van és még várni kell vele.

terror 2011.02.22. 14:13:07

@záporjózsi: Ennek most nincs idom utananezni, de ha jol remlik, akkor nem elozhetsz tobb nyomtavu jarmuvet tobb nyomtavuval, savon belul. Egy nyomtavut igen, ha tudsz megfelelo oldaltavot tartani.

(Ez is egy furcsasag amugy a KRESZ-ben, hogy en pl. bringaval nem elozhetek vissza autot, ugyanugy savon belul, ugyanakkora oldaltavval.)

Ettol fuggetlenul abban egyetertunk ha jol latom, hogy a savon beluli elozos manoverhez is kell index.

záporjózsi 2011.02.22. 14:18:17

@errorka: Hát... A sávon belül előzős akkor izgalmas, ha az irányjelzéssel veszélyes helyzetet teremtesz, pl. félreérthető lesz a jelzés. Amúgy meg a sávon belüli előzés tilalma szerintem hülyeség, de ez van. Ettől még nem fogom átlépni a terelőt, indexelni meg szoktam, max. nem előzök olyan helyen, ahol az index félreérthető. Eddig sem tettem...

záporjózsi 2011.02.22. 14:19:29

@errorka: Amúgy ez azért érdekes, mert a sávfelfestés nélküli, kétnyilas utat viszont már feltalálták...

flea 2011.02.22. 14:50:10

@errorka: ez jó, egy/több nyomtávú. :D Szerintem azt akartad mondani, hogy egy nyomon haladó.

A KRESZ-ben (net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM ) csak a 36. §. (6) b) pontot találom. Ebbe szerintem belefér a bringával autó visszaelőzése (bár kicsit erőltetett, hogy ilyenkor is az autó halad el a biciklis mellett). Ráadásul ez csak a párhuzamos közlekedésről szól.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.22. 14:53:07

abszolúte off:

@terrorka: jól emlékszem, hogy te szoktál PHP-ben programozgatni? Sajnos a magánlevél archivumom nagy részét felszámoltam, ennek áldozatul esett a veled folytatott társalgás is... :(

GG81 2011.02.22. 15:55:27

@errorka: hello, idetévedt vérmes szmogmentő sötétzöld.
mit olyan nehéz kiszámolni, állítólag leérettségiztél. bringás tapasztalatot írtam 25 év körülire, mert ha nem olvastad volna nagymamáéknál az ott töltött nyarakon előbb oldalkerekekkel, majd azok nélkül csapattam a pórban!
aztán 15-16 év, ami meg ugye több mint tíz év budapesti tapasztalat.

nagyotmondás, ez olyan bringásszokás... én bizonyítható tényeket közlök.

tanulj meg számolni, ha már a kresz könyv olvasása nem megy csak a képeket nézegeted!

flea 2011.02.22. 15:59:31

@GG81: mondjuk akinek az oldalkerekekkel vagy anélkül porban "csapatás" az beleszámít a bringás tapasztalatba, az lehet, hogy jobban teszi, ha kussol nagyotmondás témában... én kérek elnézést.

GG81 2011.02.22. 16:03:00

@errorka: hát bocsi, de én és sokan meg attól az arrogáns bringás mentalitástól hányik be, amit véghezvisztek. a szabályleszaromiságtól, a bemagyarázásig és a legjobb, ha ellenőrinzek netánvéletlenül, akkor egyből áldozatként beállítva, hogy csesztetnek feleslegesen tikteket, óh jaj!

GG81 2011.02.22. 16:06:03

@flea: aztaaa, ezt jól megmondtad, el is szégyellettem magam. hüpp. amikor lekerült az oldalkerék, onnantól ér? vagy majd eldöntitek, lehet a nagy "Mivagyunk a kökeménybringások" döntőbíróságának oltára elé... komolyan szánalmasak vagytok, nehogy azt véletlen a piroslámpázások legyenek a téma.

GG81 2011.02.22. 16:10:04

@errorka: a cél látom elértem nálad, már nem irogathatsz mindenféle hüjeséget alaptalanul... vagy még mindig frusztrál a saját sávjában mozgó jármű közelsége, amelyik majdnem megölt!!??!? mert nem nézett a tükörbe SZERINTED!!! szerintem meg nem kellett volna JOBBRÓL ELŐZNÖD A SÁVJÁBAN! de akkor ezexerint még azt is elvártad volna, hogy indexeljen!!!

hol a faxomban élsz ember?, a hatályos kreszt olvasgasd és alkalmazd, ne álomvilág tengerpartján túli zen szerint akarj közlekedni!

GG81 2011.02.22. 16:12:27

@errorka: látom még mindig nem értetted meg az egész lényeget... :-(

flea 2011.02.22. 16:31:55

@GG81: szerinted én hányan vagyok?

terror 2011.02.22. 16:55:15

@GG81: Itt is megkerdezem. Az oldalkerekeres bringaval a pórban csapatas soran mekkora forgalmi rutinra tettel szert? Bar latom flea-t mar leoltottad, mert szerinted mindenki gyoker, aki nem osztja a velemenyed :)

Szeretned, ha idezgetnek, ki magyarazza ki allandoan a jardazasat, es allitja be tok szabalyosnak, csak mert ott nem zavar senkit? Marmint amikor tenyleg nem jon. Ha jon, akkor zavarod, dehat elfertek. Ismeros szoveg?

Ezt szoktak lokni a jardan parkolok is. Hogy dehat fel evig mindenki elfert, most meg valaki feljelentett/osszekarcolta/leontotte vodor szarral/stb.

Es nem mellesleg megint a sajat hazug hozzaszolasaidat kevered az enyemmel. Idezd be, hol irtam, hogy majdnem megolt. Ha pedig nem tudod, akkor akar abba is hagyhatod a hazugsaggyartast.

Es megint nem emlited a sztorihoz, hogy 3km/h-val csorgott.

En megertem, hogy ugy probalod szentnek feltuntetni magadat, hogy a kamu kommentjeiddel lejaratod a vitapartnereidet, de ez igazabol nagyon gyasz.

A szmogot meg senki se akarja megmenteni, csak te. Mi a tisztabb levegot szeretnenk.

Te. Diplomas zseni :)

"aztaaa, ezt jól megmondtad, el is szégyellettem magam. hüpp. amikor lekerült az oldalkerék, onnantól ér? vagy majd eldöntitek, lehet a nagy "Mivagyunk a kökeménybringások" döntőbíróságának oltára elé..."

Errol egy nagyon kedves ismerosom szovege jut eszembe:

"öreg, ez a túlzó már-már kozsói magasságokba emelő szociális érzékenység! hüpp-hüpp!"

terror 2011.02.22. 17:00:44

@GG81: Szabalytalankodtal, aztan hazugsaggal kidumaltad.

Nagymamaddal bicklizes (kerekagy.blog.hu/2010/11/22/100_ezer_biciklista_a_kiskoruton/fullcommentlist/1#c11669286), tudod, amikor 1 centire se (kerekagy.blog.hu/2010/11/22/100_ezer_biciklista_a_kiskoruton/fullcommentlist/1#c11671010) huznak el melletted a kama3-ok.

Ezt egyebkent jo lenne osszevetni ezzel: autozz.blog.hu/2011/02/19/egy_budapesti_kerekparos_vallomasa/fullcommentlist/1#c12670201

Tenyleg nem ertem :)

Legyszi hasonlokepp idezd be tolem, ahogy fentebb is kertem, hogy mikor irtam, hogy meg akart olni barki is az ominozus jelenetnel, mert toled eddig tobb mint 20x olvastam, de nem emlekszem ilyen irasra.

Elore is koszonom.

D4D 2011.02.22. 18:21:44

@flea: Tényleg félreérthető volt. Bocsánat.

terror 2011.02.22. 21:44:22

@D4D: Szep. Es indexelni kell-e?

D4D 2011.02.22. 21:48:24

@errorka:

Átlépsz terelővonalat? Nem

Tehát nem kell indexelni.

Viszont célszerű és ajánlott.

Xezs 2011.02.23. 00:13:22

@errorka: Az irányváltoztatás mindig csak a KRESZ szempontjából számít. Sávon belüli elhaladás nem minősül irányváltoztatásnak, még ha fizikailag mégis.

Ez olyan, mint a kereszteződésben kanyarodó főút esete. Irányt változtatsz fizikailag, de jogilag nem, ezért nem indexelsz.

flea 2011.02.23. 12:12:37

@D4D: semmi gond.

@Xezs: "... ezért nem indexelsz" - helyesen: ezért nem _kötelező_, de amíg nem megtévesztő, addig nem is tilos. Én igyekszem ilyen esetben is indexelni, elsősorban a kreszt nem ismerő, viszont vakmerő gyalogosok kedvéért, akik különben képesek kilépni elém a takarásból gondolván, hogy (geometriai értelemben) egyenesen fogok továbbhaladni.

terror 2011.02.23. 23:05:55

@D4D & @Xezs: kosz.

Furi, hogy egy oktato errol maskepp velekedik, bar jelen esetben (mivel a logika tenyleg azt kivanja) inkabb azt tanitsa, hogy kell indexelni, aztan max. leszoknak rola az emberek :P

Xezs 2011.02.24. 00:08:08

@errorka: Az oktatókról annyit, hogy van olyan amelyik előszeretettel használja a gyalogoscsalogatás kifejezést, ami ugyebár KRESZ szerint nem létezik, sőt, teljesen ellentétes annak tartalmával.

Ez olyan, hogy minden szakmában van olyan aki szarul csinálja, meg aki jól.

Persze azt nem mondom, hogy tilos azt tanítani, hogy ki LEHET rakni az indexet sávban való elhaladáskor, de ilyenkor azért illik hozzátenni, hogy KRESZ szerint nem kötelező.

GG81 2011.02.24. 09:01:58

@errorka: látom neked a szövegértés sem megy, meg a sorok közti olvasás, mire ez a nagy visszaattack, amit kapoltok!

megpróbáljuk akkor elemi szinten. van egy csoport, aki szívesen hivatkozik az általa csak képeskönyvként aposztrofált könyvecske nekik JOGOKAT biztosító passzusokra. ezzel nincs is baj, ha jogos.
de amit nem lehet szó nélkül hagyni, amikor olyan nem létező JOGOKat akartok a gyengébb, jajj szegény sérülékenyebb jogán érvényesíteni, amik nincsenek! Sőt KÖTELEZETTSÉGként szerepel vagy alapvető DEFINÍCIÓKÉNT az elején taglal a képeskönyv szöveges része..., amiből ezt már nem kellett elovasni, megjegyezni.

ha nem vetted volna észre az egész ott kezdődött és onnantól vagy kénytelen védekezni órmótlan!!!
1) nem engedtek sávotváltani, azt hitted az neked jár, amint kiteszed a kezed. innen jött a bringaút használat, meg a szigorú bringásokra vonatkozó kresz betartás...
2) amikor a sávjában lépésben manőverező autót jobbról előzted, és videón szinte kockáról-kockára bizonyítottad, hogy meg akart ölni és hogy Ő nézhetett volna a tükörbe!!?? NOOORMÁLIS!?
3)...
4)...
szorítkozzunk a tömörségre. amikor pedig mindezek ellenére felvilágosítanak azok, akik a képeskönyv szöveges részét elolvasták, felfogták és értelmezni tudják, nem azt mondod, hogy bocsi, ezt tényleg elqrtad!!! szabálytalan voltál és a videó, a történet innetől semmis, mert nem a te általad elkészül célt bizonyítja!

és, hogy megértsd, talán perril megértette már, a belógó autósegg kapcsán... szabálytalankodj!!! ezt persze saját szakállra teszed..., de figyelj oda mikor vagy te a hüje!!! és azokban a helyzetekben fogd is fel, hogy te magad qrtál el valamit, főleg, ha a szabályok szerint meg is indokolják mások, bárkik, bárhol!

és itt jön az őrület, amire oly szeretsz hivatkozni, hogy én mennyire qrvaszabályos vagyok! ember nem, de mi közlekedünk, aminek pont az a lényege (képeskönyv eleje), hogy a bizalmi elv szerint járunk el. ezt most nagyon nehéz lesz felfognod!, de valahol itt van az egész áhított nyugati ZEN elásva.
ha tudom, hogy tilosban járok, akkor tudom és nem várok el senkitől szabályosságot (pl. jobbról előzéskor bármi veled szembeni toleranciát elvárni, mégha hős biciklis is vagyol, álmodj!)
mert valahogy a ti fura kerékagyatok úgy van beállítva, hogy a gyengébb jogán előjogokat képzelegtek a közlekedésben, hogy rátok méginkább figyeljenek oda! igen, ha betartod a szabályokat el is várhatod, hogy annyi jogod legyen, mint amit a képeskönyv előír!, de akkor sem több!
ez az a gondolkodásmód, amire pedig az itthoni autós társadalom ugrik, ha nem vetted volna észre, de ti tudjátok, hogy ez-e a jó irány számotokra. érdekes, hogy a cikk szerzője hozzám hasonlóan gondolkozik, KÖZLEKEDNI akar, bár a PIROSnál meg kéne állnia neki is, nincs kivétel! és még mindig csodálkozol, hogy ezt a zabolátlan ritmust elítélendő ezt kapjátok a fórumokon az "autósoktól"!?

nem kell válaszolni!, mert szerintem a felét nem értetted meg még mindig a lényegnek, csak kiragadnál egy-egy mondatot... vagy idézgetnél régi kommentekből. az egész színjáték erre ment és megy ki, jogtalanul akartok jópárszor előnyt szerezni és akkor is a csúnya autóst akarjátok kihozni potenciális gyilkosként, amikor ti néztek be valamit!? hízelgő ez a sok GG81-re irányított figyelem, de jelen is lesz, mert erre van kihegyezve és ahol csak lehet felhívja a kedves figyelmeteket mikor/mit gondoltok félre, szegény báránybőrbe bújt farkasok.

GG81 2011.02.24. 09:05:14

@D4D: nem fogja megérteni. csepelt ismernie kell, Kossuth Lajos utca, kb. 4 sávot lehetne felfesteni, de csak 1 elválasztó van... jobbra-balra parkolók, boltok, ott pl. qrva megtévesztő indexelni.
de hisz tudjuk ez olyan ritka... ;-)

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.24. 09:47:12

@GG81: Kossuth Lajos melyik részére gondolsz? Mert a víztorony-Imre tér közti szakaszon biztosan nincs annyi hely.

terror 2011.02.24. 10:10:06

@GG81: Es megint hazudsz, de ok.

1. Idezd be legyszi, hol irtam olyat, hogy nekem JAR az elsobbseg, ha indexelek. Idezd be, vagy pedig kussolhatsz e temaban is akar.

2. A videon nem kockarol kockara volt lassitas, hanem ott levettem a 3x vagy 4x sebesseget normalra. Ez nem kikockazas. Hol irtam olyat, hogy meg akart olni? Mutasd meg legyszives, vagy pedig szokas szerint kuss.

3...
4...

Az osszes hozzaszolasomat (es persze nem csak az enyemet) elferdited, es igy vedekezel, sot ismet megint tamadsz meg trollkodsz.

Te egyebkent semmit nem indokoltal, hanem nekialltal osszevalogatni adott hozzaszolasokbol neked nem tetszo szavakat. Kipotoltad neked tetszokkel, es osszeallt az idealis hozzaszolas, amire rahuzhatod, hogy bringas ontudat, szmogmento, igy ugy amugy. Ami a te kis sajat vilagodban szimpatikus elkepzeles az illetorol, hogy belekothess.

Es kurvara unalmas, hogy te nagybetusites a sajat kozlekedesed, mindenki mas pedig ostoba droid. Es mindezt ugy, hogy 800-1000, vagy megtobb szentbeszedes hozzaszolas utan kiderul, hogy te is szabalytalankodsz.

Idezzek klasszikust? Inkabb belinkelem, olvasd el: autozz.blog.hu/2010/06/24/mit_gondolsz_az_autos_kerekparos_viszonyrol/fullcommentlist/1#c10273642

Ezt vesd ossze az itt is olvashato iromanyaiddal.

Az egesz blog.hu-s tevekenysegedet osszessegeben kell latni. Uhh, ertem. Ez felment akkor a hazudozasok alol. En kerek elnezest, hogy olyanok miatt vagyok kenytelen vedekezni, amiket sose mondtam, sosem allitottam, csak egy ostoba faszkalap veszi a batorsagot, hogy megmasitsa a hozzaszolasokat.

De o ezt megteheti, mert az egeszet osszefuggeseiben kell latni!

Mino meglepetes egyebkent a KOZLEKEDESROL alkotott velemenyed is: te szabalytalankodhatsz, ahol neked szimpi, mert neked van felmentesed. Uganott mas is szabalytalankodhat, mert te megerted. De mashol, ahol te nem teszed, ott nem.

Es ezt nem en vagyok az egyetlen, aki mar megallapitotta.

A fenti hazug hozzaszolasaidra tovabbra is varom a forrasmegjeloleseket, hogy hol mondtam ezeket.

GG81 2011.02.24. 10:34:48

@errorka: inkább télleg ne válaszoltál volna.
az a baj, hogy csak ennyit látsz, nem komplexen az egészet, mindig csak egy pici részét a dolognak...

hazugság? ki/mi, csak a videóid kell megnézni:
1. próbálhatod szépíteni, akkor mi értelme volt a videónak? az, hogy kitetted a kezed és nem engedtek be, hanem mind elment melletted, ez volt a bajod...

2. nézőpont kérdése, tehát a normál film kikockázása, lassítás elérése. a lassítás elérése egy gyorsított film normál sebességre hozása esetén viszont nem az. magyarázd a nénikédnek, hogy nem hatásvadász belassítása volt a dolgoknak, mindegy milyen sebességről mindegy mennyivel lassabb sebességre, de a lényegen nem változtat öregem, ugyanúgy jobbról akartál előzni egy mozgó járművet! FAIL!

forrásmegjelölés?, linkeld be a videókat, amiknek ugye volt valami alapkoncepciója, miért is készítetted, szabálytalanság persze nem lesz ezeken, csak a sértett önérzet jön majd át. mennyivel egyszerűbb lenne beismerni, nem? de már nem lehet...
linkelgessen és keresgéljen a faxom, nekem bőven elég ez a folyamatos védekezés látványa. bőven megkapjátok az egyszerűbbik felétől, hogy 'átmennek a nyakatokon', meg ilyenek... de itt finomságokról van szó, emellett nem tudtok elmenni.

tudod mi a közlekedő/közlekedni akaró és közted a nagy különbség?
az, hogy előbbi nem tesz fel ilyen sajáthibás felvételeket úgy beállítva, hogy ő az áldozat!

te funkcionális analfabéta, te! lassan ezt is 1000x leírtam már, szabálytankodj ahol csak jól esik, de ahol te vagy a fail, ne próbáld másra kenni! ez a különbség, ezért copod a visszaattackot és kényszerülsz 800-1000 hsz-es védekezésekbe...

látom elbűvölnek a számok, ha már a betűkkel hadilábon is állsz vagy csak szelektíven tudsz számolni, mert ez előző bekezdésben írtakat már nem tudod feldolgozni...

további jó védekezést, figyelek!

GG81 2011.02.24. 10:36:48

@Atomot az indexre!: pedig csak pont ott 2 szakasz is van! A Penny és a McDo magasságában, vigyél majd centit.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.24. 11:01:08

@GG81: már nincs dolgom Csepelen, úgyhogy hacsak nem szerveztek egy kis csepeli biciklizést errorkával, akkor egyhamar nem fogok arra járni...
De ugye azt te sem gondolod komolyan, hogy egy ötven méteres szakaszon 2x2 sávosra bővítenek egy utat, ami egyébként csak 2x1.5 sávos?

terror 2011.02.24. 11:02:22

@GG81: Johetsz itt azzal, hogy egybefuggoen kell nezni a dolgokat, es csak ugy van ertelme. Ez mit valtoztat azon, hogy meghamisitod masok velemenyet? Van amit nem ertesz, van amit felreertelmezel, aztan masok szajaba adod, amit soha nem is mondtak, es mindezt meg meg is magyarazod azzal, hogy ez normalis, mert komplexen at kell latni az egeszet.

Figy, itt nem mindenki lat komplexen, es errol a szmog tema jut eszembe. Amikor te azt irtad, mindenki osszefuggeseiben latja a dolgokat. Erre linkeltem neked majd' 150 oldalas doksit csak az idojaras szmogot erinto hatasairol, te meg osszefoglaltad 1.5 mondatban. Mert te kurvara komplexen latsz mindent. Es ha te igen, akkor mindenki mas, aki egy veleemnyen van veled. A tobbiek meg ontudatos szmogmento bringas kocsogok.

Szoba kerult itt, hogy a kerosok nem indexelnek. En meg feltettem, hogy amugy se er sokat, es vegul mindenki megegyezett abban, hogy autoval se er sokat. Senki nem sirt, senki sem kovetelozott.

Te vagy az egyetlen, aki honapok ota ezen lovagol, es karog mint egy vadfasz, hogy en kovetelem a jogaimat az indexelessel. Nem erzed magad ostobanak?

A hazug hozzaszolasaidra jellemzo az egesz hozzaallasod a dologhoz. Kicsit hasonlit a hazai jogrendszerhez, csak meg rosszabb. A vetlen bizonyitsa, hogy nem bunos. Ha 100x vadolod ugyanazokkal a hazugsagokkal, alaptalanul, akkor 100x bizonyitsa. Ahelyett, hogy te 1x megtenned az ellenkezojet. Szoval legyszives, ha mar igy vadaszkodsz, a sok frocsoges helyett azt a 10-20 percet arra szand, hogy megkeresed, hol irkaltam ilyeneket, amiket te a fejemhez vagsz, hogy en mondtam. Szerintem nem egy nagy keres.

Persze tudod te is jol, hogy keresgelhetnel iteletnapig, mert ezeket a mondatokat, hazugsagokat csak te irtad le. Tolem nem hangzott el egyszerse. Ez kb. az a szint, mint amikor meghamisitod a logokat vagy emaileket.

Es mondom, nem csak velem jatszod ezt el, hanem sokakkal.

Es meg mindig nem irtad le, hogy ebben mi a jo.

En felajanlottam, hogy tegyunk rad kamerat, segitsuk a bringas kozosseget elorelepni, hogy megmutassuk, hogyan kell KOZLEKEDNI. Belementel? Nem. Behuzod fuled-farkad, mert te semmit nem akarsz javitani a jelen allapotokon.

Te kotozkodni akarsz, hozzaszolasokat megmasitani, es frocsogni.

Tudod mi jut eszembe errol? A szalagavato utani buli. Mindannyian tok jol elvoltunk, te meg jartal vegig az embereken, es kerdezgetted mindenkitol, hogy "figyi, neked is szar a kedved?". Emlekezz csak vissza.

Frusztralt, szar eleted lehet, es abban latod a megoldast, hogy masokat baszogatsz. Hazugsagokkal probalod kiemelni magad az atlagemberek kozul, es probalod magad Istenkent, de minimum kiralykent beultetni kozejuk. Mert neked szabad, amit masnak nem, es minden ugy jo, ahogy te csinalod.

Ez a funkcionalis analfabeta szoveg pedig az egyik legjobb huzasod volt:

kerekagy.blog.hu/2010/08/27/sok_bringas_a_jardan_vendegeskedik/fullcommentlist/1#c12171632

Latom megiscsak tanultal kerekagyrol valamit, es mar buszken hasznalod masokkal szemben, amit a te fejedhez vagtak :DDD

Nagyon kesz vagy bakker...

GG81 2011.02.24. 13:30:49

@errorka: ennyit írni, pedig az is elég lett volna, "elbaxtam azokat a szituációkat", de marad továbbra is a letolod magadról a sarat undormány, nyomjad csak, jó a műsor.

a frusztrált sz@r életről neked mint kisebségi komplexusban szenvedő bringás lehetne a legnagyobb tapasztalatod öregem... baszogatod azokat és megvádolod alaptalanul, akiket lencsevégre kapsz, mert épp nem a te különös kerekagyas kreszelvárásaid szerint közlekedtek.
nah, ez az isteni cselekedet, mások felett alaptalan módon ítélkezni, feltölteni róluk sértő videókat. gondolkozz már el magadon!?
az, hogy én ez ellen felemelem a szavam... naná, hogy zavar téged.

öregem, szerelj magadra kamerát, teszed is, 1001x leírom, szabálytalankodj, csak ne állítsd be úgy a helyzetet, mintha a másik lenne a hunyó, amikor te.

belinkelted most a videót, nem? milyen célból is készültek azok a videók?
közlekedj!, mert ezekből nem az látszik, hogy együttműködve a forgalom része kívánsz lenni, hanem valami kamerafejű önkéntes rendőr, aki jogalap nélkül próbálsz besarazni másokat.

ennyi. ennyi a lényeg, ha ezt képtelen vagy felfogni... 1000 és 1000 komment alatt, akkor gondolom a fenti néhány mondatból sem fog menni.

GG81 2011.02.24. 13:33:34

@Atomot az indexre!: mi 50 méter? a kérdés az volt, hol olyan széles egy sáv, ahol biztonságos oldaltávval sávon belül megelőzhető egy bringás... és hol zavaró ilyenkor az index használata, ott ahol egy csomó parkoló és utcácska torkollik...
és lőn fény.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.24. 13:36:16

@GG81:
"csepelt ismernie kell, Kossuth Lajos utca, kb. 4 sávot lehetne felfesteni, de csak 1 elválasztó van..."

Én csak erre reagáltam.

GG81 2011.02.24. 13:47:53

@Atomot az indexre!: tehát megint nem a lényegére a kommentnek.
és a kb. tudod mit jelent? lehet hogy 3 kényelmes sáv, lehet 4 szűk... mint a körúton lettek fogyókúrára fogva.
a lényeg tehát, hogy a bringást simán lehet sávon belül előzni és az index inkább zavaró a sok útelhagyási lehetőség miatt.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.24. 14:03:50

@GG81: tehát leírtál valami hülyeséget és erre felhívtam a figyelmedet.
Bringást régebben lehetett sávon belül előzni, de ugye megszűnt az a kitétel, hogy kötelező szorosan az út(sáv?) jobbszéléhez tartva közlekedni. Mehetek akár sáv közepén is.

terror 2011.02.24. 14:13:42

@GG81: Engem a hazugsagaid zavarnak.

Amugy furcsa, hogy te beszelsz folosleges mennyisegrol, aki honapokon - ha nem eveken - at sokszaz hozzaszolasban ecsetelte, hogy a bringasok mekkora szabalytalan szarjankok, ontudatosak, jardaznak, fektelen fixikkel zuzzak, stb. Persze te ilyenkor gepjarmuvezeto vagy.

Ha gepjarmuves tema van, akkor te vagy mindenki alma, a KOZLEKEDO kerekparos, a szabalyossag peldakepe :)

Most tenyleg ne valaszolj erre, hanem legyszi keresd elo, hol irtam olyanokat, amiket korabban allitottal. Szanj mar ra egy kis idot, hogy elokotrod. Ha meg nem megy, nyugodtan ird ide, hogy megmasitottad a hozzaszolasaimat (meg masoket is persze).

Nem tre az, ugyis lebuktal mar nem egyszer, sokat nem valtoztat a helyzeten.

terror 2011.02.24. 14:15:56

@D4D: & @Xezs: Mi a helyzet egy 1 savos uttesten, ahol nincs felfestes. Auto savkozepen, majd mielott kettevalik a sav, lehuzodik valamelyik oldalra, annak fuggvenyeben, hogy melyik sav kell majd neki.

Ilyen esetben kell-e indexelni? Nincs terelovonal, de van kepzeletbeli felezovonal.

GG81 2011.02.24. 15:24:26

@Atomot az indexre!: a sáv közepén nem, ugyanis a szigorú szünt meg, tehát nem kell már a padkához símulva menni, tehát a sáv közepe az nem jobbratarts.

GG81 2011.02.24. 15:32:10

@errorka: még mindig képtelen vagy felfogni, hogy az egész egy színjáték volt, egy szerep. aminek része volt, hogy azt halljad, amit szeretnél és én belementem, eljátszottam... egy eszköz volt.

mint neked eszköz a videófelvétel, amivel hamisan, alaptalanul vádolsz embereket, amikor a hüje szabálytalan, ott és akkor TE MAGAD voltál.

még mindig nem fogod fel!? sajnálom.

már ne is haragudj, én nem alaptalanul szarjankóztam le azt a piroson átmenő bringást, amelyik majdnem nekemjött amikor én szabályosan keltem át a zöld jelzésen!
nem alaptalan szarjankózni a fixis-t, amelyik a kreszt már az indulásakor sárbadöngöli szabálytalan és veszélyes szarjával.

és még mindig nem érted a bizalmi elvet!? sajnállak... adott szituációban amikor én elvárhatom igenis, hogy ne jöjjön belém a barma vagy amint meglátsz egy fixist közlekedni, érted közúton, ahol szabályszerint nem is lehetne csak tetőcsomagtartón a vasa...

tehát ezt akarod megint szembeállítani azzal, hogy te olyan videókat gyártasz és mutatsz be, amin saját hüjeséged és szabálytalanságod miatt kialakuló veszélyes helyzetet a másik hibájaként akarod feltüntetni.

ez derék.

GG81 2011.02.24. 15:39:23

@errorka: ohó, meg akarjuk magyaráztatni a bizit... akkor segítek még infóval, mert hát elhallgatni a részleteket csúnya dolog.

az úttest 3 sávnyi, középen halad a forgalom, kétoldalt parkoló autók. egyirányú utca végén azonban a szélsők kanyarodósávok lesznek, a középső egyenesen átvezet.
a balra kanyarodó sávba korábban be tudtak sorolni az autók az egyiknek a középsőben is maradt még része, de úgy hogy azt a középen haladó, lassan haladva, sávjában jobbra húzódva ki tudta kerülni... mivel jobb oldalt még parkoló autó állt....

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.24. 16:21:23

@GG81: ezt még gyakorold egy kicsit! A sáv közepe is beleférhet...

terror 2011.02.24. 18:50:35

@GG81: Neked amugy nem tunik fel, hogy eppugy kidumalod az osszes szabalytalansagod, mint azok, akiket ezek miatt utolso kocsog szardarabnak, ontudatos bunkonak allitasz be?

Az en mozgasom szabalytalan volt, hiszen az auto kb. 5km/h-val csorgott, tehat nem 0km/h-val allt. Igy nem mehettem volna el mellette. Ez van. Te vagy ebben az orszagban amugy sztem az egyetlen, aki azt allitja, hogy ilyenkor nem megy el az autok mellett, hanem ott marad a dugoban fel orat 500 meterert, es szagolja a buzt.

Viszont attol fuggetlenul az a kerdes, hogy kellett volna tukrot ellenorizni es indexelni, amikor lehuzodik savszelre, vagy nem.

www.youtube.com/watch?v=WIZ20hkP21c

1:18-tol jon a jelenet.

En meg mindig azt mondom, hogy atlepte az uttest kepzeletbeli felezovonalat, tehat kellett volna. Szerinted meg nem. Oktato szerint igen, bar o a fenti savon beluli esetben is azt mondja, h kell, ami vegulis mint kiderult, nem szukseges, csak erosen ajanlott.

Jelen esetben egyebkent tokmindegy, hogy 2 oldalt az 1 sav mellett 1-1 savban parkoltak-e autok, vagy 5-5 savban, vagy 2.5-2.5 savban. Mit szamit ez a tortenet szempontjabol? Azon kivul persze, hogy ugy erezhetted, hogy van itt valami, amibe belekothetsz...

Xezs 2011.02.24. 19:08:00

@errorka: @GG81: Szerintem ti menjetek vissza a szalagavatós bulitokra vagy szobára :)

Inkább igyatok egy sört ha már ismeritek egymást, ahelyett, hogy vérre menő vitát folytattok a semmiről.

De igazából leszarom, csak már kezd komikussá válni ez az egész.

D4D 2011.02.24. 21:29:59

@errorka:

Az öt eset amit felsoroltam, az az amikor KÖTELEZŐ indexelni MINDEN ESETBEN. Létezhetnek további esetek, de ezek szinte mindig (95%) ráhúzhatóak arra az 5 eset valamelyikére.

Ha jól értem, a kérdésed arra vonatkozik, amikor 1 sávból 'Y' alakban lesz két sáv.

Szerintem nem kell indexelni.

terror 2011.02.24. 21:40:56

@D4D: Akkor mire vonatkozik a kepzeletbeli felezovonalas kitetel? Hogy nez ki a kepzeletbeli felezovonal, esetleg van-e ilyenre pelda Budapesten?

D4D 2011.02.24. 21:46:57

@errorka:
" Akkor mire vonatkozik a kepzeletbeli felezovonalas kitetel?"

Szerintem nem én vetettem fel.

terror 2011.02.24. 22:26:24

@D4D: "Irányváltoztatás, irányjelzés

29. § (1) Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.

(2) Az irányváltoztatást - ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást - a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni."

De nem is en :)

(A 2-es folytatodik, de a tortenet szempontjabol lenyegtelen, meg az 1. pont 2. fele is, csak az iranyvaltoztatas definicioja a lenyeg onnan.)

Perillustris 2011.02.24. 23:09:45

@errorka: SZVSZ az úttest képzeletbeli felezővonala nem azonos a sáv közepére képzelt vonallal.

(Pl. ilyen helyeken, ahol nincs felfestés: http://csepel.info/wp-content/uploads/koltói-anna-kiss-jános-sarok-norc.hu_.jpg)

terror 2011.02.24. 23:13:58

@Perillustris: 1 szeles sav van, nincs felfestes.

Perillustris 2011.02.24. 23:41:40

@errorka: Lehet, szar a fotó. Külvárosi kis utcákon jellemzően nincs felfestés.

terror 2011.02.25. 00:29:39

@Perillustris: Ja, en nem ide gondoltam, hanem ahol az ominozus eset tortent.

Ott tok szimmetrikus az uttest, kozepen a szeles sav, egy belvarosi egyiranyu, felfestes nuku.

Es lesz belole tobb sav. Az a kerdes, hogy itt el-e a kepzeletbeli felezovonal-atlepos indexelesi kotelezettseg?

Ha itt se, akkor hol igen, es egyaltalan mi az, hogy kepzeletbeli felezovonal?

GG81 2011.02.25. 09:09:10

@Xezs: én jól mulatok ezen a megmagyarázósdin, meg hogy szerinte mi van dolgokon...

meg, hogy képtelen felfogni, hogy amikor ő hibázik ne másra kenegesse a sz@rt.

jah és a drámát, amit letol, hogy nemfog a dugóban állni...
b@szod, gondolom neked talán van annyi értelmi képességed, hogy megértsd!? annyira nehéz:
"
1001x leírom, szabálytalankodj, csak ne állítsd be úgy a helyzetet, mintha a másik lenne a hunyó, amikor te.
"

és itt már qrvára nem arról van szó, mert az csak egy eszköz volt..., hogy ki mennyire qrvára szabályos, hanem arról, hogy ezt ne ráklámozza!, ne kenje másra!

stimt!? felfogtátok végre?
miért készül a videó? mert szerinte megsértették az ő jobbról előzését??? komikus.
vagyis miért készülhetett a videó, mert vagy az autós a szemét/hüje/szabálytalan vagy a bringás béna/frusztrált/kresztnemismerő.
Az első tétel nem jött be, mert ott felfestve nincs, képzelegni meg felezővonalakat orvosi eset ilyen helyzetben.
Eccerűen csak be kéne imserni, hogy fax, hogy alaptalanul nem vádolgatunk senkit. Ennyi.

GG81 2011.02.25. 09:10:58

@errorka: a szerinted és a kresz 2 külön dolog... és nem írom le 1002-edszer, ha ennyire csökött vagy felfogni.

GG81 2011.02.25. 10:16:19

@errorka: "b) terelővonal: hosszirányú - egy vagy [olyan útszakaszon, ahol a forgalmat a 9. § (1) bekezdésének e) pontjában említett fényjelző készülék szabályozza] közvetlenül egymás mellett levő két párhuzamos - szaggatott vonal, amely az úttest felezővonalát jelzi, a forgalmi sávokat egymástól vagy a nyílt villamospályát a forgalmi sávtól választja el; a szaggatott vonalak közötti térközök csökkenése arra hívja fel a figyelmet, hogy a terelővonal záróvonalban folytatódik; a terelővonalon a járművel folyamatosan haladni nem szabad;"

amiről te beszélsz és az ominózus eset helyszíne, egyirányú utca, ahol 3 sáv lesz, 1 forgalmi sávból! tehát felező vonal nem is lehetne, hanem harmadoló vonalak!

egyirányú utcából meg ha kanyarodsz eleve a megfelelő oldalra kell húzódnod, ami jelen esetben sávváltás. az egy középsőből valamelyik szélsőbe, tehát már ez indexelés... aztán amikor a kanyarodósávban a lámpa vonaláig elérsz ott meg már azért indexelsz, mert irányt fogsz változtatni, rákanyarodsz a keresztező útra.

tehát az autósunk, amíg a balra kanyarodó sávban kocsi álló seggét kikerülte (ez egyébként lehetett volna a járda mellett parkoló autó, amelyik kilógva állt meg), addig még bőven nem érte el sem a balra sem a jobbra kanyarodó sáv kezdetét jelző vonalakat, mert ha azt átlépte volna és esetében a jobb sáv kezdet lett volna releváns, akkor kellett volna sávváltás miatt indexelnie (, de ott parkoló autó állt, tehát jobbra ő nem válthatott sávot!)

és az a baj, hogy megint csak szeelktíven idézted be a képzeletbeli felezővonalat átlépő szabály, mert mire is vonatkozik?
"d) A menetirány szerinti jobb oldal: az úttestnek az a része, amely - a menetirányt tekintve - az úttest útburkolati jellel megjelölt vagy képzeletbeli felezővonalától jobb oldalra esik. Egyirányú forgalmú úton és körfogalmú úton az úttest, továbbá osztottpályás úton a menetirányt tekintve jobb oldalra eső úttest teljes szélességében menetirány szerinti jobb oldalnak tekintendő."
tehát egyirányú volt az út, igen. elkezdődtek már a kanyarodósávok? nem... akkor úgy mozgott ott, ahogy jólesett neki.

terror 2011.02.25. 10:42:57

@GG81: Nem ertem miert irsz a terelovonalrol, mikor az adott utca adott pontjan nem volt ilyen. Az, hogy 50-100 meter mulva szetvalik a sav, az jelen esetben lenyegtelen, hogy ott mit kellett volna csinalnia. Terelovonal temat kielemeztuk fentebb. Most a kepzeletbeli felezovonal a tema.

Egyebkent meg a jobb oldali reszhez: en ott jottem, o pedig nem. Te magad idezted be: a kepzeletbeli felezovonaltol jobbra eso resz.

Aztan egyszercsak atkerult a jobb szelre. Es mindezt ugy tette, hogy nem lepte at azt a bizonyos kepzeletbeli felezovonalat?

Felfestes nelkul a savjaban termeszetesen ugy mozog, ahogy akar, ha ezt jelzi, amennyiben atlepi a kepzeletbeli felezovonalat.

De a minimum a tukor ellenorzese, mielott a kormanyt tekergeti.

Egyebkent ezt sem ertem:

"egyirányú utcából meg ha kanyarodsz eleve a megfelelő oldalra kell húzódnod, ami jelen esetben sávváltás. az egy középsőből valamelyik szélsőbe, tehát már ez indexelés..."

Ha nincs felfestes, es ugy tudsz 2 iranyba kanyarodni, akkor le kell huzodj, es ehhez indexelned is kell.

De ha mesz egyenesen, mert meg tart a sav 50-100 metert, es ugyanigy lehuzodsz szelre - mert felkeszulsz, hogy elfoglald a kanyarodo poziciot -, akkor nem kell indexelni?

Fizikailag ugyanaz a manover.

záporjózsi 2011.02.25. 10:56:50

@D4D: Nekem úgy tanították, hogy nem kötelező, ha nem megtévesztő, akkor egy kicsit érdemes.

GG81 2011.02.25. 11:02:40

@errorka: látom nem érted, akkor az elejéről, de ehhez el kéne figyelmesen olvasni a ""d) A menetirány szerinti"-vel kezdető idézetet.

nevezzük el a sávokat menetirányba: 1. parkoló autók nektek balra, 2. egyirányú haladási sáv, 3. jobb oldalt parkolók. az utca végén 1 balra kanyarodó sáv lesz, 2 egyenesen, 3 jobbra kanyarodó, terelővonallal elválasztva... de amíg ide nem jutunk el, addig csak 1 db sáv van, a 2-es, a középső.

bal oldalt (1) előbb elfogynak, így be tudnak sorolni a balra kanyarodó sávba, de még nem kezdődik el forgalmi sávok felfestése, tehát definíció szerint az még egyirányú úttest marad.
a balra kanyarodóba (1) besorlók ott kb., mint parkoló autók dekkolnak, amíg a sávjukat sem érik el. a középen (2) haladó meg akkor végig a képzeletbeli felezővonalon jött mindvégig? vagy ha azt tekinted, hogy a balra (1) sorolók már egy új sáv, akkor is emberünk középen (2) még mindig csak a 2 sáv közül a jobboldaliban tartózkodik, ő nem lépett át semmilyen felezővonalat, sem sávot (, amit egyébként nem is kell jelölni, éppen a balra kanyarodóból visszalógó váltott sávot, hogy indexelt-e ő balra az most irreleváns)... és ebből következik, ha végig a felezőn jött, ahonnan már besoroltak balra neadj már lehet menetir. szerinti jobboldalnak hívni, de sávot nem vált a középen haladó, semnem felezővonalat, mert az adott szituációban vagy rajta van, vagy ha azt nézzük, hogy jobboldalt parkolnak, akkor az 1-es és 2-es sáv között értelmezhető.

terror 2011.02.25. 11:26:10

@GG81: Nem egeszen ertem ezt.

[parkolosav (1) | halado sav(2) | parkolosav (3)]

Tokeletes a szimmetria, tehat az uttest kepzeletbeli felezovonala, az pont a haladosav kepzeletbeli felezovonala.

Te - ha jol ertelmezem - csak a bal oldali parkolosavval (1) es a halado savval (2) szamolsz, es igy jon ki, hogy a jobb oldali savban halad. Miert? Mi a helyzet a jobb oldali parkolosavval (3)? Definialva van, de utana egyszer sem szerepel a "kepletben".

GG81 2011.02.25. 12:56:24

@errorka: a képzeletbeli felezővonal az úttest felezővonala, ami szerncsétlen módon ( és ami összezavar) egybeeseik a középső sáv felezővonalával... de a képzeletbeli felezővonal az úttestre érvényes. az úttest további bontása pedig a sávok. amik vagy fel vannak festve vagy nem. ez is zavaró a történetben, mert balra korábban, még a felfestés előtt be tudtak sorolni a balra kanyarodó sávba.
olyan pedig nincs, hogy a sávfelezővonal átlépésekor kell az index, az az úttest képz.beli fel.vonala (KBFV) vagy a sávváltás.

erre példa a jobbratarts, amit szerettek még összekeverni. itt a bringás a sáv közepétől jobbra kell, hogy tartson, míg az autós meg az úttest jobboldali (jobboldalinak számító) sávjában kell, hogy jobbratartson, de a sávban ő már bárhol lehet.
indexelési kötelezettség? gondolj bele, egy autó mindig a sávjának a középvonalán halad, ezt nem tudja keresztezni! vagy úgy, hogy kitér jobbra, majd vissza a 'lába közé' veszi..., DE és itt a lényeg, ha kitér az egyik irényba, akkor nem a felezővonal miatt kell indexelnie, hanem mert autó! (ergó széles) és szinte tuttifix átlépi a sávokat elválasztó vonalat. amikor meg visszahúzódik balra meg azért kéne indexelnie, mert a átlépi a sávja KBFV-t vagy ami most egybeesik az úttest KBFV-val. Neeem, mert itt meg bejön, hogy egyirányú az utca és, hogy 3 sáv lesz a végén vagyis pontosan előbb 2 (balra(1)) és utána 3 a 3-assal.

a jelen helyzetben pedig jobbra mozgott a sávjában (2-esben) a parkolók jobbra a 3-as, de az még el sem kezdődik tehát az nem is sáv, hanem egy betonfal, a felfestett/kijelölt (útszélén jobboldalt lehet várakozni) parkolóhelyek nem tekinthetők sávnak, tehát olyan közel mehetett hozzájuk amennyire csak nem szégyelte vagy féltette a kocsiját vagy a másik ajtáját, ha ott ép kinyitja. tehát a probléma az, hogy a balról (1) korábban nyíló sáv magasságában, a jobb (3) oldalon még nem sáv van, hanem parkolóhely, ami nem sáv.

így vagy úgy a középen haladó végig a sávjában marad és jobbra is tartott a sávfelfestésekig.

amargo · http://gszobi.blogspot.com 2011.02.25. 13:00:36

Az autós is csak addig autós, amíg ki nem fogy a benzin.
Ne öljük meg egymást az utakon.

GG81 2011.02.25. 13:02:42

@errorka: a norcon tökéletesen látszik a kijelölt parkolóhelyek jobbra-balra, meddig egyirányú egysávos az út, az eltolva elhelyezkedő megállást tiltó táblák és éppen ezért a balra korábbi besorolási lehetőséget. és a legfontosabb, mikortól lesz jobbra sáv a középső mellett, ahol már sávváltásnak számítana egy jobbra húzódó kikerülő manőver... és megintcsak visszacsatolva a balra sorolás korábban megadatott lehetőségével, ahonnan belógott a kikerülendő akadály.

terror 2011.02.25. 13:59:53

Kurva firefox. Fussunk neki ujra...

@errorka: 0:57, nem 1:18.

@GG81: Ha megnezed, itt eleg szeles volt a sav ahhoz, hogy 2 auto - ha csak par centire is, de - elferjen egymas mellett. Igy akkor, mivel szemelyautokrol van szo, nem teherauto vs mini-rol, a kepzeletbeli felezovonal nagyjabol megintcsak kettejuk kozott huzodik, mert megint csak szimmetria van. Akkor pedig at kellett lepni...

A tobbi az stimm.

GG81 2011.02.25. 15:05:10

@errorka: hiába fér el két autó is, csakmert széles a sáv. az attól még egy sáv!

azt most nem figyeltem meg, hogy a neki balra eső autó mozgott-e még, mert akkor ez részéről vagy kikerülés vagy szabálytalan jobbról előzés...
UPDATE! simán vehető kikerülésnek mivel látta előre, hogy el fog férni, mert lehúzódnak balra... ez tudod így működik a gyakorlatban. mondjam azt, hogy nem is a téged csúnyán leszorító autó volt a hunyó, hanem azok, amelyek szorosan balra lehúzódtak, hogy ne tartsanak fel másokat, mert empatikusan tudták, hogy ez másnak jó és ne baxon ki mással...

a te eseted ez nem változtat semmit, szabálytalan jobbról előzés.
a szürke autó nem hagyta el a sávját, élt a lehúzódó autók jóindulatával.
a szürke autónak mivel végig mozgásban volt qrvára nem kellett számítani jobbról érkező bármilyen járműre.
és nem utolsó sorban, ezt bringásként is illik észrevenni, olvasni a forgalmat! mi miért történik előtted. leesett volna a karikagyűrű, ha a szürke után sorolsz? megvárod míg átjutsz a szükületen, lépésben, aztán lehetett volna csapatni tovább. csak akkor nem lehetett volna egy drámai hangulatkeltő videót kreálni.

mondom menj a sorok közt, de ahol nem férsz el, azt old meg másként, ahogy eltolódnak az autók lesz rés! szokott. sőt, az autók 99%-ban általában úgy nyílnak meg, mint a vöröstenger, mert így van (szab.kik.).
ahol viszont szűkület van, ott közösen kell feloldani a helyzetet, együttműködve, most az autós szánt meg téged, megállt, nem lökött a parkoló autókra... még mindig nem érted!? azért sux amit csinálsz, mert éppenhogy nem akart neked rosszat, mint ahogy meg is állt... nem tudom dudált-e, lehet ez volt a trigger nálad... de úgy érzem jogos volt a fent leírtak alapján.

(lehet velem értelmesen vitázni, érvekkel és akkor nem kell belemenni semmi hüje játékba, csak amikor a zsigeri megbélyegzés megy, akkor ez megy vissza is. peace)

terror 2011.02.25. 17:55:03

@GG81: 1 savnal nem is tudja elhagyni a savot, na de mindegy. A jobbrol elozest irtam, h tudom, h szabalytalan, mert csorgott az auto. Ha mar 1km/h-val "megy", akkor is szabalytalan, megis 100-bol 99-en elmennek ott.

Amugy nem volt duda, se trigger. En is csak annyit morogtam az orrom ala, hogy "tukor, vagy valami?".

En ilyeneket olvastam mindenhol: kormanytekeres elott tukor, iranyvaltoztataskor index.

Es amugy sose mondtam, hogy rosszat akart (a szurke legalabbis nem, kesobb a fekete az igen), csak te hoztad ki ebbol, h kikockaztam, ahogy meg akart olni. Ha ezt kihagyod, es ugyanigy a tobbi hozzaszolasnal is ha nem magyarazol bele mast mint amit leirok...

GG81 2011.02.28. 08:40:39

@errorka: 2 féle kommunikációja lehetett volna a dolognak, de amit te választottál, annak ez volt a reakciója... én a másikat preferáltam volna. mindkettőnél felkerülhet a videó, csak épp más kommentárral:
a) figyeljetek bringásskacok, jobbról ne előzzetek vagy qrvára olvassátok a forgalmat, mert én így jártam, elbaxtam! nézzétek csak meg jól, be is lassítom, hogy hol. látjátok, a szürke előtti autó erőssen balra húzódik, mert fekészül arra, TUDJA, hogy nem akarja feltartani a többieket és SZÁMÍT arra, hogy akár egy TROLI is elmehet mellette, ha elfér és bevállalja... de ugye csak autó jött. míg a szürke autónak mivel végig mozgásban is volt, nem kellett számítani jobbról előzőre, mert a bizalmi elv alapján ő erre számíthatott volna, erre megjelentem én (azaz te) és szerencsére megállt, én visszafordultam és kézfelemeléssel megköszöntem neki és elismertem a hibám, mert valóban nem kellett ott számítani rám, megvárhattam volna míg túlleszünk azon a szűkületen és besorolhattam volna mögé... azt a pár másodpercet még a legelvakultabb bringásfutár is kibírta volna, utána úgyis lesz elég hely és elsüvíthetek a sor mellett.
b) erről szólt eddig minden, mert a videó épp nem a fentieket sugallta, sőt amit írtál most is: "En ilyeneket olvastam mindenhol: kormanytekeres elott tukor, iranyvaltoztataskor index.", mert nem változtatott semmit, nem kellett kitennie a szabályok szerint az irányjelzőt, de még hátranéznie sem, sőt ugye meg is állt, nem lökött fel... tehát simán belefér az arcnak a megkövetés.

dzsaszper 2011.02.28. 09:44:39

@GG81: nem egészen követem a kommentfolyamot, ezért kérdezem, a jobbról előzött jármű irányjelzett-e balra? Mert az sem mindegy...

GG81 2011.02.28. 10:29:19

@dzsaszper: írtam fentebb, hogy ez lehet kérdés, de tökéletesen irreleváns az adott esetben.

olvasni a forgalmat anélkül is lehet, sőt nagyon is ajánlott, én bármilyen járművel közlekedve így teszek.

az anno balesetemre visszatérve, ami talán a kérdésedre választ adhat és a szürke autó mozgását befolyásolhatta volna és az esetleges, a HA BEKÖVETKEZIK ESETET tekintve mérvadó lehetett volna a 2 autó esetében.
a történet röviden. autó irányjelzés nélkül húzódik jobbra, én karjelzés, majd balról szabályosan előzni kezd. irányjelzés nélkül az viszont bevág elém a szélről, meg akart fordulni. ebben az esetben nem kérdés a manővereihez nem használt indexet én meg belerohantam, mert már nem tudtam megállni.
ha a szürke autó és a lehúzódó ütközött volna, természetesen az 1 sáv miatt a szürke (hátul levő, jobbról előző) lett volna a hibás, a másik indexelésétől függetlenül, de nem így történt, épp ezért mondtam, hogy a balra húzódó már a sávban elfoglalt helyével iránymutatást adott a szürkének, engedte az elhaladást, aki ezt vette, olvasta..., ha meggondolta volna magát és kirántja jobbra és belemegy a szürke, akkor utóbbi a hibás, mégha félre is lett vezetve.
a bringás esetében viszont szó sem volt megvezetésről, mert a szürke nem adott hasonló balra húzódó, megállásra készülő jelet, mint kapott és mozgásban maradhatott sávon belüli kerüléssel.

ennyin múlnak a dolgok. qrvára kell figyelni és olvasni a forgalmat. és épp erre megy ki ez az egész, hogy nem csak jogai vannak a 2keréken közlekedőnek, hanem tudnia kell beállni is a sorba, ha a helyzet úgy kívánja, mert meg kell állni is ha kell... teszemazt zebránál ugyanúgy át kell engedni a gyalogot, mint azt nem szokták a Batyinál (vagy a Bem térnél, etc...) sem a bringaúton közlekedők nagy része. igenis adódhat olyan forgalmi szituáció, amikor fel kell adni a könnyen gyorsan lehet haladni, hüdejó bringázni és nemállni a dugóban életérzést.
ennyi.

dzsaszper 2011.02.28. 10:58:52

@GG81: "ebben az esetben nem kérdés a manővereihez nem használt indexet én meg belerohantam, mert már nem tudtam megállni."

Nem csak:

"33. § (1) Járművel megfordulni, illetőleg hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza. Az úttest széléhez, illetőleg a várakozóhelyre történő beálláshoz szükséges hátramenet azonban elvégezhető abban az esetben is, ha az a járműforgalmat - anélkül, hogy a járműveket veszélyeztetné - rövid ideig akadályozza."

Konkrétan veszélyeztetve fordult meg, te pedig szabályosan kezdtél az ő előzésébe...

Amúgy meg a balra irányjelzés igenis számít:
"(3) Az előzést - a (4) és az (5) bekezdésben említett esetet kivéve - balról kell végrehajtani.
(4) Csak jobbról szabad előzni
a) azt a járművet, amely a balra bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelzi és az úttesten a 31. § (1) vagy (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően helyezkedik el;"

Két járműnek egy sávban elhaladni pedig csak párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten tilos. Szóval ahogy én látom, egy balra irányjelző és ahhoz elhelyezkedett járművet a kerékpáros szabályosan előzhet jobbról párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úttesten.

terror 2011.02.28. 12:58:19

@GG81: Ha mar itt tartunk, fekezett, amibol arra lehet kovetkeztetni, hogy meg fog allni. Es nem arra, hogy lehuzodik jobbra :P

GG81 2011.02.28. 13:34:38

@errorka: máshogy olvasod a forgalmat... mondanám, hogy nem autós fejjel, de nem is bringásfejjel...

ez egyszerűen a deffenzív felfogás, aminek a bringán még élesebben kéne működnie. deffenzív, mint minden eshetőségre felkészülsz, véded magad, számítasz reakciókra.

ha látod para van előtted, torlódnak, helyezkednek, akkor nem mész be akárcsak önvédelemből sem a sűrűjébe...

de most komolyan, mennyi lett volna besorolni mögé? átgurulni lassan, aztán mehettél volna utadra... ugye?

GG81 2011.02.28. 13:39:22

@dzsaszper: nem is kérdés, a bíróság is elmarasztalta a srácot... ennyi, megtanultam, ha lehet még deffenzívebben közlekedem.

de neee, maszatoljunk már megint. az végre tiszta, hogy jobbról csak álló autót lehetne előzni... de tudjuk jól, hogy ha lehet haladni, akkor haladna az ember... de nem mindenáron, meg fölösleges veszélyt keresve! tehát az araszoló és helyezkedő kocsisornál beáll szabályosba és kibírja a sorát azon a 15-20 méteren, amíg megoldódik ki merre áll le, kerüli ki a másik... és góóó tovább, de ez így ahogy történt és meg lett örökítve nettó hangulatkeltés.

flea 2011.02.28. 14:01:17

@GG81: @errorka: komolyan annyit beszéltek erről, hogy visszakerestem és megnéztem az ominózus jelenetet, és az alábbiakat tudom elmondani:

- Autósként az adott helyzetben általában rápöccentek az indexre, de biztos volt már olyan, hogy elfelejtettem. Tükörbe valószínűleg nem néznék, ha mondjuk 5 másodperce belenéztem, mert jobbról semmire nem számítok, és már az előbb is folyamatos kocsisor volt mögöttem. (Viszont az kb. biztos, hogy nem ilyen irgalmatlan tétován, ámde hirtelen sorolnék be, hanem nagyobb lendülettel és folyamatosan húzódva jobbra. Ez a delikvens bizonyára nem igazán érezte a kocsija határait, vagy nem kapcsolt rögtön, hogy már elfér.)

- Biciklisként az adott helyzetben inkább satuznék, mintsem megpróbáljak jobbról előzni. Nem is elsősorban azért, mert szabálytalan, hanem mert jól láthatóan veszélyes. Más kérdés, hogy ilyen forgalmú helyen eleve nem is vagyok hajlandó biciklizni, épp a számtalan ehhez hasonló helyzet miatt, amiből az egyetlen kiút, ha besorolok a dugóba. (Persze ettől még neked lehetnek épelméjű indokaid arra, hogy itt tekerj. Nekem szerencsére nincsenek.)

dzsaszper 2011.02.28. 14:01:42

@GG81: amikor a KRESZ 34. szakaszát idézem, nem maszatolok. Balra irányjelző és balra kanyarodáshoz helyezkedő autót csak jobbról szabad előzni, ami egyúttal azt jelenti, hogy szabad is jobbról előzni.

GHa az úttest párhuzamos közlekedésre nem alkalmas, a sávon belül több jármű is haladhat.

dzsaszper 2011.02.28. 14:03:36

@dzsaszper: az viszont igaz, hogy ha nem alakult ki hosszú balra kanyarodáshoz helyezkedő sor, akkor a balra kanyarodó jármű mögötti járműveket mellett nem volt szabad jobbról előzni.

terror 2011.02.28. 15:21:05

@flea: A sok egyiranyu utca miatt sok valasztasom nincs, hacsak nem kerulok kilometereket. Szerencsere ritkan jarok erre, es hat en se csipem, mert allandoan dugo van.

Amugy mellette voltam mar, amikor elindult jobbra. A satu nem biztos, hogy jo otlet lett volna.

flea 2011.02.28. 15:36:31

@errorka: úgy értettem a satut, hogy mögötte maradnék, amíg ki nem derül, hogy mi van. Mellette már tényleg késő...

wowerman 2011.06.15. 05:57:26

"mert gyűlölöm a BKV-t is"

ennyi. magyar mentalitás. én próbálom úgy élni az életem hogy minél kevesebb dolgot gyűlöljek

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.06.15. 12:42:40

@dzsaszper: "GHa az úttest párhuzamos közlekedésre nem alkalmas, a sávon belül több jármű is haladhat. "

Ezt a faszságot honnan vetted?

D4D 2011.06.15. 13:00:43

@newtehen: Ha elfér, akkor mehet egymás mellett pl előzés esetén. Lusta vagyok pontosan idézni, de a tanfolyamon az oktató feltette a kérdést, hogy mikor nem kell előzéshez indexelni.

A helyes válasz, amikor az überszéles úttest felezővel van elválasztva (régen a Kőbányai út, bár ott záróvonal volt), és sávon belül elhaladunk a lassabb mellett.

Perillustris 2011.07.19. 09:50:24

index.hu/tudomany/2011/07/18/a_magyarok_haromnegyede_latasvizsgalatra_szorulna/

"A vizsgálatok során többek között megállapították, hogy a jogosítvánnyal rendelkező férfiak 51,9 százaléka nem lát jól, vagyis a volán mögött ülő férfiak többsége látásvizsgálatra szorulna."

CD-R80 2011.07.19. 10:12:24

@Perillustris: Akkor vezessen mindenki jogsi nélkül? :DDDD

dzsaszper 2011.07.19. 13:10:50

@newtehen: bocsánat a lassú válaszért...
tudtommal az 1 sávon belüli haladást, előzést -- ha egyébként van elég hely egymás zavarása nélkül haladni/előzni -- egyedül a KRESZ 36. § (6) bekezdése tiltja:

"A párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten tilos
a) járművel az úttest felezővonalát – a balra bekanyarodás, illetőleg a megfordulás esetét kivéve – átlépni;
b) két járműnek – az egy nyomon haladó jármű melletti elhaladást kivéve – ugyanabban a forgalmi sávban egymás mellett haladni;
[...]"

Párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton tehát akár kerékpáros is előzhet balról, ha tud elég oldaltávolságot tartani, az esetleges szembejövőt nem zavarja, zavarás nélkül vissza tud térni.












 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
süti beállítások módosítása